Kapuśniak z kiszonej kapusty Tradycyjna polska zupa, czyli domowy kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach i wędzonce. Przepis na tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty to idealna propozycja na pyszną i rozgrzewającą zupę na zimowe dni. Na wyjątkowy smak tej bardzo lubianej przez nas zupy składają się wszystkie zawarte w niej składniki. Aromatyczne i soczyste żeberka, pachnący wędzonką boczek oraz pyszna(...)pyszny kapuśniak nie może istnieć bez doskonałej kiszonej kapusty. Uzupełnieniem smaków są delikatne ziemniaki, a także cudowne przyprawy jak kminek, majeranek i nieodzowny czarny pieprz. Kapuśniak przepisy Kapuśniak na żeberkach to jedna z wersji tej pysznej zupy. Jak gotować kapuśniak? Żeberka i kiszona kapusta to wręcz idealne połącznie smaków. Poza tym występuje jeszcze kapuśniak na rosole , a wiosną na naszych
Kuchnia Na WypasieSkładniki: żeberka przednie wieprzowe 1 kg, woda 1 litr, kiszona kapusta 50 dag, woda 4 szklanki, włoszczyzna 1/2 pęczka, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, woda 3 litry, ziemniaki 8 sztuk, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, papryka słodka 2 łyżeczki, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżki, majeranek 3 łyżki Żeberka włożyć do szybkowara(...)wlać wodę, gotować po zasyczeniu paru 50 minut, gdy szybkowar spuści powietrze żeberka z wodą wylać do miski, do szybkowara włożyć kiszoną kapustę, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 20 minut. Do dużego garnka wsypać włoszczyznę rozdrobnioną w rozdrabniaczu, pokrojone drobno ziemniaki, ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, wywar z żeberek, gotować do miękkości ziemniaków. Dodać z wodą
W Mojej Kuchni LubięSmak,zapach pieczonych żeberek w kiszonej kapuście kojarzy mi się zawsze z grudniowym obiadem,tym takim zimowym. Super się sprawdzi jako świąteczny obiad,zamiast tradycyjnego bigosu. Jeśli jeszcze nie znacie tego smaku to zachęcam , musicie nadrobić zaległości. Składniki: 1,2 kg żeberek wieprzowych 1 kg kiszonej kapusty 2 cebulę 1/2 szklanki suszonych grzybów pół główki czosnku(...)kulek ziela angielskiego parę kulek pieprzu 2 łyżki majeranku łyżeczka słodkiej papryki garść kminku 1/2 łyżeczki chilli łyżeczka sosu sojowego Umyte i osuszone żeberka przyprawić czosnkiem, solą,pieprzem,sosem sojowym i chilli. Odstawić na noc lub na parę godzin. Namoczyć grzyby by były miękkie,tak około 1/2 godziny. Kiszoną kapustę odcisnąć
Niespełnione zdolności kulinarneparu dni konkursuję kulinarnie tu i tam. Z któregoś przepisu zostało mi trochę sosu barbecue, a że od dobrych paru miesięcy zabieram się za żeberka w tym sosie, postanowiłam wykorzystać moment i zrobić je właśnie teraz. Żeberka wyszły wy śmie ni te. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 3 łyżki sosu barbecue 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka wody + 1/2 szklanki(...)wody (do zrobienia sosu) Żeberka porcjujemy, obtaczamy w sosie i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie wrzucamy je do naczynia żaroodpornego, wlewamy 1 szklankę wody, mieszamy i pieczemy pod przykryciem około 1,5 godziny w 180 stopniach (mięso musi odchodzić od kości). Jeżeli wody jest za mało, można spokojnie podlewać mięso podczas pieczenia. Ostatnie 15 minut można piec
KardamonovyŻeberka w kapuście to naprawdę fajny pomysł na obiad. Jest prosty do przyrządzenia i bardzo smaczny. Minimum składników maksimum smaku ;-) Składniki: ok 1 kg żeberek wieprzowych 1/2 kg kapusty kiszonej 2 cebule dowolna mieszanka przypraw własnych lub gotowych do żeberek liść laurowy ziele angielskie Sposób przygotowania: 1. Żeberka opłukać, osuszyć, pokroić na porcje. Oprószyć przyprawami i zamieszać. 2. Cebulę posiekać(...)kostkę. 3. Patelnię dobrze rozgrzać, włożyć żeberka i mocno zrumienić z obu stron. Pod koniec smażenia dodać posiekaną cebulę i całość jeszcze chwilę smażyć. 4. Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku, jeśli jest taka potrzeba, to można ją przepłukać. Drobniej pokroić. Do garnka włożyć połowę kapusty, dorzucić ziele angielskie i liść laurowy, na to wy.ożyć żeberka z cebulą
Kuchnia domowa Aniżeberkowa to kwintesencja smaku, wieprzowina w swej najlepszej odsłonie.. No dobra koniec kadzenia, czas przejść do jedzenia. Poczciwa zupa, a w zasadzie kociołek, bo gęsto w nim od żeberek, ziemniaków i wszelakiego dobra innego Idealna na smutaski, treściwa i taka jaką my lubimy najbardziej . Żeberko zawsze jest na topie i nie ważne czy wędzone, pieczone czy gotowane.. Niezmiennie(...)proste danie, zaliczam je do zup bo jednak coś tam chlupie i jest bez zagęstników, prosta kuchnia wiejska, do syta … składniki na około 3 osoby: 0,6 kg żeberek ekstra mięsnych 4-5 ziemniaków 2 łyżki kaszy wiejskiej ( surowej ) 1 marchewka 3 ząbki czosnku 2 cebule korzeń pietruszki, dość duży 2,5 litra rosołu lub wywaru na kościach wieprzowych
Ogrodnik w podróżypikantne mięso marynowane w sosie sojowym, ketchupie, miodzie i coli. Jest to dość tania propozycja obiadowa, a na samą myśl o tych ostatnich ślinka mi cieknie. Sekretem udanych żeberek jest dość długie marynowanie, ja polecam marynować je co najmniej dwie godziny, a najlepiej przygotować marynatę dzień wcześniej i trzymać w niej mięso całą noc. Moje podałam ze zwykłymi, tłuczonymi ziemniakami(...)zasmażanymi buraczkami, jak dla mnie kompozycja idealna:) 1 kg żeberek w paskach 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka pikantnej przyprawy do grilla 1 łyżka prawdziwego miodu 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka czosnku granulowanego 5 łyżek coli sól i pieprz Żeberka umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze porcje. Pozostałe składniki wymieszać i tak powstałą marynatą natrzeć żeberka. Wstawić mięso
Krylowa KuchniaŻeberka Arabeski Bardzo prosty przepis na pyszne soczyste żeberka. Składniki: · 1 kg Żeberek wieprzowych · 2 puszki fasoli białej · 200 ml koncentratu pomidorowego · Pomysł na soczyste żeberka · Sól(...)łyżki ketchupu pikantnego · Olej do smażenia · 1 łyżka mąki pszennej Sposób przygotowania: 1. Żeberka myjemy i kroimy na mniejsze kawałku, doprawiamy pomysłem na soczyste żeberka i solimy. 2. Mięso układamy w rękawie do pieczenia i pieczemy 40 minut w 180°C. 3. Po upieczeniu odlewamy
Kulinarna ChwilaKonkretna zupka na zimę - kapuśniak na żeberkach z dodatkiem kiełbasy. Sycący, lekko kwaśny, z posmakiem wędzonki i dodatkiem majeranku. Można użyć zamiast kiełbasy boczku lub innego wędzonego mięsa (np świetnie sprawdzą się kawałki wędzonych żeberek). Czasem przychodzi na mnie nieodparta ochota na kwaśną zupę, robię wtedy właśnie kapuśniak.. albo ogórkową. Chociaż często gotuję mniej klasycznie to jednak takie zupy(...)też mam w stałym repertuarze. Kapuśniak na żeberkach kawałek żeberek (ok 500 -500 g) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera liść laurowy ziele angielskie 4 ziarna pieprzu kawałek wędzonej kiełbasy ( ok 150 g) - można zastąpić kawałkiem boczku 4-5 ziemniaków 1/2 kg kiszonej kapusty 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku 1 łyżka mąki Żeberka zalać wodą, zagotować
Smaczny zeszytpotrzeba: 2 kg żeberek z kostkami, Ostra papryka, Musztarda rosyjska, 10 gałązek tymianku, 8 gałązek oregano, 1 pełna łyżeczka płatków czosnku, Sól 12 szt. średniej cebuli (opcjonalnie) Wykonanie: Żeberka kroimy na kawałki tak, żeby każdy kawałek miał jedną kostkę, solimy z każdej strony, układamy na blaszce, z wierzchu posypujemy ostrą papryką, smarujemy musztardą, posypujemy pokruszonymi płatkami czosnku, między żeberka wtykamy(...)gałązki ziół. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170°C, pieczemy 30 minut na termoobiegu, odwracamy, pieczemy następne 30 minut. Po wyjęciu żeberek na blaszce zostanie tłuszcz, który możecie wykorzystać do usmażenia cebuli, która może być dodatkiem do żeberek. W tym celu tłuszcz przelewamy na patelnię, dodajemy 12 szt. średniej cebuli pokrojonej w półksiężyce. Smażymy do zrumienienia cebuli. Smacznego :)) żeberka wieprzowe
Bułka z ChlebemŻeberka pieczone z warzywami w worku Mięsko i warzywa pieczone razem bez dodatku tłuszczu. Jednocześnie z tym daniem możemy upiec w piekarniku pyszne i chrupiące ziemniaczki – PRZEPIS TUTAJ i mamy cały obiad za jednym zamachem. Żeberka przygotowane w ten sposób są bardzo kruche, soczyste i niezwykle aromatyczne. Super obiad. Składniki: ok 1 kg żeberek 1/3 główki kapusty(...)pomidory 1 cebula 2 marchewki 1 młoda cukinia 2 łyżki ulubionych ziół świeżych lub suszonych (u mnie tymianek, majeranek, pietruszka) Przyprawy: sól, pieprz *** Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i nacieramy solą oraz pieprzem *** *** Kapustę grubo szatkujemy. Pomidory kroimy w ćwiartki lub ósemki *** *** Marchew obieramy i kroimy w grube krążki, cukinie przekrawamy w poprzek na pół, a następnie
Blog z Apetytemschabowych po prostu nie znoszę. Uważam, że z wieprzowiny najlepsze są te części, których ze względu na linię, nie powinno się jeść zbyt często: słonina (smalczyk), boczek i żeberka. Ale ponieważ Chłopaki od czasu do czasu chcą zjeść porządnego schaboszczaka, raz na jakiś czas robię im bal ;) Mówią, że moje schabowe obtaczane w bezglutenowej mące, jajku i glutenowej ;) bułce, smażone(...)klarowanym maśle, są the best. Wierzę im na słowo, bo nawet ich nie próbuję. Na żeberka natomiast czasem się skuszę. Zawsze podaję je z pieczonymi ziemniakami lub frytami. Tym razem były to ziemniaki pieczone z rozmarynem i pieprzem. Żeberka są też dla mnie wygodne, bo po większych zakupach mięsnych u Pani Eli na bazarku wrzucam je w marynatę i zostawiam
Cytryna&Co.Składniki: żeberka cielęce 1.5 kg, mąka pszenna 3 łyżki, smalec 1/4 kostki, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie 3 sztuki, kiszona kapusta 1 kg, kostki rosołowe cielęce 2 sztuki, woda 2 szklanki, cukier 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka porcje cielęcych żeberek obsypać mąką pszenną, na gorącym smalcu w garnku szybkowara zrumienić mocno(...)koniec dodać pokrojone cebule, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy do żeberek włożyć drobniej pokrojoną nie za mocno kwaśną kiszoną kapustę (można za mocno kwaśną kapustę wypłukać z 2-3 razy w zimnej wodzie), dodać kostkę rosołową cielęcą, wlać wodę i zamknąć szybkowar po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu 45 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie, wyjąć żeberka na talerz
W Mojej Kuchni Lubię