Co to jest: MELASA Z GRANATÓW?

Co to jest: MELASA Z GRANATÓW?

Co to jest: MELASA Z GRANATÓW?

Melasa z granatów to jeden z moich ulubionych dodatków do sałatek. Jej słodko-kwaśny smak dodaje głębi świeżym sałatom.  Melasa nie jest melasą w ścisłym tego słowa znaczeniu; jest to długo gotowany, gęsty owocowy syrop. Jest używany głównie na Bliskim Wschodzie, np. w Izraelu i Iranie.  Syrop z granatów ma szerokie zastosowanie w kulinariach: dodaje się go do marynat do mięsa (świetne do grillowania), ciast, sałatek, czy zup. Przeczytałam, że idealnie współgra z przecierem pomidorowym i zupie pomidor... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy Aleksandry

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Zielaczek, 13 lutego 2013 21:16:08

Też posiadam :). Dawno nie używałam :)

Paulina, 13 lutego 2013 21:32:35

A mnie interesuje jak to samemu zrobić ;)

Anonymous, 13 lutego 2013 22:01:40

wlasnie jak to sie robi??

Aleksandra Rybinska, 13 lutego 2013 22:04:39

http://www.foodnetwork.com/recipes/alton-brown/pomegranate-syrup-or-molasses-recipe/index.html tutaj jest link. Sama melasy nigdy nie robiłam. Zawsze ją kupuję.

nuta, 13 lutego 2013 22:39:40

Już myślałam, że sama zrobiłaś!A skąd ja Ci wezmę dobry arabski sklep? :)Pozdrawiam!

Aleksandra Rybinska, 13 lutego 2013 22:53:48

Jest dostępna w polskich sklepach internetowych. Właśnie przed chwilą sprawdziłam. Wystarczy wyszukać w google :).