po żydowsku - 528 przepisów (strona:31/36)

Czulent z gęsiną z wolnowaru 226

To jednogarnkowe, długo gotowane danie, robiłam już kiedyś w tradycyjny sposób ( klik ). Mięso z fasolą i innymi dodatkami dusiło sie w piekarniku przez 24 godziny. Wyszło

Stare Gary
5 LISTOPADA – JESIENNY BRUNCH Z DOMINIKĄ WÓJCIAK – KRAKÓW 160

Zamieńcie listopadowy weekendowy poranek w wielosmakową i wielowątkową biesiadę przy wspólnym stole. Już w tę sobotę w Krakowie Dominika Wójciak podpowie jak przygotować doskonały jesienny brunch

COOKMAGAZINE
Kugiel - Baba ziemniaczana 222

1 kg ziemniaków (obranych) 1 duża cebula 2 jajka 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70 g słoniny sól pieprz pieprz ziołowy Słoninę skroić

Gotowanie jest łatwe
NIEZWYKŁE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I SEREM 233

Uwielbiam wrzesień! Te wszystkie dojrzałe owoce motywują swoim smakiem do pieczenia i wypróbowywania nowych przepisów. Dzisiaj mam dla Was ciasto, które bardzo nam zasmakowało! Połączenie śliwek

Przepisy Aleksandry
Ciasteczka z nadzieniem daktylowym 125

Postanowiliśmy, ze będziemy się dzielić z Wami przepisami z warsztatów kulinarnych, w których będziemy brać udział abyście również i Wy mogli spróbować zrobić to co my

Kuchenne Wariacje
Sałatka z pieczonych buraków z miętą 149

Drugą propozycją, którą chcemy przedstawić, a którą Marysia Niziołek zaproponowała do wykonania podczas warsztatów kuchni Żydów marokańskich jest sałatka z pieczonych buraków z miętą Składniki : - 6

Kuchenne Wariacje
Sabih, czyli pyszna sałatka z samodzielnie robioną tahiną 217

Im więcej gotuję tym rzadziej odkrywam nieznane mi dotąd, a idealne połączenia smaków. Wiedziałam, że książka Yotama Ottolenghiego i Samiego Tamimi "Jerozolima" może być kopalnią takich

W kuchni wieczorem
Forszmak ze śledzi 303

Jeśli lubicie śledzie, a jak można ich nie lubić, proponuję prostą i szybką przystawkę. Forszmak ze śledziami to zapiekanka z dodatkiem jabłek, cebulki i bułki pszennej

W kuchni wieczorem
Klopsiki wołowe z porami i sałatka z kalarepy 256

Przepis na klopsiki i sałatkę znalazłam w książce " Jerozolima. Książka kucharska ". Ponoć kotleciki z porem i wołowiną w pysznym sosie cytrynowym są typowe dla Żydów z

W kuchni wieczorem
Jedzenie i uczty Jezusa: Kurczak duszony z suszonymi morelami i pilaw z kaszy bulgur 216

Ostatnio po wielodniowych poszukiwaniach, udało mi się kupić książkę "Jedzenie i uczty Jezusa - Kulinarny świat Palestyny pierwszego wieku". Dzisiaj przygotowałam dwa dania z jadłospisu na ucztę

My Culinary Art
ZUPA POMIDOROWA Z PIETRUSZKOWYMI KULKAMI Z MACY 142

Pyszna zupa z kulkami z macy. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w

Przepisy Aleksandry
Co to jest: MELASA Z GRANATÓW? 206

Melasa z granatów to jeden z moich ulubionych dodatków do sałatek. Jej słodko-kwaśny smak dodaje głębi świeżym sałatom.  Melasa nie jest melasą w ścisłym

Przepisy Aleksandry
CHAŁKA PLECIONA POSZÓSTNIE 146

Uwielbiam wypieki drożdżowe! Mam z ich wykonania najwięcej frajdy...są takie naturalne i bliskie naszym korzeniom...nie ma w nich przepychu. Chałka jest bardzo prostym chlebem

Przepisy Aleksandry