po żydowsku - 528 przepisów (strona:2/36)

Kapusta z pieczarkami po żydowsku 234

Kapusta z pieczarkami po żydowsku Kiszona kapusta po żydowsku, tradycyjna kapusta smażona na maśle z cebulą i pieczarkami. Przepis na pyszną kapustę bez mięsa idealną do obiadu lub dań mięsnych. Kapusta kiszona smażona na maśle z dodatkiem pieczarek to danie nie tylko smaczne, ale i postne. Kapusta na ciepło do obiadu? Kapusta po żydowsku, bo tak nazywa się w skrócie(...)potrawa to tylko cztery składniki i przyprawy. Większość z nas zna kapustę z pieczarkami na maśle, ale mało kto wie, że to jest właśnie kapusta po żydowsku. Jak zrobić kapustę po żydowsku, z czym podawać kapustę zasmażaną z pieczarkami? Kapusta z pieczarkami My Polacy kochamy kapustę i to pod każdą postacią, kapusta zasmażana, kapusta z grzybami, kapusta z koperkiem

Dieta moja pasja
Śledzie po żydowsku 1014

rodzinnych. Dla wielbicieli tych ryb są one dobre pod każdą postacią, a na Wigilię Bożonarodzeniową muszą być obowiązkowo. Jednym ze sposobów przygotowania śledzi na stół wigilijny są śledzie po żydowsku. Przygotowuje się je bardzo szybko i na drugi dzień po zrobieniu są gotowe do jedzenia, a w lodówce możemy je przechowywać przez kilka dni. Śledzie po żydowsku to solone filety(...)pokrojone w kawałki i zamarynowane w oleju rzepakowym z dodatkiem cebuli, czosnku, zielonego kopru i majeranku. Jeżeli ktoś lubi to te śledzie może przygotować z olejem lnianym. Śledzie po żydowsku to świetny pomysł na Wigilię Bożego Narodzenia, Sylwestra czy każdą inną okazję. Tak przygotowane śledzie są łagodne w smaku i na pewno przypadną do gustu wielbicielom tych

Danka Pichci
Książki kucharskie 124

zdrowia. Czyta się jak najlepszą powieść historyczną. Znajdziecie tam sporo łatwych i ciekawych przepisów, ciekawostek dotyczących diety dostojników kościelnych, poznacie sposoby na zachowanie urody. G.A. Dubouis – „Kuchnia Żydowska” – język polski Dzięki tej książce, którą podarował mi Najcierpliwszy kilka lat temu, zakochałam się w kuchni żydowskiej. Romans trwa po dzisiaj, a do tej książki zawsze wracam. Autor pisze przepięknym(...)językiem, czujemy się jak mile widziani goście na bardzo smacznej kolacji. Tradycyjne przepisy żydowskie przeplatane są cytatami z Tory i dzieł literackich, autor zwraca się do nas per „Mili Państwo”, to jest tak piękne, że czytam i sama do siebie się uśmiecham. Życzyłabym sobie, żeby wszystkie książki były takim językiem pisane. Zdjęcia nie są rodem z topowych, współczesnych magazynów kulinarnych

ladykitchen
Książki kucharskie część I 166

się jak najlepszą powieść historyczną. Znajdziecie tam sporo ciekawostek dotyczących diety dostojników kościelnych, poznacie sposoby na zachowanie urody i znajdziecie sporo łatwych i ciekawych przepisów. G.A Dubouis – „Kuchnia Żydowska” – język polski Dzięki tej książce, którą podarował mi Najcierpliwszy kilka lat temu, zakochałam się w kuchni żydowskiej. Romans trwa po dzisiaj, a do tej książki zawsze wracam. Autor pisze(...)przepięknym językiem, czujemy się jak mile widziani goście na bardzo smacznej kolacji. Tradycyjne przepisy żydowskie przeplatane są cytatami z Tory i dzieł literackich, autor zwraca się do nas per „Mili Państwo”, to jest tak piękne, że czytam i sama do siebie się uśmiecham. Życzyłabym sobie, żeby wszystkie książki były takim językiem pisane. Zdjęcia nie są rodem z topowych, współczesnych magazynów

ladykitchen
Tradycyjny żydowski czulent 73

Tradycja żydowska może nam dostarczyć wielu inspiracji do przygotowywania smacznych potraw. Potrawy te mogą nieznacznie różnić się w zależności od regionu czy lokalnej tradycji, ogólne zasady ich przyrządzania są jednak do siebie podobne. Jednym z najbardziej charakterystycznych dań żydowskich jest czulent – możemy go określić mianem gulaszu, który powstaje na skutek wolnego gotowania. Jest spożywany w szabat. Czulent możemy przygotować(...)ugotowane jajka lub ziemniaki. Do doprawienia czulentu wykorzystamy przede wszystkim cebulę i czosnek, które wzbogacą jego smak oraz podstawowe przyprawy, czyli sól i pieprz. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tradycyjny żydowski czulent 5 z 1 głos Autor: Przepis czytelnka Danie: Obiad Kuchnia: Żydowska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 10 min. Gotowanie 7 godz.  Kalorie 290 kcal Tradycja żydowska dostarcza

ProstePesto.pl
Ogórki po żydowsku 628

Ogórki po żydowsku to rodzaj ogórków konserwowych. Można je robić na różne sposoby, czyli całe wkładać do słoików lub pokrojone na kawałki albo w słupki. W zależności, jak duże mamy ogórki. Te mniejsze lepsze będą w całości, a większe lepiej pokroić. U mnie ogórki po żydowsku są w całości i nieobierane, ale można też większe okazy obrać i zrobić(...)słoika można też włożyć po gałązce natki pietruszki. Zalewa nie jest zbyt ostra, ale jeżeli ktoś woli łagodniejsze smaki to może dodać 1/2 szklanki wody więcej. Ogórki po żydowsku to idealny dodatek do obiadu lub kanapek. Sprawdzą się również jako składnik wielu sałatek. Tak przygotowane ogórki po żydowsku są łagodne, chrupiące, o charakterystycznym smaku selera. Ja przyznam, że razem

Danka Pichci
Cebularz lubelski z kuchni żydowskiej 75

Cebularz pochodzi z kuchni żydowskiej i jest to tradycyjny produkt najbardziej popularny w województwie lubelskim. Jest to placek pszenny pokryty pokrojoną cebulą, która jest wymieszana z makiem i ma średnicę od 15-20 cm. Ich historia sięga przełomu XIX wieku, kiedy Żydzi zamieszkiwali lubelskie Stare Miasto. Cebularze są łatwe w przygotowaniu, a do tego pyszne i aromatyczne. Najlepiej smakują podawane(...)został wpisany na listę produktów tradycyjnych w 2007 r., a od sierpnia 2014 jest chroniony prawem Unii Europejskiej jako produkt regionalny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Cebularz lubelski z kuchni żydowskiej 5 z 1 głos Autor: Przepisy czytelników Danie: Przekąska Kuchnia: Żydowska Trudność: Łatwe Porcje 8 porcje Przygotowanie 1 godz.  Pieczenie 20 min. Kalorie 265 kcal Cebularz to zakorzeniony zarówno

ProstePesto.pl
Sałatka jarzynowa po żydowsku 93

Sałatka jarzynowa po żydowsku to przepis na danie, którym chciałam się z wami dziś podzielić. Ta sławna sałatka znana jest pewnie każdemu, bo tradycyjnie pojawia się kilka razy do roku na naszych stolach przy okazji świąt, uroczystości i imprez rodzinnych. Jest smaczna, tania, z łatwo dostępnych składników, wegetariańska i sycąca. Dzisiaj prezentuję wam wersję Fani Lewando, która przygotowałam z przepisu(...)książki „Dietojarska kuchnia żydowska” . Autorka przed wojną prowadziła w Wilnie popularną Dietojarską Jadłodajnię serwującą specjały kuchni Żydów aszkenazyjskich. Wedle historii z tej książki – gotowała zdrowo, łącząc nieoczywiste smaki, mając świadomość, że dieta wpływa na zdrowie i dobre samopoczucie. Podobno jej kunszt kulinarny był szeroko znany i zaproponowano jej by wypłynęła w ekskluzywny rej na statku Batory jako

