żeberka - 2641 przepisów (strona:22/177)

Żeberka w sosie barbecue 149

ostatni weekend naszła mnie ochota na pieczone żeberka. Moja ulubiona wersja to żeberka w sosie barbecue. Soczyste, mięciutkie, lekko słodkie... Składniki: 1-1,5 kg żeberek - najlepiej takich ze sporą ilością mięsa Sos barbecue: 1 cebula średniej wielkości 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki miodu lub cukru 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego łyżka musztardy miodowej - ewentualnie 2-3 łyżki sosu sojowego(...)pieprz szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej Żeberka pokroić na pojedyncze kawałki. Przygotować sos. Do blendera wrzucić cebulę pokrojoną na kawałki i obrany czosnek. Dodać resztę składników i wszystko zblendować na jednolitą masę.  Należy zwrócić uwagę na ilość sosu sojowego. Stanowi on zastępnik soli więc powinien nadać całości mocno słony smak. Sos nie powinien być przesolony

Ze smakiem bez glutenu
ZEBERKA Z GRILLA 88

MOJEJ KSIĄŻCE KUCHARSKIEJ  pojawiły się ŻEBERKA Z GRILLA, czyli kolejny przepis na posiłek na świeżym powietrzu. Żeberka marynujemy 2-3 dni przed pieczeniem na ruszcie, dzięki temu mięso jest bardzo miękkie, soczyste oraz aromatyczne. Polecam przepis na te wspaniałe żeberka! ----------------------------------------------------------------------- Liczba porcji: 4-6 Czas przygotowania : 50 minut + 2-3 dni na marynowanie mięsa ----------------------------------------------------------------------- SKŁADNIKI : 2 kg żeberek wieprzowych(...)korniszony natka pietruszki do dekoracji   PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Mieszamy w miseczce zmiażdżony czosnek, keczup, musztardę, olej, miód, piwo oraz przyprawy - odstawiamy na chwilę. Krok 2. Umyte i osuszone żeberka kroimy na kawałki ( z dwoma żebrami) - obtaczamy w marynacie i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni. Krok 3. Zamarynowane żeberka pieczemy na grillu z każdej strony - smarujemy

Moja Książka Kucharska
pieczone żeberka z aromatycznej marynacie 120

Witam Kochani Ostatnio było trochę słodkości dlatego dziś przychodzę do Was z mięsiwem :P  Konkretnie chodzi o żeberka. Mam jeszcze w starym zeszycie z przepisami wspaniałą recepturę na żeberka do obiadu. Ich sekretem jest rewelacyjna marynata :-) SKŁADNIKI -około 1-1,2 kg żeberek wieprzowych -sól -pieprz MARYNATA -5 łyżek ketchupu łagodnego (jak lubicie dania pikantne-można dać pikantny(...)łyżki miodu -3 łyżki musztardy -3 średnie ząbki czosnku  -125 ml oleju rzepakowego -łyżeczka ziół prowansalskich -płaska łyżeczka słodkiej papryki -sól i pieprz do smaku DODATKOWO -1 cebula Żeberka kroimy na kawałki i lekko solimy i posypujemy pieprzem. Następnie w osobnej miseczce przygotowujemy marynatę. Miód podgrzewamy  by był płynny, następnie dodajemy do niego musztardę, przepuszczone przez praskę ząbki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Żeberka w kapuście kiszonej, w miodzie i ketchupie 671

Uwielbiam dania jednogarnkowe, gdzie w jednym naczyniu mogę upiec lub ugotować cały obiad: mięso, ziemniaki, warzywa. Takim daniem są właśnie żeberka w kapuście kiszonej. Mój przepis to połączenie kilku innych przepisów, kilku prób i mojej kulinarnej intuicji. Ostatecznie powstało pyszne danie godne polecenia i koniecznie wypróbowania. Żeberka są słodkie od miodu a kapusta niezwykle aromatyczna, niczym najlepszy bigos(...)osób 0,5 kg żeberek 300 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 3 łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka sosu worcester 2 kostki rosołowe sól, pieprz, mąka do obtaczania olej do smażenia Żeberka pokroić na dwie kostki. Posolić i popieprzyć ale bardzo mało, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju na złoty kolor

Jadło i czytadło
Żeberka z sosem śliwkowym – przepis 66

Zamarzyły mi się żeberka… Plan był taki, że po moich zajęciach pakujemy się w furę i jedziemy na „Wieś”, gdzie odpalamy ognisko robię żeberka z żeliwnego kotła. Pogoda wydawała się sprzyjać. Co prawda lodowaty wiatr urywał głowę, ale słoneczko świeciło. A poza tym, cóż to dla nas, hardkorów. Tak przynajmniej było jeszcze wtedy, gdy wchodziłam do uczelnianej(...)cebra. Już nie tylko wiało, jak wściekłe, ale żywcem waliło z nieba zło w najczystszej postaci. Plany należało zweryfikować, bo chyba jednak aż takimi hardkorami nie jesteśmy. Cóż, żeberka zrobiłam. W domu. Na blasze. Były palce lizać Składniki: 2kg żeberek wieprzowych 2 średnie cebule 2 garście suszonych śliwek ciemne piwo 1 łyżka miodu kminek sól/pieprz do smaku wg uznania

Kate's Kitchen
Żeberka w piwnej marynacie 81

Żeberek w piwie nigdy nie piekłam i nie jadłam, więc gdy usłyszałam, że są smaczne, postanowiłam przekonać się na własnych kubkach smakowych. Marynata jest bardzo aromatyczna, pachnie czosnkiem, miodem i musztardą. Uduszona cebula dodaje smaku żeberkom, jest miękka i krucha. Bardzo nam smakowały żeberka w tym wydaniu i polecam je gorąco(...)Składniki: • 1 kg żeberek wieprzowych • 2 cebule • sól, pieprz Marynata: • 1 szklanka piwa • 2 łyżki musztardy • 4 łyżki miodu • 4 ząbki zmiażdżonego czosnku • sok z 1/2 cytryny • 1 łyżeczka soli • 1 łyżeczka pieprzu Wykonanie: • Żeberka pociąć na małe porcje z jedną kością, posypać solą i pieprzem. • Cebulę obrać i pokoić w półplasterki. • Wymieszać wszystkie

To co kocham
Grochówka na wędzonych żeberkach 144

nadchodzącą chłodną jesień. Pożywna, gęsta, pełna warzyw smakuje całej rodzinie. Zupa jest delikatna w smaku i ma lekki aromat wędzonki. Nie jest tłusta, do jej ugotowania użyłam chudych żeberek i bulionu warzywnego. Grochówka równie dobrze smakuje ugotowana na rosole drobiowym lub wołowym. Tylko błagam nie używajcie ,,chemicznych" kostek rosołowych, szkoda psuć zdrowie i delikatny smak tej pysznej zupy. Gotując grochówkę(...)tymianek, pomagających w trawieniu grochu. W zależności od upodobań dodać świeży czosnek, mieloną paprykę, pieprz ziołowy i pieprz czarny. Składniki: 25 dkg łuskanego grochu w połówkach 35 dkg wędzonych żeberek wieprzowych 4 duże ziemniaki 2 marchewki 2 pietruszki ¼ bulwy selera 15 cm pora 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego ½ łyżki majeranku ½   łyżeczki cząbru 2-3 ząbki czosnku

Codziennik Kuchenny
ŻEBERKA DUSZONE W PAPRYCE Z KARTOFELKRAUT 91

Kupując żeberka, najlepiej wybierać dość chude i mięsiste kawałki. Można je dusić, zapiekać, marynować i piec. Ja najpierw dusiłam je pod przykryciem, a później piekłam. Warto pamiętać, że żeberka stają się delikatniejsze i o wiele smaczniejsze, jeżeli są pieczone powoli(...)SKŁADNIKI :  1 kg mięsistych żeberek wieprzowych sól, pieprz i kmin do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki ostra papryka w proszku do smaku liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnkach 1 łyżka sosu sojowego 2 ząbki czosnku 2 cebule 3 łyżki oleju 2-3 szklanki wody

Kulinarne Fantazje Marioli
Żeberka w sosie cebulowym. 201

Osobiście nie jestem wielką zwolenniczką żeberek, czasem zjem ale muszą być naprawdę chudziutkie z malutkimi kostkami. Ostatnio właśnie takie wypatrzyłam w sklepie i od razu zakupiłam dość sporą ilość z myślą o grillu. Ale pogoda jak zwykle spłatała nam figla, więc zamiast grillowanych, są żeberka duszone w cebulowym sosie. I powiem szczerze, nie żałuję, żeberka wyszły wyśmienite, mięciutkie, aromatyczne, niebo(...)gębie :) Polecam :) Składniki - 1 kg żeberek wieprzowych - 2-3 cebule - sól, czosnek mielony, kminek mielony, majeranek, papryka czerwona mielona, - olej - 1 łyżka mąki pszennej Wykonanie Żeberka płuczę, osuszam, kroję na porcje. Każdy kawałek nacieram solą i wszystkimi przyprawami. Odstawiam do lodówki na godzinkę. W głębokiej i szerokiej patelni rozgrzewam łyżkę oleju i obsmażam na wysokim ogniu kawałki żeberek. Kiedy się

Kuchnia z widokiem na ogród
Żeberka jarmarczne duszone 134

Dawno nie było mięsa, a więc czas nadrobić zaległości. Zrobiłam żeberka duszone w sosie z kiszonym ogórkiem. Polecam Wam, bo są rewelacyjne w smaku. Do tego ziemniaki i surówka. Czyż nie jest to pyszny obiad? Jeśli macie ochotę wypróbować żeberka przygotowane w inny sposób, ale równie smaczny to zapraszam tutaj A na sobotni lub niedzielny obiad polecam poniższy sposób(...)żeberka 1 kg żeberek wieprzowych 2 duże cebule 5 ogórków kiszonych 2 łyżki mąki + 1 łyżka mąki 2 łyżki masła klarowanego 2 szklanki wody sól pieprz słodka papryka Żeberka podzielić na porcje, oprószyć solą i 2 łyżkami mąki . Na patelni rozgrzać łyżkę masła i zrumienić mięso z dwóch stron. W rondlu rozgrzać 1 łyżke masła i zeszklić cebulę pokrojoną

O kuchni z uczuciem
Żeberka duszone z warzywami (w sosie własnym) 105

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Przepis jest klasyczny, prosty i bez żadnych innowacji.  Jednakże takiego dania nie trzeba urozmaicać. Żeberka smakują wyśmienicie, a soczyste mięso - idealnie odchodzi od kości. 1-1,5 kg żeberek wieprzowych 2 cebule 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 4 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe przyprawa do żeberek sól, pieprz Dodatkowo: natka(...)pietruszki mąka olej   Żeberka umyć, osuszyć i przeciąć na mniejsze kawałki. Każdy kawałek dokładnie natrzeć przyprawą do żeberek i wstawić do lodówki - na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie żeberka dokładnie obtoczyć w mące, obsmażyć (na rumiano) i przełożyć do garnka. Na tym samym oleju zeszklić cebulę (pokrojoną w piórka). Cebulę i starte

Di gotuje
żeberka cielęce duszone w warzywach 143

żeberka duszone Pora roku jest  odpowiednia, by na obiad zaserwować solidny mięsny kawałek. A jeżeli delikatne cielęce żeberka, podamy w aromatycznym warzywnym sosie, to zwykły posiłek zmieni się w prawdziwą ucztę. składniki dla czterech osób mięso i marynata 4  ładnie spore kawałki żeberek cielących każdy o wadze  około 300 g sól, pieprz 2 łyżki octu jabłkowego(...)ząbki czosnki 3 łyżki masła 2 szklanki bulionu może być z  domowej kostki rosołowej 2 łyżki mąki do zasmażki sol,  pieprz 2 liście laurowe sposób przygotowania Żeberka myjemy i tasakiem dzielimy na mniejsze części ( możemy również poprosić o przecięcie w sklepie).  W sporej misce mieszamy ze sobą sól, pieprz, ocet jabłkowy, domowe maggi.  Pokrojone żeberka wkładamy

Miód i pieprz
Żeberka duszone w piwie karmelowym 140

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Pyszne i aromatyczne żeberka z nutą karmelowego piwa. Są bardzo proste w przygotowaniu i myślę, że ich smak każdemu z Was przypadłby do gustu. Mięso wychodzi miękkie, soczyste i doskonale odchodzi od kości.  Jeśli lubicie - dodajcie odrobinę miodu (*). (2-3 porcje) 600g żeberek wieprzowych 250 ml piwa karmelowego 1 cebula(...)ząbki czosnku 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku przyprawa do żeberek Dodatkowo: olej Żeberka umyć, osuszyć i porozcinać na mniejsze kawałki (wg gustu). Każdy kawałek dokładnie natrzeć przyprawą do żeberek. Całość odstawić do lodówki (na minimum 1 godzinę). (Można pominąć ten etap, ale wtedy mięso będzie mniej aromatyczne.) Po tym czasie żeberka obsmażyć (na rumiano

Di gotuje
Żeberka z grilla 104

Sezon grillowy czas zacząć" chciało by się krzyknąć. Bez komentarza zostawiam pogodę majową, która popsuła chyba nie tylko moje plany. Na przekór tej aurze proponuje pyszne grilowane żeberka z delikatnym smakiem miodu. Jeśli chodzi o ten kawałek mięsa jestem dość wymagająca co tu dużo mówić żebro musi być miękkie i soczyste. Takie właśnie wyszło, dla mnie pyszne. Zapraszam... Składniki(...)żeberek przyprawa do żeberek

Kubki smaku
Żeberka w sosie z grzybów leśnych 175

Mięciutkie żeberka wieprzowe w aromatycznym sosie z grzybów leśnych. Długo duszone, co sprawia, że mięso z łatwością odchodzi od kości. Do tego dania warto wybrać mięsne i nietłuste żeberka. S KŁADNIKI: 1 kg żeberek wieprzowych sól pieprz czarny ok 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 cebula 400ml grzybów leśnych 1 łyżka mąki 1/3 szklanki śmietanki 30% smalec Żeberka(...)pociąć na kawałki, tak aby znalazły się po 2 kostki. Oprószyć obficie solą i pieprzem. Niewielką ilość smalcu rozgrzać na patelni i mocno obsmażyć żeberka z każdej strony. Muszą być dobrze zrumienione. Przełożyć do brytfanki lub garnka z szerokim dnem. Cebulę posiekać w piórka i usmażyć na patelni, na której smażyły się żeberka. Jeżeli wytopiło się dużo tłuszczu należy

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania