żeberka - 2641 przepisów (strona:23/177)

Żeberka w modrej kapuście 106

Większość z Was pewnie zna żeberka na kiszonej kapuście. Ja dzisiaj wrzucam na talerz inną wersję - w czerwonej kapuście, z cebulką, czosnkiem i suszonymi grzybami. Wierzcie mi, od samego zapachu ślinka cieknie. I mimo, że kapusta mało modra w sosie, to pyszna i ona, i mięsko w niej duszone. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych (chudych), 1/4 główki czerwonej kapusty(...)octu balsamicznego, sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, kostka mięsna (można pominąć), olej do smażenia, 1 łyżka mąki na zasmażkę Sposób przygotowania: Żeberka podzielić na porcje, opłukać i osuszyć. Porządnie oprószyć solą, pieprzem i obiema paprykami. Odstawić na 3 - 4 godziny do lodówki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć

Nie tylko w kuchni
Wędzone żeberka z fasolą 132

wędzonych żeberek*, 1 listek laurowy, 5 ziaren pieprzu czarnego, 3 owoce ziela angielskiego, 2-3 ząbki czosnku, 500 g fasoli piękny jaś** 2 średnie cebule, 1 papryka żółtka, 1/2 papryki czerwonej, tłuszcz do smażenia – smalec, olej, tłuszcz gęsi.. 600 g pomidorów podłużnych*** Fasolę zalać wodą, zagotować. Odstawić na godzinę. Następnie gotować, aż będzie al dente. Odstawić do ostygnięcia, odcedzić(...)wody z gotowania nie wylewać) następnie obrać ziarna fasoli z łupiny. Obraną fasolę włożyć do garnka, zalać gorącą wodą z gotowania fasoli i dogotować fasolę do pożądanej miękkości. Żeberka podzielić na mniejsze kawałki (tak, aby każdy kawałek zawierał 2-3 żebra), włożyć do garnka, dodać pieprz, ziele, listek laurowy, ząbki czosnku, zalać wodą (tylko aby przykryła mięso) i gotować

królestwo garów
Żeberka duszone w cebuli. 99

Jest to danie, które przygotowuję na obiad, gdy nie mam czasu "stać przy garach", a jednocześnie chcę zaskoczyć bliskich pyszną potrawą. Żeberka należy dusić na wolnym ogniu co najmniej dwie godziny, przez co stają się one mięciutkie, soczyste, same odchodzą od kości i wręcz rozpływają się w ustach. Dodatek cebuli sprawia, że ich smak jest obłędny. Lubię je serwować(...)ziemniaczkami okraszonymi pysznym cebulowo-mięsnym sosikiem, a do tego mizeria ze śmietaną... Mmmm.... Pycha!!! Składniki na żeberka duszone w cebuli 1,2-1,5 kg żeberek ekstra mięsnych 4-5 średnich cebul przyprawa do żeberek      Żeberka dzielimy na porcje (każda ma mieć 1 kość), posypujemy przyprawą do żeberek i wlewamy około 1 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem

Rozpustne gotowanie
Żeberka z sosem keczupowo-cebulowym 129

wina. Czyli jak na takie "chemiczne świństwo" to nie najgorzej, prawda? Więc jak fakty na temat "chemiczności" tych esencji mamy ustalone to przejdźmy do konkretów. Dzisiaj mamy dla Was żeberka w sosie cebulowo-keczupowym. Danie naprawdę łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Łatwe, bo właśnie takie zwykle przedstawiamy na naszym blogu. Nie silimy się na bycie kopiami pana Amaro (chociaż(...)sianem, czy z dodatkiem lodów chrzanowych. Wiem, że większość z Was po prostu po pracy chce zrobić obiad. I w tym właśnie staramy się Wam pomóc. Potrzebujemy: 1 kg żeberek 2 cebule 3 łyżki miodu 250 g pikantnego keczupu sól esencja do sosu cebulowego Knorr Żeberka kroimy na kawałki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Solimy i dodajemy keczup wymieszamy

Marder&Marder Manufacture
Żeberka papryką wędzone, w miodzie i chili pieczone. Pyszny mięsny obiad 187

Prędzej czy później przychodzi pora na pyszny, mięsny obiad. Dawno w mojej kuchni żeberek nie było. Kilka razy z rzędu przygotowywałam je w coli . Tym razem będzie odmiana. Też pieczone lecz po uprzednim zamarynowaniu w miodzie płynnym i aromatycznych przyprawach. Najlepszą z nich i zarazem najnowszym nabytkiem Kuchni po mojemu jest wędzona papryka prosto z Anglii. Zamówiliśmy ją u Teściowej(...)przyprawa, która pięknie wzbogaca smak dań różnego rodzaju. Zabawne, że w Anglii dostępna jest w byle markecie, a u nas trzeba się jej trochę naszukać. Czy doda smaku Waszym żeberkom? Sprawdźcie sami ;) Składniki: ok 70 dag chudych żeberek 2 łyżki miodu płynnego (np wielokwiatowego lub z mniszka) 1 łyżeczka octu ryżowego 1 łyżka oliwy 1 średni ząbek czosnku solidna szczypta

Kuchnia po mojemu
Żeberka wieprzowe duszone z marchewką i cebulką. Smaczne i delikatne. 192

Jeśli uda się nam kupić chudziutkie żeberka, to nawet takie danie będzie lekkie, za sprawą tego, że do żeberek nie dodaję się ani grama tłuszczu, a do sosu nie dodaję żadnych zagęszczaczy typu mąka, czy śmietana. Tak przygotowane żeberka są bardzo smaczne i delikatne, doskonale komponują się z lekkim sosem z marchewki, cebulki i dobranych przypraw. Składniki - żeberka wieprzowe paski(...)marchewka 3 szt. - cebula 1 duża szt. - czosnek 2 ząbki - domowa wegeta, majeranek, listek laurowy, ziele angielskie Wykonanie Żeberka pocięte na mniejsze kawałki wkładam do szerokiego rondla i zalewam gorącą, przegotowaną wodą. Tylko tyle aby woda przykryła mięsko. Następnie do żeberek dodaje pokrojoną w plasterki marchewkę, w półplasterki cebulę, zmiażdżony czosnek, i wszystkie przyprawy. Duszę na wolnym ogniu do całkowitej

Kuchnia z widokiem na ogród
Kapuśniak na żeberkach 219

Pyszny kapuśniaczek ugotowany na wywarze z żeberek wieprzowych z dużą ilością majeranku. Smaczna kwaśna i rozgrzewająca zupka. składniki: 500 g żeberek wieprzowych ok 700 g obranych ziemniaków ok 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula 3 liście laurowe 3-4 łyżki majeranku sól,pieprz woda Na żeberkach ugotować bulion. Żeberka zalać ok 3 l wody i zagotować. Zebrać szumowiny, dodać cebulę(...)listki laurowe oraz sól i pieprz do smaku, gotować aż żeberka będą miękkie. Ugotowane żeberka wyłowić z bulionu i odłożyć. Kapustę kiszoną przepłukać 1 lub 2 razy jeśli jest bardzo kwaśna. Kapustę wrzucić do bulionu, dodać majeranek i gotować do miękkości. Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w osobnym garnku. Gdy kapusta będzie już miękka dodać odcedzone ugotowane ziemniaki. Gdyby

Monia miesza i gotuje
Żeberka słodko- ostre 148

Składniki: 1 kg żeberek 200 g przecieru pomidorowego 1 cebula 2 czerwone papryki 2 pomidory oliwa z oliwek 0,5 kubka brązowego cukru szczypta gałki muszkatołowej łyżeczka słodkiej papryki łyżka ostrej papryki 2 łyżki miodu sól  pieprz Przygotowanie: żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na oliwie cebulę obieramy, siekamy drobniutko, paprykę myjemy, filetujemy, kroimy w kosteczki(...)obieramy ze skórki, kroimy na ćwiarteczki. oliwę wlewamy na patelnię podgrzewamy, wrzucamy paprykę oraz cebulę, podsmażamy, dosypujemy gałkę oraz ostrą i słodką paprykę  do papryki wlewamy oliwę spod żeberek, dusimy, po około 5 minutach wlewamy całość do ciągle podsmażanych żeberek pomidory podsmażamy na odrobinie oliwy, wlewamy przecier i przelewamy wszystko do żeberek. Całość doprawiamy miodem, solą i pieprzem. Cukier

Luźna Kuchnia
Żeberka Teriyaki. 145

Nigdy nie myślałem, że żeberka będą tak dobrze smakować z sosem teriyaki. Bardzo soczyste, a jeszcze ta chrupiąca skórka. Pycha! Składniki: 700 g żeberek wieprzowych 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli 0,5 szklanki wody 1 łyżeczka octu ryżowego Przygotowanie: Żeberka myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Do sosu sojowego dodajemy cukier, sól, wodę(...)ocet ryżowy, wszystko dokładnie mieszamy. Do żeberek wlewamy sos i odstawiamy na 2 godziny do marynowania się.  Kiedy żeberka się zamarynują, blachę do pieczenia wyścielamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową, przekładamy żeberka i pieczemy w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez ok. 30-35 minut. Następnie 5 minut pod grillem.  Upieczone żeberka serwujemy z domowym makaronem

Kuchnia Łukasza
Zupa – Krem – Ogórkowa z Żeberkami 21

Zupa – Krem – Ogórkowa z Żeberkami. Zupa ogórkowa to jedno z tych tradycyjnych dań, które uwielbiają wszyscy i ja też jestem w tym gronie :). Jej smak kojarzy mi się z domem, ciepłem i niepowtarzalnym aromatem. Zupa ta jest nie tylko treściwa i smaczna, ale również pełna historii i tradycji. Pozwól mi przedstawić Ci mój drogi czytelniku — podglądaczu krótką historię(...)Ukrainy. Jednak bez względu na to, skąd pochodzi ta zupa, obecnie jest to kulinarny symbol Polski i jedno z najchętniej spożywanych dań w naszym kraju. Zupa ogórkowa z żeberkami W Polsce zupa ogórkowa jest jednym z podstawowych dań wigilijnych, które spożywane jest wieczorem wigilijnym. W niektórych regionach Polski, zwłaszcza na Lubelszczyźnie, zupa ta jest wprost obowiązkowa na stole podczas świąt

RafalCook
Żeberka w kapuście 34

Dziś danie dla zdecydowanych mięsożerców, którym kalorie nie straszne. Podsmażone żeberka, duszone w kapuście okraszonej słoninką. Idealny zestaw na zimę… lub na wizytę teścia Składniki: 1,5 kg żeberek (mięsnych) 2 kg kiszonej kapusty 20 dkg słoniny 2 duże cebule 1 l bulionu sól pieprz papryka majeranek ziele angielskie 7 kulek liść laurowy 4-5 sztuk 3-4 grzybki(...)suszone smalec do smażenia Przygotowanie: 1. Kapustę odcedzamy, jeśli jest długa kroimy i zalewamy wodą i odstawiamy. 2. Żeberka przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem i podsmażamy na smalcu na złotobrązowy kolor z każdej strony. 3. Podsmażone żeberka odstawiamy na bok i na pozostałym tłuszczu smażymy cebulkę pokrojoną w kostkę. 4. Odcedzamy kapustę i na patelni po cebulce podsmażamy

Kulinarna Patilogia
Żeberka w ketchupie 49

Żeberka w ketchupie są idealną ucztą dla podniebienia! Delikatny smak ketchupu, musztardy i miodu zasmakują całej rodzinie. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/02\/zeberka-w-ketchupie-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/02\/zeberka-w-ketchupie-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/02\/zeberka-w-ketchupie-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["4 kawa\u0142ki \u017ceberek pokrojone po 3 ko\u015bci (ok 0,5kg),\r","4 \u0142y(...)u017caroodporne posmarowa\u0107 oliw\u0105. W\u0142o\u017cy\u0107 \u017ceberka.\r","Piec 1:15h w 180st."],"recipeYield":"4","keywords":"ketchup,mi\u0119so,mi\u00f3d,musztarda,\u017ceberka","totalTime":"PT25H45M"} Drukuj Żeberka w ketchupie Czas przygotowania: 24 godzin/y Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina, 45 minut/y Czas całkowity: 25 godzin/y, 45 minut/y Porcje: 4 Składniki: 4 kawałki żeberek pokrojone po 3 kości

Bardzo Gruby Smok
Żeberka w sosie miodowo jabłkowym 60

Żeberka w sosie miodowo jabłkowym. Wymagają nieco czasu, by dobrze się zamarynować, ale potem robią się już niemal same. Kto z nas nie lubi żeberek? Ten przepis pozwala na zasmakowanie ich w pysznym, słodko kwaskowatym sosie z domieszką aromatycznego cynamonu. W podobny sposób można też zamarynować inne rodzaje mięsa, np. udka z kurczaka. Składniki: ok. 15 żeberek wieprzowych(...)jabłkowego (najlepiej z miąższem) 3 łyżki miodu (jeśli wolisz, możesz zamienić go syropem klonowym) 2 łyżki oleju roślinnego pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki sosu sojowego kilka nieobranych ząbków czosnku Żeberka w sosie miodowo jabłkowym – przepis Mięso dokładnie opłucz pod zimna wodą i wysusz papierowym ręcznikiem, następnie włóż do większej miski lub grubego worka foliowego z klipsem. W miseczce wymieszaj

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Żeberka w kapuście 57

czas mam ochotę na zjedzenie czegoś konkretnego. Byle do wiosny, a tymczasem na blogu danie jednogarnowe, które pewnie znacie, a jeśli nie zapraszam do wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Żeberka w kapuście Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 2 godz Łączny czas 2 godz 20 min Składniki 1 kg kapusty kiszonej 1 kg chudych żeberek 2 cebule sól pieprz(...)ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżka majeranku kilka łyżek oleju 250 ml wody Instrukcje Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, nacieramy solą, pieprzem i obsmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż się ładnie zrumienią. Cebulę kroimy w półplasterki, rumienimy na patelni. Kapustę dość mocno odciskamy, część wkładamy na dno garnka (najlepiej takiego w którym się nic nie przypala

To co lubię - gotuję i polecam