Dorota Smakuje
Karp po żydowsku 141

Karp po żydowsku jest u nas w domach rzadkością na wigilijnym stole, ponieważ domownicy od zawsze bardziej preferowali potrawy z ryb na słono. Dzięki prowadzeniu bloga wigilijna wersja karpia z rodzynkami i migdałami ponownie próbowała przekonać nas do siebie i zrobiła to skutecznie. Okazało się, że galareta może być słodka i pikantna jednocześnie, a karp w niej zatopiony delikatny(...)smaczny. Składniki na karpia po żydowsku 500 g płatu świeżego karpia ze skórą 2 duże cebule 1 marchewka 1 pietruszka 1 kawałek selera 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka pieprzu 4 łyżki rodzynek 2 łyżki migdałów w płatkach sól, pieprz, cukier do smaku żelatyna w ilości odpowiedniej na 1 litr wywaru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebule obrać

niecodziennikpary
Kurczak po żydowsku. Kurczak z piekarnika w pikantnym sosie. 251

Wczoraj, w niedzielne przedpołudnie dopadł mnie odwieczny problem " co dziś na obiad ", zrobiłam przegląd lodówki i spiżarni i wyszło takie oto danie.... kurczak po żydowsku... tak go nazwałam, bo  skoro są ogórki po żydowsku zresztą bardzo smaczne, to dlaczego miałby nie być kurczak po żydowsku :) Jak pomyślałam tak zrobiłam, połączyłam pałki z kurczaka z ogórkami, pieczarkami i pikantnym sosem(...)doskonały nawet na świąteczny stół, czy inne uroczystości. Spróbujcie sami, polecam :) Składniki - 7 pałek z kurczaka ( lub inne dowolne części ) - 25 dag pieczarek - 3 duże  ogórki konserwowe po żydowsku od ORZECH - 3 łyżki zalewy z ogórków j/w - 3 łyżki keczupu premium od Folwark - 2 łyżeczki czosnku mielonego - 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej - łyżeczka papryki ostrej mielonej - sól -olej Wykonanie

Kuchnia z widokiem na ogród
Lublin, nie taki zły! 279

swoje zdanie o 180 stopni. Jest to miejsce, do którego wrócimy, a tymczasem zachowujemy i pielęgnujemy miłe wspomnienia o nim. Na koniec jeszcze krótka recenzja z wizyty w restauracji żydowskiej Mandragora, która znajduje się w samym sercu starówki. Osobiście nigdy nie próbowałam tej kuchni, dlatego chętnie skosztowaliśmy serwowanych dań. Widoki z ogródka restauracji na miejską starówkę Żydowski kapuśniak z migdałami(...)bardzo ciekawe w smaku i słowo "ciekawe" absolutnie nie jest w tym przypadku eufemizmem :) Wyraziste i smaczne w cenie 9 zł każda. Uważam, że jest to absolutnie rozsądna cena. Żydowski kawior Żydowski kawior, czyli siekana wątróbka z przesmażoną cebulką, orzechami włoskimi i startym jajkiem na twardo. Jest to tradycyjne żydowskie danie szabasowe podawane z chałką. W karcie jest to przystawka

Taste Of My Day
Wypiekanie na śniadanie: chleb challah- chałka żydowska 202

Wypiekaniu na śniadanie . Od dość dawna miałam na nią ochotę, więc nie mogłam przegapić okazji. W sekrecie Wam powiem, że to pierwsze chałki w mojej „kucharskiej karierze”. W języku żydowskim istnieją dwa słowa, które określają chleb: lechem i challah. Lechem to rodzaj chleba spożywanego codziennie, natomiast challah to rytualny chleb spożywany w Szabat, który zaczyna się od poświęcenia dwóch bochenków(...)spadała ani w sobotę ani podczas świąt, ale Bóg aby nakarmić swój lud zesłał podwójną porcję w wigilę poprzedzajacą te dni. Chyba można pokusić się o stwierdzenie, że żydowski chlebek challah jest prekursorem naszej rodzimej chałki. Faktrycznie nazwa challah zmienia się w zależnosci od kraju w którym jest wypiekany: Khale w języku jidysz na wschodzie Europy,  Barches w dialekcie

Mia Cucina Sofieta
Co zjeść i zobaczyć w Berlinie? 48

połączeniu z nowymi budynkami mieszczącymi Muzeum Narodowe. A pomiędzy tym wszystkim mnóstwo knajpek tuż nad samym brzegiem rzeki. Katedra Berlińska nad rzeką Sprewą Z Alexanderplatz udałam się do Muzeum Żydowskiego, z rozmachem zbudowanego obiektu opowiadającego o życiu, zwyczajach, kulturze żydowskiej, a także o tragedii jaką była II wojna światowa i Holocaust. Dużo tam interaktywnych instalacji, dzięki którym można posłuchać żydowskiej(...)muzyki czy nauczyć się pisać w alfabecie hebrajskim. Wstęp do muzeum jest bezpłatny, choć trzeba wcześniej zdobyć darmowe wejściówki. Instalacja w Muzeum Żydowskim w Berlinie Następnie podążyłam w kierunku budynku Bundestagu, mijając Checkpoint Charlie, słynną granicę z czasów zimnej wojny. Przy siedzibie niemieckiego parlamentu znajdziecie też nowoczesny pomnik pomordowanych żydów, który na mnie osobiście zrobił duże wrażenie. Pomnik Pomordowanych Żydów

Słodki Blog
Sałatka Żydowska 132

Sałatka Żydowska – prosta i szybka sałatka, idealnie pasująca do wędlin, czy dań mięsnych – szczególnie polecam do karkówki z grilla ;) Sałatka Żydowska – Składniki: 5-6 średnich ziemniaków (ok. 800g) 4 jajka 1 duża c The post Sałatka Żydowska appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Ogórki po żydowsku II 85

Ostatnio natknęłam się na nowy sposób przygotowania ogórków po żydowsku, spodobał mi się, więc korzystając z tego, że jeszcze trochę ogórków na działce rośnie, zawekowałam kilka słoików nowym sposobem. Ciekawa jestem czy dodatek warzyw mocno wpłynie na smak tego warzywa, które przygotowane w zalewie po żydowsku uwielbiam. Przepis znalazłam w kolekcji Pani domu. Ogórki po żydowsku II 2 kg ogórków(...)plastry, nać grubo posiekać, wyłożyć na wierzch ogórków. Dodać koper i przyprawy, wlać zalewę. Słoki zamknąć i pasteryzować 3 minuty od chwili zagotowania się wody. Artykuł Ogórki po żydowsku II pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Sałatka Żydowska 2852

Sałatka Żydowska – prosta i szybka sałatka, idealnie pasująca do wędlin, czy dań mięsnych – szczególnie polecam do karkówki z grilla ;) Sałatka Żydowska – Składniki: 5-6 średnich ziemniaków (ok. 800g) 4 jajka 1 duża cebula (ok. 150g) sól i pieprz do smaku majonez wedle uznania (u mnie 6-7 czubatych łyżek = 300g) szczypiorek (opcjonalnie) Sałatka […] The post Sałatka(...)Żydowska appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Co niezwykłego ma do zaoferowania czeska stolica? 148

przyjdzie nam kupić bilet wstępu. Warto zatrzymać się w Ogrodzie Waldsteina na Małej Stranie , gdzie znajduje się widowiskowa grota, kryjąca w swoim wnętrzu liczne stalaktyty oraz stalagmity. 2. Dzielnica Żydowska , czyli Josefov znajduje się blisko starego miasta. Można tutaj odwiedzić Praskie Muzeum Żydowskie , cmentarz żydowski oraz najstarszą działającą synagogę w Europie, czyli Staranovę. 3. Rynek Starego Miasta i ratusz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania