robiony według tradycyjnej receptury, jego skórka jest jednolita, gładka i lekko błyszcząca, a ten drugi to już fantazja piekarza. Kiedy kupicie bułkę, raczej będzie ona przypominała bagla. Latkes to żydowskie placki ziemniaczane, które jedzą z okazji święta Chanuka. Oczywiście mówimy o tych Żydach typowych dla naszego regionu. Pozostałe grupy mają inne, typowe dla swojego regionu, przysmaki. Właściwie to święta religijne(...)pochodzenia żydowskiego niespecjalnie mnie interesują, poza tymi, które obchodzę od dziecka, jak większość osób w tym kraju, ale kuchnia żydowska to już zupełnie inna sprawa. Nie ukrywam, że chciałbym zgłębić tajniki takowej, a konkretnie tego, co jedzono w biednych rodzinach, bo tego nie dowiem się z karty dań przygotowanej dla bogatych turystów na krakowskim Kazimierzu. Niestety wydarzenia ostatnich kilkudziesięciu
Kryzysowa Książka Kucharskasię cząstką tej wspaniałej blogowej rodzinki co mnie niezwykle cieszy. A teraz do rzeczy. Od kiedy ich spróbowałam już mi nie smakują zwykłe korniszony tylko one – ogórki po żydowsku, bo o nich dzisiaj mowa. Chrupiące, słodkawe, po prostu rewelacyjne. Oryginalnie bez papryki, ale ja daję małą kosteczkę dla delikatnego posmaku. Spróbujcie, a przepadniecie tak jak i ja:). OGÓRKI(...)ŻYDOWSKU Zalewa 5 szklanek wody 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 1 łyżka soli Do słoika plaster cebuli kilka plasterków marchwi ząbek albo i dwa czosnku gałązka selera kawałek papryki (moja lekka modyfikacja) Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Na dno każdego słoika wkładam warzywa. Ogórki wg oryginalnej receptury powinnam obrać ze skórki i przekroić na cztery części
Pieguskowa Kuchniamiksować wątróbkę. Wtedy ma lepszą konsystencję i nie trzeba tak dokładnie czyścić surowych wątróbek, co nie jest moją ulubioną rozrywką. Dlaczego kanapkę z wątróbką i jajkiem nazywa się żydowskim kawiorem? Często jest podawana z chałką a oprócz tego w kuchni koszernej w dawnej Polsce bardzo przydawał się gęsi smalec, bo oliwę z oliwek tzreba było importować z daleka a smalec(...)pestek (u mnie mrożone) – zostawiam połowę do dekoracji a połowę miksuję jajko ugotowane na twardo i drobno posiekane koperek do dekoracji Jak przygotować mus z wątróbki alla żydowski kawior? Wątróbki można zalać na noc odrobiną mleka, ale nie jest to konieczne. Jeśli nie moczymy, to wystarczy umyć i osuszyć. Podsmażamy cebulę. Potem dodajemy wątróbki i smażymy 3 minuty
Ugotowane pozamiataneDziś zapraszam na pyszną i bardzo szybką w przygotowaniu Pastę jajeczną z Ogórkami Po Żydowsku firmy ORZECH http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/ogorki-po-zydowsku-produkt-bezglutenowy . Pastę tą często podaję na krakersach, grzankach czy do świeżego i chrupiącego pieczywa. Polecam i Życzę Smacznego. Zapraszam również do odwiedzenia strony ORZECH http://www.orzech.com.pl/pl SKŁADNIKI: 2 ugotowane i obrane jajka na twardo 3 sztuki Ogórków(...)Żydowsku ORZECH http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/ogorki-po-zydowsku-produkt-bezglutenowy 10 dag sera żółtego pęczek natki pietruszki Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Jajka drobno siekamy. Dodajemy do miseczki. Ogórki po Żydowsku ORZECH , kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do miseczki. Ser żółty trzemy na małych oczkach. Dodajemy do pozostałych składników. Natkę pietruszki siekamy drobno
