Zwiedzanie w tradycyjnych muzeach zostawiam tylko dla siebie A więc jakie muzea warto zwiedzić w Krakowie? Na mojej liście pojawiły się: Muzeum Lotnictwa Polskiego Muzeum Ogrodu Botanicznego Muzeum Farmacji Żydowskie Muzeum Galicja (ale to tylko na wyjazd we dwoje bez dzieci) A Wy cobyście dopisali do tej listy? Znajomi wymieniali również: Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej założone w 1904 roku
Słodkie okruszkibardziej sytą kolację oraz jako dodatek do dań z grilla. Z takich prostych ziemniaczanych sałatek, które także super się sprawdzą w sezonie grillowym polecamy również przepis na sałatkę żydowską . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka ziemniaczana z curry i porem – Składniki: 4 średnie ziemniaki – ok. 500 g pół puszki kukurydzy konserwowej – ok. 140 g po odsączeniu 1 por (tylko
Kulinarne PrzebojeChyba każdy zna chlebek pita. Mięciutki chlebek zazwyczaj naładowany mięsem i sosem czosnkowym. Nie wiem dlaczego, w Polsce pokutuje to zestawienie. Tymczasem na Bliskim Wschodzie pita
ladykitchenRewelacyjna surówka po żydowsku , czyli szybka i pyszna surówka z białej kapusty i warzyw. Mój przepis jest super zdrowy i niskokaloryczny. Nie dodajesz do niej ani majonezu, ani śmietany. Spróbuj a pokochasz! - tania, pyszna i niskokaloryczna surówka - bardzo uniwersalna i długo świeża - można ją szykować cały
AniaGotuje.plsoku z cytryny, chlustu oliwy, połowy łyżeczki musztardy, oraz szczypty pieprzu kilka kaparów ze słoika posiekana natka pietruszki do dekoracji Pełny przepis tutaj. Kanapka z musem z wątróbki alla żydowski kawior Lepsze niż kawior. Jeśli lubicie wątróbkę, to koniecznie spróbujcie jej na kanapce z jajkiem na twardo. Składniki dla 2 osób: 300 g wątróbek kurzych, oczyszczonych z żyłek i przekrojonych
Ugotowane pozamiatanedodać natkę pietruszki ,bazylię , sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników. Na wierzchu polać jajkami warzywa i piec w piecu o temperaturze 180 °, około 1 godziny. Klasyczny żydowski kugel to zapiekana babka ziemniaczana z dodatkiem cebuli i jajek, bez mięsnych dodatków. W kuchni polskiej kugel pojawiał się na stołach mieszkańców północno-wschodnich regionów Polski. W centralnej Polsce
mojej kuchnigotowanie. Pod koniec gotowania rosołu, dodać 1 łyżeczkę suszonych lub surowych liści kurdybanku. Nadaje on potrawom delikatny, ziołowy smak Rano budzi nas zapach cudownego zdrowego rosołu . Dawniej nazywanego penicyliną żydowska. Tradycyjnie rosół to wywar z kości z dodatkiem warzyw. Gotuje się go bardzo powoli – od kilku do kilkunastu,a nawet i kilkudziesięciu godzin. Dzięki tak długiemu, gotowaniu do wywaru
mojej kuchniznajomych. Mięso pyszne:) Składniki ● 1 kg karkówki ● 500 g pieczarek ● 3-4 cebule ● 5-6 konserwowych ogórków ● sól, pieprz ● majeranek ● 3 łyżki przecieru … Czytaj dalej Karkówka po żydowsku
gotuj ze mnąktórzy z czerstwego chleba, zmieszanego ze smażoną, dziko rosnącą cebulą i ziołami wypiekali potrawę o nazwie „kush”. Nadziewanie kury starym chlebem, połączonym z cebulą i jajkiem jest też składnikiem żydowskiej kuchni szabasowej. Trzeba przyznać, że farsz z czerstwego pieczywa to absolutnie doskonały pomysł. Oczywiście nie jest tak, że pakujemy do tuszki pół bochenka czerstwego chleba. Przed nadzieniem trzeba go pokroić
Niedzielny kucharzprzeróżne sposoby: w galarecie z żółtym sosem, faszerowany w majonezie czy w formie pulpetów dodawanych do zupy rybnej. Szczupak w galarecie z dużą ilością warzyw – czyli tzw. szczupak po żydowsku – był też bardzo ważnym daniem w okolicach Lwowa, gdzie obok niego serwowano zupę migdałową oraz karpia po polsku – w szarym sosie. Rządził też w okolicach Mińska, gdzie pojawiał się
CodogaraMarii Panny 6. Pomnik Jana Husa 7. Plac Wacława Jeżeli macie więcej czasu, zaczniecie zwiedzanie szybciej to warto zaglądnąć również do: 1. Ogrodów Wallensteina 2. Karolinum 3. Dzielnicy Żydowskiej Josefov 4. Kawiarni w Hotelu U Prince (niesamowity widok na stary rynek) 5. Ściany Johna Lennona W okresie grudniowym zarówno przy Zamku Praskim, na starym rynku czy na Placu
Czarnawisienkacholesterolu. Zawierają też przeciwutleniacz, który zmniejsza wystąpienie nowotworów. Zastosowanie: Są składnikiem słodkich wigilijnych dań np. kutii, rozmaitych ciast (np. sernika, keksu), ale pasują też do ryb (np. karpia po żydowsku, śledzi na słodko). WIÓRKI KOKOSOWE To stara i wysuszona wewnętrzna wyściółka orzecha palmy kokosowej. Kokos jest dobrym źródłem białka, dlatego jadany jest przez wegetarian. Wyciśnięty z miąższu olej jest wyjątkowy
Ciastka - domowe słodkościkatarzynki keks kisiel żurawinowy kluski z makiem Kompot z suszonych owoców – kompot z suszu makowiec piernik dojrzewający piernik toruński piernik wojenny – tani piernik piernik z marcepanem i powidłami piernik żydowski rolada makowa – makowiec bezglutenowy szarlotka tort makowy tort makowy z kremem czekoladowym Tort makowy z kremem śliwkowym tort świąteczny – czekoladowo korzenno jabłkowy tort ze śliwek suszonych tort z palonych migdałów
królestwo garówspaghetti. Łatwe do zrobienia, prawdziwie dekadenckie danie. Zapiekanka makaronowa z camembertem cieszy najpierw oko, a później kubki smakowe. Czas: Godzina Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 duże W kuchni żydowskiej popularnym daniem szabasowym jest kugel – okrągła zapiekanka, która może występować albo w wersji na słodko, z makaronem i rodzynkami, lub robiona na sposób wytrawny, wtedy jest z ziemniakami
Niedzielny kucharz