po żydowsku - 528 przepisów (strona:11/36)

Ulnik 60

konkretna grupa Żydów rozwinęła też swój specyficzny język zwany jidysz. Z uwagi na to, że ziemniaki, choć początkowo miały "pod górę" jak wszędzie, stały się bardzo ważnym elementem żydowskiej społeczności o niskim znaczeniu ekonomicznym, w języku jidysz było na ni kilkanaście określeń. Pierwsze, które zaprezentuję przy okazji tego przepisu to bulbe. Danie, które mam Wam zamiar zaprezentować, rzekomo zawdzięcza swoją

Kryzysowa Książka Kucharska
Sznycel 64

Sznycel po wiedeńsku ma ciekawą historię, chociaż bardziej legendę, bo jak to często bywa, ciężko stwierdzić czy jest prawdziwa. Prawdopodobnie pochodzi z Bizancjum jako żydowska potrawa, która dzięki Maurom dotarła do Hiszpanii a stamtąd do Włoch i już z górki do Austrii. Sznycel jest bliskim kuzynem-cotoletty alle milanes. Który niejaki feldmarszałek Radetzky zjadł w Mediolanie w 1848 roku

RafalCook
Sałatka z jajkiem i selerem 79

Sałatka z jajkami i selerem marynowanym sprawdzi się idealnie na święta wielkanocne. Jest moją ulubioną zaraz po sałatce ŻYDOWSKIEJ . Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki  SKLEP ! Składniki: 6 jajek 1 słoik selera marynowanego (170 g. po odsączeniu

Delicious Place
Kuchnia ukraińska. Co o niej wiemy? 65

Kuchnia ukraińska sięga korzeniami XVIII i XIX wieku, kiedy narodowość ukraińska zaczęła się formować. Jest bogata i zróżnicowana, a swój charakter zawdzięcza wpływom kultur polskich, rosyjskich, żydowskich, mołdawskich, rumuńskich, litewskich, tatarskich oraz ormiańskich. Potrawy tej kuchni charakteryzują się prostotą i niepowtarzalnym smakiem oraz aromatem, a wszystko dzięki temu, że używa się świeżych, marynowanych i wędzonych składników. Dania zazwyczaj przygotowywane

ProstePesto.pl
Śledzie po francusku 69

przygotowywać na wiele różnych sposobów, kiedyś korzystałam z różnych blogów kulinarnych, by przygotować poszczególne przepisy, dziś już mam swoje ulubione z których korzystam od lat, robię np. śledzie po żydowsku z dużą ilością czosnku albo śledzie proboszcza z marynowanymi pieczarkami. Dziś pokazuje przepis na śledź po francusku czyli śledź z musztardą francuską, która ma całe ziarenka gorczycy. Śledzie można trzymać

To Musisz Wiedzieć
Śledzie po wiejsku 64

Pokrojone śledzie włożyć do większego słoika. Zalać zimną zalewą octową. Delikatnie wymieszać. Słoik zakręcić i odstawić w chłodne miejsce na 2 dni. Polecam wypróbować przepis na śledzie po żydowsku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Śledzie po wiejsku pochodzi z serwisu Danka Pichci

Danka Pichci
Uszka wigilijne 69

równo na płaskiej tacce, tak aby się nie dotykały. Następnie, po wstępnym zamrożeniu, można je przełożyć do woreczka lub pojemnika. Zobacz też inne przepisy na Boże Narodzenie : Piernik żydowski Paszteciki z grzybami Makowa fantazja Ryba po grecku Kapusta z grzybami Śledzie z żurawiną Zobacz też najnowsze przepisy : Naleśniki na krokiety Krokiety wigilijne Uszka wigilijne Domowa masa makowa Prezenty dla pasjonatów

okolicepalnika.pl

Proponowane wyszukiwania