Ogniste żeberka wieprzowe z grilla Jutro pierwszy dzień wiosny. Sezon grillowy coraz bliżej, więc dzisiaj mam dla Was jeszcze jedną propozycję do wrzucenia na ruszt. Żeberka w pikantnej marynacie, które przygotowane na grillu mają niepowtarzalny aromat. Do grillowania najlepiej wybierać takie średniej grubości niezbyt tłuste (ale też nie całkiem chude) i podzielić je na porcje po 2-3 kostki. Surowe(...)żeberka wymagają dość długiego grillowania, warto więc sprawę przyspieszyć i przed zamarynowaniem je obgotować. Gorąco polecam wersję pikantną, jednak ostrzegam! Od tych żeberek nie można się oderwać… Składniki: 1,2-1,5 kg żeberek wieprzowych podzielonych na porcje 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu Żeberka opłukać, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą. Dodać przyprawy. Gotować
Pełny talerzDanie z tych, na które zawsze miałam ochotę, czyli żeberka z coca -colą. Mięso do zrobienia w wolnowarze, żeberka wychodzą bardzo miękkie. Użyłam sosu barbecue domowej roboty. Podane z pieczonymi ziemniakami - super danie. Niestety, jest to również jedno z tych dań, które na zdjęciu nie wyszły zbyt zachęcająco, trudno, mam nadzieję, ze żebra(...)coli zrobię jeszcze nie raz i się poprawię. A tymczasem i tak polecam coca colowe mięcho! składniki 1 kg żeberek wieprzowych 1 puszka coca-coli sos Barbecue - użyłam domowego z tego przepisu przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Żeberka umyć, osuszyć, obsypać ze wszystkich stron pieprzem i solą. Żeberka zwinąć w luźny
Stare GaryŻeberka w kapuście to danie bardzo tradycyjne i bardzo pyszne. To jedna z potraw, które – podobnie jak bigos – najlepiej smakuje zimową porą, kiedy nasz organizm potrzebuje dodatkowych kalorii…:) A wyglądając za okno można śmiało przygotować sobie dodatkową porcję, bo na wiosnę póki co się – niestety – nie zanosi… To proste i bardzo pożywne danie, chyba(...)domowego chleba…. Nie jest niestety zbyt dietetyczne, ale wyjątkowy smak i delikatność mięsa rekompensują z nawiązką nadprogramowe kalorie. Przyjemność dla podniebienia jest nie do opisania. Zapraszam na tradycyjne żeberka w kapuście…:) Żeberka w kapuście – składniki: 1 kg żeberek 1 kg kapusty 1-2 cebule sól, pieprz, papryka, majeranek, kilka listków laurowych tłuszcz do smażenia (u mnie smalec
UgotujmyTo.plŻeberka paski to jedno z ulubionych dań mięsnych wielu osób. Ich soczystość i intensywny smak sprawiają, że trudno im się oprzeć. Dzisiaj podpowiem Wam, jak przyrządzić żeberka paski pieczone z dodatkiem aromatycznych pomarańczy. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych, paski 2 pomarańcze 2/3 szklanki soku pomarańczowego 3 ząbki czosnku 3 łyżki miodu 4 łyżki dżemu morelowego łyżka musztardy łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy tabasco sól, pieprz Żeberka pokroić na paski, natrzeć solą i pieprzem. Z pomarańczy wykroić miąższ i pokroić w kostkę. Sok z pomarańczy wymieszać z miodem, mąką ziemniaczaną, tabasco( do smaku), sosem sojowym, musztardą, dżemem morelowym i przeciśniętymi ząbkami czosnku. Dodać miąższ pomarańczy, wszystko dokładnie wymieszać. Żeberka posmarować marynatą i odstawić do lodówki
gotuj ze mnąChodziły za mną, chodziły, aż ... wychodziły 😎. Mięciutkie żeberka w pysznym, ciemnym pieczeniowym sosie. Podane w moją ulubioną kaszą kuskus perłowy i ogórkiem małosolnym podbiły nasze podniebienie 😍 Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych mięsnych 3 cebule 3 ząbki czosnku sól pieprz słodka i ostra papryka ziele angielskie liść laurowy majeranek smalec do smażenia bulion/woda do podlania Wykonanie: Żeberka kroimy na mniejsze kawałki(...)Solimy, pieprzymy, posypujemy papryką i majerankiem. Na patelni roztapiamy. Na mocno rozgrzanym smalcu partiami podsmażamy żeberka z każdej strony, aż do porządnego zrumienienia. Możemy je nawet odrobinę przypalić. Im będą mocniej podsmażone, tym ciemniejszy będzie nasz sos. Następnie przekładamy je do garnka, a na patelnię po ich smażeniu dodajemy pokrojone cebule. Zeskrobując cały smak, który zostawiły żeberka, podsmażamy cebulę
Walijskie PichcenieŻeberka w białej marynacie z jogurtu, majonezu i musztardy są bardzo kruche i mięciutkie. Jest to zasługą worka foliowego, bo pieczenie w nim nie wysusza mięsa. A samo przypieczenie na końcu daje ładny kolor i chrupiącą skórkę. Ja takie żeberka przygotowuję latem na obiad w ogrodzie. Użyłam żeberek z wieprzowiny rasy puławskiej, która jest już sama w sobie bardzo smaczna(...)Składniki: ? 1 kg żeberek wieprzowych ? 1 szklanka jogurtu greckiego ? 3 łyżki majonezu ? 1 łyżka musztardy ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Jogurt wymieszać z majonezem i musztardą, doprawić solą i pieprzem. ? Żeberka pokroić na porcje z 1 kością, posypać solą i pieprzem. ? Włożyć żeberka do marynaty pokrywając je całe i odłożyć na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. ? Przed
To co kochammoim domu wszyscy lubią żeberka i dlatego dość często je przygotowuję. Na blogu najbardziej popularne są pieczone żeberka, które cały czas znajdują się bardzo wysoko w Top 10 dań blogowych. Ale uznaniem cieszą się również pieczone żeberka glazurowane czy żeberka w białej marynacie. Za każdym razem eksperymentuję z różnymi składnikami. Tym razem był to miód, musztarda i orzechy, co okazało(...)się genialnym połączeniem smakowym. Żeberka zniknęły w oka mgnieniu. Wykonanie: ? 1 kg żeberek ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżki sosu sojowego Sos musztardowo-miodowy ? 2 łyżki musztardy ? 2 łyżki miodu ? 4 łyżki sosu sojowego ? 1/2 szklanki wody ? 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej ? 1/2 szklanki orzechów włoskich Wykonanie: ? Żeberka polać sosem sojowym, posypać solą i pieprzem. Odłożyć na noc do lodówki
To co kochamZeberka to ciasto bardzo popularne wśród ludzi, którzy nie chcą za długo stać nad ciastem. Wystarczy mieć mikser oraz 40 minut na „dopilnowanie” ciasta w piekarniku. Deser ten można wykonywać z dziećmi, gdyż nie wymaga dużo pracy, a zrobienie masy nie jest skomplikowane. Ciasto to przypomina suchą babkę, którą ze smakiem można zajadać do kawy lub herbaty. Nie jest(...)słodkie, nie jest za ciężkie. Jedno z prostszych ciast. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zeberka – szybka babka z ciemnym kakao 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 12 porcji Przygotowanie 15 min. Pieczenie 40 min. Kalorie 200 kcal Błyskawicznie szybkie i proste ciasto. Zeberka to dwukolorowe ciasto przypominające biało czarną pasiastą babkę. (adsbygoogle
ProstePesto.plKapusta z żeberkami i komosą – proste danie jednogarnkowe Dwa tygodnie (co najmniej!) siedzenia w domu z powodu krajowego zagrożenia koronawirusem to czas, kiedy trzeba mądrze gospodarować swoimi zapasami żywności. Raz by na jak najdłużej wystarczyły, dwa by nic się nie zmarnowało, trzy by odżywiać się zdrowo i swoja odporność utrzymywać na najwyższym poziomie. Ja zaczynam od czyszczenia swoich półek(...)najłatwiejsze w przygotowaniu zawsze były w zapasie, by nawet mąż czy dzieci, czy osoby z którymi będziemy chcieli się podzielić umiały je przygotować. Dlatego proste danie jednogarnkowe – kapusta, żeberka wędzone z zamrażalnika (możecie dodać każdą wędzonkę jaką macie np boczek) i zdrowe węglowodany – komosa ryżowa. PRZEPIS KAPUSTA Z ŻEBERKAMI I KOMOSĄ Składniki kapusta z żeberkami i komosą
Dorota SmakujeCześć! Tę marynatę zrobiłam w ciągu kilku minut i całe szczęście, że zapamiętałam proporcje. Okazała się strzałem w dziesiątkę Żeberka w niej marynowane były delikatne w smaku, żadna z przypraw nie dominowała a wszystkie tworzyły świetną kompanię. Składniki: * 1/4 szklanki oleju * 1 łyżka miodu prawdziwego * 2 łyżki musztardy dijon * 2 łyżki ketchupu * 1 łyżeczka ostrej papryki * 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)łyżeczka soli * 1 łyżeczka imbiru mielonego * 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę Wszystkie składniki połączyłam i wymieszałam. Tak uzyskaną marynatą natarłam żeberka i odstawiłam na ok. 3 godziny by przeszły smakiem. Myślę, że jeszcze lepszym pomysłem będzie natrzeć żeberka na noc i dopiero na drugi dzień upiec. Notatki: * miałam żeberka paski i pokroiłam je na 15 cm szerokości * marynaty
Pieprzyć z Fantazjąkapuśniaczki, pierogi z kapustą, albo gołąbki. Wiosną zupy albo polewki na kapuścianym kwasie. Zimą natomiast najczęściej kapusta gotowana, przyrządzana na różne sposoby – kapusta z grochem, kapusta na żeberkach, kapusta z kminkiem. Bez dań z kapusty nie obejdzie się na Podkarpaciu żadne poważnie traktowane święto. Na wieczerzę wigilijną, śladem gospodyń z różnych zakątków naszego regionu, polecam lasowiacką kapustę z grzybami, groch(...)zgodnie z tradycją przygotowuje się bez mięsa i tłuszczu zwierzęcego. W wielu domach masło zastępuje się olejem, najczęściej olejem lnianym. Do świątecznego obiadu natomiast doskonale będzie pasowała kapusta na żeberkach, kapusta z grochem i boczkiem albo czerwona kapusta zasmażana. Wybór jest duży, a ja przypominam przepisy na gotowaną kapustę, które pojawiły się na blogu w ciągu ostatnich trzech lat. Kapusta
Trzeci talerzSkładniki: żeberka cielęce 1,5 kg, przyprawa do żeberek 1 opakowanie, smalec 1 łyżka, woda 1 szklanka kapusta biała 1 główka średnia, sok pomidorowy 1/2 litra, przyprawa w płynie 2 łyżeczki Porcje żeberek natrzeć przyprawą do żeberek, w garnku szybkowara żeberka zrumienić z każdej strony, odłożyć na talerz. Kapustę białą pokroić drobno, sparzyć gorącą wodą, wymieszać i po 3 minutach(...)odlać wodę z kapusty. Kapustę wsypać do garnka szybkowara po smażeniu żeberek, wlać sok pomidorowy, wymieszać. Na kapuście położyć żeberka, wlać wodę, przyprawę w płynie maggi, po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować na średnim ogniu 40 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie - cielęce żeberka są delikatne, mięsko kruche, soczyste, z białą kapustą w pomidorach smakują doskonale........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękilka przepisów z wykorzystaniem młodej kapusty, np. gołąbki , parzybrodę , na słodko-kwaśno czy też w formie zapiekanki . Dzisiaj zachęcam do przygotowania lekkiej, warzywnej i niesamowicie aromatycznej zupy - kapuśniaka na żeberkach. Składniki na porcję dla 6 osób: 3/4 główki młodej kapusty (0,75 kg) 0,5 kg surowych żeberek 0,5 kg wędzonych żeberek 0,5 kg młodych ziemniaków (waga(...)wody 2 marchewki 1 pietruszka 1 por kawałek selera 1 cebula sól, pieprz 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego ewentualnie 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego posiekany koperek Surowe żeberka umyć, przełożyć do garnka. Zalać wodą i dodać do garnka listki laurowe oraz ziele angielskie. Żeberka zagotować, zdjąć szumowiny i gotować około 1 godziny. W międzyczasie wędzone żeberka pokroić
UgotowaćŻeberka zapiekane z czerwoną kapustą to przepyszne danie. Mięciutkie żeberka podane z przepyszną, czerwoną kapustą zadowoli nie jednego łasucha. SKŁADNIKI : 1,5 kg mięsistych żeberek sól, pieprz, czosnek, słodka i ostra papryka. majeranek do smaku mąka do obtoczenia mięsa olej do podpieczenia 2 liście laurowe 2-3 kuli ziela angielskiego kilka kulek pieprzu 3/4 l wody(...)KAPUSTA : 1/2 główka czerwonej kapusty 1 cebula sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru 1-2 łyżki soku z cytryny PRZYGOTOWANIE : Żeberka tniemy na średniej wielkości kawałki. Posypujemy przyprawami i mieszamy. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące i podsmażamy na złoto na oleju. Podsmażone żeberka przekładamy do garnka, dodajemy liść, ziele i pieprz w ziarnkach. zalewamy wodą i dusimy
Kulinarne Fantazje Marioli