żeberka - 2407 przepisów (strona:15/161)

Żeberka w cydrze 67

Pieczone żeberka nie muszą być nudne. Wystarczy,że zrobimy do nich ciekawy sos i mamy zaskakująco pyszne danie, bardzo tanie i proste do wykonania. Dziś żeberka w polskim cydrze jabłkowym. składniki: 1 kg. żeberek wieprzowych 200 ml. cydru jabłkowego łyżka smalcu 3 łyżki kwaśnej śmietany łyżka mąki świeże zioła np. rozmaryn,tymianek pieprz,sól wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni(...)Żeberka kroimy w kawałki pieprzymy i solimy . Na patelni rozgrzewamy smalec i obsmażamy żeberka z obu stron na kolor brązowy. przekładamy żeberka do naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem z patelni, wlewamy cydr,dodajemy zioła i pieczemy pod przykryciem około 1,5 godziny do miękkości. Wyjmujemy upieczone żeberka z naczynia, sos spod żeberek przelewamy do rondelka, dodajemy śmietanę połączoną z mąką

Sezonowy Garnek
Żeberka pieczone w piwie z kiszoną kapustą i ziemniakami 306

niemiecku. Więc nie budzi mojej awersji. Zwłaszcza, że może być całkiem smacznie i pożywnie, choć prosto. Kuchnia niemiecka to nie tylko wurst z piwem i musztardą, zapraszam zatem na żeberka pieczone w piwie z kiszoną kapustą i ziemniakami mojego przepisu. Myślę, że każdy powinien być zadowolony. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg mięsnych żeberek wieprzowych, 3 średnich cebul(...)liści laurowych, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oliwy. Przygotowanie dania jest nad wyraz proste, a jedynym, czego tak naprawdę potrzeba do tego, aby smakowało ono wybornie jest cierpliwość. Żeberka powinny marynować się dość długo, aby należycie przesiąknąć aromatem marynaty - ja zostawiłem je w marynacie w lodówce na całą noc. Istotnym jest także odpowiedni wybór żeberek - polecam takie, które mają

Wyprawy kulinarne
Żeberka na kapuście kiszonej [PRZEPIS] 205

Większość osób przygotowujących żeberka z kapustą otacza żeberka kapustą z każdej strony. My żeberka układamy na kapuście. Takie są lepsze. Oczywiście naszym zdaniem. Również przechodzą smakiem kiszonej kapusty ale są przy tym pięknie opieczone i chrupkie z zewnątrz. Wytapiający się z mięsa tłuszcz wsiąka w kapustę, więc całość idealnie się przenika. Żeberka na kapuście kiszonej – ZOBACZ JAK JĄ ZROBIĆ: SKŁADNIKI(...)PRZEPIS, ZDJĘCIA Żeberka na kapuście kiszonej

Jakugotujesz.pl
Sylwestrowe grillowanie – polecane przepisy 99

marynaty i umieszczamy bezpośrednio na ruszcie. Grillujemy około 2-3 minuty z każdej strony lub do momentu kiedy będą różowe. Dobrą metodą grillowania krewetek jest nabijanie ich na szpikulce. Żeberka w stylu chińskim Te żeberka wykorzystują głęboki smak z słodko-pikantnego sosu hoisin i chińskiej przyprawy 5 smaków. Składniki: 2 pasy żeberek, przycięte i pokrojone na osobne pojedyncze kawałki(...)łyżeczka pasty chili ½ łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków ¼ łyżeczki białego pieprzu do przybrania: Szczypiorek, drobno posiekany 2-3 łyżki prażonych nasion sezamu Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Pocięte żeberka umieścić w zamykanej torbie. Żeberka zalać marynatą. Upewnić się, że są nią dobrze pokryte. Marynować przez 1-4 godziny w lodówce. Grilla rozgrzewamy do średniej temperatury. Żeberka wyjmujemy z marynaty

naRuszcie
Pomysł na świąteczny obiad: Żeberka wołowe z grilla w sosie bearneńskim 133

Świętuj podając coś niezwykłego z grilla. Przepis na te żeberka wołowe z grilla jest świetny na każdą okazję. Wyjątkowość tego dania podkreśla sos bearneński, który przygotowuje się na bazie sosu holenderskiego (sos na bazie masła i żółtek) z dodatkiem estragonu. Ten sos doskonale nadaje się do wołowiny. Składniki: około 3,5 kg żeberek wołowych 2 wyciśnięte ząbki czosnku 6 łyżek(...)użyciem tacki ociekowej (polecamy również używać specjalnych stojaków do grillowani a). Tackę powinniśmy wypełnić do połowy gorącą wodą a grilla rozgrzać do średniej temperatury. Następnie na ruszcie umieścić żeberka. Grillować je przy zamkniętej pokrywie grilla. Grillować 15 minut dla każdego pół kilograma żeberek (dla uzyskania efektu średnio wysmażonego). Pamiętajmy aby w trakcie grillowania monitorować poziom wody w tacy ociekowej

naRuszcie
Pieczone żeberka 11

Pieczone żeberka z tego przepisu są soczyste, smaczne i zawsze smakują tak samo dobrze. Kluczem tych żeberek jest przygotowanie odpowiedniej marynaty, to właśnie ona nadaje cały smak i aromat mięsu. Warto również w sklepie wybrać chude mięso. Pamiętajmy, aby choć trochę tłuszczu tam było, bo to właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku. Składniki na marynatę 2 ząbki czosnku 5 łyżek sosu(...)sojowego 2 łyżki ketchupu 1 łyżka oleju 2 cm imbiru odrobina majeranku odrobina tymianku szczypta mielonych goździków Składniki sól pieprz 1,5 kg żeberek Pieczone żeberka – jak przygotować Zaczynamy od przygotowania marynaty. Czosnek przeciskamy przez praskę do moździerza, dodajemy sos sojowy, starty imbir, olej, ketchup, pozostałe przyprawy i wszystko rozcieramy. Żeberka myjemy wkładamy do zamykanego naczynia i smarujemy przygotowaną

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Żeberka po myśliwsku 37

Żeberka po myśliwsku Kruche i aromatyczne mięso w pysznym, ciemnym sosie – aż rozpływa się w ustach. Treściwy i rozgrzewający obiad dla całej rodziny. Żeberka możemy podać z ziemniaczkami, kaszą lub kluskami z dodatkiem ulubionej surówki lub ogórków kiszonych. Danie możemy wykonać z mniejszej ilości mięsa np z kilograma żeberek. Ja zazwyczaj takie obiady robię od razu w większej ilości(...)gdyż żeberka dość długo się gotują, więc wolę za jednym razem zrobić obiad na dwa lub trzy dni, zmieniam tylko dodatki, jednego dnia podaje z ziemniaczkami, innego z pyzami lub kaszą.     Składniki: 2 kg żeberek wieprzowych Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka w proszku, 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego 2-3 cebule 250g pieczarek 2 ząbki czosnku

Blog z Apetytem
Żeberka barbecue 27

Żeberka, chyba lubimy je wszyscy:)) Można przyrządzać na wiele sposobów, przepisów jest mnóstwo. Nastawiłam się na żeberka grillowane ale niestety, pogoda jest kiepska:( Nici z grilla ale za to ciekawy pomysł się pojawił w jednej z moich książek, żeberka barbecue. Doskonałe, aromatyczne, soczyste, zachęcają pięknym wyglądem, chrupiącą skórką, mniam, mniam…. Koniecznie spróbujcie:))) Dość proste w przygotowaniu, diabeł tkwi(...)szczegółach, koniecznie wcześniej mięso posolić, posypać pieprzem, obłożyć plasterkami czosnku i do lodówki, najlepiej na noc. Zapraszam po resztę szczegółów. Składniki 1 kg świeżych, chudych żeberek sól, pieprz 1/2 główki czosnku olej Sos 5 łyżek płynnego miodu 6 łyżek octu pomarańczowego, może być winny jak nie kupicie(w Auchan pomarańczowy ocet dostępny) 6 łyżek dobrego przecieru pomidorowego 2 cebule

gotuj ze mną
Duszone żeberka  60

Duszone żeberka to takie danie, które smakuje nawet tym, który generalnie żeberek nie lubią. Tak było w przypadku mojego narzeczonego Zapierał się, że on żeberek nie lubi w żadnej postaci. Kiedy po raz pierwszy spróbował tych miękkich, duszonych w niewielkiej ilości sosu żeberek polubił je tak bardzo, że tez musze je przygotowywać przynajmniej raz w miesiącu Wydaje mi się(...)najlepsza rekomendacja! Duszone żeberka Składniki: około 1 kg mięsnych żeberek wieprzowych 2-3 łyżki smalcu/oleju gałązka rozmarynu 3-4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 1 większa papryczka chilli (może być suszona) pieprz sól Najpierw dzielimy żeberka na małe mniej więcej takie same kawałki. Następnie mięso doprawiamy pieprzem i solą. Dobrze nacieramy je przyprawami. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Na rozgrzany wrzucamy

PatiGotuje
Biały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków 68

Biały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków nauczyliśmy się przyrządzać, kiedy mieszkaliśmy na Podkarpaciu. Początkowo byłam zaskoczona takim dodatkiem, ale zasmakował nm tak bardzo, że ilekroć otwieram słoik kiszonych ogórków, tylekroć robię też właśnie tę zupę. Czy w chłodne jesienne dni może być coś lepszego niż aromatyczny barszcz biały na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków(...)Moim zdaniem trudno znaleźć dla niego alternatywę :) Biały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków - składniki pasek bardzo chudych żeberek wędzonych - ok. 30 dag 0.5 kg białej kiełbasy surowej lub parzonej. pół litra zakwasu na biały barszcz (lub barszcz biały z "torebki" - 2 sztuki) pół szklanki soku z kiszonych ogórków opcjonalnie 1-2 czubate łyżki stołowe mąki

Cztery Fajery
Kapuśniak na żeberkach – kuchnia podkarpacka 114

Kapuśniak na żeberkach - kuchnia podkarpacka Kapuśniak z kiszonej kapusty ugotowany na wywarze z żeberek i warzyw rozgrzeje nawet w największą zawieruchę. Na Podkarpaciu przygotowuje się go na różne sposoby. Na północy regionu do zupy często dodaje się kaszę jęczmienną i groch. Na południu kapuśniak zagęszcza się zasmażką, podaje się z całymi ziemniakami i okrasza skwarkami ze słoniny. Gdzieś pomiędzy(...)umieściłabym kapuśniak na żeberkach z ziemniakami pokrojonymi w kostkę, z marchewką, pietruszką i selerem. Smacznie, warzywnie, zimowo, a przede wszystkim domowo. Tak, jak lubię :) Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 500 g żeberek wieprzowych 200 g włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler) 1 cebula sól pieprz liść laurowy ziele angielskie kminek 6 ziemniaków Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i w dużym garnku

Trzeci talerz
Biały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków 152

Biały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków nauczyliśmy się przyrządzać, kiedy mieszkaliśmy na Podkarpaciu. Początkowo byłam zaskoczona takim dodatkiem, ale zasmakował nm tak bardzo, że ilekroć otwieram słoik kiszonych ogórków, tylekroć robię też właśnie tę zupę. Czy w chłodne jesienne dni może być coś lepszego niż aromatyczny barszcz biały na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków(...)Moim zdaniem trudno znaleźć dla niego alternatywę :) Biały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków - składniki pasek bardzo chudych żeberek wędzonych - ok. 30 dag 0.5 kg białej kiełbasy surowej lub parzonej. pół litra zakwasu na biały barszcz (lub barszcz biały z "torebki" - 2 sztuki) pół szklanki soku z kiszonych ogórków opcjonalnie 1-2 czubate łyżki stołowe mąki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Żeberka z pieczarkami i zieloną soczewicą 66

Żeberka z pieczarkami i zieloną soczewicą, a także tymiankiem i natką pietruszki to bardzo smaczne i aromatyczne danie jednogarnkowe. Przygotowanie nie jest skomplikowane, ale czas potrzebny do przygotowania nie należy do bardzo krótkich, jednak efekt końcowy jest warty poświęconego czasu. Zachęcam do wypróbowania tego aromatycznego i pysznego dania. Żeberka z pieczarkami i zieloną soczewicą Przepis na 2-3 porcje żeberek(...)pieczarkami i zieloną soczewicą.   SKŁADNIKI: 400 g żeberek sól papryka słodka 2 łyżki oleju 2 cebule 1 ząbek czosnku 300 g pieczarek 1 marchew 1/2 szklanki zielonej soczewicy czarny pieprz mielony 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka natki pietruszki   PRZYGOTOWANIE: Soczewicę opłukać, a następnie namoczyć na minimum pół godziny w zimnej wodzie. Cebulę obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem

WSZYSTKO SMACZNE
Żeberka w kapuście 112

Składniki: 2 kg żeberek 0,5 kg kapusty kiszonej 1 cebula 2 ząbki czosnku przyprawa do żeberek rozmayn świeży lub suszony słodka papryka pieprz cayenne liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka czarnego pieprzu Przygotowanie: Żeberka myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy przeciskamy przez praskę i nacieramy żeberka. Żeberka oprószamy przyprawą do żeberek, pieprzem cayenne oraz słodką(...)papryką. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i pokroić. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni obsmażamy żeberka na złoty kolor bez tłuszczu. Podsmażamy cebulę, dodajemy kapustę, ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu, podlewamy odrobiną wody.  Dusimy kilka minut. Kapustę układamy w naczyniu żaroodpornym.Na kapuście układamy żeberka. Przykrywamy folią aluminiową, chyba że nasze naczynie posiada pokrywę

Życie zaczyna się w kuchni
Glazurowane żeberka w marynacie 107

Soczyste glazurowane żeberka w pysznej, słodkawej marynacie z sosu sojowego, ketchupu, sosu Worcester i miodu. Absolutnie najlepsze!    Składniki: 1,5 kg „mięsnych” żeberek marynata: 3 ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki sosu Worceseter łyżka oleju łyżeczka suszonego imbiru glazura: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki ketchupu pikantnego łyżka sosu Worcester czubata łyżka(...)miodu Sposób przygotowania: Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na kawałki z jednym żeberkiem. Najlepiej wybrać żeberka z duża ilością mięsa a niezbyt tłuste. Przygotowujemy marynatę: sos sojowy, Worcester, ketchup, olej, imbir i przeciśnięty czosnek mieszamy dokładnie ze sobą. Obtaczamy żeberka tak żeby były przykryte marynatą ze wszystkich stron. Naczynie z zamarynowanymi żeberkami zostawiamy w lodówce na noc. Następnego

Pyry na Gaz