po żydowsku - 528 przepisów (strona:31/36)

Hummus z solonymi migdałami 227

Hummus – to potrawa wywodząca się z Lewantu i Egiptu, sos dip lub pasta do smarowania, przyrządzana z gotowanych i przetartych nasion ciecierzycy. Ostatnio coraz popularniejsza. Dzisiaj

MarcinChef
Sałatka z pieczonego kalafiora i orzechów laskowych 167

Przepis pochodzi z książki Yotama Ottolenghiego "Jerozolima". Sałatka jest pyszna, inna niż jesteśmy przyzwyczajeni jadać. Co to znaczy? kalafior jest tutaj pieczony a zazwyczaj

Moje Małe Czarowanie
Smażony kalafior z tahini 126

Dziś prawdziwy rarytas czyli smażony w głębokim tłuszczu kalafior i przepyszna pasta sezamowa do niego. Przepis według Yotama Ottolenghi z Jego książki "Jerozolima". Danie

Moje Małe Czarowanie
Pikantna surówka z marchewki 142

Pomysł na tę surówkę znalazłam w programie Ewy Wachowicz a Ona z kolei dostała go od znajomej z Izraela. Surówka ma bardzo ciekawy smak, słodko - ostry

Moje Małe Czarowanie
Kremowy, klasyczny hummus 182

Składniki: 1 słoik cieciorki konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 400 g); 1/2 szklanki tahini (pasty sezamowej); Sok wyciśnięty z 1/2 dużej cytryny; 1/4 szklanki zalewy ze

Gospodyni Miejska
Zakręcona Chałka z nadzieniem cynamonowym czyli Niedzielne Śniadanie odc.98 204

Tuż przed Tłustym Czwartkiem mój dawny kolega ze studiów zaproponował mi na fb udział w wyzwaniu. Chodziło o upieczeniu cynamonowej chały. Filmik przedstawiający przepis był świetny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jajka zapiekane z papryką na cieście francuskim 148

Wege piątek Gdy zobaczyłam przepis na jajka zapiekane z papryką w cieście francuskim w książce "Jerusalem", o której już wspominałam przy okazji jajek sadzonych na jagnięcinie

Codzienne Gotowanie
Jajka sadzone na jagnięcinie 187

Witajcie! Nieustannie jestem pod wrażeniem książki "Jerusalem" i dziś przedstawiam Wam kolejny fantastyczny przepis zaczerpnięty z jej stron -  jajka sadzone na jagnięcinie z dodatkiem grillowanych

Codzienne Gotowanie
Pasta z buraków z jogurtem i za'atarem 143

Witajcie po dłuższej przerwie! Dziś co prawda już trochę późno, ale zapraszam Was na nowy wegetariański przepis - wspaniałą pastę z buraków z jogurtem i zaatarem . Przepis

Codzienne Gotowanie
Czulent z gęsiną z wolnowaru 207

To jednogarnkowe, długo gotowane danie, robiłam już kiedyś w tradycyjny sposób ( klik ). Mięso z fasolą i innymi dodatkami dusiło sie w piekarniku przez 24 godziny. Wyszło

Stare Gary
5 LISTOPADA – JESIENNY BRUNCH Z DOMINIKĄ WÓJCIAK – KRAKÓW 137

Zamieńcie listopadowy weekendowy poranek w wielosmakową i wielowątkową biesiadę przy wspólnym stole. Już w tę sobotę w Krakowie Dominika Wójciak podpowie jak przygotować doskonały jesienny brunch

COOKMAGAZINE
Kugiel - Baba ziemniaczana 207

1 kg ziemniaków (obranych) 1 duża cebula 2 jajka 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70 g słoniny sól pieprz pieprz ziołowy Słoninę skroić

Gotowanie jest łatwe
NIEZWYKŁE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I SEREM 213

Uwielbiam wrzesień! Te wszystkie dojrzałe owoce motywują swoim smakiem do pieczenia i wypróbowywania nowych przepisów. Dzisiaj mam dla Was ciasto, które bardzo nam zasmakowało! Połączenie śliwek

Przepisy Aleksandry
Ciasteczka z nadzieniem daktylowym 106

Postanowiliśmy, ze będziemy się dzielić z Wami przepisami z warsztatów kulinarnych, w których będziemy brać udział abyście również i Wy mogli spróbować zrobić to co my

Kuchenne Wariacje
Sałatka z pieczonych buraków z miętą 127

Drugą propozycją, którą chcemy przedstawić, a którą Marysia Niziołek zaproponowała do wykonania podczas warsztatów kuchni Żydów marokańskich jest sałatka z pieczonych buraków z miętą Składniki : - 6

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania