żeberka - 2641 przepisów (strona:17/177)

Żeberka, ach te grillowane żeberka :)) 130

Grillowanych żeberek nigdy nie skosztujemy na "spontan grillu". To już jest mięsiwo które aby wyszło i smakowało musi być przygotowane dużo wcześniej. Pomimo tego że przygotowanie i grillowanie jest czasochłonne to samej pracy określiłbym jako łatwiejsze niż przygotowanie szaszłyków. Składniki na ok 8 osób : 2 kg żeberek wieprzowych marynata do żeberek (przepis)  kilka liści laurowych ziele angielskie kostka rosołowa(...)wieprzowa sól, pieprz sznurek bawełniany Przygotowanie : Żeberka oczyszczam i kroję w porcje zależnie od wielkości z 1 lub 2 żebrami. Obwiązuję sznurkiem bawełnianym aby mięso na żeberkach utrzymało swój kształt. Do większego garnka wlewam wodę, dodaję liście, ziele, kostkę rosołową, (dodałem jeszcze świeży lubczyk) doprawiam solą i pieprzem i żeberka. Podgotowuję ok 30 minut - czas liczę od momentu pierwszych "bulgotów

Mechanik w kuchni
Żeberka na miodzie z morelą i śliwką 782

Żeberka na miodzie z morelą i śliwką Żeberka na miodzie z morelą i śliwką Mega smaczne słodkie żeberka. Dania Danie główne Kuchnia Polska Porcje 4 osoby Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 60 minut Czas oczekiwania 75 minut Składniki 1,5 kg żeberka paski 2 łyżki miód 2 łyżki ketchup 2 łyżki koncentrat pomidorowy 250 ml woda 100 gram suszone(...)morele 100 gram suszone śliwki sól pieprz Sposób przygotowania Umyte, osuszone i po porcjowane żeberka doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na patelni i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy wodą i dusimy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 60 min, aż żeberka zmiękną. Miód (najlepiej w stanie płynnym) mieszamy z ketchupem i koncentratem pomidorowym. Po 60 min gdy żeberka

lysygotuje.pl
Żeberka wieprzowe pieczone w miodzie 138

Żeberka to tak naprawdę “nowe” mięso dla mnie. Jako dziecko nie jadałam nic co ma “gumki”, żyłki i tłuszcz, a wydawało mi się, że żeberka to nic innego jak obrzydliwe gumowate mięso. Nic bardziej mylnego! Dobrze przygotowane żeberka są kruche, delikatne, mięso łatwo odchodzi od kości, a glazura z miodu nadaje im chrupiącą skórkę. Sos tabasco i pieprz cayenne dodają(...)ostrości, ale upieczone mięso nie jest, aż tak bardzo pikantne. SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 1,5 kg żeberek wieprzowych (u mnie extra mięsne) 100 ml oleju 100 ml miodu 100 ml białego octu winnego 1 łyżka sosu tabasco 1 łyżeczka pieprzu cayenne sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Żeberka płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki. 2. W dużej misce

W kuchni Katie
Aromatyczne żeberka wieprzowe 105

trzymać w kuchennej szafce gotowowe mieszanki przyprawowe typu "pomysł na..." (nie zawsze tylko te markowe) lub prznajmniej wykaz przypraw wykorzystanych w takiej mieszance. Ostatnio skorzystałam z pomysłu na "Aromatyczne żeberka". A że miałam trochę więcej żeberek (1,5 - 1,6 kg zamiast 1 kg) musiałam dostypać trochę soli, pieprzu i słodkiej papryki w proszku. Dodałam też trochę pokrojonej w piórka(...)cebuli. Żeberka wyszły pyszne - mięciutkie i rozpływające się w ustach. Z całą pewnością jeszcze kiedyś skorzystam z takiego "pomysłu na...", a właściwie zestawienia wykorzystanych w nim przypraw. Zwłaszcza że ich przygotowanie jest bardzo łatwe. Aromatyczne żeberka Przygotuj rękaw do pieczenia, klipsy do zapięcia rękawa lub bawełnianą nitkę lub sznurek, dużą i mniejszą miskę, nóż i deskę do krojenia, naczynie żaroodporne

blog.moje-pasje.info
Ramen wieprzowo-wołowy, na żeberkach i goleni, z grzybami 206

grubym japońskim makaronem udon, jajkiem i mięsem, na którym ramen był gotowany. Po takiej gorącej, pachnącej misce człowiek po prostu nie ma prawa być głodny! RAMEN – WYWAR MIĘSNO-GRZYBOWY Żeberka wieprzowe kroimy między kośćmi na zgrabne kawałki z jedną kostką. Każdy kawałek mięsa myjemy pod chłodną, bieżącą wodą żeby pozbyć się okruchów kości i odstających drobnych strzępków mięsa. W garnku(...)zagotowujemy wodę i na bulgoczący wrzątek wrzucamy oczyszczone żeberka – gotujemy je 4 -5 minut na bardzo dużym ogniu. Takie potraktowanie wieprzowego mięsa ograniczy wydzielanie szumowin w trakcie gotowania zupy i sprawi, że ramen zostanie klarowny. Odcedzamy mięso, wodę po blanszowaniu wylewamy. Mięso wołowe oczyszczamy wilgotnym ręcznikiem z ewentualnych resztek kości po krojeniu. Na dużym ogniu rozgrzewamy patelnię z grubym dnem

Karo in the Kitchen
Żeberka w sosie barbecue 165

Opis: Sos barbecue (BBQ) to jeden z najbardziej lubianych sosów. Sprawia, że mięso jest soczyste, miękkie i ma apetyczny kolor. Żeberka w sosie BBQ są delikatne i z łatwością mięso odrywa się od kości. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 3 łyżki miodu 6 łyżek ketchupu 2 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki sosu jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej(...)proszku 1 łyżka musztardy kremskiej 2 łyżki octu słodowego Sposób przygotowania: Na początku zabieramy się za przygotowanie marynaty do żeberek. Do miski dodajemy ketchup, miód, sos sojowy, sos Worcestershire, wędzona paprykę w proszku, musztardę oraz ocet słodowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Żeberka dzielimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w pojemniku lub głębszej misce. Żeberka zalewamy przygotowaną marynatą. Musimy przypilnować

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Żeberka w kapuście – kociołek 190

Żeberka w kapuście – kociołek Lato , lato , lato..upał i duchota ..najfajniej jest w cieniu pod drzewem w ogrodzie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Brzuch , czy ciepło , czy zimno jeść woła , tak więc coś mu zapodać trzeba . Kociołek(...)height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Czy może być coś bardziej pysznego niż mięsne żeberka marynowane w ziołach i młodziutka kapusta .. " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height

Ogrodnik w podróży
Żeberka, ach te żeberka :)) 156

Grillowanych żeberek nigdy nie skosztujemy na "spontan grillu". To już jest mięsiwo które aby wyszło i smakowało musi być przygotowane dzień wcześniej. Pomimo tego że przygotowanie i grillowanie jest czasochłonne to samej pracy określiłbym jako łatwiejsze niż przygotowanie szaszłyków. Składniki na ok 8osób : 2 kg żeberek wieprzowych marynata do żeberek kilka liści laurowych ziele angielskie kostka rosołowa wieprzowa sól, pieprz(...)sznurek bawełniany Przygotowanie : Żeberka oczyszczam i kroję w porcje zależnie od wielkości z 1 lub 2 kośćmi. Obwiązuję sznurkiem bawełnianym aby mięso na żeberkach utrzymało swój kształt. Do większego garnka wlewam wodę, dodaję liście, ziele, kostkę rosołową, (dodałem jeszcze świeży lubczyk) doprawiam solą i pieprzem i żeberka. Podgotowuję ok 30 minut - czas liczę od momentu pierwszych "bulgotów" wywaru. Należy unikać

Mechanik grilluje
Ogniste żeberka wieprzowe z grilla 146

Ogniste żeberka wieprzowe z grilla Jutro pierwszy dzień wiosny. Sezon grillowy coraz bliżej, więc dzisiaj mam dla Was jeszcze jedną propozycję do wrzucenia na ruszt. Żeberka w pikantnej marynacie, które przygotowane na grillu mają niepowtarzalny aromat. Do grillowania najlepiej wybierać takie średniej grubości niezbyt tłuste (ale też nie całkiem chude) i podzielić je na porcje po 2-3 kostki. Surowe(...)żeberka wymagają dość długiego grillowania, warto więc sprawę przyspieszyć i przed zamarynowaniem je obgotować. Gorąco polecam wersję pikantną, jednak ostrzegam! Od tych żeberek nie można się oderwać… Składniki: 1,2-1,5 kg żeberek wieprzowych podzielonych na porcje 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu Żeberka opłukać, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą. Dodać przyprawy. Gotować

Pełny talerz
Żeberka wieprzowe z coca colą z wolnowaru 160

Danie z tych, na które zawsze miałam ochotę, czyli żeberka z coca -colą. Mięso do zrobienia w wolnowarze, żeberka wychodzą bardzo miękkie. Użyłam sosu barbecue domowej roboty. Podane z pieczonymi ziemniakami - super danie.  Niestety, jest to również jedno z tych dań, które na zdjęciu nie wyszły zbyt zachęcająco, trudno, mam nadzieję, ze żebra(...)coli zrobię jeszcze nie raz i się poprawię. A tymczasem i tak polecam coca colowe mięcho! składniki 1 kg żeberek wieprzowych 1 puszka coca-coli sos Barbecue - użyłam domowego z  tego  przepisu przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją.  Żeberka umyć, osuszyć, obsypać ze wszystkich stron pieprzem i solą. Żeberka zwinąć w luźny

Stare Gary
Żeberka w kapuście 108

Żeberka w kapuście to danie bardzo tradycyjne i bardzo pyszne. To jedna z potraw, które – podobnie jak bigos – najlepiej smakuje zimową porą, kiedy nasz organizm potrzebuje dodatkowych kalorii…:) A wyglądając za okno można śmiało przygotować sobie dodatkową porcję, bo na wiosnę póki co się – niestety – nie zanosi… To proste i bardzo pożywne danie, chyba(...)domowego chleba…. Nie jest niestety zbyt dietetyczne, ale wyjątkowy smak i delikatność mięsa rekompensują z nawiązką nadprogramowe kalorie. Przyjemność dla podniebienia jest nie do opisania. Zapraszam na tradycyjne żeberka w kapuście…:) Żeberka w kapuście – składniki: 1 kg żeberek 1 kg kapusty 1-2 cebule sól, pieprz, papryka, majeranek, kilka listków laurowych tłuszcz do smażenia (u mnie smalec

UgotujmyTo.pl
KLASYCZNE ŻEBERKA W SOSIE WŁASNYM 16

Chodziły za mną, chodziły, aż ... wychodziły 😎. Mięciutkie żeberka w pysznym, ciemnym pieczeniowym sosie. Podane w moją ulubioną kaszą kuskus perłowy i ogórkiem małosolnym podbiły nasze podniebienie 😍 Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych mięsnych 3 cebule 3 ząbki czosnku sól pieprz słodka i ostra papryka ziele angielskie liść laurowy majeranek smalec do smażenia bulion/woda do podlania Wykonanie: Żeberka kroimy na mniejsze kawałki(...)Solimy, pieprzymy, posypujemy papryką i majerankiem. Na patelni roztapiamy. Na mocno rozgrzanym smalcu partiami podsmażamy żeberka z każdej strony, aż do porządnego zrumienienia. Możemy je nawet odrobinę przypalić. Im będą mocniej podsmażone, tym ciemniejszy będzie nasz sos. Następnie przekładamy je do garnka, a na patelnię po ich smażeniu dodajemy pokrojone cebule. Zeskrobując cały smak, który zostawiły żeberka, podsmażamy cebulę

Walijskie Pichcenie
Żeberka w białej marynacie 12

Żeberka w białej marynacie z jogurtu, majonezu i musztardy są bardzo kruche i mięciutkie. Jest to zasługą worka foliowego, bo pieczenie w nim nie wysusza mięsa. A samo przypieczenie na końcu daje ładny kolor i chrupiącą skórkę. Ja takie żeberka przygotowuję latem na obiad w ogrodzie. Użyłam żeberek z wieprzowiny rasy puławskiej, która jest już sama w sobie bardzo smaczna(...)Składniki: ? 1 kg żeberek wieprzowych ? 1 szklanka jogurtu greckiego ? 3 łyżki majonezu ? 1 łyżka musztardy ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Jogurt wymieszać z majonezem i musztardą, doprawić solą i pieprzem. ? Żeberka pokroić na porcje z 1 kością, posypać solą i pieprzem. ? Włożyć żeberka do marynaty pokrywając je całe i odłożyć na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. ? Przed

To co kocham