Mój cymes raczej dużo wspólnego z tym bardzo słodkim z kuchni żydowskiej nie ma, no może tylko łączy go marchewka. Taki cymes to smak mego dzieciństwa i wraca do mnie szczególnie jesienią, gdy dużo jest świeżej marchewki. Pamiętam jak babcia gotowała go, a w domu rozchodził się marchewkowy zapach. Na pewno jest to danie mało wystawne, ale smakuje cudownie
Kuchcik gotujeumyśle, żal po prostu. Tak właśnie mam z krakowską dzielnicą Kazimierz. Dla wielu to miejsce niezwykłe pod względem historycznym jak i religijnym, w którym przeplata się kultura żydowska i chrześcijańska. Mnie z kolei absorbuje pomysłowość restauratorów i właścicieli pubów. Na niewielkim obszarze znajdziemy dziesiątki rozmaitych lokali, knajpek i klubów. Wszystko na wyciągnięcie ręki - i dobrze, bo dzięki temu można
Right Behind The KitchenAGIT Congress & Spa Hotel Ilan Obiekty restauracyjne: Akwarela Cafe Irish Pub u Szewca Kawiarnia i Księgarnia Między Słowami Kawiarnia. Restauracja. Piekarnia. Trybunalska Restauracja 16 Stołów Restauracja Kardamon Restauracja Żydowska Mandragora źródło: mmlublin.pl Post Scriptum Ogromnie dziękuję wszystkim osobom reprezentującym odwiedzane przez komisję miejsca. A dziękuję przede wszystkim za gościnę, miłe towarzystwo, pyszne jedzenie, opowieści o swoich pasjach i doświadczeniach
Right Behind The Kitchenstopniach. Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą kuskus. Kurczak w sosie pomidorowym z curry zamarynowany, przed włożeniem do piekarnika Nasza propozycja podania - z ziemniakami i ogórkami po żydowsku Pysznie podpieczona skórka i delikatny, rozpływający się w ustach środek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePaszteciki z kapustą i grzybami oraz barszczyk Makowy torcik z naleśników Pstrągi w galarecie Rolmopsy w delikatnym serku typu feta Łamańce z makiem Śledzie po żydowsku Amur z patelni
Gotowanie jest łatwekolejny przepis na pyszne nadzienie naleśnikowe. Tym razem będą na zimno z pastą z cieciorki, czyli z polskim humusem:-) Dlaczego polskim? ponieważ ciężko jest zrobić 100% humus arabsko-żydowski (wojna wciąż trwa, do którego państwa należy ta potrawa). Składniki na ciasto: 170 g mąki krupczatki 250 ml mleka 2 jajka 100 ml wody mineralnej gazowanej 1 łyżka oleju
pieprzny smaczekciekawe, że człowiek od razu ma ochotę zabrać ją ze sobą do kuchni i zacząć działać. Poza klasyką jak hummus czy falafel znajdziecie tu przepisy kuchni, jerozolimskiej, palestyńskiej, żydowskiej czy gruzińskiej. Dlaczego tak różnorodnie gotuje się w Jerozolimie? Autorzy wyczerpująco odpowiadają na to pytanie. Poza przepisami znajdziecie tu także historię miasta. Ale to nie wszystko.Uwierzcie mi, że będziecie musieli poświęcić
Mienta blogktórymi się borykamy. Na temat tłuszczu gęsiego napisano już wiele, porównując jego pro zdrowotne właściwości, do takich tłuszczy jak tran, czy tez oliwa z oliwek ( znamienitym przykładem jest kuchnia żydowska, oparta głównie na tłuszczu z oliwy i właśnie na gęsim smalcu). Tak więc pamiętajmy pyszny gęsi smalec, przyrządzony z jabłkiem i cebulką, z pewnością nam nie zaszkodzi a wręcz przeciwnie
Miód i pieprzzimę. Zawsze to wyglądało to tak, że mąż wynosił po cichu z jej spiżarni słoiczki. W tym roku jednak ogórki obrodziły niesamowicie, więc robię nie tylko płaty po żydowsku które uwielbiamy, nie tylko robimy małosolne i korniszony - ale właśnie też koreczki i pewnie zrobię jeszcze jakąś sałatkę konserwową . Róbcie szybciutko, bo ceny warzyw mają iść w górę nawet
Poezja Smaków - blog kulinarnyceny piwa - lokal w centrum knedle z leśnymi owocami, masłem i śmietaną, bez rewelacji, buła z dżemem i sztuczna bita śmietana Synagoga Hiszpańska pomnika Kafki kogo nie interesuje kultura żydowska, może spokojnie pominąć Józefów metronom wybudowano w 1991 r., kiedyś w jego miejscu stał 15-metrowy pomnik Stalina, wysadzono go w 1962 r. można odpocząć i napić się czegoś
Qlinarnie i Qlinarniesię do niej w końcu przekonać :) Przykładowe nazwy przepisów : Móżdżek cielęcy z pistacjami i kaparami Płucka nadziewane z rzodkwią po kazachsku Ozorki w sosie karmelowym po żydowsku Zupa grochowa na wędzonej golonce po kanadyjsku Serca drobiowe po egipsku Tadżin z podrobów Pasztet z cynaderek cielęcych Gorąca przekąska z wątróbek indyczych z sosem śliwkowym
Parowar FacetaPrzepis pochodzi z książki "Przysmaki żydowskie" Malki i Estery Kafki. Piernik jest smaczny, pachnie brandy (nie miałam koniaku). Jednak przepis zawiera błąd i kiedy zaczęłam piec, moja mina (ogromne zdziwienie) warta była zarejestrowania. Otóż piekę sobie, mieszam, wlewam, a tu 2 łyżki mąki. Jak to 2 łyżki mąki na tyle płynu...rzadkie to ciasto, myślę, dałam 2 szklanki mąki
AZgotuj!Falafele to wegetariańskie kotleciki z ciecierzycy. Bardzo popularne w kuchni arabskiej, ale także żydowskiej. Ostatnio miałam ciekawą lekcję - jak różne mogą być smaki tych samych potraw, w zależności od kraju w jakim są przygotowane. Kraj to może za duże słowo, ale mam na myśli kuchnie bliskowschodnie :) Miałam przyjemność spróbowania falafeli robionych przez bardzo sympatycznych panów w syryjskiej restauracji Sami
Chocolate Muffin BlogDzisiaj kolejna inspiracja na upalne dni , tym razem z młodymi ziemniaczkami, które w takiej formie, czyli w mundurkach wprost uwielbiam. Zimą przygotowuję bardzo często sałatkę żydowską, zwłaszcza w okresie kranawałowym. Zobaczcie koniecznie inne dania z młodymi ziemniaczkami: Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Jest lato
Moja smaczna kuchniaDzisiaj kolejna inspiracja na upalne dni , tym razem z młodymi ziemniaczkami, które w takiej formie, czyli w mundurkach wprost uwielbiam. Zimą przygotowuję bardzo często sałatkę żydowską, zwłaszcza w okresie kranawałowym. Zobaczcie koniecznie inne dania z młodymi ziemniaczkami: Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Jest lato
Moja smaczna kuchnia