po żydowsku - 528 przepisów (strona:6/36)

Z piasku i popiołu Amy Harmon 109

domiar złego chłopiec jest kaleką, urodził się z kikutem jednej nogi. Żyją jak rodzeństwo i razem dorastają. Przychodzi rok 1938 przez faszystów zostaje wprowadzona ustawa o zakazie posyłania żydowskich dzieci do szkół publicznych.  Eva w tym czasie kończy szkołę średnią, powinna iść na uniwersytet ale rezygnuje.Postanawia robić to co kocha, czyli grać na skrzypcach. Od dwóch(...)orkiestrze.Dla żydów nastają ciężkie czasy, stracili prawo zatrudnienia u Włochów, a żydowskie firmy mogły zatrudniać tylko po 100 osób. Zły i posępny nastrój zawładną domem Eve. Angelo przebywa w seminarium,po każdej wizycie Eve na jakiś czas staje się radosny. Kiedy jednak kończy 15 lat zakazuje przychodzenia jej pod szkołę, było to nie mile widziane przez innych.Chodź miedzy nimi

Sama słodycz i szczypta chili
Bezglutenowy kryzysowy cebularz 126

kupiłem drożdży, a pizzę to by się chciało.  Z pomocą po raz kolejny przyjdzie moje niezawodne ciasto gryczane na zakwasie.  Postanowiłem zrobić danie o rodowodzie żydowskim, które podobno pochodzi z Lublina. Tylko, że moją wersję, dostosowując ją do tego co akurat mam na stanie. Oryginalnie jest z makiem. Nie wiem czego symbolem jest mak w kulturze żydowskiej

Kryzysowa Książka Kucharska
CO ZOBACZYĆ W MARRAKESZU? / MEDYNA, JAMAA EL-FNA, BAHIA PALACE, EL BADI, JARDIN MAJORELLE, MELLAH I INNE! 94

pamiętajcie, żeby nie da się nabrać!!! Debbagh oczywiście warto zobaczyć, ale pamiętajcie, że nie jest to miejsce, które będziecie chcieli zachować w marokańskich wspomnieniach.   15. MELLAH Mellah to żydowska dzielnica Marrakeszu, a zarazem jedno z ulubionych miejsc moich spacerów. Znajduje się w południowej części Starego Miasta Marrakeszu. Zdecydowanie odstaje od reszty. Zarówno w kategoriach hałasu, jak i architektury(...)zdecydowanie spokojniejsza forma lokalnych sprzedawców. Nie są tacy napastliwi, jak na targu przylegającym do Placu Jamaa El-Fna. To dobre miejsce na kupienie przypraw, pięknie zdobionych chust czy rękodzieła. Żydowskiej Mellah daleko jednak do świetności z dawnych czasów. Niegdyś było to prężnie rozwijające się miejsce starówki, obecnie to najspokojniejsza część marrakeskiej Medyny. Światełkiem w tunelu wydaje się być decyzja

Ostra na Słodko
ŚLEDZIE Z CEBULKĄ 110

pieczarkami i cebulką w oleju śledzie z marynowanymi warzywami, najczęściej ogórkami, papryką, grzybami czy marynowaną cebulką sałatka śledziowa z kukurydzą, papryką i ogórkami konserwowymi/kiszonymi z majonezem śledzie po żydowsku, wspomnienie dzieciństwa! śledzie pod pierzynką , z tartym serem i majonezem, uwielbiam! śledzie z jabłkiem i jogurtem z kolorowym pieprzem śledzie z suszonymi śliwkami w oleju i occie jabłkowym. Do jednych przepisów(...)wracamy częściej w ciągu roku, niektóre czekają na Wigilię, są to śledzie pod pierzynką, sałatka śledziowa i śledzie po żydowsku. Śledzie z cebulką SKŁADNIKI: 6 płatów śledziowych a la matias 3 duże cebule, obrane, posiekane w cienkie piórka 1 płaska łyżeczka cukru pudru 3 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe świeżo zmielony kolorowy pieprz olej rzepakowy 1 łyżka octu smakowego

Zasmakuj Kuchni
Kugel – zapiekanka z tartych ziemniaków 8837

można robić na dwa sposoby: na słodko, z makaronu i ryżu, lub ziemniaków. Zapiekanka swoje korzenie wywodzi z kuchni niemieckiej, ale przyjęła się i stanowi jeden z fundamentów kuchni żydowskiej. W społeczności żydowskiej, zamieszkującej Polskę i kraje naszego regionu szczególnie popularny był kugel ziemniaczany, często wolo pieczony przez całą noc z piątku na sobotę, kiedy był podawany jako danie szabasowe

Niedzielny kucharz
Niewidzialny most Julie Orringer - recenzja 113

Powieść jest połączeniem wszelkich pożądanych u czytelnika wątków - miłości, tragedii, próby, niezwykłej więzi pomiędzy braćmi oraz przerażającej walki o przetrwanie Żydów podczas II Wojny Światowej. Opowiada historię Węgierskiej rodziny Żydowskiej, a w głównym aspekcie jednego z trójki braci, Andrasa Levi. Młody utalentowany chłopak dzięki otrzymanemu stypendium od budapesztańskiego stowarzyszenia Żydów „Izraelita Hitkӧység”, wyjeżdża na studia architektoniczne do Ecole Speciale(...)obozu pracy przymusowej, gdzie Paryskie życie jawi mu się, jako odległy sen. Powieść ukazuje wojnę  od najstraszliwszej strony, choroby, cierpienia, bólu, słabości.  Pokazuje wojnę i kwestię Żydowską na Węgrzech. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

Sama słodycz i szczypta chili
Najlepsze książki o jedzeniu w 2018 – top 10 wg ugotowanepozamiatane.pl 150

ochotę zjeść właściwie każde danie z nowej książki Paoli Gavin. Nie spodziewałam się, że tak mnie zainspiruje do gotowania, a książki kucharskie są przecież właśnie po to. Kuchnia żydowska jest niezwykle różnorodna i ma dużo pysznych wegetariańskich opcji ze względu na surowe zasady koszernej kuchni, które nie pozwalały na łączenie mleka i mięsa w jednym posiłku. Hazana to kolorowe przepisy(...)Przepisy są wegańskie, bez cukru, proste i przygotowane z łatwo dostępnych składników wysokiej jakości. Znajdziemy tu pasty do smarowania, pieczywo, kanapki czy burgery. Sporo jest inspiracji kuchnią orientu – żydowską i marokańską. Więcej o tej książce przeczytacie w mojej recenzji. God Food. Boska kuchnia Malki Kafki Autorka: Malka Kafka Wydawnictwo: Znak Literanova 10. Placki niebanalnie. Wytrawne, słodkie, pyszne. Karolina Polkowska

Ugotowane pozamiatane
Zupa kminkowa z uszkami 155

wyjątkowym obiedzie już zawsze będzie miał dla mnie smak zupy kminkowej. Spotkanie odbyło się w restauracji Ratuszowej na Rynku w Nowym Sączu, która słynie z kuchni regionalnej i żydowskiej. Oprócz zupy kminkowej jedliśmy też czulent z kluskami muszkatołowymi, ozorek w sosie chrzanowym, flaki i gołąbki. Do tego podano lokalne wina z okolic Nowego Sącza z winnic Strugi, Zawadka i Tabu(...)kminkowa była kiedyś symbolem kulinarnym małopolski.To idealne danie na zimę, bo rozgrzewa i dobrze robi na brzuszek. Kminek był kiedyś dużo powszechniejszą przyprawą, zwłaszcza w kuchni góralskiej i żydowskiej. Dziś nie znamy tego smaku. A czego nie znamy, tego nie lubimy. A przecież to takie pyszne danie, które kiedyś jadło się na śniadanie, z zasmażką, z groszkiem ptysiowym

Ugotowane pozamiatane
Sto receptur na Sto Lat Niepodległości (1918 - 2018) - książka i konkurs !!! 141

której towarzyszy opowieść profesora Jarosława Dumanowskiego. Dowiemy się m. in. Co jedzono w poszczególnych zaborach? Jakie były ulubione dania Józefa Piłsudskiego? Jaki wpływ na naszą tradycję kulinarną miała kuchnia żydowska?  W książce poczytamy o historii kuchni, dowiemy się jakie są zasady wprowadzania dania do karty, oraz jak jest opracowywany przepis. Poznamy też historię Polski w pigułce, oraz historię jedzenia(...)Polsce. Następnie przechodzimy do przepisów i opowieści o tym jak to wszystko wyglądało. Jaka była kuchnia z terenów pod wpływem rosyjskim, pod wpływem pruskim, austriackim, jaka była kuchnia żydowska, czy kuchnia wojskowa, oraz jakie jadano śniadania. Wszystko super opisane i opatrzone przepisami, oraz pięknymi zdjęciami. Książka jest dwujęzyczna: wszystkie opisy, oraz przepisy znajdziemy tutaj w języku polskim i angielskim. Przepisy

kruche babeczki
Kasza po wolkańsku 115

przepisu? Najbardziej rozpoznawalnym Wolkaninem był Spock, który był jedną z najbardziej charakterystycznych postaci w Oryginalnej Serii Star Trek. Tak się złożyło, że Leonard Nimoy, który urodził się w rodzinie żydowskiej. Jednym z ciekawszych dań kuchni żydowskiej z Europy wschodniej, które dzięki książce kucharskiej wydanej w USA szybko przeszło do mainstreamu jest kasha varnishkes . Co znaczy kasza, to raczej nikt

Kryzysowa Książka Kucharska
Bajgle szpinakowe 185

mówiących o pochodzeniu bajgli. Jedna z nich głosi, że pieczywo to wywodzi się z Krakowa, a dowodem na to jest pochodząca z XVII wieku wzmianka dotycząca zwyczaju wręczania bajgli żydowskim kobietom zaraz po porodzie, zamieszczona w krakowskich annałach miejskich. Inna teoria mówi, że bajgle do Polski trafiły z Wiednia, jako podarunek dla króla Jana III Sobieskiego na cześć zwycięstwa(...)Turkami w 1683 roku. Tak czy inaczej, na początku XX wieku wraz z żydowskimi emigrantami bajgle wyemigrowały do Nowego Jorku, gdzie zrobiły zawrotną karierę i są bardzo popularne do dzisiaj. Pomimo tego, że historycznie bajgle są mocno związane z Polską, bardzo trudno jest je u nas kupić. Nie udało mi się jak dotąd znaleźć ich w żadnej piekarni. Znam natomiast

Smakowity Blog Kulinarny
Kalendarz przygotowań Świątecznych 658

konieczne, o czym przekonałem się przygotowując zeszłoroczny zakwas. 3. Ryby (2 tygodnie przed wigilią)   W moim wigilijnym menu goszczą zawsze trzy ryby: Karp po żydowsku , Sandacz w galarecie i  Śledź w sosie musztardowym . Ich przygotowanie rozpoczynam zawsze 14 dni przed wigilią. Mimo, że gotowe filety trafią na dwa tygodnie(...)wody około 4 godziny przed wigilią. Jeśli ryby będą mocno zasolona możemy pozostawić ją do namoknięcia trochę dłużej, do około jednej doby.   Karp po żydowsku przepis>>> Kupując rybę możemy poprosić o gotowe filety lub filetować karpia samodzielnie. Nie wyrzucajmy zbędnych części ryby, mogą przydać się w kuchni

kuron.com.pl
Potrawy wigilijne: Ryba po żydowsku 523

Oryginalną wersję tego przepisu znajdziecie na blogu www.kulinarnyprzepis.pl . Mamie na początku tak przygotowana ryba nie zasmakowała, ale następnego dnia, już na zimno, mama zjadła ją z apetytem. Ryba po żydowsku Przygotuj miski, patelnię, garnek, szklankę, łyżkę, nóż i deskę do krojenia, ozdobną salaterkę lub półmisek, łopatki do obracania, metalową rózgę, ręczniki papierowe, ewentualnie widelec. Przygotuj składniki: 4 filety rybne(...)przełóż podsmażone warzywa. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj przez chwilę i lekko odparuj zalewę. Usmażoną rybę rozłóż w salaterce lub na półmisku. Zalej ją ciepłą zalewą. Gotową rybę po żydowsku możesz podawać na ciepło lub zimno udekorowaną natką pietruszki, papryką lub kiszonymi ogórkami

blog.moje-pasje.info
Wątróbka po żydowsku - pasta na kanapki 270

Wątróbka po żydowsku to pasta idealna na kanapki, która składa się ze smażonej wątróbki wraz z dodatkiem cebuli, jabłka oraz ugotowanych jajek. Proste i bardzo smaczne połączenie smaków. Taką pastę możecie podać na świeżym pieczywie bądź zgodnie z tradycją żydowską - na chałce.  Składniki: 250 g wątróbki drobiowej 3 jajka ugotowane na twardo 1/2 średniej wielkości cebuli 1/2 kwaśnego jabłka

Ugotować
Bajgle 145

Kucharskiego, o wypieku chleba.  Nie mogłam się doczekać, aż zacznie korzystać z przepisów.  Zaczęłam od bajgli.  Wiedzieliście że bajgle prawdopodobnie pochodzą z Krakowa?  Bajgiel to żydowskie pieczywo wypiekane od XVIII wieku.  Wiele na to wskazuje że w 1900 roku żydowscy emigranci przenieśli bajgle na Manhattan, gdzie od 1950 roku zaczęła się ich masowa produkcja. Uwielbiana

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk