Żeberka w miodzie dość często pojawiają się na naszym stole, tym razem zrobiliśmy żeberka w marynacie miodowo-chrzanowej , a więc nieco innej od tych najczęściej robionych z musztardą. Dodatkowo zamiast zwyczajowego duszenia w brytfannie żeberka upiekliśmy w piekarniku. Po raz pierwszy takie żeberka zrobiłam podczas wakacyjnego pobytu w domu, a ponieważ wszystkim zasmakowały, po powrocie upiekłam je ponownie z myślą(...)blogu. Składniki na pieczone żeberka w miodowo-chrzanowej marynacie 1 kg żeberek (paski) 2 łyżki chrzanu 2 łyżki miodu 3 łyżki ostrego ketchupu 2 ząbki czosnku 1 duża cebula sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Żeberka opłukać, osuszyć, pokroić na części, które będą zawierały 1 kość. Czosnek obrać, drobno pokroić lub rozgnieść w prasce
niecodziennikparyŻeberka w kawie Żeberka w kawie czyli coś smacznego dla mięsożerców Bardzo smaczne żeberka zamarynowane w przyprawach, miodzie i kawie, a następnie pieczone w piekarniku. Piękny kolor, cudowny aromat i bajeczny smak. Żeberka przygotowane w ten sposób smakują rewelacyjnie, są soczyste i miękkie, a do tego bardzo łatwe w przygotowaniu Zachęcam do wypróbowania Przepis na 10 kawałków dania Żeberka(...)kawie SKŁADNIKI: 1 kg żeberek 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki octu balsamicznego 1/2 szklanki mocnej kawy 2 łyżki miodu 2 łyżeczki papryki wędzonej 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżki ketchupu łagodnego PRZYGOTOWANIE: Żeberka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie pokroić na mniejsze kawałki - u mnie 10 kawałków. Do miski wlać ciemny sos sojowy, ocet balsamiczny, kawę
WSZYSTKO SMACZNEDziś przedstawiam przepis na rozpływające się w ustach żeberka w glazurze z coca coli, które są banalnie łatwe w przygotowaniu. Soczyste mięso w słodkiej glazurze z coca coli, ketchupu i sosu sojowego na pewno znajdzie sobie fanów w każdym domu. Podałam je z pieczonymi warzywami w pomidorach i wyszło bosko. Jeżeli jesteś fanem żeberek, polecam także te z grzybami(...)papryką , w wersji pikantnej lub z miodem w pięciu smakach, wszystkie przepyszne! Zapraszam po przepis. Scroll down for recipe in English Żeberka w glazurze z coca coli (4-5 pocji) Składniki: 1,5-2 kg żeberek wieprzowych 1,5 l Coca Coli 1 laska cynamonu 3-4 gwiazdki anyżu 125 g brązowego cukru 60 g miodu 130 g ketchupu
karmelowyTytuł może jest nieco mylący, gdyż żeberek w coca-coli nie pieczemy, a przygotowujemy z jej dodatkiem marynatę, do której mięso wkładamy na całą noc. Pod takim tytułem jednak przepis wypatrzyłam i pod takim przekazuję dalej. Samo przygotowanie żeberek nie jest mocno absorbujące. Mięso należy podzielić na kawałki (ja lubię jak każdy kawałek ma po 3 kostki;)) oraz przygotować marynatę(...)około 2 godziny. To dużo i nie dużo, wziąwszy pod uwagę, że mięso piecze się samo i jedynie podczas ostatnich 30 minut powinniśmy poświęcić mu nieco więcej uwagi. Same żeberka wychodzą bardzo dobre w smaku. Mięciutkie. Mięso ładnie odchodzi od kości. Bardzo je lubię:) 1,5 kg żeberek Marynata : 300 ml coca-coli 1/2 szkl. ketchupu 3-4 ząbki czosnku
Smaki Na TalerzuPieczone żeberka to jedno z moich ulubionych dań :) Wbrew pozorom nie potrzebujemy zbyt wiele czasu na ich przygotowanie, aczkolwiek 1,5 godzinki muszą siedzieć w piekarniku. W sklepie możemy kupić zarówno żeberka paski jak i żeberka mostki. Wybierzcie te, które będą mniej tłuste, jednak w przypadku pasków będzie Wam znacznie łatwiej je podzielić na mniejsze kawałki. Pieczone żeberka - składniki: żeberka(...)oliwa (4-5 łyżek) zioła prowansalskie czosnek (może być granulowany) sól pieprz słodka papryka woda (1/2 szklanki) Pieczone żeberka - przepis: Żeberka myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki, a następnie przyprawiamy je solą, pieprzem, papryką, czosnkiem, ziołami prowansalskimi i całość delikatnie skraplamy oliwą z oliwek. Żeberka marynujemy ok. 1 godziny. Żeberka układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy odrobiną wody i wstawiamy do piekarnika
