Jeśli uda się nam kupić chudziutkie żeberka, to nawet takie danie będzie lekkie, za sprawą tego, że do żeberek nie dodaję się ani grama tłuszczu, a do sosu nie dodaję żadnych zagęszczaczy typu mąka, czy śmietana. Tak przygotowane żeberka są bardzo smaczne i delikatne, doskonale komponują się z lekkim sosem z marchewki, cebulki i dobranych przypraw. Składniki - żeberka wieprzowe paski(...)marchewka 3 szt. - cebula 1 duża szt. - czosnek 2 ząbki - domowa wegeta, majeranek, listek laurowy, ziele angielskie Wykonanie Żeberka pocięte na mniejsze kawałki wkładam do szerokiego rondla i zalewam gorącą, przegotowaną wodą. Tylko tyle aby woda przykryła mięsko. Następnie do żeberek dodaje pokrojoną w plasterki marchewkę, w półplasterki cebulę, zmiażdżony czosnek, i wszystkie przyprawy. Duszę na wolnym ogniu do całkowitej
Kuchnia z widokiem na ogródPyszny kapuśniaczek ugotowany na wywarze z żeberek wieprzowych z dużą ilością majeranku. Smaczna kwaśna i rozgrzewająca zupka. składniki: 500 g żeberek wieprzowych ok 700 g obranych ziemniaków ok 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula 3 liście laurowe 3-4 łyżki majeranku sól,pieprz woda Na żeberkach ugotować bulion. Żeberka zalać ok 3 l wody i zagotować. Zebrać szumowiny, dodać cebulę(...)listki laurowe oraz sól i pieprz do smaku, gotować aż żeberka będą miękkie. Ugotowane żeberka wyłowić z bulionu i odłożyć. Kapustę kiszoną przepłukać 1 lub 2 razy jeśli jest bardzo kwaśna. Kapustę wrzucić do bulionu, dodać majeranek i gotować do miękkości. Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w osobnym garnku. Gdy kapusta będzie już miękka dodać odcedzone ugotowane ziemniaki. Gdyby
Monia miesza i gotujeSkładniki: 1 kg żeberek 200 g przecieru pomidorowego 1 cebula 2 czerwone papryki 2 pomidory oliwa z oliwek 0,5 kubka brązowego cukru szczypta gałki muszkatołowej łyżeczka słodkiej papryki łyżka ostrej papryki 2 łyżki miodu sól pieprz Przygotowanie: żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na oliwie cebulę obieramy, siekamy drobniutko, paprykę myjemy, filetujemy, kroimy w kosteczki(...)obieramy ze skórki, kroimy na ćwiarteczki. oliwę wlewamy na patelnię podgrzewamy, wrzucamy paprykę oraz cebulę, podsmażamy, dosypujemy gałkę oraz ostrą i słodką paprykę do papryki wlewamy oliwę spod żeberek, dusimy, po około 5 minutach wlewamy całość do ciągle podsmażanych żeberek pomidory podsmażamy na odrobinie oliwy, wlewamy przecier i przelewamy wszystko do żeberek. Całość doprawiamy miodem, solą i pieprzem. Cukier
Luźna KuchniaNigdy nie myślałem, że żeberka będą tak dobrze smakować z sosem teriyaki. Bardzo soczyste, a jeszcze ta chrupiąca skórka. Pycha! Składniki: 700 g żeberek wieprzowych 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli 0,5 szklanki wody 1 łyżeczka octu ryżowego Przygotowanie: Żeberka myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Do sosu sojowego dodajemy cukier, sól, wodę(...)ocet ryżowy, wszystko dokładnie mieszamy. Do żeberek wlewamy sos i odstawiamy na 2 godziny do marynowania się. Kiedy żeberka się zamarynują, blachę do pieczenia wyścielamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową, przekładamy żeberka i pieczemy w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez ok. 30-35 minut. Następnie 5 minut pod grillem. Upieczone żeberka serwujemy z domowym makaronem
Kuchnia ŁukaszaZupa – Krem – Ogórkowa z Żeberkami. Zupa ogórkowa to jedno z tych tradycyjnych dań, które uwielbiają wszyscy i ja też jestem w tym gronie :). Jej smak kojarzy mi się z domem, ciepłem i niepowtarzalnym aromatem. Zupa ta jest nie tylko treściwa i smaczna, ale również pełna historii i tradycji. Pozwól mi przedstawić Ci mój drogi czytelniku — podglądaczu krótką historię(...)Ukrainy. Jednak bez względu na to, skąd pochodzi ta zupa, obecnie jest to kulinarny symbol Polski i jedno z najchętniej spożywanych dań w naszym kraju. Zupa ogórkowa z żeberkami W Polsce zupa ogórkowa jest jednym z podstawowych dań wigilijnych, które spożywane jest wieczorem wigilijnym. W niektórych regionach Polski, zwłaszcza na Lubelszczyźnie, zupa ta jest wprost obowiązkowa na stole podczas świąt
RafalCookDziś danie dla zdecydowanych mięsożerców, którym kalorie nie straszne. Podsmażone żeberka, duszone w kapuście okraszonej słoninką. Idealny zestaw na zimę… lub na wizytę teścia Składniki: 1,5 kg żeberek (mięsnych) 2 kg kiszonej kapusty 20 dkg słoniny 2 duże cebule 1 l bulionu sól pieprz papryka majeranek ziele angielskie 7 kulek liść laurowy 4-5 sztuk 3-4 grzybki(...)suszone smalec do smażenia Przygotowanie: 1. Kapustę odcedzamy, jeśli jest długa kroimy i zalewamy wodą i odstawiamy. 2. Żeberka przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem i podsmażamy na smalcu na złotobrązowy kolor z każdej strony. 3. Podsmażone żeberka odstawiamy na bok i na pozostałym tłuszczu smażymy cebulkę pokrojoną w kostkę. 4. Odcedzamy kapustę i na patelni po cebulce podsmażamy
Kulinarna PatilogiaŻeberka w ketchupie są idealną ucztą dla podniebienia! Delikatny smak ketchupu, musztardy i miodu zasmakują całej rodzinie. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/02\/zeberka-w-ketchupie-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/02\/zeberka-w-ketchupie-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/02\/zeberka-w-ketchupie-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["4 kawa\u0142ki \u017ceberek pokrojone po 3 ko\u015bci (ok 0,5kg),\r","4 \u0142y(...)u017caroodporne posmarowa\u0107 oliw\u0105. W\u0142o\u017cy\u0107 \u017ceberka.\r","Piec 1:15h w 180st."],"recipeYield":"4","keywords":"ketchup,mi\u0119so,mi\u00f3d,musztarda,\u017ceberka","totalTime":"PT25H45M"} Drukuj Żeberka w ketchupie Czas przygotowania: 24 godzin/y Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina, 45 minut/y Czas całkowity: 25 godzin/y, 45 minut/y Porcje: 4 Składniki: 4 kawałki żeberek pokrojone po 3 kości
Bardzo Gruby SmokŻeberka w sosie miodowo jabłkowym. Wymagają nieco czasu, by dobrze się zamarynować, ale potem robią się już niemal same. Kto z nas nie lubi żeberek? Ten przepis pozwala na zasmakowanie ich w pysznym, słodko kwaskowatym sosie z domieszką aromatycznego cynamonu. W podobny sposób można też zamarynować inne rodzaje mięsa, np. udka z kurczaka. Składniki: ok. 15 żeberek wieprzowych(...)jabłkowego (najlepiej z miąższem) 3 łyżki miodu (jeśli wolisz, możesz zamienić go syropem klonowym) 2 łyżki oleju roślinnego pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki sosu sojowego kilka nieobranych ząbków czosnku Żeberka w sosie miodowo jabłkowym – przepis Mięso dokładnie opłucz pod zimna wodą i wysusz papierowym ręcznikiem, następnie włóż do większej miski lub grubego worka foliowego z klipsem. W miseczce wymieszaj
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czas mam ochotę na zjedzenie czegoś konkretnego. Byle do wiosny, a tymczasem na blogu danie jednogarnowe, które pewnie znacie, a jeśli nie zapraszam do wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Żeberka w kapuście Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 2 godz Łączny czas 2 godz 20 min Składniki 1 kg kapusty kiszonej 1 kg chudych żeberek 2 cebule sól pieprz(...)ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżka majeranku kilka łyżek oleju 250 ml wody Instrukcje Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, nacieramy solą, pieprzem i obsmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż się ładnie zrumienią. Cebulę kroimy w półplasterki, rumienimy na patelni. Kapustę dość mocno odciskamy, część wkładamy na dno garnka (najlepiej takiego w którym się nic nie przypala
To co lubię - gotuję i polecamOgórkowa na żeberkach i wiejskie bułeczki – dwa przepisy Dziś mam dla Was dwa pyszne przepisy – ogórkowa na żeberkach i wiejskie bułki z dodatkiem mąki żytniej. Jak dla mnie obiad idealny. Nie wiem jak Wy, ale my uwielbiamy ogórkową (a ja to już w szczególności). Do takie zupy zawsze podaję domowe pieczywo. Moje dzieci uwielbiają rwać na kawałki bułeczki(...)cóż, dalej czasem tak robię Ogórkową oczywiście możecie przygotować na innym rodzaju mięsa. Ja często gotuję ją na porcji rosołowej, ale nic nie zastąpi smaku tej przygotowanej na żeberkach. A jak żeberka, to polecam Wam zajrzeć do sklepu https://martika.pl/sklep/ O wyrobach Martika pisałam Wam już nie raz. Do produkcji wędlin i innych wyrobów nie używa się polepszaczy
Słodkie okruszkikorzyść potraw przygotowanych w jednym garnku przemawia także ich wyrazisty i wielowymiarowy smak, który możliwy jest do osiągnięcia dzięki swobodnemu przenikaniu się kluczowych aromatów wszystkich składników. Zapraszam na moje żeberka z jednego garnka. 👥 – 4 ⏰ – 140 minut 🥩 – 👍 Składniki 600 g żeberek wędzonych 12 ziemniaków 1 cebula 2 papryki chili Sałata Pak Choi 6 łyżek sosu sojowego 6 łyżek(...)przecieru pomidorowego 3 łyżki cukru brązowego 30 g masła 8 łyżek oliwy z oliwek Świeży rozmaryn Sól Pieprz świeżo zmielony Przygotowanie Żeberka podziel na mniejsze kawałki. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię, wlej trzy łyżki oliwy i dodaj masło. Włóż żeberka i gałązki rozmarynu, obsmaż mięso z każdej strony ok. 20 minut. W tym czasie ziemniaki obierz, cebulę również obierz i pokrój
RafalCookMłoda kapusta to doskonały pomysł na wiosenny obiad. Ja dziś proponuję przepis na jej bardziej „sytą” wersję z dodatkiem żeberek. Można podawać samą albo z ziemniakami lub chlebem. Obowiązkowo z dodatkiem dużej ilości koperku. Uwielbiam maj w kuchni, same ulubione dania:) Młoda kapusta na żeberkach 1 główka młodej kapusty 1 kg żeberek trzy listki laurowe kilka ziaren pieprzu(...)ziela angielskiego 1 cebula 3 marchewki 3 łyżki przecieru pomidorowego kawałek kiełbasy albo boczku (można pominąć) pęczek koperku sól, pieprz do smaku Żeberka pokroić na kawałki i podsmażyć na oleju. Przełożyć do większego garnka, zalać litrem wody, wrzucić listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu. Gotować przez pół godziny. 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style
Smaczny zeszytBardzo prosty przepis na żeberka pieczone w kiszonej kapuście. Podaję z czeskimi knedliczkami. Proste składniki bez udziwnień. Smaczny obiad bez większego nakładu pracy z którym każdy sobie poradzi. użyłam 600 gramowy bardzo mięsisty pasek żeberek Marynata do mięsa ok. 8 łyżek oleju sól pieprz majeranek słodka papryka w proszku średniej wielkości cebula 600/700 gramów kiszonej(...)wegeta (przepis na domowej roboty wegetę ➦ tutaj ) 4/5 kulek ziela angielskiego 3/4 liście laurowe 1 szklanka wody lub bulionu Wszystkie składniki na marynatę dokładnie mieszamy. Żeberka dzielimy na mniejsze części i smarujemy dokładnie marynatą. Najlepiej gdyby poleżały w marynacie minimum 1 godzinę. Cebulę kroimy w piórka. Następnie żeberka obsmażamy z każdej strony na patelni
Andzia PichciDziś międzynarodowy dzień piwa i piwowara , a ja zapraszam na żeberka duszone w piwie. 1 kg żeberek wieprzowych 1 cebula 2 marchewki 1 szkl. jasnego piwa około 2 szkl. bulionu 2 łyżki miodu sól, pieprz, vegeta papryka słodka majeranek, listek , ziele olej do smażenia śmietana Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na porcje, natrzeć przyprawami i odstawić(...)lodówki na minimum 30 minut.Następnie żeberka podsmażyć na oleju, przełożyć do garnka.Na pozostałym oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać miód i piwo , chwilkę razem pogotować, a następnie przelać do garnka z żeberkami.Dolać bulion, dodać marchewkę i gotować do miękkości żeberek.Pod koniec dodać śmietanę, koperek, można także sos zagęścić odrobiną mąki
Moje domowe kucharzenie