tymi po rewolucji agrarnej. Dość ważnymi symbolami tego święta stały się zielone listki i jajka - symbole odradzającego się życia. Tak było w wielu kulturach, ale skupimy się na żydowskiej. Tam było coś takiego jak חג האביב czyli święto wiosny. Później święto wiosny nazwano פֶּסַח na cześć mitycznego wyjścia Izraelitów z Egiptu. Jako, że żydowski kalendarz jest próbą połączenia kalendarza solarnego
Kryzysowa Książka KucharskaGołąbki po żydowsku Bardzo smaczne, a do tego szybkie i proste w wykonaniu gołąbki w nieco innej wersji niż tradycyjnie. Polecam spróbować! Składniki: 0,5kg mielonego mięsa wieprzowego 100g ryżu (1 woreczek) 1/3 główki kapusty pekińskiej 1 niewielka marchewka 1 cebula 2 jajka 3-4 łyżki kaszy manny mąka pszenna do obtoczenia gołąbków olej do smażenia 250ml bulionu(...)OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Gołąbki po żydowsku pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemGrecką Pitą Grecka Jajecznica Kayanas zwana też Strapatsada – Στραπατσάδα z fetą, pomidorami oraz oregano, ma niezwykłą historię. Przywieźli ją do Grecji Żydzi. W 1492 roku część ludności żydowskiej, która nie przeszła na chrześcijaństwo, była zmuszona opuścić Hiszpanie. Wygnani Żydzi osiedlili się głównie w drugim co do wielkości mieście greckim, czyli w Salonikach. Ogromną częścią kultury żydowskiej jest jedzenie
RafalCookŚledzie po żydowsku pachnące naturalnymi nie wyszukanymi przyprawami, idealne na wigilię jak i spotkanie przy %. Artykuł Śledzie po żydowsku pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąKsiążki pod choinkę W tym roku miało swoją premierę w Polsce kilka bardzo ciekawych i godnych polecenia tytułów. Zaliczam do nich m.in. takie książki jak Palestyna, Dietojarska kuchnia żydowska czy Magię polskich ziół Palestyna - w swojej najnowszej książce Sami Tamimi i Tara Wigley nie tylko prezentują doskonałe przepisy kulinarne, ale też przybliżają czytelnikowi lokalną kulturę, historię regionu i produkty. Pięknie(...)wydana, dopracowana w najdrobniejszych szczegółach, wypełniona kolorowymi zdjęciami potraw, miejsc i ludzi "Palestyna. Książka kucharska" jest idealna na świąteczny prezent. Dietojarska kuchnia żydowska to nie tylko przepisy na dania kuchni Żydów aszkenazyjskich, ale też pełna nostalgii opowieść o kulturze kulinarnej przedwojennego Wilna i idei Tikkun Olam - czynienia świata lepszym dla siebie i innych. Autorką przepisów jest Fania Lewando, barwa
Cztery FajeryDietojarska kuchnia żydowska to wybór przepisów Fani Lewando, która w okresie dwudziestolecia międzywojennego prowadziła w Wilnie restaurację „Dietojarska Jadłodajnia”. Serwowała w niej wegetariańskie potrawy kuchni Żydów aszkenazyjskich, a w latach 1936-39 była szefową kuchnina transatlantyku MS Batory na trasie Gdynia – Nowy jork. Była autorką Read More Artykuł Dietojarska kuchnia żydowska – recenzja książki Fani Lewando pochodzi
FlymetothespoonŚledzie po żydowsku z tego co się orientuję występują powszechnie w dwóch wersjach. Jedni robią je z rodzynkami, a drudzy bardziej na wytrawnie, tak jak ja w przepisie poniżej. Jeśli macie ochotę na rybkę w aromatycznej zalewie z dodatkiem majeranku, The post Śledzie po żydowsku appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojedużo czytania, dwie są napisane po angielsku, ale jedna ma szanse zostać przetłumaczona na polski, jest jeden wyjątkowy e-book z masakryczną ilością wiedzy, jest kiszenie, torty, Włochy, kuchnia żydowska, arabska i Nigel Slater. Teraz jest fajny okres na kupowanie książek, bo jest dużo promocji i warto na nie polować. 10 książek kucharskich pod choinkę. Kolejność przypadkowa, to nie ranking(...)Ogniem i Dymem” to książka dla wielbicieli gotowania na otwartym ogniu, wyrazistych i ciężkich smaków, czasem dziwnych połączeń, które mimo specyficznego brzmienia smakują genialnie. 4. Fania Lewando „Dietojarska kuchnia żydowska” Fania to była swoistego rodzaju gwiazda międzywojennej sceny kulinarnej. Kobieta, która z diety jarskiej uczyniła sztukę. Kilka lat temu weszłam w posiadanie tłumaczenia jej książki i zachwycił mnie sposób podejścia
ladykitchendomowe bajgle. Bajgle to ten rodzaj pieczywa, który dość trudno kupić w pobliskim sklepie czy piekarni. Wielka szkoda, bo bajgle to najlepsze "bułki" jakie można zjeść. Bajgle to żydowskie pieczywo, więc na pewno bliskie Polakom, zakłada się, że bajgle zostały wymyślone w Krakowie, przez zamieszkujących to miasto Żydów. Były tak dobre, że podarowywano je kobietom, które urodziły dziecko. Druga(...)trafiły do Ameryki za wielką wodą i tam osiągnęły swój wielki rozgłos? Otóż tu wystarczy przyjrzeć się historii i emigracji ludności. Około 1950 roku zaczęto ręcznie je wypiekać przez żydowskich piekarzy w Nowym Jorku na Manhattanie. Amerykanie pokochali bajgle na zabój! Nie ma dobrego śniadania bez dobrego bajgla! Jak podaje Wikipedia w 1927 polski piekarz pochodzący spod Chełma wyemigrował
SMYKWKUCHNIukraińskie, a wśród tych kulinarnych tradycji znalazłam w końcu opis, który mnie zaciekawił, ale i rozbawił. Otóż ukraińska autorka artykułu o bublikach podaje, że bubliczki wywodzą się z kuchnia żydowskiej, ale historię ich powstania łączy z historią Polski. Podobno pod koniec XVII wieku skromny piekarz żydowski z Wiednia postanowił przekazać swój dar królowi polskiemu Janowi III Sobieskiemu jako podziękowanie
Trzeci talerzFrancja pod panowaniem Niemiec. Naziści zabierają wszystko co się da, nie można nic dostać nawet na kartki.Ci którzy mieli bogatych znajomych jakoś żyli. Jacob i Moise to dwaj żydowscy chłopcy mieszkający u ciotki w Paryżu.Kiedy w Berlinie zrobiło się niebezpiecznie rodzice oddali synów pod jej opiekę, do czasu aż znajdą bezpieczne miejsce dla nich wszystkich. Rozstanie z rodzicami(...)także dobroci, szczerości i ciepła. Czy znajdą rodziców? tego Wam nie zdradzę musicie przeczytać sami. Mario Escobar w książce wyjaśnia że fikcyjne postaci chłopców inspirowane są losami żydowskich dzieci w czasie wojny. W książce przepięknie pokazana jest braterska miłość oraz odpowiedzialność jednego za drugiego. *************************************************** Książkę czyta się z zaciekawieniem, płynnie i lekko. Opowieść Mario Escobara bardzo mnie wzruszyła
Sama słodycz i szczypta chiliKugiel to takie danie kuchni żydowskiej, ale tej jej części, którą lubię, czyli prosto i tanio. W Izraelu przybrało nawet trochę formę fast-foodu. Wpływy kultury pozostawiły po sobie ślad na wschodzie, gdzie danie jest dalej obecne w jadłospisie miejscowej ludzkości, czasami nazywając się babką ziemniaczaną. Od kugla różni się ona skwarkami, które w kuchni żydowskiej są niedopuszczalne. Z czasem
Kryzysowa Książka Kucharskadomiar złego chłopiec jest kaleką, urodził się z kikutem jednej nogi. Żyją jak rodzeństwo i razem dorastają. Przychodzi rok 1938 przez faszystów zostaje wprowadzona ustawa o zakazie posyłania żydowskich dzieci do szkół publicznych. Eva w tym czasie kończy szkołę średnią, powinna iść na uniwersytet ale rezygnuje.Postanawia robić to co kocha, czyli grać na skrzypcach. Od dwóch(...)orkiestrze.Dla żydów nastają ciężkie czasy, stracili prawo zatrudnienia u Włochów, a żydowskie firmy mogły zatrudniać tylko po 100 osób. Zły i posępny nastrój zawładną domem Eve. Angelo przebywa w seminarium,po każdej wizycie Eve na jakiś czas staje się radosny. Kiedy jednak kończy 15 lat zakazuje przychodzenia jej pod szkołę, było to nie mile widziane przez innych.Chodź miedzy nimi
Sama słodycz i szczypta chilikupiłem drożdży, a pizzę to by się chciało. Z pomocą po raz kolejny przyjdzie moje niezawodne ciasto gryczane na zakwasie. Postanowiłem zrobić danie o rodowodzie żydowskim, które podobno pochodzi z Lublina. Tylko, że moją wersję, dostosowując ją do tego co akurat mam na stanie. Oryginalnie jest z makiem. Nie wiem czego symbolem jest mak w kulturze żydowskiej
Kryzysowa Książka Kucharskapamiętajcie, żeby nie da się nabrać!!! Debbagh oczywiście warto zobaczyć, ale pamiętajcie, że nie jest to miejsce, które będziecie chcieli zachować w marokańskich wspomnieniach. 15. MELLAH Mellah to żydowska dzielnica Marrakeszu, a zarazem jedno z ulubionych miejsc moich spacerów. Znajduje się w południowej części Starego Miasta Marrakeszu. Zdecydowanie odstaje od reszty. Zarówno w kategoriach hałasu, jak i architektury(...)zdecydowanie spokojniejsza forma lokalnych sprzedawców. Nie są tacy napastliwi, jak na targu przylegającym do Placu Jamaa El-Fna. To dobre miejsce na kupienie przypraw, pięknie zdobionych chust czy rękodzieła. Żydowskiej Mellah daleko jednak do świetności z dawnych czasów. Niegdyś było to prężnie rozwijające się miejsce starówki, obecnie to najspokojniejsza część marrakeskiej Medyny. Światełkiem w tunelu wydaje się być decyzja
Ostra na Słodkopieczarkami i cebulką w oleju śledzie z marynowanymi warzywami, najczęściej ogórkami, papryką, grzybami czy marynowaną cebulką sałatka śledziowa z kukurydzą, papryką i ogórkami konserwowymi/kiszonymi z majonezem śledzie po żydowsku, wspomnienie dzieciństwa! śledzie pod pierzynką , z tartym serem i majonezem, uwielbiam! śledzie z jabłkiem i jogurtem z kolorowym pieprzem śledzie z suszonymi śliwkami w oleju i occie jabłkowym. Do jednych przepisów(...)wracamy częściej w ciągu roku, niektóre czekają na Wigilię, są to śledzie pod pierzynką, sałatka śledziowa i śledzie po żydowsku. Śledzie z cebulką SKŁADNIKI: 6 płatów śledziowych a la matias 3 duże cebule, obrane, posiekane w cienkie piórka 1 płaska łyżeczka cukru pudru 3 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe świeżo zmielony kolorowy pieprz olej rzepakowy 1 łyżka octu smakowego
Zasmakuj Kuchnimożna robić na dwa sposoby: na słodko, z makaronu i ryżu, lub ziemniaków. Zapiekanka swoje korzenie wywodzi z kuchni niemieckiej, ale przyjęła się i stanowi jeden z fundamentów kuchni żydowskiej. W społeczności żydowskiej, zamieszkującej Polskę i kraje naszego regionu szczególnie popularny był kugel ziemniaczany, często wolo pieczony przez całą noc z piątku na sobotę, kiedy był podawany jako danie szabasowe
Niedzielny kucharzPowieść jest połączeniem wszelkich pożądanych u czytelnika wątków - miłości, tragedii, próby, niezwykłej więzi pomiędzy braćmi oraz przerażającej walki o przetrwanie Żydów podczas II Wojny Światowej. Opowiada historię Węgierskiej rodziny Żydowskiej, a w głównym aspekcie jednego z trójki braci, Andrasa Levi. Młody utalentowany chłopak dzięki otrzymanemu stypendium od budapesztańskiego stowarzyszenia Żydów „Izraelita Hitkӧység”, wyjeżdża na studia architektoniczne do Ecole Speciale(...)obozu pracy przymusowej, gdzie Paryskie życie jawi mu się, jako odległy sen. Powieść ukazuje wojnę od najstraszliwszej strony, choroby, cierpienia, bólu, słabości. Pokazuje wojnę i kwestię Żydowską na Węgrzech. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
Sama słodycz i szczypta chiliochotę zjeść właściwie każde danie z nowej książki Paoli Gavin. Nie spodziewałam się, że tak mnie zainspiruje do gotowania, a książki kucharskie są przecież właśnie po to. Kuchnia żydowska jest niezwykle różnorodna i ma dużo pysznych wegetariańskich opcji ze względu na surowe zasady koszernej kuchni, które nie pozwalały na łączenie mleka i mięsa w jednym posiłku. Hazana to kolorowe przepisy(...)Przepisy są wegańskie, bez cukru, proste i przygotowane z łatwo dostępnych składników wysokiej jakości. Znajdziemy tu pasty do smarowania, pieczywo, kanapki czy burgery. Sporo jest inspiracji kuchnią orientu – żydowską i marokańską. Więcej o tej książce przeczytacie w mojej recenzji. God Food. Boska kuchnia Malki Kafki Autorka: Malka Kafka Wydawnictwo: Znak Literanova 10. Placki niebanalnie. Wytrawne, słodkie, pyszne. Karolina Polkowska
Ugotowane pozamiatanewyjątkowym obiedzie już zawsze będzie miał dla mnie smak zupy kminkowej. Spotkanie odbyło się w restauracji Ratuszowej na Rynku w Nowym Sączu, która słynie z kuchni regionalnej i żydowskiej. Oprócz zupy kminkowej jedliśmy też czulent z kluskami muszkatołowymi, ozorek w sosie chrzanowym, flaki i gołąbki. Do tego podano lokalne wina z okolic Nowego Sącza z winnic Strugi, Zawadka i Tabu(...)kminkowa była kiedyś symbolem kulinarnym małopolski.To idealne danie na zimę, bo rozgrzewa i dobrze robi na brzuszek. Kminek był kiedyś dużo powszechniejszą przyprawą, zwłaszcza w kuchni góralskiej i żydowskiej. Dziś nie znamy tego smaku. A czego nie znamy, tego nie lubimy. A przecież to takie pyszne danie, które kiedyś jadło się na śniadanie, z zasmażką, z groszkiem ptysiowym
Ugotowane pozamiatanektórej towarzyszy opowieść profesora Jarosława Dumanowskiego. Dowiemy się m. in. Co jedzono w poszczególnych zaborach? Jakie były ulubione dania Józefa Piłsudskiego? Jaki wpływ na naszą tradycję kulinarną miała kuchnia żydowska? W książce poczytamy o historii kuchni, dowiemy się jakie są zasady wprowadzania dania do karty, oraz jak jest opracowywany przepis. Poznamy też historię Polski w pigułce, oraz historię jedzenia(...)Polsce. Następnie przechodzimy do przepisów i opowieści o tym jak to wszystko wyglądało. Jaka była kuchnia z terenów pod wpływem rosyjskim, pod wpływem pruskim, austriackim, jaka była kuchnia żydowska, czy kuchnia wojskowa, oraz jakie jadano śniadania. Wszystko super opisane i opatrzone przepisami, oraz pięknymi zdjęciami. Książka jest dwujęzyczna: wszystkie opisy, oraz przepisy znajdziemy tutaj w języku polskim i angielskim. Przepisy
kruche babeczkiprzepisu? Najbardziej rozpoznawalnym Wolkaninem był Spock, który był jedną z najbardziej charakterystycznych postaci w Oryginalnej Serii Star Trek. Tak się złożyło, że Leonard Nimoy, który urodził się w rodzinie żydowskiej. Jednym z ciekawszych dań kuchni żydowskiej z Europy wschodniej, które dzięki książce kucharskiej wydanej w USA szybko przeszło do mainstreamu jest kasha varnishkes . Co znaczy kasza, to raczej nikt
Kryzysowa Książka Kucharskamówiących o pochodzeniu bajgli. Jedna z nich głosi, że pieczywo to wywodzi się z Krakowa, a dowodem na to jest pochodząca z XVII wieku wzmianka dotycząca zwyczaju wręczania bajgli żydowskim kobietom zaraz po porodzie, zamieszczona w krakowskich annałach miejskich. Inna teoria mówi, że bajgle do Polski trafiły z Wiednia, jako podarunek dla króla Jana III Sobieskiego na cześć zwycięstwa(...)Turkami w 1683 roku. Tak czy inaczej, na początku XX wieku wraz z żydowskimi emigrantami bajgle wyemigrowały do Nowego Jorku, gdzie zrobiły zawrotną karierę i są bardzo popularne do dzisiaj. Pomimo tego, że historycznie bajgle są mocno związane z Polską, bardzo trudno jest je u nas kupić. Nie udało mi się jak dotąd znaleźć ich w żadnej piekarni. Znam natomiast
Smakowity Blog Kulinarnykonieczne, o czym przekonałem się przygotowując zeszłoroczny zakwas. 3. Ryby (2 tygodnie przed wigilią) W moim wigilijnym menu goszczą zawsze trzy ryby: Karp po żydowsku , Sandacz w galarecie i Śledź w sosie musztardowym . Ich przygotowanie rozpoczynam zawsze 14 dni przed wigilią. Mimo, że gotowe filety trafią na dwa tygodnie(...)wody około 4 godziny przed wigilią. Jeśli ryby będą mocno zasolona możemy pozostawić ją do namoknięcia trochę dłużej, do około jednej doby. Karp po żydowsku przepis>>> Kupując rybę możemy poprosić o gotowe filety lub filetować karpia samodzielnie. Nie wyrzucajmy zbędnych części ryby, mogą przydać się w kuchni
kuron.com.plOryginalną wersję tego przepisu znajdziecie na blogu www.kulinarnyprzepis.pl . Mamie na początku tak przygotowana ryba nie zasmakowała, ale następnego dnia, już na zimno, mama zjadła ją z apetytem. Ryba po żydowsku Przygotuj miski, patelnię, garnek, szklankę, łyżkę, nóż i deskę do krojenia, ozdobną salaterkę lub półmisek, łopatki do obracania, metalową rózgę, ręczniki papierowe, ewentualnie widelec. Przygotuj składniki: 4 filety rybne(...)przełóż podsmażone warzywa. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj przez chwilę i lekko odparuj zalewę. Usmażoną rybę rozłóż w salaterce lub na półmisku. Zalej ją ciepłą zalewą. Gotową rybę po żydowsku możesz podawać na ciepło lub zimno udekorowaną natką pietruszki, papryką lub kiszonymi ogórkami
blog.moje-pasje.infoWątróbka po żydowsku to pasta idealna na kanapki, która składa się ze smażonej wątróbki wraz z dodatkiem cebuli, jabłka oraz ugotowanych jajek. Proste i bardzo smaczne połączenie smaków. Taką pastę możecie podać na świeżym pieczywie bądź zgodnie z tradycją żydowską - na chałce. Składniki: 250 g wątróbki drobiowej 3 jajka ugotowane na twardo 1/2 średniej wielkości cebuli 1/2 kwaśnego jabłka
UgotowaćKucharskiego, o wypieku chleba. Nie mogłam się doczekać, aż zacznie korzystać z przepisów. Zaczęłam od bajgli. Wiedzieliście że bajgle prawdopodobnie pochodzą z Krakowa? Bajgiel to żydowskie pieczywo wypiekane od XVIII wieku. Wiele na to wskazuje że w 1900 roku żydowscy emigranci przenieśli bajgle na Manhattan, gdzie od 1950 roku zaczęła się ich masowa produkcja. Uwielbiana
Piekarz-Kucharz-Garkotłukchce się robić. Ale w taką pogodę ogórki rosną bardzo szybko. Więc dzisiaj będzie kolejny przepis na przetwory właśnie z ogórków. Poniższy przepis na ogórki po żydowsku wypróbowałam już wielokrotnie, a dostałam go od nieżyjącej już cioci. Ogórki po żydowsku Przygotuj słoiki, miskę, garnek, nóż, chochlę, szklankę, ewentualnie odbierak. Przygotuj składniki: ogórki gruntowe, marchew, liście selera, gorczycę, ziele angielskie, listki
blog.moje-pasje.infogodziny włożyłam je do mleka. Wyszły bardzo delikatne, bialutkie ale brakowało mi efektu skruszenia ości, który uzykuję dodając do wody nieco octu. Następnym razem zrobię po swojemu Śledzie po żydowsku z pomarańczami 60 dag solonych filetów śledziowych 3/4 szkl mleka 1 pomarańcza 1 cebula 1 duże winne jabłko 1 duży kiszony ogórek 3-4 łyżki gęstego majonezu 1 łyżka soku(...)wykałaczką, aby się nie rozpadły. Napełnić przygotowaną sałatką owocowo-warzywną i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Udekorować dowolnie pomarańczą oraz zieleniną. * źródło: Tele tydzień Artykuł Śledzie po żydowsku z pomarańczami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaDziś słynie z nich Nowy Jork, choć to nie Amerykanie je wymyślili. Bajgle przywędrowały za Ocean prawdopodobnie z Krakowa! To pieczywo powiązane z żydowską tradycją, pełniło kiedyś funkcję obrzędową i było spożywane tylko podczas ważnych uroczystości. Żydowska Starszyzna zalecała czcić w ten sposób narodziny chłopca. Kolisty kształt bajgla miał znaczenie symboliczne, odzwierciedlał cykl życia i stanowił podarunek, który wręczano
Smakowity Blog KulinarnyPewnego dnia w księgarni pojawia się Uwe Janke, pisarz, który w 1933 r. poparł Hitlera i wydał kilka powieści gloryfikujących nazistów i narodowy socjalizm, a także donosił na pisarzy żydowskiego pochodzenia. Pisarz najpierw prowokuje Otto, pytając o zakazaną w opanowanej wojną Rzeszy książkę "Czarodziejska góra", a potem składa mu propozycję nie do odrzucenia - współpracę przy filmie o obronie Kolbergu (Kołobrzegu(...)którą przekazywali Niemcom rządzący. Autor oszczędził czytelnikowi krwawych opisów, choć napisał wprost o obozach śmierci, o wykorzystywaniu do czarnej roboty ludzi z obozów koncentracyjnych, o traktowaniu cywilnej ludności żydowskiej, polskiej i rosyjskiej przez niemieckich żołnierzy. Ale przedstawił też życie w ówczesnym ostrzeliwanym Berlinie - wydzielanie żywności (kiepskiej jakości) i zakupy na kartki, konieczność zasłaniania okien wieczorem, otwierania drzwi i okien podczas
Weekendy w domu i ogrodzieznów zaglądamy do kuchni regionalnej. Kugel choć to potrawa żydowska, to nazwa z niemieckiego znaczy piłka i to by się zgadzało. Zazwyczaj był pieczony w okrągłym naczyniu, a po wyjęciu kształtem przypominał piłkę. Trudno się jednak zdecydować skąd tak naprawdę pochodzi, bo jeśli żydowska, a to była liczna ludność w naszym kraju, mogła być znana wszędzie i każdy region może
Dieta moja pasjaciasto korzenne dietetyczne, bez cukru i tłuszczu. Szukajcie a znajdziecie.... i ja znalazłam w bardzo popularnej kiedyś książce "Ciasta, ciastka i ciasteczka" Jana Czernikowskiego. Przepis z tej książki Piernik żydowski bardzo mi się spodobał. Ponieważ w przepisie nie było grama tłuszczu spodziewałam się, że będzie trochę suchy (jak klasyczny biszkopt) więc postanowiłam posypać piernik orzechami i przełożyć galaretką(...)owocową. Wyszło idealnie. Wypiekłam to ciasto w ramach akcji CIASTO NA NIEDZIELĘ A więc do dzieła! Piernik żydowski przekładany 3 szklanki mąki pszennej 3 jaja 1 szklanka miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka rumu 1 łyżka przyprawy korzennej 1 szklanka skruszonych orzechów włoskich 500 ml gęstego przecieru owocowego 1 łyżeczka żelatyny Jaja, rum, sodę i korzenie utrzyj
Gotuj Sam!opcjami, warto się więc przejść po okolicy i zobaczyć co skrywają inne miejscówki. Dość blisko, bo ok. 15 minut autobusem i 30 minut spacerem, znajduje się warte odwiedzenia Muzeum Żydowskie . Na muzeum trzeba poświęcić z dwie godziny, więc jeśli tematyka ta Was nie interesuje, a pogoda dopisuje to warto podjechać nieco dalej, w okolice Potsdamer Platz, niedaleko którego znajduje się(...)Brama Brandenburska (Brandenburger Tor). Jeśli tak jak ja zmarzniecie, a do tego spadnie Wam cukier to wpadnijcie to Charlie’s Vegan Food & Coffee . Dotarcie tam z Muzeum Żydowskiego zajmie Wam ok. 15 minut autobusem (z okolicy Bramy Brandenburskiej ok. 25 min). Charlie’s to miejsce przedziwne i przeurocze zarazem. Misz masz azjatyckiej tandety, odrobiny niemieckiego szyku
Fill The BowlOdkryłam ten łososiowy serek w Chicago, kiedy bratowa Iwona zaserwowała nam bajgle na lunch z żydowskiej piekarni. Tam też można było kupić świeże twarożki o różnych smakach, kolorach i fakturach. Najbardziej zasmakował mi łososiowy o prostej recepturze, którą odtworzyłam w domu. Ten amerykański miał jednak intensywniejszą barwę ale to pewnie zależy(...)rodzaju i sposobu wędzenia łososia. Dowiedziałam się też, że bajgle to pieczywo typowo żydowskie, bardzo popularne w USA i wypiekane na wiele sposobów z różnymi dodatkami. Niedługo się zmierzę z nimi w mojej kuchni. Składniki: • 250 g łososia wędzonego sałatkowego • 450 g białego serka kanapkowego • cytryna do smaku Wykonanie: • Łososia
To co kochamnajbliższą sobotę będziecie mogli zasmakować w specjałach kuchni żydowskiej w wydaniu polskim. Jeśli lubicie kulinarne urozmaicenia, zapraszamy na szabatowe drugie śniadanie w krakowskim Chederze. Artykuł 26 LISTOPADA – SZABAT@CHEDER: DRUGIE ŚNIADANIE POLSKA! – KRAKÓW pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEHummus - moja nowa miłość. Zakochałam się bez pamięci w tej paście. Co prawda miałam kiedyś przyjemność jeść oryginalną przygotowaną wg receptury żydowskiej ale powiem szczerze, że moja spolszczona bardziej mi smakuję. Może jednak zacznę od tego, cóż to jest to hummus... Przede wszystkim do dnia dzisiejszego trwa kłótni pomiędzy Libanem a Izraelem, czyja to jest potrawa narodowa. Zarówno jedno(...)drugie państwo przypisują sobie hummus pod swoje skrzydła, dlatego Wikipedia przekazuje nam informację, że to jest potrawa kuchni arabskiej i żydowskiej - po prostu. Głównym jej składnikiem jest ciecierzyca ( zwana też cieciorką lub grochem włoskim,żeby było jeszcze bardziej bojowo), która zawiera niezliczoną ilość witamin, białka i minerałów. Jest doskonała do chleba, pity, tortilli lub po prostu zajadania
pieprzny smaczekBabka ziemniaczana znana jest w niemal całej Polsce. Jest to tradycyjne danie kuchni żydowskiej - kugel , które przyjęło się w różnych regionach pod różnymi nazwami, stając się polskimi daniami regionalnymi: na Podlasiu i Suwalszczyźnie jest to właśnie babka ziemniaczana; na Śląsku i Mazurach to kartoflak ; pyrczok w Wielkopolsce; rejbak na Kurpiach; dla Lwowiaków to bulbynek ... Oczywiście dania różnią się troszkę między(...)sobą. Przede wszystkim w oryginalnej wersji żydowskiej nie ma boczku, są tylko ziemniaki, cebula i jajka. Jednak najważniejsze są ziemniaki, czy jak kto woli kartofle, których w Polsce nie brakowało i nadal nie brakuje. W polskich wersjach regionalnych pojawia się mięso, głównie boczek – skwarki z boczku. Dla mnie najbliższa sercu jest nazwa „babka ziemniaczana” :) . Babkę ziemniaczaną lubią chyba wszyscy
królestwo garówjestem bardzo bakłażanowa. Na szczęście potem jest cała żelazna klasyka, czyli hummus, śledzie i siekane wątróbki, które uwielbiam. Jest też sporo nowych dla mnie dań wywodzących się z tradycji żydowskiej kuchni z Hiszpanii i Portugalii, oraz sporo zupełnie współczesnych dań, bo autorka uczyła się gotowania od zwykłych ludzi i jedząc w popularnych restauracjach, więc kuchnia ta nie jest wykuta(...)porady zaczerpnięte od dobrze gotujących babć np. że można przykryć rosół liśćmi sałaty, żeby się nie wygotował w czasie długiego gotowania. Wspaniałe są też opisy świąt i tradycji żydowskich, które czyta się jak najpiękniejszą opowieść. Bardzo podobały mi się wyjaśnienia symboliki dań, która jest bardzo ważna w tej kuchni. Na pewno ugotuję alternatywne pomysły na szakszukę np. taką z porem
Ugotowane pozamiatanePieczone bakłażany - połączenie kuchni arabskiej i żydowskiej. Będzie pysznie - obiecuję! Bakłażany w kuchni to zdecydowanie znak, że lato minęło. Jak zwykle za szybko i było za krótkie. Heheh, ale tego już nie zmienimy. Powoli w naszej kuchni goszczą to co raz bardziej jesienne warzywa i owoce. Kolor filetowy to ich wspólna cecha, śliwki, figi, bakłażany i lada dzień będzie winogron(...)mój numer jeden na bakłażany. Czasami już tak jest, że z niczego powstają najlepsze przepisy i dania. Mój sposób na bakłażany związany jest zdecydowanie z kuchnią arabską i żydowską, znajdziecie w nim smaki takie jak: smak grantu, róży, miodu, czosnku, pistacji i oczywiście natki pietruszki. Danie koniecznie trzeba zrobić i zjeść. Poniżej lista składników jak i receptura. SKŁADNIKI
SMYKWKUCHNIIzraela Nidy Degutienė to niezwykły przewodnik po kulinarnych obyczajach, świętach związanych z kulturą jedzenia i współczesnej kuchni izraelskiej, która łączy tradycję z nowoczesnością. Artykuł SMAKI IZRAELA – SMAKI ŚWIATA W ŻYDOWSKIEJ KUCHNI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEBajgle - drożdżowe bułki w kształcie oponek. Nie mylić z obwarzankami, te są skręcone spiralnie i mniej puszyste. To popularne żydowskie pieczywo wypiekane od XVII wieku. Rodowód bajgli sięga Krakowa. To tu zaczęto je wypiekać, następnie żydowscy emigranci przenieśli je na Manhattan. I dziś stolicą bajgli jest Nowy Jork. Od dawna się do nich przymierzałam i ciagle odkładałam pieczenie myśląć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Czyli Rumcajsowa wersja tradycyjnego Cebularza, który w 2007 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych. Tradycyjnie pszenny placek z cebulą, wymieszaną z makiem wywodził się z kuchni żydowskiej. Rozpowszechniony w XIX wieku przez żydowskich piekarzy z lubelskiego Starego Miasta, a przed II Wojną Światową był już znanym przysmakiem w całej Lubelszczyźnie. Składniki: 500g mąki pszennej torebka drożdży instant szklanka mleka
Gotuj z Rumcajsemsmakiem, twierdzi nawet, że tradycyjna jarzynowa chowa się przy tej. Mało tego, jednogłośnie postanowił, że na święta zrobimy właśnie tę. Mój przepis różni się jednak od tradycyjnej sałatki po żydowsku, zamiast ostrej cebuli dodaję łagodniejszy, bardziej aromatyczny por, wzbogacam ją też o kukurydzę, która nadaje jej słodyczy, soczystości i chrupkości. Jest obłędna :-) Składniki na sałatkę po żydowsku 60 dag ziemniaków
Rozpustne gotowanieProsta, smaczna sałatka żydowska. Lubię wszelkiego rodzaju sałatki, a dzisiaj miałam ochotę na taką klasyczną jarzynową. Jednak moje zaopatrzenie lodówkowe okazało się zbyt skromne i powstała taka oto sałatka. Składniki: 7 średnich ziemniaków 5 jajek 5 ogórków kiszonych 1 mała cebula 2 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki ugotować z mundurkach Jajka ugotować(...)twardo. Ziemniaki, jajka, cebulę,ogórki pokroić w kostkę, dodać szczypiorek,majonez,musztardę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. sałatka żydowska
O kuchni z uczuciempodzielimy się z Wami kilkoma przepisami na nasze ulubione sałatki Pierwszą z nich będzie sałatka, którą też ostatnio przygotowaliśmy na kolację tematyczną z naszymi przyjaciółmi czyli sałatka ziemniaczana po żydowsku Składniki: - 8 ziemniaków - 4 jajka - 1 czerwona cebula - 1 por - 6 ogórków konserwowych - kilka gałązek natki pietruszki - majonez - pieprz, sól Najpierw obieramy ziemniaki i gotujemy je w lekko osolonej wodzie
Kuchenne Wariacjeplacki pszenne- tradycyjnie pieczone na obszarach obecnego Bliskiego Wschodu. W Polsce przekąska ta została poznana w momencie sprowadzenia Żydów przez króla Kazimierza Wielkiego. Wspólne przenikanie się kultury polskiej i żydowskiej miało miejsce również przez "talerz", wieści na temat receptury na ten wyjątkowy żydowski placek zaczęły rozpościerać się po całej Lubelszczyźnie, za sprawą Żydów z lubelskiego Starego Miasta, którzy zaczęli
Kuchenne aromatypytajcie, proszę, jak to się wymawia). Powinnam je polać lukrem, ale za dużo dla mnie już tej słodyczy. Podobne ciasteczka przygotowuje się ponoć na Rosz Haszana, czyli żydowski nowy rok. Wypada on we wrześniu, a jego świętowanie nie ma nic wspólnego z naszymi zwyczajami. Nowy Rok to okazja do zadumy i analizy własnego postępowania w szczególności nagannych uczynków(...)konsekwencji w tym czasie należy okazać skruchę i żal zarówno wobec Boga, jak i bliźnich, których się skrzywdziło. Na koniec dodam, że wg kalendarza żydowskiego mamy obecnie 5775 rok. Składniki 125g rodzynek sułtańskich 3 łyżki bourbonu lib innego alkoholu mokre składniki 125g miękkiego masła 125g cukru do wypieków 1 łyżeczka esencji waniliowej otarta skórka z połowy pomarańczy i połowy
W kuchni wieczoremdziałała "Knajpa u Fryzjera", która spłonęła. Niestety - nie mam pojęcia, jak wyglądała tam kuchnia kiedyś, natomiast to, co zastaliśmy naprawdę nam bardzo smakowało. Restauracja serwuje dania kuchni polskiej i żydowskiej. PanMąż na przystawkę zamówił macę serową z sosem pomidorowo-paprykowym i oliwo-czosnkowym. Macę jadał robioną przez swoją prababcię, jednak to nie była taka sama maca jak ta podana(...)robi moja Teściowa! I tego się będę trzymać ;) Na danie główne zdecydowałam się (po dość długim wahaniu) na kreplach. Kreplach to smażone pierogi z wołowiny podawane ze smażonymi farfelkami (żydowskimi kluseczkami, trochę jak kluseczki kładzione) i marchewką na słodko. O ile marchewka i kluseczki nie powaliły mnie, o tyle pierogi były cudownie pyszne! Zdjęcie pochodzi ze strony http://restauracja-ufryzjera.pl/ PanMąż
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Jakiś czas temu miałam przyjemność przebywać wśród diaspory żydowskiej w Antwerpii i tam po raz pierwszy jadłam kugiel, czyli tradycyjną potrawę żydowską zaliczaną do koszernych. Co tydzień w czwartek przygotowuje się tę babkę ziemniaczaną na szabat. W bogatszych domach jest ona urozmaicana baraniną lub gęsiną natomiast wersja uboższa składa się tylko i wyłącznie z ziemniaków, jaj, mąki,cebuli, soli
pieprzny smaczekcharakter karnawałowy i jest chętnie obchodzone także przez niereligijnych Żydów. Uczestnicy przebierają się w kostiumy, często mężczyźni w kobiece, a kobiety w męskie. Purim jest jednym z najradośniejszych żydowskich świąt i jedynym, w czasie którego wolno śmiać się i naigrywać z wrogów. Tradycyjnie w tym dniu Żydzi wysyłają do siebie paczki ze smakołykami, wśród których zawsze znajdują się(...)wyborne, że najlepiej smakuje od razu wyjadane łyżeczką:) Ja zrezygnowałam z rodzynek, za którymi nie przepadam i zwiększyłam odpowiednio ilość suszonych moreli. Polecam! * adar - szósty miesiąc w żydowskim kalendarzu świeckim, a dwunasty w kalendarzu religijnym. Przypada na miesiące luty-marzec w kalendarzu gregoriańskim. Liczy 29 dni, w roku przestępnym 30 dni * * pisząc o święcie Purim i Hamantaschen cytuję informacje
KUCHARNIAPrzygotowując od tylu lat cebulaczki nie wiedziałem, że robię swego rodzaju wariację na temat dawnej potrawy żydowskiej, o której dzisiaj w naszym mieście już prawie zapomniano, ale gdzieniegdzie można je jeszcze kupić. Od moich cebulaczków różnią się wyglądem i dodatkiem maku, który zresztą jest w przepisie opcjonalny. Bialystoker, a właściwie bialystoker kuchen (czyli "białostockie ciasto") był swego czasu(...)bardzo popularny w Nowym Jorku(*), gdzie trafił wraz z żydowskimi imigrantami na początku XX wieku. Można więc powiedzieć, że zrobił światową karierę. Podobne (jeśli nie identyczne) bułki robi się w Lublinie, pod nazwą cebularze.(*)Nasi agenci donoszą, że biały nadal jest popularny w NY i można go kupić w każdej piekarni, pod nazwą "bagel bialy". Czytaj dalej
Gotuj z MisiemKiedy mamy ochotę oderwać się trochę od monotonii w kuchni,... Artykuł SEZONOWA WEGAŃSKA KUCHNIA ŻYDOWSKA – WARSZTATY KULINARNE – ZOOM 23.04.21 pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEKugel to tradycyjne żydowskie danie - babka ziemniaczana z cebulką i in. pieczona w piecu. Danie to znane jest również w kuchni polskiej i litewskiej. W kuchniach tych do kugla czasem dodaje się też skwarki lub żeberka wieprzowe. Ta babka jest przepyszna i polecam do wypróbowania. Babka ziemniaczana - kugel. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietylko może być jedzenie w Jerozolimie. Najlepiej smakuje na ciepło ale i w temperaturze pokojowej smakuje wybornie. Przepis pochodzi z książki Yotama Ottolenghi'ego "Jerozolima". Mejadra - żydowski przysmak w Jerozolimie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieChlebek bakaliowy poznałam podczas żydowskiego święta Tu-Bi-Szwat. To dzień, który oznacza koniec zimy i początek opadów. Tak zwany Nowy Rok Drzew, w Izraelu sadzi się wtedy około miliona drzew. Oprócz sadzenia drzew tradycyjnie częstuje się bakaliami i suszonymi owocami. U nas milion drzew się wycina i w zamian za to powinno się częstować kopem w mniej szlachetną część
ladykitchennieco, bardzo mi zupa posmakował więc zrobiłam ja sama nie kombinując zbytnio. Efekt był jeszcze lepszy! pachnie, smakuje i syci! u mnie z młodej kapusty :) Kapuśniak po żydowsku 1 cebula 2 ząbki czosnku pół szkl. rodzynek 1 łyżka kminku 4 ziarna czarnego pieprzu po 2 goździki, ziela angielskie i liście laurowe olej do smażenia 1 młoda biała kapusta
Dzieje kuchennej Wiewióryopatrzone opisami i przepiękne zdjęcia, polecam. Jak pisze autor "ta kombinacja zimnej, świeżej sałatki z ciepłą ciecierzyca jest zaskakująco kusząca". Polecam aby spróbować tych wyśmienitych smaków kuchni żydowskiej. Sałatka z pikantnej ciecierzycy i świeżych warzyw. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepyszna szakszuka kuchni żydowskiej pochodzi z książki Yotana Otolenghi "Jerozolima". Danie aromatyczne, pachnące latem, polecam na śniadanie i na obiad, a może na wczesną kolację? Latem używamy świeżych pomidorów, zimą tych z puszki, będą znakomite, polecam. Znakomite danie na śniadanie w Nowym Roku, uzupełnia elektrolity zgubione podczas wczorajszych zabaw i hulanek. Szakszuka według Yotana Ottolenghi. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe CzarowanieDanie z kuchni żydowskiej. Jedno z ulubionych dań szabatowych. Może być z ziemniaków, makaronu, mąki macowej. Składniki 8 ziemniaków 1 duża cebula 6 łyżek mąki macowej 3 jajka 5 łyżek oleju sól pieprz olej do formy Przygotowanie Obrałem ziemniaki, starłem je na drobnej tarce, wymieszałem ze starta cebulą, mąką macową, jajkami oraz olejem. Przyprawiłem do smaku
R'n'G KitchenTroszkę inna wersja sałatki żydowskiej Składniki 4 jajka ugotowane na twardo 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach 1 duża cebula szczypiorek z dymką 3-4 łyżki majonezu 1 duży ogórek kiszony 1 duży ząbek czosnku sól pieprz Przygotowanie Jajka i ziemniaki ugotowane w mundurkach po ostudzeniu, obrałem, pokroiłem je w kostkę. Ogórka również pokroiłem w kostkę. Cebulę i szczypiorek
R'n'G KitchenKuchnia żydowska jest pyszna , zapomnijcie o uprzedzeniach. Składniki 500 g bobu garść kaparów Sos : 3 łyżki majonezu pół szklanki kwaśnej śmietany 2 ząbki czosnku sól biały pieprz gałka muszkatołowa sok z cytryny Przygotowanie Bób ugotowałem, odcedziłem i przelałem zimna wodą. Dokładnie osączyłem. Po ostygnięciu obrałem ze skórki. Wymieszałem z kaparami. Sos : wymieszałem majonez ze śmietaną i roztartym