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jesteście na początku swojej kulinarnej przygody, czy jesteście już zaprawieni w bojach – warto spróbować tej techniki marynowania i pieczenia mięsa, która szczególnie dobrze sprawdza się przy przygotowywaniu żeberek. Mięso można marynować i poddawać obróbce na wiele sposobów. Ten przepis wykorzystuje bardzo aromatyczną i bogatą w smaku suchą wcierkę i – tak jak w pulled pork – bardzo długi czas pieczenia w niskiej(...)temperaturze. Ilość składników przypraw do wcierki jest długa. Pocieszę Was, że wychodzi jej naprawdę sporo – wystarczy na jakiś czas. Nie tylko do żeberek, ale i do łopatki wieprzowej, karczku, szynki, a nawet do steków czy kotletów. Kupcie ładne, mięsne żeberka. W sklepach mięsnych, u rzeźników, na pewno zauważyliście że do kupienia są najczęściej dwa rodzaje żeberek – mięsne
Karo in the Kitchenblogu wystąpił również np. w przepisie na nogi z kury, które uciekły z rosołu . Ja stosuję ten zestaw, powiedzmy, od czasu do czasu w kilku potrawach. Przygotowuję tak m.in. żeberka wieprzowe , które pokazywaliśmy na naszym blogu już w kilku postaciach. Żeby jednak nie było zbyt banalnie i sztampowo, przy okazji tej potrawy spróbujemy zachęcić także do wykorzystania w kuchni pęczaku(...)smak dobrze komponujący się z warzywami korzennymi czy też duszoną czerwoną kapustą. Jeśli chodzi o dania z mięsa to pęczak pasuje do tak różnych jego rodzajów jak np. wieprzowe żeberka czy gęsina. Przepis poniżej nie jest więc być może specjalnie wyrafinowany, a powstałe danie nie jest szczególnie efektowne, ale duszone chude żeberka z warzywami oraz pęczak sprawiają, że będzie
Kulinarna Pokusadanie dla tych, którzy lubią konkret w kuchni. Można je porównać do bigosu, też składa się głównie z kapusty kiszonej i mięsa. Tutaj jednak mamy żeberka wieprzowe. Dzięki temu, że gotują się z kośćmi, całe potrwa nabiera bardzo wyrazistego charakteru. Bardzo prosta, a zarazem niezwykle smaczna kuchnia. Przepis na żeberka wieprzowe duszone w kapuście kiszonej Składniki: Paski żeberek wieprzowych(...)kapusty kiszonej, 3 duże cebule, łyżka mąki pszennej, olej, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz. – Składniki na duży garnek potrawy. Jak zrobić żeberka wieprzowe duszone w kapuście kiszonej? Żeberka pokrój na mniejsze kawałki, natrzyj solą i pieprzem, porcjami dobrze obsmaż na oleju. Zdejmij, odłóż. Teraz na tę samą patelnię (po smażeniu żeberek zostało na niej dużo smaku) wrzuć
Kulinarna PolskaPyszna potrawa jednogarnkowa dla całej rodziny. Delikatna młoda kapusta duszona do miękkości z pysznymi żeberkami. Danie idealne. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych sol i pieprz do smaku 3 łyżki maki pszennej 2 średnie cebule 1/2 główki młodej kapusty 2 średnie marchewki 2 łyżki oleju 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 4 pomidory szklanka wody lub bulionu garść koperku olej(...)smalec do smażenia Zapraszam również do obejrzenia filmu Wykonanie: Żeberka umyć oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojone żeberka doprawić sola i pieprzem a następnie obtoczyć w mace. Na patelni rozgrzać olej lub smalec i obsmażyć żeberka na zloty kolor, po obu stronach. Zrumienione żeberka przełożyć z patelni na talerz, a na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojona w piórka cebule
Pani M - kuchnia smakowitaŻeberka zapiekane z kapustą – kuchnia podkarpacka Żeberka zapiekane z kapustą to idealne danie na świąteczny obiad. Do naczynia do zapiekania wkłada się kapustę i obsmażone mięso, po czym całość zapieka się w piekarniku. Równie dobrze danie można przyrządzić w garnku z grubym dnem, dusząc je na wolnym ogniu, choć wymaga ono wówczas mieszania i doglądania. Żeberka zapiekane z kapustą(...)kiszoną. Zazwyczaj smak kapusty wzbogacany jest podsmażoną cebulą, marchewką i kminkiem. W sezonie letnim dodaje się też do niej świeże pomidory. Tradycją gospodyń z rejonu Dolina Strugu jest zapiekanie żeberek w kiszonej kapuście z dodatkiem marchewki i jabłka, dzięki czemu kapusta nabiera delikatniejszego, słodkawego smaku. Warto dodać, że kawałki mięsnych żeberek dusi się w kapuście razem z kośćmi, ponieważ
Trzeci talerzOpis Żeberka na grilla: Żeberka na grilla to jedno z najlepszych dań z grilla. Lato i wakacje to idealna pora na grilla. Często wolny czas czy przyjęcia organizujemy w tym czasie w ogrodzie. Nie możemy obejść się wtedy bez grillowanych żeberek. Jakie żeberka z grilla są najlepsze? Po pierwsze: mają chrupiącą i aromatyczną skórkę. Drugie: dzięki idealnie dobranym smakom marynaty(...)trzecie: są mięciutkie i soczyste, mięso samo odchodzi od kości. Takie żeberka możecie grillować na węglu drzewnym, grillu elektrycznym, gazowym lub zwyczajnie upiec w piekarniku. Idealnie soczyste i podpieczone smakują wszystkich domownikom i gościom. Jest to też bardzo prosty i szybki do zrobienia przepis. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania z grilla . Składniki: 1 kg wieprzowych żeberek
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneWywar na żeberkach wołowych - niezastąpiona baza wielu wspaniałych zup kuchni polskiej. Wywar wzbogaciłam kostkami ogonowymi oraz wędzonymi żeberkami wieprzowymi. Ty oczywiście możesz zrobić wywar tylko na żeberkach wołowych. Do dzieła! Inne, aromatyczne wywary na blogu: wywar warzywny wywar drobiowy szybki wywar drobiowy wywar na żeberkach wieprzowych wywar wołowy Wywar na żeberkach wołowych. Składniki (Porcji(...)wywaru) 1 spore żeberko wołowe lub kilka mniejszych 2 kostki ogonowe wołowe, możesz zastąpić żeberkiem wołowym 2 kawałki wędzonego żeberka wieprzowego - opcjonalnie 2 spore marchewki, obierz 1 duża pietruszka, obierz 1 / 2 selera, obierz 1 por - tylko biała część 1 cebula - opiecz na ciemny kolor 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól morska drobno mielona
Szybko SzybkowarWywar na żeberkach wołowych - niezastąpiona baza wielu wspaniałych zup kuchni polskiej. Wywar wzbogaciłam kostkami ogonowymi oraz wędzonymi żeberkami wieprzowymi. Ty oczywiście możesz zrobić wywar tylko na żeberkach wołowych. Do dzieła! Inne, aromatyczne wywary na blogu: wywar warzywny wywar drobiowy szybki wywar drobiowy wywar na żeberkach wieprzowych wywar wołowy Wywar na żeberkach wołowych. Składniki (Porcji(...)wywaru) 1 spore żeberko wołowe lub kilka mniejszych 2 kostki ogonowe wołowe, możesz zastąpić żeberkiem wołowym 2 kawałki wędzonego żeberka wieprzowego - opcjonalnie 2 spore marchewki, obierz 1 duża pietruszka, obierz 1 / 2 selera, obierz 1 por - tylko biała część 1 cebula - opiecz na ciemny kolor 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól morska drobno mielona
Szybko Szybkowar