Gotowanie Patkispisywałam z gazet różne ciekawe przepisy. Czasem otwieram ten zeszyt i odkurzam stare przepisy. Znalazłam prosty przepis na wołowinę z ziemniakami. Nie wiem dlaczego nazwano go ziemniaki po żydowsku 😊 ale to nieistotne, ważne, że smakuje świetnie👌 Prezentuję oryginalny przepis ze starego zeszytu i przepis, który troszkę zmieniłam. Sami wybierzcie, który dla Was będzie lepszy 😊 Ziemniaki po żydowsku(...)listki laurowe, lać do tego ze 2 - 3 kubeczki wody i włożyć do piekarnika na godzinę. Oczywiście przykryć pokrywką. Przepis zmodyfikowany ziemniaki po żydowsku na nowo
Kulinarne przemysleniasmaczne. Do tego każdą potrawę mogę zobaczyć na wyraźnym zdjęciu i dodatkowo poczytać skąd się wzięła i dlaczego. Książkę mogę również zabierać do łóżka i poczytać o tradycjach żydowskich i ich życiu. Jest niesamowicie dopracowana, nawet pod kątem wykonania. Twarda solidna okładka, świetna kolorystyka, szata graficzna i porządny papier kredowy, a kartki szyte. W książce znalazłam ponad sto przepisów(...)kategorie: Święta i tradycje Meze i przekąski Śniadanie Sałatki Zupy Ryby Mięsa Street Food Dania Wegetariańskie Zapiekanki i Placki Wypieki Dodatki Każdy przepis oznaczony jest symbolem wskazującym na święto żydowskie związane z daną potrawą, a także opisem jak dużo danej potrawy wychodzi, czy są to dwa czy trzy chlebki, czy obiadem nakarmię dwie czy pięć osób. Bajgle, chlebki pita, chałki
Blondynka Gotujebyć powinny, jajko wypadałoby dodać... a później poszło jak z płatka! Wyszło nam to!!! - że tak (nie)skromnie powiemy. SKŁADNIKI: Śledzie solone, marynowane, 6 sporych filetów, Ogórki po żydowsku ORZECH , 6-10 ogórków, Oliwki czarne, 1/3 słoiczka, Oliwski zielone, 1/3 słoiczka, Jajka, 3 kurze/6 przepiórczych, Cebulka czerwona, 1,5-2 spore, Majonez, 2-3 łyżki (najlepiej domowy), Oregano(...)pysznym. Oliwkami. Zieleń z czernią dopełniły zawartość miseczki. Wyszło cudownie - kwaskowato-słodkawo z nutką naturalnej soli (oliwkowej) i błogim aromatem ziół. Dla nas strzał w 10-tkę. OGÓRKI PO ŻYDOWSKU . Za ogórkami szalejemy. Nie ważne dla nas czy są one świeże, małosolne, kiszone, marynowane czy jakie. Zawsze możemy je jeść w ilościach, które od śladowych znacznie odbiegają. Nie ważne
Wypisz WymalujHumus - moja nowa miłość. Zakochałam się bez pamięci w tej paście. Co prawda miałam kiedyś przyjemność jeść oryginalną przygotowaną wg receptury żydowskiej przez panią domu żydowskiego ale powiem szczerze, że moja spolszczona bardziej mi smakuję. Może jednak zacznę od tego, cóż to jest to humus...Przede wszystkim do dnia dzisiejszego trwa kłótni pomiędzy Libanem a Izraelem, czyja to jest potrawa(...)narodowa. Zarówno jedno jak i drugie państwo przypisują sobie hummus pod swoje skrzydła, dlatego Wikipedia przekazuje nam informację, że to jest potrawa kuchni arabskiej i żydowskiej - po prostu. Głównym jej składnikiem jest ciecierzyca ( zwana też cieciorką lub grochem włoskim,żeby było jeszcze bardziej bojowo), która zawiera niezliczoną ilość witamin, białka i minerałów. Jest doskonała do chleba, pity
pieprzny smaczekprzygotujcie 22 wcześniej 23 rękaw 24 mięso 25 po pracy 26 piekarnik 27 włóżcie 28 zamkniętym 29 rozetnijcie 30 przypiekła 31 sałatką 32 bułką 33 ziemniakami Artykuł Udzik po żydowsku (Udko po żydowsku) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchnijako danie obiadowe. Jeśli chcecie jeść je na słodko wystarczy nie dodawać szczypioru a posypać je na koniec cukrem pudrem i będzie pyszny deser. Polecam gorąco to danie kuchni żydowskiej. Latkes - żydowskie placki prosto z Jerozolimy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieJesień zaczynamy od spotkania z inspirującą kuchnią żydowską. 22 września rozpoczynają się trzydniowe warsztaty w Menora InfoPunkcie z cyklu „Talerzem po mapie”. Artykuł 22-24 WRZEŚNIA –TALERZEM PO MAPIE: RÓŻNE ODCIENIE KUCHNI ŻYDOWSKIEJ – WARSZAWA pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEaromatycznego ciasta, a wierzch chyba najładniejszy ze wszystkich moich dotychczasowych szarlotek. To ciasto idealne, a takich, jak wiadomo nie robi się szybko i łatwo. ;) Dlatego z całą pewnością szarlotkę żydowską będę powtarzać. Przepis, z moimi z niewielkimi zmianami, pochodzi z książki "Kuchnia żydowska" Elizabeth Wolf-Cohen. Składniki (na tortownicę Ø22-23 cm): 225 g mąki 1,5 łyżeczki
Kuchnia Prezydentowejtutaj według tradycyjnych receptur i możemy poznać ich całkiem inne smaki. Są też przepisy, których ja nie znałam w ogóle, a które z chęcią wypróbuję :-) Kuchnia litewska, białoruska, ukraińska, żydowska, ormiańska i tatarska, to kuchnie, których przepisy znajdziemy w tej książce. Każdą podróż po danej kuchni autor zaczyna od informacji o danym kraju i jego kuchni. Następnie są przepisy(...)przepisy nie bardzo mi przypadły do gustu. Niestety nie moje smaki. Kuchnia ukraińska, to oczywiście barszcz ukraiński, czy knysz jaworski, ale też i inne ciekawe potrawy. W kuchni żydowskiej króluje karp, kuchni ormiańskiej nie znałam w ogóle, ale jest tu bakłażan, który bardzo lubimy, Ostatnia kuchnia, to kuchnia tatarska i tutaj wszystkim dobrze znany pilaw, czebureki, czy baklawa
kruche babeczkiwieku w literaturze węgierskiej, węgierscy imigranci przywieźli ze sobą to danie, kiedy wyemigrowali do Ameryki i zaczęli wprowadzać je do krajobrazu kulinarnego kraju, kiedy węgierskie i węgiersko-żydowskie piekarnie zaczęły je sprzedawać w połowie XX wieku. W 1972 roku książka kucharska wydana przez Betty Crocker zawierała przepis na areny galusia, którą nazwali „węgierskim ciastem kakaowym”. Wraz ze wzrostem popularności(...)mylić z chlebem małpim, w którym kulki ciasta nie macza się w cynamonie i cukrze, a jedynie w maśle. „Chlebek małpi” wkrótce stał się bardziej powszechną nazwą tego węgierskiego, żydowskiego deseru. Przepisy na chleb po raz pierwszy pojawiły się w amerykańskich czasopismach kobiecych i książkach kucharskich społeczności w latach 50-tych XX wieku. W latach 80-tych Nancy Reagan spopularyzowała
Bernika - moj kulinarny pamietnikOstatnio na Instagramie wypatrzyłam placek po żydowsku. Placek po węgiersku znam i bardzo lubię, ale po żydowsku.....? Nie słyszałam. Jest to placek ziemniaczany, w środku surówka z białej kapusty i smażona pierś kurczaka. Wierzch polany sosem czosnkowym. Placki ziemniaczane w domu lubią wszyscy, więc koniecznie musiałam wypróbować. Bardzo nam smakowało, dlatego zapisuję przepis, bo zostanie
Agusiowe smakołyki