Cebularz lubelski

Cebularz lubelski

Cebularz lubelski

Cebularz Lubelski to regionalny pszenny wypiek w kształcie okrągłego placka o średnicy 15-20 cm, złotego koloru, o swoistym zapachu i cebulowym smaku. Na wierzchu cebularza znajduje się cebula pokrojona w kostkę wymieszana z makiem (15-20%). Wywodzi się z kuchni żydowskiej, jako pierwsi zaczęli go wypiekać, w XIX wieku Żydzi z lubelskiego Starego Miasta. Na stałe zapisał się w tradycji kulinarnej Lubelszczyzny. Cebularz lubelski czeka na nadanie mu znaku Chronione Oznaczenie Geograficzne - ChOG*. ciasto: 1 kg m... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu królestwo garów

Warto przeczytać

Dieta 1000 kalorii

Dieta, przeznaczona do 5 posiłków dziennie. Niewiele zasad, poza dokładnym liczeniem kalorii.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.