po żydowsku - 528 przepisów (strona:10/36)

Zupa Krupnik 223

Muszę przyznać, że zupa krupnik to była zmora dzieciństwa. Nie byłam jej fanką, zdecydowanie. Za dużo się w niej działo. W wersji żydowskiej jedynym tłuszczem jaki w niej znajdziemy jest masło. Nie dodaje się mięsa, ani bulionu mięsnego wedle zasady nie łączenia produktów mięsnych i mlecznych. Zupa smakuje jak podrasowana zupa cebulowa. Jest słodka, na co wpływ mają również marchewki

W kuchni wieczorem
Kurczak w cieście 342

przebiegał w podobnej atmosferze i tempie. Na zewnątrz piękne słońce i prognozy pogody zwiastujące coraz cieplejsze dni. Chrupię więc słonecznego kurczaka w cieście (znalezionego w książce z przepisami kuchni żydowskiej) i biorę się za dalszą pracę. Was zaś zostawiam z przepisem. Składniki (5-6 osób) 10 udek z kurczaka (ok. 1 kg) 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki

W kuchni wieczorem
Falafel z hummusem w picie 202

Dzisiaj przepis przepyszny i zdrowy. Danie wegańskie, które powinno zasmakować wszystkim. Nie ma wiele wspólnego z kuchnią żydowską, jaką znamy w Polsce, jest to za to typowa kuchnia izraelska - pozostająca pod wyraźnymi wpływami arabskimi. Potrawa jest bardzo prosta w przygotowaniu, dodam tylko, iż hummus można wykorzystać również jako dodatek do innych dań, a także jako dip do pieczywa lub przekąsek

Wyprawy kulinarne
Czulent 192

Czulent pochodzi z kuchni żydowskiej. Powinnam to danie nazwać raczej czymś a'la czulent. Prawdziwy czulent przygotowywany jest z koszernego mięsa wołowego. Po hebrajsku „koszerny” oznacza „odpowiedni”, „pasujący”, „właściwy”. Odpowiedni ze względu na przepisy kaszrutu, czyli zbioru zasad dotyczących przede wszystkim żywności, choć nie tylko. Zwierzęta, których mięso jest koszerne, muszą mieć rozdwojone kopyto i muszą być przeżuwaczami

bistro mama
Czulent 224

Czulent zrobiony na podstawie tego przepisu, z drobnymi zmianami. Jedyną osobą jaką znam, o której mogę powiedzieć ,że jadła prawdziwy, żydowski czulent , jest moja ponad osiemdziesięcioletnia Teściowa. A że był to czulent z gęsią , więc kiedy tylko gęsinę zaczęłam przerabiać , wiadomo było, że czulentu nie może w tym zestawieniu zabraknąć. Wyszedł bardzo dobry! Czy chociaż trochę przypomina oryginał

Stare Gary
RUGELACH, CZYLI TWAROGOWE ROGALIKI Z NUTELLĄ 308

Przy kuchennym stole ukazał się przepis na twarogowe rogaliki. Zauroczyłam się nimi! Zaraz po zobaczeniu wpisu biegłam do sklepu po twaróg i nutellę. Składniki wskazywały, że będę piec tradycyjne żydowskie rogaliki, czyli rugelach. Muszę przyznać, że rogaliki zrobiłam bardzo szybko i obyło się bez większych stresów :). Polecam je osobom, które dopiero zaczynają przygodę z pieczeniem. Domownikom rugelach tak smakuje

Przepisy Aleksandry
Amba 66

kubki smakowe w kosmos przypraw, trochę pracy i efekt wow. Amba w moim wykonaniu ma już swoją historię kradzieży. Podczas warsztatów z kuchni Izraela, które prowadziłam podczas Festiwalu Kultury Żydowskiej, zniknęło mi pudełko zrobionej zawczasu w domu amby. Po pudełku została pokrywka, a na niej karteczka: „Przepraszam, musiałem zabrać pudełko do domu, żeby wylizać!”. Po takiej wiadomości wnioskuję, że amba

ladykitchen
Karp w migdałach z winnym sosem 35

Karp – słodkowodna ryba bez której w zdecydowanej większości polskich domów wręcz nie można wyobrazić sobie Świąt Bożego Narodzenia. Przygotowywany na wiele sposobów – smażony, pieczony, w galarecie czy po żydowsku. Mimo faktu, że jest on aż tak popularny w całym kraju, w moim domu, na przekór, od zawsze był on nieszczególnie darzony sympatią. Jakoś ... The post Karp w migdałach z winnym

Pogotujmy.pl
Bajgle z rwaną wieprzowiną (pulled pork), serem i warzywami 28

Bajgiel – gatunek klasycznego żydowskiego pieczywa, który wymyślony został prawdopodobnie w Krakowie. Aktualnie jednak chyba najbardziej kojarzony ze Stanami, szczególnie Nowym Jorkiem, gdzie są one niezwykle popularne. Nie ukrywam, że osobiście uwielbiam te bułeczki w każdym wydaniu. Nie bez kozery więc po otrzymaniu kulinarnego wyzwania od Ramy, polegającego na stworzeniu ciekawego i niebanalnego przepisu z ... The post Bajgle z rwaną wieprzowiną

Pogotujmy.pl
"Martwy błękit" Krzysztof Bochus 40

Sopocie znalezione zostają zwłoki znanego żydowskiego kolekcjonera i wyznawcy Kabały - Saula Rottenberga. Wszystko wskazuje na samobójstwo. Jest to II tom serii: Christian Abell, autora. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Placek Ziemniaczany z sosem pieprzowym 63

placki ziemniaczane to polski wynalazek, może i tak może i nie, ponieważ uwielbiają i znajdziesz je w Kuchni Białorusi, Ukrainy, Rosji, Austrii, Niemiec, Węgier, Szwajcarii, Anglii czy też kuchni żydowskiej. Wszędzie różnią się one lekko od siebie. Mogą być z sosem paprykowym, śmietaną, cukrem, rybą, boczkiem, cebulą z jajkiem lub też bez jajka, z mąką lub też i bez niej

RafalCook
Kartoflnik 56

odmiany ... ziemniaczany kugel. Ludowa piosenka w Jidisz Kontynuujemy kuchnię aszkenazyjską. Tym razem specyficzny placek ziemniaczany, bo w porównaniu do klasycznego kugla , jest z dodatkiem mąki i drożdży. Podobno żydowskie kobiety chciały w ten sposób dodać ciężkiemu, a przez to nie każdemu przypadającemu do gustu kuglowi lekkości. W efekcie powstało coś co można nazwać ziemniaczanym chlebem, z naciskiem na ziemniaczany. Składniki

Kryzysowa Książka Kucharska
Ulnik 62

konkretna grupa Żydów rozwinęła też swój specyficzny język zwany jidysz. Z uwagi na to, że ziemniaki, choć początkowo miały "pod górę" jak wszędzie, stały się bardzo ważnym elementem żydowskiej społeczności o niskim znaczeniu ekonomicznym, w języku jidysz było na ni kilkanaście określeń. Pierwsze, które zaprezentuję przy okazji tego przepisu to bulbe. Danie, które mam Wam zamiar zaprezentować, rzekomo zawdzięcza swoją

Kryzysowa Książka Kucharska
Sznycel 68

Sznycel po wiedeńsku ma ciekawą historię, chociaż bardziej legendę, bo jak to często bywa, ciężko stwierdzić czy jest prawdziwa. Prawdopodobnie pochodzi z Bizancjum jako żydowska potrawa, która dzięki Maurom dotarła do Hiszpanii a stamtąd do Włoch i już z górki do Austrii. Sznycel jest bliskim kuzynem-cotoletty alle milanes. Który niejaki feldmarszałek Radetzky zjadł w Mediolanie w 1848 roku

RafalCook