R'n'G Kitchenefekt zadziwiający. Ponieważ ziemniaki lubimy postanowiłam ją zrobić podchodząc trochę sceptycznie do sprawy. I nie było to wcale potrzebne bo efekt wspaniały, sałatka wyszła znakomicie. Popróbujcie, polecam. Sałatka żydowska. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniecoś na słodko i tak też było tym razem tzn. chcieliśmy przygotować coś co będzie i smaczne i słodkie więc przeszukując net natrafiliśmy na przepis Wegannerd związany z kuchnią żydowską czyli krantz z daktylową czekoladą To drożdżowe ciasto, które bardziej (jak dla nas) przypomina słodki chleb niż standardowe drożdżowe ciacho ale też jest bardzo smaczne Składniki: Ciasto: - 500g mąki pszennej
Kuchenne WariacjeCZULENT to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej. To bardzo wolno gotowany (duszony) gulasz, przyrządzany z koszernego mięsa, z fasolą,ciecierzycą, ziemniakami,cebulą, kaszą jęczmienną lub jaglaną. Spożywany jest w szabat. W związku z tym, że w szabat nie wolno gotować na ogniu, czulent przygotowuje się przed jego rozpoczęciem, a następnie pozostawia w rozgrzanym piecu, aby dogotował się przez
potrawyregionalneDziś na wspólne gotowanie wraz z Mirabelką i Gin postanowiłyśmy upiec chałkę. Jest to słodkie pieczywo rodem z kuchni żydowkiej, szczególnie popularne w moim rodzinnym mieście - Łodzi, gdzie społeczność żydowska stanowiła znaczną część populacji miasta, obok Polaków, Niemców i Rosjan, stąd też Łódź znana jest jako miasto 4 kultur. Taka różnorodność kulturowa miała oczywiście silny wpływ na lokalną kuchnię
Codzienne Gotowaniemnie bardzo gdyż ja jestem sernikowym pożeraczem więc czemu tego z makaronem nie spróbować. Pozmieniałam trochę po swojemu i sernik, pyszny wyszedł z pieca. Sernik jest wariacją na temat żydowskiego kugla, który w wersji podstawowej też wart jest wypróbowania ale o tym kiedy indziej. Teraz sernik, pyszny i aromatyczny, zapraszam. Sernik z makaronem i wiśniami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieProsta, szybka sałatka śledziowa. Takie śledzie podaje się na Szabat, a więc jest to przepis z kuchni żydowskiej. Składniki 500 g filetów śledziowych ( matiasów ) 3 średnie cebule 4 jajka 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 2 łyżki cukru Przygotowanie Filety śledziowe zalałem zimną wodą ( śledzie muszą być przykryte ), odstawiłem na pół godziny. Przełożyłem na sito
R'n'G KitchenJeśli gotujecie rosół z kury, to proponujemy przepis na " zagospodarowanie " mięsa , które pozostaje po zjedzeniu pysznego rosołu. Jest to przepis z kuchni żydowskiej. Składniki pół kury z rosołu 1 czerstwa bułka pół szklanki mleka 2 cebule 3 żółtka 2 łyżki oleju 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera kawałek pora 5 dag rodzynek 4 łyżeczki żelatyny warzywna przyprawa do zup cukier
R'n'G Kitchendość tłuste, a których dodaje się właściwie w zastępstwie mąki. Ja jestem zachwycona - tym, jak ładnie się udał i jak cudownie smakował. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Żydowska" Elizabeth Wolf-Cohen , cytuję przepis bez większych zmian. Składniki: 6 jajek (białka oddzielone o żółtek) 225 g cukru (dałam 180) 25 g mąki (dałam typ 550) 175 g mielonych migdałów
Kuchnia PrezydentowejMuszę przyznać, że zupa krupnik to była zmora dzieciństwa. Nie byłam jej fanką, zdecydowanie. Za dużo się w niej działo. W wersji żydowskiej jedynym tłuszczem jaki w niej znajdziemy jest masło. Nie dodaje się mięsa, ani bulionu mięsnego wedle zasady nie łączenia produktów mięsnych i mlecznych. Zupa smakuje jak podrasowana zupa cebulowa. Jest słodka, na co wpływ mają również marchewki
W kuchni wieczoremprzebiegał w podobnej atmosferze i tempie. Na zewnątrz piękne słońce i prognozy pogody zwiastujące coraz cieplejsze dni. Chrupię więc słonecznego kurczaka w cieście (znalezionego w książce z przepisami kuchni żydowskiej) i biorę się za dalszą pracę. Was zaś zostawiam z przepisem. Składniki (5-6 osób) 10 udek z kurczaka (ok. 1 kg) 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki
W kuchni wieczoremDzisiaj przepis przepyszny i zdrowy. Danie wegańskie, które powinno zasmakować wszystkim. Nie ma wiele wspólnego z kuchnią żydowską, jaką znamy w Polsce, jest to za to typowa kuchnia izraelska - pozostająca pod wyraźnymi wpływami arabskimi. Potrawa jest bardzo prosta w przygotowaniu, dodam tylko, iż hummus można wykorzystać również jako dodatek do innych dań, a także jako dip do pieczywa lub przekąsek
Wyprawy kulinarneCzulent pochodzi z kuchni żydowskiej. Powinnam to danie nazwać raczej czymś a'la czulent. Prawdziwy czulent przygotowywany jest z koszernego mięsa wołowego. Po hebrajsku „koszerny” oznacza „odpowiedni”, „pasujący”, „właściwy”. Odpowiedni ze względu na przepisy kaszrutu, czyli zbioru zasad dotyczących przede wszystkim żywności, choć nie tylko. Zwierzęta, których mięso jest koszerne, muszą mieć rozdwojone kopyto i muszą być przeżuwaczami
bistro mamaCzulent zrobiony na podstawie tego przepisu, z drobnymi zmianami. Jedyną osobą jaką znam, o której mogę powiedzieć ,że jadła prawdziwy, żydowski czulent , jest moja ponad osiemdziesięcioletnia Teściowa. A że był to czulent z gęsią , więc kiedy tylko gęsinę zaczęłam przerabiać , wiadomo było, że czulentu nie może w tym zestawieniu zabraknąć. Wyszedł bardzo dobry! Czy chociaż trochę przypomina oryginał
Stare Gary