Żeberka w białej marynacie z jogurtu, majonezu i musztardy są bardzo kruche i mięciutkie. Jest to zasługą worka foliowego, bo pieczenie w nim nie wysusza mięsa. A samo przypieczenie na końcu daje ładny kolor i chrupiącą skórkę. Ja takie żeberka przygotowuję latem na obiad w ogrodzie. Użyłam żeberek(...)wieprzowiny rasy puławskiej, która jest już sama w sobie bardzo smaczna. Składniki: • 1 kg żeberek wieprzowych • 1 szklanka jogurtu greckiego • 3 łyżki majonezu • 1 łyżka musztardy • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Jogurt wymieszać z majonezem i musztardą, doprawić solą i pieprzem. • Żeberka pokroić na porcje z 1 kością, posypać solą
To co kochammoim domu wszyscy lubią żeberka i dlatego dość często je przygotowuję. Na blogu najbardziej popularne są pieczone żeberka, które cały czas znajdują się bardzo wysoko w Top 10 dań blogowych. Ale uznaniem cieszą się również pieczone żeberka glazurowane czy żeberka w białej marynacie. Za każdym razem eksperymentuję z różnymi składnikami. Tym razem był(...)miód, musztarda i orzechy, co okazało się genialnym połączeniem smakowym. Żeberka zniknęły w oka mgnieniu. Wykonanie: • 1 kg żeberek • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki sosu sojowego Sos musztardowo-miodowy • 2 łyżki musztardy • 2 łyżki miodu • 4 łyżki sosu sojowego • 1/2 szklanki wody • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki orzechów włoskich Wykonanie: • Żeberka polać sosem sojowym
To co kochamSkładniki: cielęcina żeberka 1,2 kg, smalec 1 łyżka, mąka pszenna 4 łyżki, kostka rosołowa grzybowa 1 szuka, kucharek 2 łyżeczki, cebula 3 sztuki, ząbek czosnku 3 sztuki, grzyby suszone 3 łyżki, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, woda 6 szklanek, śmietana gęsta 1 łyżka, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka żeberka cielęce obsypać mąką i na gorącym smalcu podsmażyć(...)każdej strony na rumiano, odłożyć na talerz na tłuszczu po żeberkach podsmażyć na złocisto pokrojoną cebulę ząbki czosnku do cebuli włożyć żeberka, dodać kostkę grzybową z kucharkiem, wsypać suszone zmielone grzyby (mam swoje suszone prawdziwki i zmielone w młynku, w słoiku przechowuję z liściem laurowym), dodać paprykę ostrą wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości żeberek, żeberka wyjąć
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: baranina żeberka 1,5 kg, maślanka 1 litr, ocet jabłkowy 5 łyżek, gęsi tłuszcz 1 łyżeczka, cząber 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, cebula 5 sztuk, marchew 2 sztuki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, woda 5 szklanek, sos - w opisie baranina po wymoczeniu w maślance z octem(...)jabłkowym jest krucha, traci zapach barani, żeberka wystarczy moczyć całą noc, większe mięsa jak kulka czy inne można do 2-3 dni co jakiś czas je obracając w trakcie moczenia = umyte porcje świeżych żeberek baranich włożyć do miski, wlać maślankę i ocet jabłkowy, przykryć talerzem i schować do lodówki na całą noc, przed smażeniem opłukać pod zimną wodą i ręcznikiem
W Mojej Kuchni LubięŻeberka duszone w sosie własnym to bardzo prosty obiadek, który bardzo lubię. Gotowe żeberka można podać z różnymi dodatkami, pasują do nich i kluski i ziemniaki i kasze. Co prawda wymagają dłuższego duszenia ale są równie pyszne jak duszona karkówka. składniki: ok 1 kg chudych żeberek 3 listki laurowe 4 kulki angielskiego ziela sól gorąca woda mąka do zagęszczenia(...)sosu ok 2 łyżek Żeberka podzielić na małe kawałki. Obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Następnie zalać gorącą wodą tak aby dobrze przykryła żeberka. Dodać listki i ziele angielskie, sól do smaku. Przykryć i dusić na średnim ogniu aż zeberka będa miękkie. Jeśli podczas duszenia płyny za bardzo odparują dolać jeszcze wody. Gdy żeberka będą miękkie powstały sos zagęścić mąką wymieszaną
Monia miesza i gotujeDzisiaj u nas klasyczne żeberka duszone w sosie własnym. Kto lubi ? :) W moim domu, Mama przygotowywała je z dużą ilością cebuli, bo właśnie ona nadaje im niepowtarzalny aromat i smak. Ja przygotowuję je już znacznie rzadziej ale dzisiaj dla Was smak i aromat domowej kuchni. Dla mnie aby żeberka były numerem 1 muszą być soczyste i niemalże(...)się rozpadać. Podane z ziemniakami, kaszą czy ryżem będą idealnym obiadem. A Wy jakie lubicie najbardziej ? Żeberka w sosie własnym z cebulą SKŁADNIKI : 1 kg żeberek mięsnych 1 cebula olej rzepakowy przyprawa do żeberek liść laurowy ziele angielskie sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Żeberka myjemy, opiekamy na rozgrzanym tłuszczy oprószając przyprawą do żeberek i pieprzem. Kiedy żeberka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwiem jak Wy, ale żeberka uważam za jedno z lepszych kawałków mięsa. Udało mi się kupić taki ładny pasek chudych , grubszych żeberek. Postanowiłam z nimi nie kombinować, ale zrobić je w bardzo prosty sposób. Do tego podałam ziemniaczki i surówkę z kapusty kiszonej . Prawda, że obiadek pierwsza klasa :) Jeżeli macie ochotę na inne pyszne żeberka to polecam żeberka(...)amerykańsku lub żeberka duszone w kapuście kiszonej Składniki 1 kg żeberek wieprzowych 1 duża cebula 1,5 szklanki wody sól pieprz 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżka mąki (opcjonalnie) 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki masła klarowanego Żeberka umyć i pokroić w mniejsze części., oprószyć je solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać masło i przyrumienić
O kuchni z uczuciemSkładniki: 2 kg żeberek wieprzowych (super mięsnych) 6 dużych cebul sól, pieprz do smaku mielona ostra papryka (3 łyżki) mieszanka myśliwska 1 łyżka smalcu ze skwarkami i cebulką 1 szklanka bulionu warzywnego (z włoszczyzny) Przygotowanie: Żeberka opłukałam, osuszyłam na ręczniku papierowym, pokroiłam w kawałki (ok. 4 - 5 cm), oprószyłam z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami(...)prowansalskimi. Przykryłam folią i wstawiłam do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzałam do 180°C (g/d). Na patelni rozgrzałam smalec i wkładałam żeberka na gorący tłuszcz. Obsmażyłam krótko z każdej strony i przełożyłam do brytfanny, podlałam 3 łyżkami wody i wstawiłam bez przykrycia do piekarnika na 15 minut. Cebulę pokroiłam w piórka, wrzuciłam na patelnię, na której smażyły się żeberka
ClauditteMissCookingŻeberka, żeberka, żeberka...Och! Żeberka! Tematem przewodnim miała być cukinia (której za dużo kupiliśmy)...więc co...trzeba było połączyć oba produkty. Do duetu doszedł makaron (uwielbiany w każdej postaci) chow mein...boskie połączenie...YUMMY! Składniki 1 kg żeberek wieprzowych 1 łyżka masła ghee 2 szalotki 500 ml bulionu warzywnego 1 liść kaffiru 25 g grzybów mun (paski) 4 łyżki(...)mein sól, pieprz Przyprawy: 1 łyżka nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka kolendry szczypta cynamonu 1 łyżeczka masali 1 goździk Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Żeberka płuczemy, kroimy na kawałki, oprószamy solą i pieprzem. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy żeberka z każdej strony, następnie dodajemy posiekane szalotki, szklimy i zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy liść kaffiru, sproszkowane przyprawy
R'n'G KitchenPyszne i aromatyczne żeberka w sosie cynamonowym. Zdecydowanie mój ulubiony przepis na podanie żeberek :) Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych 2 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka słodkiej papryki 3 łyżki oleju sól, pieprz 1 łyżka mąki Sposób przygotowania: 1. Miód, cynamon, czosnek, paprykę, sól, pieprz i olej dokładnie ze sobą mieszamy. Powstałą marynata nacieramy(...)dokładnie żeberka i odstawiamy je na godzinę do lodówki. Po tym czasie żeberka układamy w rękawie do pieczenia, polewamy pozostałą marynatą i szczelnie zamykamy rękaw z obu stron. Igłą robimy kilka nakłuć w woreczku żeby nie wystrzelił podczas pieczenia. Tak przygotowane żeberka pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Po tym czasie wyciągamy z rękawa żeberka a wytopiony tłuszcz przelewamy
Na Ciasteczkowych Papierachlato, kiedy na dworze przyjemnie i ciekawie. W ten weekend udało mi się pogodzić obie przyjemności, czyli spędzanie czasu na wolnym powietrzu i gotowanie. Na weekendowy obiad przyrządziłam żeberka w słodko pikantnej marynacie z miodowego syropu z mlecza. Składniki (na dwa obfite dwuosobowe obiady): ok 1 kg żeberek z łopatki 3 - 4 łyżeczki miodu z mlecza 3 - 4 łyżeczki musztardy(...)łyżka keczupu 1 suszony pomidor kilka kaparów (opcjonalnie) 1 łyżeczka chili szczypta płatków chili 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 niewielki ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Umyte żeberka pokroiłam na paski. Posoliłam i posypałam pieprzem. Odstawiam na ok. 2 godziny do wchłonięcia soli. Można na krócej - mi się tyle zeszło na spacerze z Synem. Kiedy już wróciliśmy zabrałam
Kuchnia po mojemuzdecyduję się je wykonać to na pewno nie będzie opcja z torebki. W zeszły weekend w końcu nadszedł dzień zmierzenia się z pomysłem. Składniki: 1/2 kg chudych i mięsnych żeberek wieprzowych 100-150 ml coca-coli 2 łyżeczki sosu sojowego 1 mała cebula 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki keczupu sól, pieprz chili (może być sporo) cząber, tymianek, rozmaryn(...)Przygotowanie: Umyte żeberka pokroiłam na paski. Posoliłam i popieprzyłam i przyprawami. Jedną łyżeczkę sosu sojowego wymieszałam z keczupem i drobno startym czosnkiem. Posmarowałam żeberka powstałym, gęstym sosem. Żeberka wstawiłam do lodówki na całą noc. Następnego dnia obtoczyłam delikatnie w mące i krótko obsmażyłam na odrobinie oleju (wraz z posiekaną cebulą). Przełożyłam do rękawa do pieczenia. Zalałam colą wymieszaną z łyżeczką
Kuchnia po mojemupolskich stołach często goszczą żeberka, dziś proponuję ŻEBERKA W KAPUŚCIE ŻEBERKA W KAPUŚCIE SKŁADNIKI: 1 kg żeberek 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula mąka do obtoczenia żeberek olej do obsmażenia mięsa sól pieprz ziele angielskie ( 3 - 4 ziarenka ) liść laurowy ( 2 - 3 liście ) szczypta majeranku 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku WYKONANIE: Kapustę pokroić na mniejsze kawałki(...)mniej więcej połowy wysokości kapusty Po ewentualnej zmianie wody do kapusty dodać ziele angielskie i liście laurowe. Wszystko razem gotować około pół godziny przed dodaniem do niej żeberek. Żeberka umyć, pozbawić nadmiaru tłuszczu i pokroić na mniejsze porcje ( z jedną lub dwoma kosteczkami ) Każdy kawałek mięsa oprószyć solą, pieprzem ,a następnie obtoczyć w mące Na patelni rozgrzać tłuszcz
Kuchnia BeatyŻeberka w sosie jałowcowo- musztardowym :). Trochę inaczej niż zawsze. Ostatnio szał odchudzania, więc żeberka odeszły w odstawkę. Ale ja postanowiłam je trochę urozmaicić i wyszło to całkiem pysznie. Polecam do kaszy gryczanej, pęczaku a nawet makaronu! :) Żeberka w sosie jałowcowo-musztardowym SKŁADNIKI : 1,5 kg żeberek 1 duża cebula 3 kostki grzybowe 2 łyżki musztardy 1,5 łyżki śmietany(...)ziaren pieprzu 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka majeranku, cząbru, estragonu, rozmarynu, tymianku, pieprzu ziołowego, odrobina szałwii, zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE: Żeberka kroimy na kawałki, obtaczamy w mące. W garnku do gotującej się wody (3 szklanki) dodajemy kostki grzybowe, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec rozgnieciony i pieprz. Na patelni obsmażamy żeberka
Zainspiruj się kuchniążeberek można przyrządzić soczyste, smakowite danie. Najlepiej nadają się do tego żeberka extra-mięsne. Dwa kilogramy żeberek kroimy na porcje. Przygotowujemy marynatę, w której żeberka będą się peklowały co najmniej przez 12 godzin. Marynata: -1 duża łyżka soli peklowej -15 dkg soli -2-3 ząbki czosnku -kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego -3-4 listki laurowe(...)solą peklową, dodajemy pokrojony drobno czosnek, pokruszony liść laurowy i potłuczone ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do 4 litrów wystudzonej, przegotowanej wody. Żeberka wkładamy do marynaty. Dociskamy talerzem i pozostawiamy na min. 12 godzin. W plastry kroimy 3 duże marchewki. Dużą cebulę kroimy w półplasterki. Wyjmujemy mięso z marynaty, płuczemy
Maminek kulinarny