żeberka - 2743 przepisów (strona:22/183)

ŻEBERKA DUSZONE W KAPUŚCIE 119

potrawa zawsze kojarzy mi się ze Śląskiem.Często gdy byłam tam u brata, na moje życzenie zawsze gotował to danie...Przepyszne żeberka ,kapusta i zapach unoszący się z małej kuchni.Cudowne.Dlatego na letnią melancholię polecam żeberka w kapuście. 1kg.żeberek 2 łyżki majeranku 3cebule 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu mała główka kapusty 2 marchewki koperek 4 listki laurowe smalec sól(...)pieprz vegeta mąka do zasmażki ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~Żeberka kroimy na kawałki,doprawiamy solą ,pieprzem i majerankiem,przesmażamy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym smalcu.Na drugiej patelni dusimy posiekaną drobno w piórka cebulę,dodajemy do niej rozgnieciony czosnek,przesmażamy,dolewamy trochę bulionu i doprawiamy majerankiem, kiedy cebula zmięknie dokładam odrobinę masła,pokrojona w talarki  marchewkę, potem poszatkowaną kapustę .Gotujemy chwilę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
ŻEBERKA PIECZONE W SOSIE SŁODKO OSTRYM Z PIECZONYMI WARZYWAMI 248

Pieczone żeberka   w pysznym, gęstym słodko-ostrym sosie. Zioła, imbir, czosnek, miód, ostra musztarda i wędzona papryka dały wyśmienity smak. Dodanie sosu sojowego i angielskiego pieprzowego worcester dopełniły całości. Do żeberek postanowiłam podać pieczone warzywa. Miękkie mięso, pyszny sos i warzywa! Polecam! Składniki: 1 kg.żeberek wieprzowych Składniki na marynatę: około pół szklanki oleju ( ja użyłam rzepakowego tłoczonego(...)kminku sól świeżo zmielony czarny pieprz Warzywa: 3 szt. cebuli 4 szt. marchewek 2 szt. pietruszki 6 szt. buraków  zioła prowansalskie sól pieprz sos worcester łyżka miodu (opcjonalnie) Żeberka umyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Do miseczki kolejno dodawałam: olej, sos sojowy, ocet balsamiczny, sos worcester,  starte ząbki czosnku, miód,  ketchup,  musztardę, przyprawy,  starty korzeń

potrawyregionalne
Żeberka miodowo-musztardowe 162

Żeberka miodowo-musztardowe Zima za pasem , więc i organizm domaga się tłuszczu , białka , wszystkiego co kaloryczne ..jak u misia – trzeba sadło związać , co by zimno nie było " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Po jednokrotnej żeberkowej rozpuście , nie obrośniecie w tłuszcze , to na pewno , ale jaki smak(...)jaka pokusa..mniam . Ten przepis jest bardzo lubiany przez moich domowników , ale oni żeberka zjedzą pod każdą postacią …nieważne jakie , byle wieprzowe " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam , fajny , szybki i bezobsługowy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height

Ogrodnik w podróży
Żeberka z sosem jasnym 166

Produkty potrzebne; żeberka- 30 dag papryka słodka- 1 łyżka woda- 1 litr ziele angielskie- 3 ziarenka liść laurowy- 2 listki vegeta- 1 łyżka mąka- 50 gram czosnek- 1 ząbek cebula- 1/2( pół) sztuki olej- 2 łyżka przyprawa do mięsa lub żeberek Sposób przygotowania; 1. W garnku rozgrzewamy jedną łyżkę oleju i dodajemy pokrojone w kosteczkę cebulę i czosnek. 2. Dodajemy(...)żeberka i smażymy około 2 minut, po czym zalewamy wodą. 3. Po 10 minutach przyprawiamy Vegetą, liściem i zielem angielskim. Gotujemy około godziny aż nasza woda będzie parować. 4. Wyjmujemy miękkie żeberka i odkładamy je. Dokładnie mieszamy naszą mąkę z wodą. Mieszając, wlewamy do sosu. 5. Doprawiamy papryką, nieustannie mieszając. Żeberka przyprawiamy przyprawą do mięs lub żeberek i obsmażamy

pichciszto
Grillowane żeberka w marynacie z żurawiną 159

Lekko słodkie i aromatyczne - żeberka w marynacie żurawinowej. Idealne na grilla :) Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych sól, pieprz 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego marynata: 5 łyżek ketchupu 3 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki żurawiny do mięs sól, pieprz papryka ostra Żeberka umyć, osuszyć i pociąć na zgrabne kawałki. Do garnka wrzucić żeberka, wlać wodę(...)przykryła żeberka), dodać odrobinę soli, pieprzu, 1 listek laurowy i 3 ziarenka ziela angielskiego. Gotować na średnim ogniu około 30 minut. Po tym czasie mięso wyjąć i ostudzić. Następnie składniki do marynaty dodać do miski i za pomocą łyżki wszystko ze sobą wymieszać. Ostudzone żeberka polać przygotowaną marynatą i odstawić na kilka godzin do lodówki. Na samym końcu żeberka

Ugotować
Żeberka w sosie własnym 142

wiecie jestem wielką miłośniczką żeberek ! Tak , to chyba żeberka są jednym z takich mięs , które wcale mi się nie nudzą i z przyjemnością zajadam je w różnej postaci. Żeberka duszone … żeberka smażone … w miodzie …na ostro czy też pieczone z jabłkami. Dziś mam dla Was te najbardziej proste , ale nie znaczy , że najmniej smaczne – wręcz przeciwnie(...)przyjemnością skuszą się na nie zarówno panowie , jak i panie. Polecam! SKŁADNIKI: * żeberka – 800 g * cebula – 3 szt * olej – 125 ml * śmietana 18% – 1 łyżka * sól , pieprz , papryka , listek laurowy     SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Żeberka oczyszczamy i dzielimy na porcje. W gęsiarce ( lub dużej patelni ) rozgrzewamy olej , dodajemy żeberka i podsmażamy kilka minut z każdej strony

Ostra na Słodko
Żeberka pieczone z ananasem 26

Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad, pieczone żeberka z ananasem na sypkim ryżu, będą doskonałym wyborem. Połączenie słodkiego ananasa i żeberek w marynacie sprawia, że danie to jest niezwykle smaczne i aromatyczne.Pieczone żeberka z ananasem na sypkim ryżu to danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni azjatyckiej. Każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia. Składniki(...)żeberek wieprzowych 1 puszka ananasa w plastrach 3 łyżki płynnego miodu 3 łyżki oliwy pepperoni 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz do smaku Dodatkowo ryż ugotowany na sypko Żeberka natrzeć solą i pieprzem. Zalewę z ananasa wymieszać z miodem, oliwą, sosem sojowym. Do miski przełożyć mięso polać marynatą dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na dobę do lodówki. Piekarnik rozgrzać

gotuj ze mną
Żeberka wieprzowe duszone w kapuście kiszonej 36

Żeberka w połączeniu z kiszoną kapustą są fantastyczne. Polecam wszystkim mięsożercom Co potrzeba: 1200 g żeberek wieprzowych z kostkami (paski), 400 g kiszonej kapusty, 4 większe cebule, 2 liście laurowe, 5 szt. ziela angielskiego, 4 łyżki oleju do smażenia, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, Sól Pieprz, Czosnek granulowany, Tymianek Wykonanie: Żeberka myjemy, osączamy z wody, kroimy na kawałki(...)koniec smażenia dajemy liście laurowe, ziele angielskie, 1/2 płaskiej łyżeczki soli, 1 płaską łyżeczkę pieprzu, mieszamy. Kiedy cebula będzie miękka, zgarniamy ją na bok patelni, na wolnych miejscach układamy żeberka stroną mięsną do dołu, cebulę przekładamy na żeberka, a w pozostałym miejscu po cebuli układamy resztę żeberek. Smażymy je ok. 7-10 minut odwracając, żeby mięso obsmażyło się z każdej

Bułka z Chlebem
Żeberka pieczone z ananasem 33

Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad, pieczone żeberka z ananasem na sypkim ryżu, będą doskonałym wyborem. Połączenie słodkiego ananasa i żeberek w marynacie sprawia, że danie to jest niezwykle smaczne i aromatyczne.Pieczone żeberka z ananasem na sypkim ryżu to danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni azjatyckiej. Każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia. Składniki(...)żeberek wieprzowych 1 puszka ananasa w plastrach 3 łyżki płynnego miodu 3 łyżki oliwy pepperoni 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz do smaku Dodatkowo ryż ugotowany na sypko Żeberka natrzeć solą i pieprzem. Zalewę z ananasa wymieszać z miodem, oliwą, sosem sojowym. Do miski przełożyć mięso polać marynatą dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na dobę do lodówki. Piekarnik rozgrzać

gotuj ze mną
Żeberka w sosie musztardowo-miodowym 50

Składniki na ok. 3-6 porcji  : –  600 g świeżych żeberek wieprzowych ( przy założeniu, że jedno ma ok. 100 g) marynata do żeberek : – 3 łyżki miodu, – 2 łyżki musztardy, – 4 łyżki oleju rzepakowego, – przyprawy: świeżo zmielony pieprz (około 1/2 łyżeczki), łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka wędzonej papryki, łyżka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki soli(...)łyżeczki czosnku granulowanego, łyżeczka ziół prowansalskich. Do podania np: –  sałatka z czerwonej kapusty, ogórek kiszony, surówka, młode ziemniaczki, kopytka Przygotowanie: Żeberka umyj i pokrój jeśli kupujesz w całości mięso. Jeden kawałek powinien mieć ok. 100 g. W misce rozmieszaj musztardę, miód i olej. Dosyp mieszankę przypraw i całość dobrze wymieszaj. Żeberka nasmaruj gotową marynatą i schowaj do pojemnika

I LOVE LIFE
Żeberka w piwnej marynacie 40

Żeberek w piwie nigdy nie piekłam i nie jadłam, więc gdy usłyszałam, że są smaczne, postanowiłam przekonać się na własnych kubkach smakowych. Marynata jest bardzo aromatyczna, pachnie czosnkiem, miodem i musztardą. Uduszona cebula dodaje smaku żeberkom, jest miękka i krucha. Bardzo nam smakowały żeberka w tym wydaniu i polecam je gorąco! Składniki: ? 1 kg żeberek wieprzowych ? 2 cebule ? sól, pieprz(...)Marynata: ? 1 szklanka piwa ? 2 łyżki musztardy ? 4 łyżki miodu ? 4 ząbki zmiażdżonego czosnku ? sok z 1/2 cytryny ? 1 łyżeczka soli ? 1 łyżeczka pieprzu Wykonanie: ? Żeberka pociąć na małe porcje z jedną kością, posypać solą i pieprzem. ? Cebulę obrać i pokoić w półplasterki. ? Wymieszać wszystkie składniki marynaty i zalać nią żeberka z cebulą. Odstawić na noc do lodówki. ? Żeberka wrazz

To co kocham
Kwaśnica góralska + film 52

Kwaśnica to tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, w mojej wersji przygotowywana z kiszonej kapusty i żeberek. Jest to zupa, która wyśmienicie smakuje podana z ziemniakami lub pieczywem, doskonale syci i rozgrzewa.     składniki na 4-5 porcji 500 g żeberek wieprzowych surowych 500 g żeberek wieprzowych wędzonych 2,5 litra wody 500 g kapusty kiszonej z sokiem 1 duża(...)mała garść suszonych grzybów 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 2 łyżeczki soli 1kg ugotowanych ziemniaków przepis Opłukane i osuszone surowe i wędzone żeberka kroimy na mniejsze kawałki z jednym, dwoma żeberkami. Surowe żeberka wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą, Po tym czasie do wywaru dodajemy wędzone żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, suszone

Smakowite Dania
Kapuśniak z kiełbasą i boczkiem – nasz ulubiony! 93

mięsa bardzo wpływa na smak każdej potrawy, w tym kapuśniaku. U mnie podstawą kapuśniaku jest dobrej jakości boczek i kiełbasa. Tak, tak kiełbasa. Mąż nie przepada za mięsem z żeberek (choć oczywiście wywar z żeberek jest), dlatego dla smaku i tego by zupa była jeszcze bardziej sycąca zawsze dodaję sporą ilość kiełbasy. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia. A jeśli zwracacie uwagę(...)spróbować kiełbasy z dzika. Dla mnie, to nowość. Smak mnie bardzo pozytywnie zaskoczył. Mąż też zadowolony Jak przygotować domowy kapuśniak z kiełbasą i boczkiem? Domowy kapuśniak na wywarze z żeberek, to świetny pomysł na obiad. Mój z dodatkiem kiełbasy i boczku syci jeszcze bardziej i jeszcze lepiej smaku. Konieczne spróbujcie. Przepis na kapuśniak krok po kroku. Składniki: 2,5 litra

Słodkie okruszki
Kapuśniak z kiszonej kapusty 113

Kapuśniak z kiszonej kapusty - przepis na kapuśniak na żeberkach Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach, prosta i smaczna zupa, która wraca u nas do łask jesienią i zimą. Gorąca, gęsta i wyraźnie kwaskowa rozgrzewa i dodaje energii. Kapuśniak pamiętam jeszcze z dzieciństwa, najlepszy gotowała moja babcia, ale bez fałszywej skromności przyznaję, że mój kapuśniak jest równie smaczny. Kapuśniaku(...)nawet smaczniejszy niż świeżo ugotowany, a przy okazji mam zawsze w lodówce przygotowany pożywny obiad. No to gotujemy najlepszy kapuśniak Kapuśniak z kiszonej kapusty - składniki duża porcja 500 g żeberek wieprzowych surowych 300 g wędzonych żeberek wieprzowych 250 g wędzonego boczku 700 g kapusty kiszonej, najlepiej z marchewką 1 duża cebula 1 marchewka średniej wielkości 2 duże liście laurowe

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata