żeberka - 2641 przepisów (strona:20/177)

Żeberka w białej marynacie 12

Żeberka w białej marynacie z jogurtu, majonezu i musztardy są bardzo kruche i mięciutkie. Jest to zasługą worka foliowego, bo pieczenie w nim nie wysusza mięsa. A samo przypieczenie na końcu daje ładny kolor i chrupiącą skórkę. Ja takie żeberka przygotowuję latem na obiad w ogrodzie. Użyłam żeberek z wieprzowiny rasy puławskiej, która jest już sama w sobie bardzo smaczna(...)Składniki: ? 1 kg żeberek wieprzowych ? 1 szklanka jogurtu greckiego ? 3 łyżki majonezu ? 1 łyżka musztardy ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Jogurt wymieszać z majonezem i musztardą, doprawić solą i pieprzem. ? Żeberka pokroić na porcje z 1 kością, posypać solą i pieprzem. ? Włożyć żeberka do marynaty pokrywając je całe i odłożyć na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. ? Przed

To co kocham
Żeberka w sosie musztardowo-miodowym z orzechami 8

moim domu wszyscy lubią żeberka i dlatego dość często je przygotowuję. Na blogu najbardziej popularne są pieczone żeberka, które cały czas znajdują się bardzo wysoko w Top 10 dań blogowych. Ale uznaniem cieszą się również pieczone żeberka glazurowane czy żeberka w białej marynacie. Za każdym razem eksperymentuję z różnymi składnikami. Tym razem był to miód, musztarda i orzechy, co okazało(...)się genialnym połączeniem smakowym. Żeberka zniknęły w oka mgnieniu. Wykonanie: ? 1 kg żeberek ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżki sosu sojowego Sos musztardowo-miodowy ? 2 łyżki musztardy ? 2 łyżki miodu ? 4 łyżki sosu sojowego ? 1/2 szklanki wody ? 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej ? 1/2 szklanki orzechów włoskich Wykonanie: ? Żeberka polać sosem sojowym, posypać solą i pieprzem. Odłożyć na noc do lodówki

To co kocham
Dwukolorowe ciasto zeberka 33

Zeberka to ciasto bardzo popularne wśród ludzi, którzy nie chcą za długo stać nad ciastem. Wystarczy mieć mikser oraz 40 minut na „dopilnowanie” ciasta w piekarniku. Deser ten można wykonywać z dziećmi, gdyż nie wymaga dużo pracy, a zrobienie masy nie jest skomplikowane. Ciasto to przypomina suchą babkę, którą ze smakiem można zajadać do kawy lub herbaty. Nie jest(...)słodkie, nie jest za ciężkie. Jedno z prostszych ciast. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zeberka – szybka babka z ciemnym kakao 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 12 porcji Przygotowanie 15 min. Pieczenie 40 min. Kalorie 200 kcal Błyskawicznie szybkie i proste ciasto. Zeberka to dwukolorowe ciasto przypominające biało czarną pasiastą babkę. (adsbygoogle

ProstePesto.pl
Kapusta z żeberkami i komosą – proste danie jednogarnkowe 66

Kapusta z żeberkami i komosą – proste danie jednogarnkowe Dwa tygodnie (co najmniej!) siedzenia w domu z powodu krajowego zagrożenia koronawirusem to czas, kiedy trzeba mądrze gospodarować swoimi zapasami żywności. Raz by na jak najdłużej wystarczyły, dwa by nic się nie zmarnowało, trzy by odżywiać się zdrowo i swoja odporność utrzymywać na najwyższym poziomie. Ja zaczynam od czyszczenia swoich półek(...)najłatwiejsze w przygotowaniu zawsze były w zapasie, by nawet mąż czy dzieci, czy osoby z którymi będziemy chcieli się podzielić umiały je przygotować. Dlatego proste danie jednogarnkowe – kapusta, żeberka wędzone z zamrażalnika (możecie dodać każdą wędzonkę jaką macie np boczek) i zdrowe węglowodany – komosa ryżowa. PRZEPIS KAPUSTA Z ŻEBERKAMI I KOMOSĄ Składniki kapusta z żeberkami i komosą

Dorota Smakuje
Marynata do żeberek miodowo-musztardowa 61

Cześć! Tę marynatę zrobiłam w ciągu kilku minut i całe szczęście, że zapamiętałam proporcje. Okazała się strzałem w dziesiątkę Żeberka w niej marynowane były delikatne w smaku, żadna z przypraw nie dominowała a wszystkie tworzyły świetną kompanię. Składniki: * 1/4 szklanki oleju * 1 łyżka miodu prawdziwego * 2 łyżki musztardy dijon * 2 łyżki ketchupu * 1 łyżeczka ostrej papryki * 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)łyżeczka soli * 1 łyżeczka imbiru mielonego * 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę Wszystkie składniki połączyłam i wymieszałam. Tak uzyskaną marynatą natarłam żeberka i odstawiłam na ok. 3 godziny by przeszły smakiem. Myślę, że jeszcze lepszym pomysłem będzie natrzeć żeberka na noc i dopiero na drugi dzień upiec. Notatki: * miałam żeberka paski i pokroiłam je na 15 cm szerokości * marynaty

Pieprzyć z Fantazją
Świąteczna kapusta – kuchnia podkarpacka 135

kapuśniaczki, pierogi z kapustą, albo gołąbki. Wiosną zupy albo polewki na kapuścianym kwasie. Zimą natomiast najczęściej kapusta gotowana, przyrządzana na różne sposoby – kapusta z grochem, kapusta na żeberkach, kapusta z kminkiem. Bez dań z kapusty nie obejdzie się na Podkarpaciu żadne poważnie traktowane święto. Na wieczerzę wigilijną, śladem gospodyń z różnych zakątków naszego regionu, polecam lasowiacką kapustę z grzybami, groch(...)zgodnie z tradycją przygotowuje się bez mięsa i tłuszczu zwierzęcego. W wielu domach masło zastępuje się olejem, najczęściej olejem lnianym. Do świątecznego obiadu natomiast doskonale będzie pasowała kapusta na żeberkach, kapusta z grochem i boczkiem albo czerwona kapusta zasmażana. Wybór jest duży, a ja przypominam przepisy na gotowaną kapustę, które pojawiły się na blogu w ciągu ostatnich trzech lat. Kapusta

Trzeci talerz
szybkowar-żeberka cielęce z białą kapustą... 125

Składniki: żeberka cielęce 1,5 kg, przyprawa do żeberek 1 opakowanie, smalec 1 łyżka, woda 1 szklanka kapusta biała 1 główka średnia, sok pomidorowy 1/2 litra, przyprawa w płynie 2 łyżeczki Porcje żeberek natrzeć przyprawą do żeberek, w garnku szybkowara żeberka zrumienić z każdej strony, odłożyć na talerz. Kapustę białą pokroić drobno, sparzyć gorącą wodą, wymieszać i po 3 minutach(...)odlać wodę z kapusty. Kapustę wsypać do garnka szybkowara po smażeniu żeberek, wlać sok pomidorowy, wymieszać. Na kapuście położyć żeberka, wlać wodę, przyprawę w płynie maggi, po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować na średnim ogniu 40 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie - cielęce żeberka są delikatne, mięsko kruche, soczyste, z białą kapustą w pomidorach smakują doskonale........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kapuśniak na żeberkach z młodej kapusty 144

kilka przepisów z wykorzystaniem młodej kapusty, np. gołąbki , parzybrodę , na słodko-kwaśno czy też w formie zapiekanki . Dzisiaj zachęcam do przygotowania lekkiej, warzywnej i niesamowicie aromatycznej zupy - kapuśniaka na żeberkach.  Składniki na porcję dla 6 osób: 3/4 główki młodej kapusty (0,75 kg) 0,5 kg surowych żeberek 0,5 kg wędzonych żeberek 0,5 kg młodych ziemniaków (waga(...)wody 2 marchewki 1 pietruszka 1 por  kawałek selera 1 cebula sól, pieprz 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego ewentualnie 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego posiekany koperek Surowe żeberka umyć, przełożyć do garnka. Zalać wodą i dodać do garnka listki laurowe oraz ziele angielskie. Żeberka zagotować, zdjąć szumowiny i gotować około 1 godziny. W międzyczasie wędzone żeberka pokroić

Ugotować
ŻEBERKA DUSZONE W CZERWONEJ KAPUŚCIE + FILMIK 75

Żeberka zapiekane z czerwoną kapustą to przepyszne danie. Mięciutkie żeberka podane z przepyszną, czerwoną kapustą zadowoli nie jednego łasucha. SKŁADNIKI : 1,5 kg mięsistych żeberek sól, pieprz, czosnek, słodka i ostra papryka. majeranek do smaku mąka do obtoczenia mięsa olej do podpieczenia 2 liście laurowe 2-3 kuli ziela angielskiego kilka kulek pieprzu 3/4 l wody(...)KAPUSTA : 1/2 główka czerwonej kapusty 1 cebula sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru 1-2 łyżki soku z cytryny   PRZYGOTOWANIE : Żeberka tniemy na średniej wielkości kawałki. Posypujemy przyprawami i mieszamy. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące i podsmażamy na złoto na oleju. Podsmażone żeberka przekładamy do garnka, dodajemy liść, ziele i pieprz w ziarnkach. zalewamy wodą i dusimy

Kulinarne Fantazje Marioli
Kociołek rozmaitości z żeberkami i kapustą 117

Mój drugi kociołek rozmaitości to propozycja dania jednogarnkowego z  żeberkami i pieczoną kapustą. W piekarniku dusimy żeberka z dodatkiem pysznej kapusty z grzybami. Powstały w ten sposób bigos jest niezwykle aromatyczny i smaczny. Stanowi świetny dodatek do żeberek, ale też jest bardzo dobry jako oddzielne danie. Całość nie wymaga skomplikowanych przygotowań i tylko jednego garnka lub naczynia żaroodpornego. ŻEBERKA(...)DUSZONE z KAPUSTĄ Składniki: 500 g kapusty kiszonej 8-10 żeberek (1 większy pasek) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 30 g suszonych grzybów  1/2 łyżeczki miodu 2 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki majeranku 3 łyżki sosu sojowego 4 łyżki whiskey (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku 2 łyżki mąki 2 szklanki gorącej

Bon appetit mon amie
Gołąbki z kaszą jęczmienną na żeberkach – kuchnia podkarpacka 196

Gołąbki z kaszą jęczmienną na żeberkach - kuchnia podkarpacka  Gołąbki z kaszą to jeden ze znaków rozpoznawczych kuchni podkarpackiej. Najczęściej jest to kasza gryczana, ale tym razem proponuję Wam moją ulubioną kaszę jęczmienną. Z dodatkiem suszonych grzybów i cebuli taka kasza jest już daniem samym w sobie. Jednak mięso z żeberek w farszu i rosół, w którym najpierw gotuje się(...)mięso, a później kaszę, sprawiają że gołąbki z kaszą jęczmienną na żeberkach godne są nie tylko niedzielnego, ale i świątecznego stołu. Namawiam zatem na przygotowanie gołąbków według receptury pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Wzdowa (gmina Haczów, okolice Krosna) i celebrowanie doskonałych podkarpackich smaków. Przepis pochodzi z kopalni receptur na pozornie zwykłe, a jednak często nieprzeciętne dania regionalne pt. „Wielka

Trzeci talerz
Pieczone żeberka w marynacie musztardowo sojowej z ziemniakami 140

Żeberka w marynacie z musztardy, sosu sojowego, z dodatkiem curry i pieprzu czarnego, chwilę poleżały a następnie w rękawie foliowym „wylądowały”. Do nich cebule i marchewki dołączyły, a ziemniaki pokrojone w ćwiartki do drugiego worka wskoczyły. Równocześnie w piekarniku piekły się wspaniale, a po godzinie, już smakowały  -  doskonale. Składniki: 1 kg żeberek, ziemniaki, 4 marchewki, 3 średnie cebule(...)białe, olej rzepakowy, sól do smaku, marynata: 2 łyżki musztardy bawarskiej, 2 duże łyżki sosu sojowego ciemnego, 1 mała łyżeczka curry, 1 płaska łyżka pieprzu czarnego grubo mielonego. Przygotowanie: Żeberka kroimy na paski. Marynata: musztardę mieszamy z sosem sojowym z dodatkiem curry i pieprzu.  Żeberka nacieramy marynatą i pozostawiamy na ok. 1 godz. Marchew obieramy i kroimy w grubsze

Moniki Smakołyki
Krem szczawiowy na wędzonym żeberku 162

Wracając jednak do  zupy, to jakiś czas temu już jedną robiłam. Wtedy jednak ziemniak był bardziej wysunięty na pierwszy plan. Dziś postarałam się, by czuć było aromat wędzonego żeberka i nieskromnie powiem, że mi to bardzo dobrze wyszło :P Składniki dla 4 osób:   ½ kg wędzonych żeberek 700ml wody 1 marchewka 1 pietruszka Mały kawałek selera 1 większy ząbek(...)klarowanego Jajka na twardo do podania Sposób przygotowania w Tefal Companion: W misie urządzenia umieszczamy najpierw nóż ultra blade (przyda się w dalszej części gotowania), a następnie wędzone żeberko oraz warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera, ziemniaki oraz czosnek. Zalewamy wodą, ustawiamy temperaturę 100⁰C, czas 45minut. Szczaw płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy na sicie, a następnie papierowym ręczniku. Przesmażamy na rozgrzanym

Kuchnia w czekoladzie
Żeberka z miodem 189

Idealnie miękkie, pikantne żeberka w miodowej marynacie należą do naszych ulubionych dań. Marynatę zawsze przygotowuje Paweł, a moja rola ogranicza się do obrania czosnku i starcia na tarce imbiru. Kiedyś przyrządzaliśmy je w piekarniku, ale od kilku lat żeberka w miodzie robimy w wolnowarze.  Po uzupełnieniu naszego kuchennego królestwa o crock-pot z misą metalową ( taki jak ten ) odpadło(...)też... zmywanie patelni. Żeberka z wolnowaru są znacznie lepsze, bardziej soczyste i aromatyczne, niż te pieczone w piekarniku, a mięso bez problemu odchodzi od kości. Wspaniale smakują z opiekanymi ziemniakami.  Ps. Jeżeli szukacie więcej informacji na temat wolnowarów - czym są, jak  działają i do czego można je wykorzystać, to tutaj znajdziecie przygotowany przez mnie opis  " Wolnowar – wszystko

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
WIEPRZOWE ZEBERKA Z GRILLA 125

WIEPRZOWE ŻEBERKA Z GRILLA Moi Drodzy, mam dzisiaj dla Was przepis na żeberka wieprzowe z grilla. Bardzo łatwe w przygotowaniu, pyszne;  idealne na grill-party :) Świetne z białym pieczywem i świeżą sałatką. Polecam przepis, mam nadzieję, że spodoba się Wam. Czas marynowania: około 2h Czas przygotowania : około 30 minut Liczba porcji : 4 SKŁADNIKI : 2 kg żeberek wieprzowych w dużych(...)łyżki brązowego cukru biały, mielony pieprz (odrobina) szczypta pieprzu Cayenne 1 łyżka mąki ziemniaczanej świeże zioła, natka pietruszki i/lub szczypiorek do posypania plasterki cytryny do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Żeberka płuczemy , osuszamy - kroimy na 8 lub 4 porcje. Krok 2. Przygotowujemy marynatę : w miseczce mieszamy sos sojowy, ocet, miód i cukier, doprawiamy pieprzem białym i Cayenne. Żeberka układamy w płaskim

Moja Książka Kucharska
Żeberka w białej marynacie 69

Żeberka w białej marynacie z jogurtu, majonezu i musztardy są bardzo kruche i mięciutkie. Jest to zasługą worka foliowego, bo pieczenie w nim nie wysusza mięsa. A samo przypieczenie na końcu daje ładny kolor i chrupiącą skórkę. Ja takie żeberka przygotowuję latem na obiad w ogrodzie. Użyłam żeberek(...)wieprzowiny rasy puławskiej, która jest już sama w sobie bardzo smaczna. Składniki: • 1 kg żeberek wieprzowych • 1 szklanka jogurtu greckiego • 3 łyżki majonezu • 1 łyżka musztardy • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Jogurt wymieszać z majonezem i musztardą, doprawić solą i pieprzem. • Żeberka pokroić na porcje z 1 kością, posypać solą

To co kocham
Żeberka w sosie musztardowo-miodowym z orzechami 78

moim domu wszyscy lubią żeberka i dlatego dość często je przygotowuję. Na blogu najbardziej popularne są pieczone żeberka, które cały czas znajdują się bardzo wysoko w Top 10 dań blogowych. Ale uznaniem cieszą się również pieczone żeberka glazurowane czy żeberka w białej marynacie. Za każdym razem eksperymentuję z różnymi składnikami. Tym razem był(...)miód, musztarda i orzechy, co okazało się genialnym połączeniem smakowym. Żeberka zniknęły w oka mgnieniu. Wykonanie: • 1 kg żeberek • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki sosu sojowego Sos musztardowo-miodowy • 2 łyżki musztardy • 2 łyżki miodu • 4 łyżki sosu sojowego • 1/2 szklanki wody • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki orzechów włoskich Wykonanie: • Żeberka polać sosem sojowym

To co kocham
duszone żeberka cielęce w sosie grzybowym... 165

Składniki: cielęcina żeberka 1,2 kg, smalec 1 łyżka, mąka pszenna 4 łyżki, kostka rosołowa grzybowa 1 szuka, kucharek 2 łyżeczki, cebula 3 sztuki, ząbek czosnku 3 sztuki, grzyby suszone 3 łyżki, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, woda 6 szklanek, śmietana gęsta 1 łyżka, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka żeberka cielęce obsypać mąką i na gorącym smalcu podsmażyć(...)każdej strony na rumiano, odłożyć na talerz na tłuszczu po żeberkach podsmażyć na złocisto pokrojoną cebulę ząbki czosnku do cebuli włożyć żeberka, dodać kostkę grzybową z kucharkiem, wsypać suszone zmielone grzyby (mam swoje suszone prawdziwki i zmielone w młynku, w słoiku przechowuję z liściem laurowym), dodać paprykę ostrą wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości żeberek, żeberka wyjąć

W Mojej Kuchni Lubię
szybkowar-baranie żeberka z cząbrem w cebuli... 117

Składniki: baranina żeberka 1,5 kg, maślanka 1 litr, ocet jabłkowy 5 łyżek, gęsi tłuszcz 1 łyżeczka, cząber 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, cebula 5 sztuk, marchew 2 sztuki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, woda 5 szklanek, sos - w opisie baranina po wymoczeniu w maślance z octem(...)jabłkowym jest krucha, traci zapach barani, żeberka wystarczy moczyć całą noc, większe mięsa jak kulka czy inne można do 2-3 dni co jakiś czas je obracając w trakcie moczenia = umyte porcje świeżych żeberek baranich włożyć do miski, wlać maślankę i ocet jabłkowy, przykryć talerzem i schować do lodówki na całą noc, przed smażeniem opłukać pod zimną wodą i ręcznikiem

W Mojej Kuchni Lubię
Żeberka duszone w sosie własnym 166

Żeberka duszone w sosie własnym to bardzo prosty obiadek, który bardzo lubię. Gotowe żeberka  można podać z różnymi dodatkami, pasują do nich i kluski i ziemniaki i kasze. Co prawda wymagają dłuższego duszenia ale są równie pyszne jak duszona karkówka. składniki: ok 1 kg chudych żeberek 3 listki laurowe 4 kulki angielskiego ziela sól gorąca woda mąka do zagęszczenia(...)sosu ok 2 łyżek Żeberka podzielić na małe kawałki. Obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Następnie zalać gorącą wodą tak aby dobrze przykryła żeberka. Dodać listki i ziele angielskie, sól do smaku. Przykryć i dusić na średnim ogniu aż zeberka będa miękkie. Jeśli podczas duszenia płyny za bardzo odparują dolać jeszcze wody. Gdy żeberka będą miękkie powstały sos zagęścić mąką wymieszaną

Monia miesza i gotuje
Żeberka w sosie własnym z cebulą 91

Dzisiaj u nas klasyczne żeberka duszone w sosie własnym. Kto lubi ? :) W moim domu, Mama przygotowywała je z dużą ilością cebuli, bo właśnie ona nadaje im niepowtarzalny aromat i smak. Ja przygotowuję je już znacznie rzadziej ale dzisiaj dla Was smak i aromat domowej kuchni. Dla mnie aby żeberka były numerem 1 muszą być soczyste i niemalże(...)się rozpadać. Podane z ziemniakami, kaszą czy ryżem będą idealnym obiadem.   A Wy jakie lubicie najbardziej ?  Żeberka w sosie własnym z cebulą SKŁADNIKI : 1 kg żeberek mięsnych 1 cebula olej rzepakowy przyprawa do żeberek liść laurowy ziele angielskie sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Żeberka myjemy, opiekamy na rozgrzanym tłuszczy oprószając przyprawą do żeberek i pieprzem. Kiedy żeberka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Żeberka w sosie własnym 272

wiem jak Wy, ale żeberka uważam za jedno z lepszych kawałków mięsa. Udało mi się kupić taki ładny pasek chudych , grubszych żeberek. Postanowiłam z nimi nie kombinować, ale zrobić je w bardzo prosty sposób. Do tego podałam ziemniaczki i surówkę z kapusty kiszonej . Prawda, że obiadek pierwsza klasa :)  Jeżeli macie ochotę na inne pyszne żeberka to polecam żeberka(...)amerykańsku  lub żeberka duszone w kapuście kiszonej  Składniki 1 kg  żeberek wieprzowych 1 duża cebula 1,5 szklanki wody sól pieprz 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżka mąki (opcjonalnie) 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki masła klarowanego Żeberka umyć i pokroić w mniejsze części., oprószyć je solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać masło i przyrumienić

O kuchni z uczuciem
Żeberka w sosie własnym 100

Składniki: 2 kg żeberek wieprzowych (super mięsnych) 6 dużych cebul sól, pieprz do smaku mielona ostra papryka (3 łyżki) mieszanka myśliwska 1 łyżka smalcu ze skwarkami i cebulką 1 szklanka bulionu warzywnego (z włoszczyzny) Przygotowanie: Żeberka opłukałam, osuszyłam na ręczniku papierowym, pokroiłam w kawałki  (ok. 4 - 5 cm), oprószyłam z obu stron solą,  pieprzem, słodką papryką i ziołami(...)prowansalskimi. Przykryłam folią i wstawiłam do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzałam do 180°C (g/d).  Na patelni rozgrzałam smalec i wkładałam żeberka na gorący tłuszcz. Obsmażyłam krótko z każdej strony i przełożyłam do brytfanny, podlałam 3 łyżkami wody i wstawiłam bez przykrycia do piekarnika na 15 minut. Cebulę pokroiłam w piórka, wrzuciłam na patelnię, na której smażyły się żeberka

ClauditteMissCooking
Żeberka z orientalną nutą 154

Żeberka, żeberka, żeberka...Och! Żeberka! Tematem przewodnim miała być cukinia (której za dużo kupiliśmy)...więc co...trzeba było połączyć oba produkty. Do duetu doszedł makaron (uwielbiany w każdej postaci) chow mein...boskie połączenie...YUMMY!   Składniki 1 kg żeberek wieprzowych 1 łyżka masła ghee 2 szalotki 500 ml bulionu warzywnego 1 liść kaffiru 25 g grzybów mun (paski) 4 łyżki(...)mein sól, pieprz Przyprawy: 1 łyżka nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka kolendry szczypta cynamonu 1 łyżeczka masali 1 goździk     Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Żeberka płuczemy, kroimy na kawałki, oprószamy solą i pieprzem. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy żeberka z każdej strony, następnie dodajemy posiekane szalotki, szklimy i zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy liść kaffiru, sproszkowane przyprawy

R'n'G Kitchen
Cynamonowe żeberka z rękawa 139

Pyszne i aromatyczne żeberka w sosie cynamonowym. Zdecydowanie mój ulubiony przepis na podanie żeberek :) Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych 2 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka słodkiej papryki 3 łyżki oleju sól, pieprz 1 łyżka mąki Sposób przygotowania: 1. Miód, cynamon, czosnek, paprykę, sól, pieprz i olej dokładnie ze sobą mieszamy. Powstałą marynata nacieramy(...)dokładnie żeberka i odstawiamy je na godzinę do lodówki. Po tym czasie żeberka układamy w rękawie do pieczenia, polewamy pozostałą marynatą i szczelnie zamykamy rękaw z obu stron. Igłą robimy kilka nakłuć w woreczku żeby nie wystrzelił podczas pieczenia. Tak przygotowane żeberka pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Po tym czasie wyciągamy z rękawa żeberka a wytopiony tłuszcz przelewamy

Na Ciasteczkowych Papierach
Żeberka pieczone w syropie z mniszka lekarskiego 116

lato, kiedy na dworze przyjemnie i ciekawie. W ten weekend udało mi się pogodzić obie przyjemności, czyli spędzanie czasu na wolnym powietrzu i gotowanie. Na weekendowy obiad przyrządziłam żeberka w słodko pikantnej marynacie z miodowego syropu z mlecza. Składniki (na dwa obfite dwuosobowe obiady): ok 1 kg żeberek z łopatki 3 - 4 łyżeczki miodu z mlecza 3 - 4 łyżeczki musztardy(...)łyżka keczupu 1 suszony pomidor  kilka kaparów (opcjonalnie) 1 łyżeczka chili  szczypta płatków chili 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 niewielki ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Umyte żeberka pokroiłam na paski. Posoliłam i posypałam pieprzem. Odstawiam na ok. 2 godziny do wchłonięcia  soli. Można na krócej - mi się tyle zeszło na spacerze z Synem. Kiedy już wróciliśmy zabrałam

Kuchnia po mojemu
Żeberka pieczone w coli a'la barbecue + rumiane ziemniaczki i surówka z pekińskiej. Idealny obiad na weekend 128

zdecyduję się je wykonać to na pewno nie będzie opcja z torebki. W zeszły weekend w końcu nadszedł dzień zmierzenia się z pomysłem. Składniki: 1/2 kg chudych i mięsnych żeberek wieprzowych   100-150 ml coca-coli 2 łyżeczki sosu sojowego 1 mała cebula 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki keczupu sól, pieprz chili (może być sporo) cząber, tymianek, rozmaryn(...)Przygotowanie: Umyte żeberka pokroiłam na paski. Posoliłam i popieprzyłam i przyprawami. Jedną łyżeczkę sosu sojowego wymieszałam z keczupem i drobno startym czosnkiem. Posmarowałam żeberka powstałym, gęstym sosem. Żeberka wstawiłam do lodówki na całą noc. Następnego dnia obtoczyłam delikatnie w mące i krótko obsmażyłam na odrobinie oleju (wraz z posiekaną cebulą). Przełożyłam do rękawa do pieczenia. Zalałam colą wymieszaną z łyżeczką

Kuchnia po mojemu
Żeberka w kapuście 81

polskich stołach często goszczą żeberka, dziś proponuję  ŻEBERKA W KAPUŚCIE   ŻEBERKA W KAPUŚCIE SKŁADNIKI: 1 kg żeberek 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula mąka do obtoczenia żeberek olej do obsmażenia mięsa sól pieprz ziele angielskie ( 3 - 4 ziarenka ) liść laurowy ( 2 - 3 liście ) szczypta majeranku 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku WYKONANIE: Kapustę pokroić na mniejsze kawałki(...)mniej więcej połowy wysokości kapusty Po ewentualnej zmianie wody do kapusty dodać ziele angielskie i liście laurowe.  Wszystko razem gotować około  pół godziny przed dodaniem do niej żeberek. Żeberka umyć, pozbawić nadmiaru tłuszczu i pokroić na mniejsze porcje ( z jedną lub dwoma kosteczkami ) Każdy kawałek mięsa oprószyć solą, pieprzem ,a następnie obtoczyć w mące Na patelni rozgrzać tłuszcz

Kuchnia Beaty
Żeberka w sosie jałowcowo-musztardowym 175

Żeberka w sosie jałowcowo- musztardowym :). Trochę inaczej niż zawsze. Ostatnio szał odchudzania, więc żeberka odeszły w odstawkę. Ale ja postanowiłam je trochę urozmaicić i wyszło to całkiem pysznie. Polecam do kaszy gryczanej, pęczaku a nawet makaronu! :) Żeberka w sosie jałowcowo-musztardowym SKŁADNIKI : 1,5 kg żeberek  1 duża cebula 3 kostki grzybowe 2 łyżki musztardy 1,5 łyżki śmietany(...)ziaren pieprzu  2 liście laurowe  3 ziarna ziela angielskiego  1 płaska łyżeczka majeranku, cząbru, estragonu, rozmarynu, tymianku, pieprzu ziołowego, odrobina szałwii, zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE: Żeberka kroimy na kawałki, obtaczamy w mące. W garnku do gotującej się wody (3 szklanki) dodajemy kostki grzybowe, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec rozgnieciony i pieprz.  Na patelni obsmażamy żeberka

Zainspiruj się kuchnią
Żeberka pieczone 236

żeberek można przyrządzić soczyste, smakowite danie.    Najlepiej nadają się do tego żeberka extra-mięsne.    Dwa kilogramy żeberek kroimy na porcje. Przygotowujemy marynatę, w której żeberka będą się peklowały co najmniej przez 12 godzin. Marynata: -1 duża łyżka soli peklowej -15 dkg soli -2-3 ząbki czosnku -kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego -3-4 listki laurowe(...)solą peklową, dodajemy pokrojony drobno czosnek, pokruszony liść laurowy i potłuczone ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do 4 litrów wystudzonej, przegotowanej wody.   Żeberka wkładamy do marynaty. Dociskamy talerzem i pozostawiamy na min. 12 godzin.    W plastry kroimy 3 duże marchewki. Dużą cebulę kroimy w półplasterki.    Wyjmujemy mięso z marynaty, płuczemy

Maminek kulinarny
szybkowar-żeberka z kapustą kiszoną... 186

Składniki: żeberka wieprzowe 1 kg, olej rzepakowy 6 łyżek, Stek przyprawa gruboziarnista 1 opakowanie, kapusta kiszona 1 kg, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie całe 4 sztuki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, woda 2 szklanki żeberka z mięskiem ale mało tłuszczu dobrze natrzec przyprawą stek i na kikla godzin schowac do lodówki na mocno gorącym oleju zrumienić żeberka z każdej strony(...)kapustę kiszoną /jeśli jest zbyt kwaśna to wypłukać z 2 razy/ pokroic na drobniej i wsypać do szybkowara, dodać zrumienione żeberka, przyprawy, wodę, tłuszczyk ze smażenia żeberek szybkowar zamknąć szczelnie i na duzym ogniu zagotować, gdy para zacznie syczeć z zaworka to zmniejszyć ogień na minimum i gotować 35 minut, po zakończeniu gotowania żeberka zostawić w szybkowarze

W Mojej Kuchni Lubię
Żeberka po amerykańsku (danie z piekarnika) 700

Żeberka po amerykańsku (danie z piekarnika) Są mięciutkie, ekstra kruche i niebiańsko smaczne. Konkretnie doprawione i bardzo aromatyczne, a mięso samo odchodzi od kości. Palce lizać!     Składniki: ok 1 kg żeberek wieprzowych opcjonalnie 1-2 łyżki sosu bbq Marynata: 1 szklanka coca-coli pół szklanki pikantnego ketchupu 1-2 łyżki słodkiego sosu chilli 1/4 szklanki whisky(...)ząbki czosnku 2 łyżki miodu lub brązowego cukru Przyprawy: sól, 1 płaska łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka słodkiej papryki       *** Żeberka myjemy, osuszamy i solimy *** *** Przygotowujemy marynatę. Wszystkie wymienione składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego – czosnek kroimy w plasterki *** *** Całość dokładnie razem mieszamy *** *** Żeberka umieszczamy w marynacie na co najmniej 4 godziny

Blog z Apetytem
Żeberka duszone w aromatycznym sosie z pomidorami 66

Żeberka duszone w aromatycznym sosie z pomidorami Mięciutkie i wręcz rozpływające się w ustach żeberka wieprzowe, w pysznym sosie pieczeniowym z dodatkiem cebuli, czosnku i pomidorów. Obiad palce lizać!     Składniki: ok 1,5 kg żeberek wieprzowych 1 cebula 2 pomidory 2 ząbki czosnku zioła (świeże lub suszone): bazylia, oregano, majeranek, itp. 500ml bulionu lub wody 1 ciemna bułka(...)zaciągnięcia sosu) Marynata: 3 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu winnego 1 płaska łyżeczka miodu Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra       *** Żeberka kroimy na mniejsze porcje *** *** W miseczce mieszamy składniki marynaty: olej, sos sojowy, miód, ocet winny i przyprawy ( po 1 łyżeczce soli i słodkiej papryki oraz po pół łyżeczki pieprzu i ostrej

Blog z Apetytem
Amerykański przepis na pieczone żeberka. Mięciutkie i konkretnie doprawione 87

Klasyczny przepis na amerykańskie żeberka BBQ, które możesz zrobić w domowym piekarniku. Są niezwykle aromatyczne, a mięso samo odchodzi od kości. Nic dziwnego, że za oceanem ludzie za nimi szaleją. Prawdziwy raj dla mięsożerców. Przepis na amerykańskie żeberka BBQ Składniki: około kilograma żeberek wieprzowych (paski), na marynatę 3/4 szklanki dobrego keczupu, 2 łyżki gładkiej musztardy, 2 łyżki sosu sojowego, łyżka(...)dokładnie natrzyj mięso, zawiń szczelnie w folię aluminiową i odstaw do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Drugą część marynaty również odłóż. Zawinięte w folię żeberka najpierw piecz w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny, następnie wyjmij, rozwiń, posmaruj połową pozostałej marynaty i piecz kolejne 20 min (już nie zawinięte) w temp 200 stopni

Kulinarna Polska
Zupa z młodej kapusty na żeberkach 141

Zupa z młodej kapusty na żeberkach Każdy kto kocha młodą kapustę i żeberka zrozumie to połączenie bez zbędnych słów To po prostu duet idealny , a podany w formie zupy jest też lekki . Wiadomo że żeberka do najbardziej dietetycznych nie należą , ale zupy na nich są wprost wyborne . Polecam tą potrawę , ja jestem wybitnie zupożerna i jest to jedna z moich(...)ulubionych zup sezonowych . Nie może być wiosny bez zupy z młodej kapusty i to koniecznie na żeberkach Tak więc jest ! składniki : 1 główka młodej kapusty 1 duża marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,5 kg wieprzowych żeberek , raczej chudych sól , pieprz do smaku Zupa bardzo prosta w składzie i wykonaniu , tak więc szatkujemy drobno kapustę , siekamy cebulę . Marchewkę także

Ogrodnik w podróży
Żeberka musztardowo miodowe z tymiankiem i koncentratem Reypol 84

Pikantno słodka marynata z aromatycznym tymiankiem nadaje żeberkom wyjątkowego smaku.  Żeberka musztardowo miodowe z tymiankiem i koncentratem polecają się do obiadu. Do tego gotowane ziemniaczki i moja ulubiona surówka – kapusta pekińska z sokiem z cytryny, majonezem i miodem. Pyszności! Nawet moje wybredne dziecię zajada się takim obiadem.  Przepis na te żeberka mam od mojej(...)obłędne. Szczęście, że mieszkamy w tym samym mieście:) Często się gościmy, a każda kolacja w jej wykonaniu to taka mała Wigilia- jest tyle pyszności do spróbowania.  Przepis na żeberka musztardowo miodowe z tymiankiem i koncentratem koniecznie wydrukuj i przy najbliższej okazji wypróbuj! Nie pożałujesz! Takie soczyste i rumiane….. Składniki na marynatę: 3 łyżki miodu 3 łyżki koncentratu

Rusty Fork
Żeberka duszone w cebuli 129

Żeberka to rodzaj mięsa, który bardzo lubię. Sos na bazie żeberek nie ma sobie równych. Fakt, może i są kaloryczne i tłuste. Ale ich smak wynagradza wszystko, nawet dodatkowe kilogramy. Żeberka można podawać w panierce  czy w śmietanowym sosie . Tym razem jednak zachciało mi się czegoś bardziej tradycyjnego. Duszone żeberka z cebulą i czosnkiem- idealne nie tylko na niedzielny(...)obiad. Składniki: 1,50 kg żeberek 2 duże czerwone cebule 5 ząbków czosnku śmietana sok z połowy cytryny sól, pieprz cukier smalec Sposób przygotowania: Żeberka solimy i pieprzymy z każdej strony. Nacieramy majerankiem. Smażmy z każdej strony na złoty kolor. Umieszczamy w garnku. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Szklimy na tłuszczu. Przekładamy do mięsa. Wlewamy 4-5 szklanek

Pobite gary Barbary
ŻEBERKA DUSZONE W KAPUŚCIE 92

potrawa zawsze kojarzy mi się ze Śląskiem.Często gdy byłam tam u brata, na moje życzenie zawsze gotował to danie...Przepyszne żeberka ,kapusta i zapach unoszący się z małej kuchni.Cudowne.Dlatego na letnią melancholię polecam żeberka w kapuście. 1kg.żeberek 2 łyżki majeranku 3cebule 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu mała główka kapusty 2 marchewki koperek 4 listki laurowe smalec sól(...)pieprz vegeta mąka do zasmażki ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~Żeberka kroimy na kawałki,doprawiamy solą ,pieprzem i majerankiem,przesmażamy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym smalcu.Na drugiej patelni dusimy posiekaną drobno w piórka cebulę,dodajemy do niej rozgnieciony czosnek,przesmażamy,dolewamy trochę bulionu i doprawiamy majerankiem, kiedy cebula zmięknie dokładam odrobinę masła,pokrojona w talarki  marchewkę, potem poszatkowaną kapustę .Gotujemy chwilę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
ŻEBERKA PIECZONE W SOSIE SŁODKO OSTRYM Z PIECZONYMI WARZYWAMI 219

Pieczone żeberka   w pysznym, gęstym słodko-ostrym sosie. Zioła, imbir, czosnek, miód, ostra musztarda i wędzona papryka dały wyśmienity smak. Dodanie sosu sojowego i angielskiego pieprzowego worcester dopełniły całości. Do żeberek postanowiłam podać pieczone warzywa. Miękkie mięso, pyszny sos i warzywa! Polecam! Składniki: 1 kg.żeberek wieprzowych Składniki na marynatę: około pół szklanki oleju ( ja użyłam rzepakowego tłoczonego(...)kminku sól świeżo zmielony czarny pieprz Warzywa: 3 szt. cebuli 4 szt. marchewek 2 szt. pietruszki 6 szt. buraków  zioła prowansalskie sól pieprz sos worcester łyżka miodu (opcjonalnie) Żeberka umyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Do miseczki kolejno dodawałam: olej, sos sojowy, ocet balsamiczny, sos worcester,  starte ząbki czosnku, miód,  ketchup,  musztardę, przyprawy,  starty korzeń

potrawyregionalne
Żeberka miodowo-musztardowe 138

Żeberka miodowo-musztardowe Zima za pasem , więc i organizm domaga się tłuszczu , białka , wszystkiego co kaloryczne ..jak u misia – trzeba sadło związać , co by zimno nie było " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Po jednokrotnej żeberkowej rozpuście , nie obrośniecie w tłuszcze , to na pewno , ale jaki smak(...)jaka pokusa..mniam . Ten przepis jest bardzo lubiany przez moich domowników , ale oni żeberka zjedzą pod każdą postacią …nieważne jakie , byle wieprzowe " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam , fajny , szybki i bezobsługowy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height

Ogrodnik w podróży
Żeberka z sosem jasnym 144

Produkty potrzebne; żeberka- 30 dag papryka słodka- 1 łyżka woda- 1 litr ziele angielskie- 3 ziarenka liść laurowy- 2 listki vegeta- 1 łyżka mąka- 50 gram czosnek- 1 ząbek cebula- 1/2( pół) sztuki olej- 2 łyżka przyprawa do mięsa lub żeberek Sposób przygotowania; 1. W garnku rozgrzewamy jedną łyżkę oleju i dodajemy pokrojone w kosteczkę cebulę i czosnek. 2. Dodajemy(...)żeberka i smażymy około 2 minut, po czym zalewamy wodą. 3. Po 10 minutach przyprawiamy Vegetą, liściem i zielem angielskim. Gotujemy około godziny aż nasza woda będzie parować. 4. Wyjmujemy miękkie żeberka i odkładamy je. Dokładnie mieszamy naszą mąkę z wodą. Mieszając, wlewamy do sosu. 5. Doprawiamy papryką, nieustannie mieszając. Żeberka przyprawiamy przyprawą do mięs lub żeberek i obsmażamy

pichciszto
Grillowane żeberka w marynacie z żurawiną 140

Lekko słodkie i aromatyczne - żeberka w marynacie żurawinowej. Idealne na grilla :) Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych sól, pieprz 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego marynata: 5 łyżek ketchupu 3 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki żurawiny do mięs sól, pieprz papryka ostra Żeberka umyć, osuszyć i pociąć na zgrabne kawałki. Do garnka wrzucić żeberka, wlać wodę(...)przykryła żeberka), dodać odrobinę soli, pieprzu, 1 listek laurowy i 3 ziarenka ziela angielskiego. Gotować na średnim ogniu około 30 minut. Po tym czasie mięso wyjąć i ostudzić. Następnie składniki do marynaty dodać do miski i za pomocą łyżki wszystko ze sobą wymieszać. Ostudzone żeberka polać przygotowaną marynatą i odstawić na kilka godzin do lodówki. Na samym końcu żeberka

Ugotować
Żeberka w sosie własnym 115

wiecie jestem wielką miłośniczką żeberek ! Tak , to chyba żeberka są jednym z takich mięs , które wcale mi się nie nudzą i z przyjemnością zajadam je w różnej postaci. Żeberka duszone … żeberka smażone … w miodzie …na ostro czy też pieczone z jabłkami. Dziś mam dla Was te najbardziej proste , ale nie znaczy , że najmniej smaczne – wręcz przeciwnie(...)przyjemnością skuszą się na nie zarówno panowie , jak i panie. Polecam! SKŁADNIKI: * żeberka – 800 g * cebula – 3 szt * olej – 125 ml * śmietana 18% – 1 łyżka * sól , pieprz , papryka , listek laurowy     SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Żeberka oczyszczamy i dzielimy na porcje. W gęsiarce ( lub dużej patelni ) rozgrzewamy olej , dodajemy żeberka i podsmażamy kilka minut z każdej strony

Ostra na Słodko
Żeberka w sosie musztardowo-miodowym 19

Składniki na ok. 3-6 porcji  : –  600 g świeżych żeberek wieprzowych ( przy założeniu, że jedno ma ok. 100 g) marynata do żeberek : – 3 łyżki miodu, – 2 łyżki musztardy, – 4 łyżki oleju rzepakowego, – przyprawy: świeżo zmielony pieprz (około 1/2 łyżeczki), łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka wędzonej papryki, łyżka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki soli(...)łyżeczki czosnku granulowanego, łyżeczka ziół prowansalskich. Do podania np: –  sałatka z czerwonej kapusty, ogórek kiszony, surówka, młode ziemniaczki, kopytka Przygotowanie: Żeberka umyj i pokrój jeśli kupujesz w całości mięso. Jeden kawałek powinien mieć ok. 100 g. W misce rozmieszaj musztardę, miód i olej. Dosyp mieszankę przypraw i całość dobrze wymieszaj. Żeberka nasmaruj gotową marynatą i schowaj do pojemnika

I LOVE LIFE
Żeberka w piwnej marynacie 8

Żeberek w piwie nigdy nie piekłam i nie jadłam, więc gdy usłyszałam, że są smaczne, postanowiłam przekonać się na własnych kubkach smakowych. Marynata jest bardzo aromatyczna, pachnie czosnkiem, miodem i musztardą. Uduszona cebula dodaje smaku żeberkom, jest miękka i krucha. Bardzo nam smakowały żeberka w tym wydaniu i polecam je gorąco! Składniki: ? 1 kg żeberek wieprzowych ? 2 cebule ? sól, pieprz(...)Marynata: ? 1 szklanka piwa ? 2 łyżki musztardy ? 4 łyżki miodu ? 4 ząbki zmiażdżonego czosnku ? sok z 1/2 cytryny ? 1 łyżeczka soli ? 1 łyżeczka pieprzu Wykonanie: ? Żeberka pociąć na małe porcje z jedną kością, posypać solą i pieprzem. ? Cebulę obrać i pokoić w półplasterki. ? Wymieszać wszystkie składniki marynaty i zalać nią żeberka z cebulą. Odstawić na noc do lodówki. ? Żeberka wrazz

To co kocham
Kwaśnica góralska + film 34

Kwaśnica to tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, w mojej wersji przygotowywana z kiszonej kapusty i żeberek. Jest to zupa, która wyśmienicie smakuje podana z ziemniakami lub pieczywem, doskonale syci i rozgrzewa.     składniki na 4-5 porcji 500 g żeberek wieprzowych surowych 500 g żeberek wieprzowych wędzonych 2,5 litra wody 500 g kapusty kiszonej z sokiem 1 duża(...)mała garść suszonych grzybów 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 2 łyżeczki soli 1kg ugotowanych ziemniaków przepis Opłukane i osuszone surowe i wędzone żeberka kroimy na mniejsze kawałki z jednym, dwoma żeberkami. Surowe żeberka wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą, Po tym czasie do wywaru dodajemy wędzone żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, suszone

Smakowite Dania
Kapuśniak z kiełbasą i boczkiem – nasz ulubiony! 68

mięsa bardzo wpływa na smak każdej potrawy, w tym kapuśniaku. U mnie podstawą kapuśniaku jest dobrej jakości boczek i kiełbasa. Tak, tak kiełbasa. Mąż nie przepada za mięsem z żeberek (choć oczywiście wywar z żeberek jest), dlatego dla smaku i tego by zupa była jeszcze bardziej sycąca zawsze dodaję sporą ilość kiełbasy. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia. A jeśli zwracacie uwagę(...)spróbować kiełbasy z dzika. Dla mnie, to nowość. Smak mnie bardzo pozytywnie zaskoczył. Mąż też zadowolony Jak przygotować domowy kapuśniak z kiełbasą i boczkiem? Domowy kapuśniak na wywarze z żeberek, to świetny pomysł na obiad. Mój z dodatkiem kiełbasy i boczku syci jeszcze bardziej i jeszcze lepiej smaku. Konieczne spróbujcie. Przepis na kapuśniak krok po kroku. Składniki: 2,5 litra

Słodkie okruszki
Kapuśniak z kiszonej kapusty 93

Kapuśniak z kiszonej kapusty - przepis na kapuśniak na żeberkach Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach, prosta i smaczna zupa, która wraca u nas do łask jesienią i zimą. Gorąca, gęsta i wyraźnie kwaskowa rozgrzewa i dodaje energii. Kapuśniak pamiętam jeszcze z dzieciństwa, najlepszy gotowała moja babcia, ale bez fałszywej skromności przyznaję, że mój kapuśniak jest równie smaczny. Kapuśniaku(...)nawet smaczniejszy niż świeżo ugotowany, a przy okazji mam zawsze w lodówce przygotowany pożywny obiad. No to gotujemy najlepszy kapuśniak Kapuśniak z kiszonej kapusty - składniki duża porcja 500 g żeberek wieprzowych surowych 300 g wędzonych żeberek wieprzowych 250 g wędzonego boczku 700 g kapusty kiszonej, najlepiej z marchewką 1 duża cebula 1 marchewka średniej wielkości 2 duże liście laurowe

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
PIECZONE ŻEBERKA W MIODOWEJ GLAZURZE 62

Przepis na żeberka jest bardzo prosty, a mięso po upieczeniu jest przepyszne, aromatyczne i soczyste z lekką nutą słodyczy i pikanterii. To wszystko za sprawą dodanego do marynaty miodu i ostrej papryki. Kolejnym plusem jest to, że mięso tak naprawdę wystarczy tylko zamarynować a potem włożyć do piekarnika, cała reszta "robi" się już sama. Prawdziwa uczta. Tak przygotowane żeberka można(...)podać zarówno na obiad jak i kolację. Polecam :) Składniki: * około 700 g żeberek wieprzowych  * pół szklanki oleju * 1 płaska łyżeczka papryki mielonej ostrej (użyłam  Skworcu ) * 1 łyżka przyprawy do żeberek (użyłam  Skworcu ) * 3 łyżeczki miodu * pół łyżeczki soli Wykonanie: Żeberka podzielić na mniejsze kawałki. W misce wymieszać olej z miodem i przyprawami. Włożyć żeberka i wszystko wymieszać

Zrób to smacznie
Żeberka duszone w sosie własnym 105

Mięciutkie, kruche wprost rozpływające się w ustach żeberka wolno duszne w aromatycznym pysznym sosie własnym. To prawdziwa uczta dla wielbicieli tego mięsa.  ok. 1 kg mięsistych żeberek wieprzowych 1 duża cebula sól pieprz słodka papryka 1 ząbek czosnku 2/3 liście laurowe 4/5 kulek ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 2 łyżki smalcu Pasek żeberek dzielimy na mniejsze kawalki(...)każdej porcji były 2/3 kostki. Oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką, następnie roztopić smalec na dużej głębokiej patelni lub brytfance. Na mocno rozgrzany tłuszcz przekładamy porcje żeberek, obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i posiekany ząbek czosnku, całość przypiekamy dość mocno, mieszamy, mięso obracamy dolewamy ok. 2 szklanki wody, dodajemy ziele angielskie

Andzia Pichci
Marynata do żeberek miodowo-musztardowa 73

Cześć! Tę marynatę zrobiłam w ciągu kilku minut i całe szczęście, że zapamiętałam proporcje. Okazała się strzałem w dziesiątkę :) Żeberka w niej marynowane były delikatne w smaku, żadna z przypraw nie dominowała a wszystkie tworzyły świetną kompanię. Składniki: * 1/4 szklanki oleju * 1 łyżka miodu prawdziwego * 2 łyżki musztardy dijon * 2 łyżki ketchupu * 1 łyżeczka ostrej papryki * 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)łyżeczka soli * 1 łyżeczka imbiru mielonego * 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę Wszystkie składniki połączyłam i wymieszałam. Tak uzyskaną marynatą natarłam żeberka i odstawiłam na ok. 3 godziny by przeszły smakiem. Myślę, że jeszcze lepszym pomysłem będzie natrzeć żeberka na noc i dopiero na drugi dzień upiec. Notatki: * miałam żeberka paski i pokroiłam je na 15 cm szerokości * marynaty

Pieprzyć z Fantazją
Żeberka w miodowo-musztardowe z warzywami 141

Pomysł na żeberka z "Doradcy smaku",bardzo fajny obiad,żeberka pięknie rumiane,do tego pyszne warzywa,ugotowałam do tego jeszcze ryż i pyszny obiad gotowy Składniki: 800 g żeberek 100 ml białego wytrawnego wina 3 łyżeczki Musztardy rosyjskiej Prymat 3-4 łyżki miodu 1 biała cebula 2 marchewki 1 seler naciowy 1 pietruszka 3 pomidory pelati z zalewą(...)mielona-szczypta, Sól morska, Pieprz czarny mielony Przygotowanie: Do miski dodajemy miód, oliwę i musztardę rosyjską. Doprawiamy ostrą papryką oraz majerankiem i dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty przekładamy żeberka,odstawiamy najlepiej na kilka godzin. Marchewki, seler naciowy i pietruszkę kroimy na paski. Cebulę siekamy w piórka.  Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy marynowane żeberka (na rumiany kolor). Doprawiamy

Swojskie jedzonko
Grillowane żeberka w miodzie 100

Pyszne glazurowane żeberka w pysznej, słodkawej marynacie z mnóstwem aromatycznych przypraw, miodem i odrobina sosu pomidorowego. Idealne danie grillowe dla miłośników solidnego kawałka mięsa.   Składniki: 1,5 kg „mięsnych” żeberek marynata: 2 ząbki czosnku 3 łyżki sosu pomidorowego lub zmiksowanego i zredukowanego pelatti 2 łyżki octu winnego 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju sól, czarny pieprz, ostra papryka, oregano(...)tymianek, kmin rzymski, cukier, rozmaryn Sposób przygotowania: Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na kawałki z jedna kostką. Najlepiej wybrać żeberka z duża ilością mięsa a niezbyt tłuste. Przygotowujemy marynatę: sos pomidorowy, ocet winny, miód, olej i przeciśnięty czosnek mieszamy dokładnie ze sobą. Dodajemy po łyżce każdej z przypraw. Żeberka pokrywamy marynatą ze wszystkich stron. Naczynie z zamarynowanymi żeberkami

Pyry na Gaz
Środa: Mały przekręt, czyli stir fry z żeberkami 104

Dziś mamy dla Was patent na stir fry z żeberkami. Mały kulinarny przekręt wystarczy, aby metoda super szybkiego smażenia w 3 minuty sprawdziła się dla wieprzowiny. Czas: 30 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: Co najmniej 3 Szybkie smażenie nie tylko dla wołowiny Stir fry to technika szybkiego przygotowywania rozmaitych dań, krótko obsmażonych na bardzo intensywnym ogniu. Metoda świetnie sprawdza(...)szybkiego smażenia nadaje się wieprzowina? A no właśnie. To rodzaj mięsa, który musi być bardzo dobrze wysmażony. Ale czy można w 2-3 minuty dobrze wysmażyć np. mięso z żeberek? Wieprzowina w 3 minuty Dość tych pytań, bo pewnie już wiecie, że znamy odpowiedź i tylko podkręcamy temperaturę. Mamy dla Was super przekręt na spreparowanie wieprzowiny w taki sposób

Niedzielny kucharz
Diabelskie żeberka 93

Wyraziste, pikantne żeberka w aromatycznej, ciemnej marynacie na bazie wyrazistego sosu, słodkiego miodu, ostrej musztardy, ketchupu i pachnącego czosnku to świetna propozycja na grilla. Składniki: 1kg żeberek 2 liście laurowe 4 ziela angielskie pieprz ziarnisty sól Marynata: 5 łyżek ciemnego sosu sojowego 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki miodu 6 łyżek łagodnego ketchupu 2 łyżeczki ostrej musztardy 3 ząbki czosnku(...)mała cebula 1/2 papryczki chilli pieprz Wykonanie: 1. Żeberka umyć, pokroić w paski o szerokości około 4-5 cm, przełożyć do garnka, zalać wodą aby przykryć całe żeberka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach oraz sól. Gotować około 30 minut, a następnie wyjąć żeberka z wody i wystudzić. 2. Marynata: Cebulę, czosnek i papryczkę drobno posiekać przełożyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa z młodą kapustą na żeberkach / Meaty young cabbage soup 165

Udało mi się kupić już młodą kapustę! Uwielbiam ją i na pierwszy ogień postanowiłam przygotować mój ulubiony kapuśniak z młodej kapusty, jednak tym razem z dodatkiem żeberek żeby dodać jej smaczku. Zabieliłam oczywiście śmietanką i zupa wyszła przepyszna. Ponadto, dzięki żeberkom była też bardzo sycąca. Idealna na obiad. Polecam! Scroll down for recipe in English Zupa z młodą kapustą(...)żeberkach (4-5 porcji) Składniki: 250 g żeberek, pokrojonych na kawałki 1 pęczek koperku, drobno posiekany 1 marchewka, obrana i przekrojona na pół 1 pietruszka, obrana i przekrojona na pół 1/4 selera, obranego 1/4 pora, umytego i przekrojonego na pół 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 łyżka masła klarowanego 1/2 główki młodej kapusty

karmelowy
żeberka duszone w piwie 96

Było bardziej fit, to teraz dla równowagi coś cięższego, ale przydatnego zimą, kiedy trochę kalorii więcej nam nie zaszkodzi. Zwłaszcza, że będziemy podlewać całość piwem, które wieprzowina naprawdę lubi. Żeberka wychodzą pierwsza klasa. Aromat piwa będzie bardziej wyczuwalny lub mniej, w zależności od tego, jakie piwo wybierzecie. żeberka duszone w piwie 1 kg żeberek, 1 średnia żółta cebula, 3 marchewki(...)ząbków czosnku, 3 szklanki ciemnego piwa, 1 szklanka rosołu wołowego, sól, czarny pieprz, 2 łyżki oleju Żeberka podziel na porcje, natrzyj solą i pieprzem i odstaw na godzinę. Następnie obsmaż na oleju po 3 minuty z każdej strony. Odstaw pod przykryciem. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, marchewkę pokrój w kostkę. Smaż przez 2 minuty. Razem z żeberkami ułóż w naczyniu

Eksperyment sobotni
Przypalanka (zupa ziemniaczana na żeberkach) – kuchnia podkarpacka 231

suszonych grzybów. Wynika to z tradycji regionu położonego na południowych krańcach dawnej Puszczy Sandomierskiej. Przypalanka to właśnie jedna z takich zup z grzybowym akcentem. Jej bazę stanowi wywar z żeberek, a głównym składnikiem są ziemniaki. Suszone grzyby są zaledwie dodatkiem, jednak ich smak nadaje przypalance charakter. A skąd nazwa? Mogę tylko zgadywać, że pochodzi ona od złotej zasmażki, która razem(...)aromatem grzybów. Przepis pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Nowej Wsi (gmina Kolbuszowa), a znaleźć go można w publikacji LGD Siedlisko  „Smaki Kolbuszowszczyzny”. Składniki: 200 g żeberek 6-7 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku liść laurowy ziele angielskie gałka muszkatołowa garść suszonych grzybów 2-3 łyżki masła 2 łyżki

Trzeci talerz
Żeberka w sosie barbecue 148

ostatni weekend naszła mnie ochota na pieczone żeberka. Moja ulubiona wersja to żeberka w sosie barbecue. Soczyste, mięciutkie, lekko słodkie... Składniki: 1-1,5 kg żeberek - najlepiej takich ze sporą ilością mięsa Sos barbecue: 1 cebula średniej wielkości 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki miodu lub cukru 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego łyżka musztardy miodowej - ewentualnie 2-3 łyżki sosu sojowego(...)pieprz szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej Żeberka pokroić na pojedyncze kawałki. Przygotować sos. Do blendera wrzucić cebulę pokrojoną na kawałki i obrany czosnek. Dodać resztę składników i wszystko zblendować na jednolitą masę.  Należy zwrócić uwagę na ilość sosu sojowego. Stanowi on zastępnik soli więc powinien nadać całości mocno słony smak. Sos nie powinien być przesolony

Ze smakiem bez glutenu
ZEBERKA Z GRILLA 87

MOJEJ KSIĄŻCE KUCHARSKIEJ  pojawiły się ŻEBERKA Z GRILLA, czyli kolejny przepis na posiłek na świeżym powietrzu. Żeberka marynujemy 2-3 dni przed pieczeniem na ruszcie, dzięki temu mięso jest bardzo miękkie, soczyste oraz aromatyczne. Polecam przepis na te wspaniałe żeberka! ----------------------------------------------------------------------- Liczba porcji: 4-6 Czas przygotowania : 50 minut + 2-3 dni na marynowanie mięsa ----------------------------------------------------------------------- SKŁADNIKI : 2 kg żeberek wieprzowych(...)korniszony natka pietruszki do dekoracji   PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Mieszamy w miseczce zmiażdżony czosnek, keczup, musztardę, olej, miód, piwo oraz przyprawy - odstawiamy na chwilę. Krok 2. Umyte i osuszone żeberka kroimy na kawałki ( z dwoma żebrami) - obtaczamy w marynacie i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni. Krok 3. Zamarynowane żeberka pieczemy na grillu z każdej strony - smarujemy

Moja Książka Kucharska
pieczone żeberka z aromatycznej marynacie 119

Witam Kochani Ostatnio było trochę słodkości dlatego dziś przychodzę do Was z mięsiwem :P  Konkretnie chodzi o żeberka. Mam jeszcze w starym zeszycie z przepisami wspaniałą recepturę na żeberka do obiadu. Ich sekretem jest rewelacyjna marynata :-) SKŁADNIKI -około 1-1,2 kg żeberek wieprzowych -sól -pieprz MARYNATA -5 łyżek ketchupu łagodnego (jak lubicie dania pikantne-można dać pikantny(...)łyżki miodu -3 łyżki musztardy -3 średnie ząbki czosnku  -125 ml oleju rzepakowego -łyżeczka ziół prowansalskich -płaska łyżeczka słodkiej papryki -sól i pieprz do smaku DODATKOWO -1 cebula Żeberka kroimy na kawałki i lekko solimy i posypujemy pieprzem. Następnie w osobnej miseczce przygotowujemy marynatę. Miód podgrzewamy  by był płynny, następnie dodajemy do niego musztardę, przepuszczone przez praskę ząbki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Żeberka w kapuście kiszonej, w miodzie i ketchupie 667

Uwielbiam dania jednogarnkowe, gdzie w jednym naczyniu mogę upiec lub ugotować cały obiad: mięso, ziemniaki, warzywa. Takim daniem są właśnie żeberka w kapuście kiszonej. Mój przepis to połączenie kilku innych przepisów, kilku prób i mojej kulinarnej intuicji. Ostatecznie powstało pyszne danie godne polecenia i koniecznie wypróbowania. Żeberka są słodkie od miodu a kapusta niezwykle aromatyczna, niczym najlepszy bigos(...)osób 0,5 kg żeberek 300 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 3 łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka sosu worcester 2 kostki rosołowe sól, pieprz, mąka do obtaczania olej do smażenia Żeberka pokroić na dwie kostki. Posolić i popieprzyć ale bardzo mało, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju na złoty kolor

Jadło i czytadło
Żeberka z sosem śliwkowym – przepis 66

Zamarzyły mi się żeberka… Plan był taki, że po moich zajęciach pakujemy się w furę i jedziemy na „Wieś”, gdzie odpalamy ognisko robię żeberka z żeliwnego kotła. Pogoda wydawała się sprzyjać. Co prawda lodowaty wiatr urywał głowę, ale słoneczko świeciło. A poza tym, cóż to dla nas, hardkorów. Tak przynajmniej było jeszcze wtedy, gdy wchodziłam do uczelnianej(...)cebra. Już nie tylko wiało, jak wściekłe, ale żywcem waliło z nieba zło w najczystszej postaci. Plany należało zweryfikować, bo chyba jednak aż takimi hardkorami nie jesteśmy. Cóż, żeberka zrobiłam. W domu. Na blasze. Były palce lizać Składniki: 2kg żeberek wieprzowych 2 średnie cebule 2 garście suszonych śliwek ciemne piwo 1 łyżka miodu kminek sól/pieprz do smaku wg uznania

Kate's Kitchen
Żeberka w piwnej marynacie 81

Żeberek w piwie nigdy nie piekłam i nie jadłam, więc gdy usłyszałam, że są smaczne, postanowiłam przekonać się na własnych kubkach smakowych. Marynata jest bardzo aromatyczna, pachnie czosnkiem, miodem i musztardą. Uduszona cebula dodaje smaku żeberkom, jest miękka i krucha. Bardzo nam smakowały żeberka w tym wydaniu i polecam je gorąco(...)Składniki: • 1 kg żeberek wieprzowych • 2 cebule • sól, pieprz Marynata: • 1 szklanka piwa • 2 łyżki musztardy • 4 łyżki miodu • 4 ząbki zmiażdżonego czosnku • sok z 1/2 cytryny • 1 łyżeczka soli • 1 łyżeczka pieprzu Wykonanie: • Żeberka pociąć na małe porcje z jedną kością, posypać solą i pieprzem. • Cebulę obrać i pokoić w półplasterki. • Wymieszać wszystkie

To co kocham
Grochówka na wędzonych żeberkach 144

nadchodzącą chłodną jesień. Pożywna, gęsta, pełna warzyw smakuje całej rodzinie. Zupa jest delikatna w smaku i ma lekki aromat wędzonki. Nie jest tłusta, do jej ugotowania użyłam chudych żeberek i bulionu warzywnego. Grochówka równie dobrze smakuje ugotowana na rosole drobiowym lub wołowym. Tylko błagam nie używajcie ,,chemicznych" kostek rosołowych, szkoda psuć zdrowie i delikatny smak tej pysznej zupy. Gotując grochówkę(...)tymianek, pomagających w trawieniu grochu. W zależności od upodobań dodać świeży czosnek, mieloną paprykę, pieprz ziołowy i pieprz czarny. Składniki: 25 dkg łuskanego grochu w połówkach 35 dkg wędzonych żeberek wieprzowych 4 duże ziemniaki 2 marchewki 2 pietruszki ¼ bulwy selera 15 cm pora 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego ½ łyżki majeranku ½   łyżeczki cząbru 2-3 ząbki czosnku

Codziennik Kuchenny
ŻEBERKA DUSZONE W PAPRYCE Z KARTOFELKRAUT 91

Kupując żeberka, najlepiej wybierać dość chude i mięsiste kawałki. Można je dusić, zapiekać, marynować i piec. Ja najpierw dusiłam je pod przykryciem, a później piekłam. Warto pamiętać, że żeberka stają się delikatniejsze i o wiele smaczniejsze, jeżeli są pieczone powoli(...)SKŁADNIKI :  1 kg mięsistych żeberek wieprzowych sól, pieprz i kmin do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki ostra papryka w proszku do smaku liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnkach 1 łyżka sosu sojowego 2 ząbki czosnku 2 cebule 3 łyżki oleju 2-3 szklanki wody

Kulinarne Fantazje Marioli
Żeberka w sosie cebulowym. 201

Osobiście nie jestem wielką zwolenniczką żeberek, czasem zjem ale muszą być naprawdę chudziutkie z malutkimi kostkami. Ostatnio właśnie takie wypatrzyłam w sklepie i od razu zakupiłam dość sporą ilość z myślą o grillu. Ale pogoda jak zwykle spłatała nam figla, więc zamiast grillowanych, są żeberka duszone w cebulowym sosie. I powiem szczerze, nie żałuję, żeberka wyszły wyśmienite, mięciutkie, aromatyczne, niebo(...)gębie :) Polecam :) Składniki - 1 kg żeberek wieprzowych - 2-3 cebule - sól, czosnek mielony, kminek mielony, majeranek, papryka czerwona mielona, - olej - 1 łyżka mąki pszennej Wykonanie Żeberka płuczę, osuszam, kroję na porcje. Każdy kawałek nacieram solą i wszystkimi przyprawami. Odstawiam do lodówki na godzinkę. W głębokiej i szerokiej patelni rozgrzewam łyżkę oleju i obsmażam na wysokim ogniu kawałki żeberek. Kiedy się

Kuchnia z widokiem na ogród
Żeberka jarmarczne duszone 134

Dawno nie było mięsa, a więc czas nadrobić zaległości. Zrobiłam żeberka duszone w sosie z kiszonym ogórkiem. Polecam Wam, bo są rewelacyjne w smaku. Do tego ziemniaki i surówka. Czyż nie jest to pyszny obiad? Jeśli macie ochotę wypróbować żeberka przygotowane w inny sposób, ale równie smaczny to zapraszam tutaj A na sobotni lub niedzielny obiad polecam poniższy sposób(...)żeberka 1 kg żeberek wieprzowych 2 duże cebule 5 ogórków kiszonych 2 łyżki mąki + 1 łyżka mąki 2 łyżki masła klarowanego 2 szklanki wody sól pieprz słodka papryka Żeberka podzielić na porcje, oprószyć solą i 2 łyżkami mąki . Na patelni rozgrzać łyżkę masła i zrumienić mięso z dwóch stron. W rondlu rozgrzać 1 łyżke masła i zeszklić cebulę pokrojoną

O kuchni z uczuciem
Żeberka duszone z warzywami (w sosie własnym) 105

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Przepis jest klasyczny, prosty i bez żadnych innowacji.  Jednakże takiego dania nie trzeba urozmaicać. Żeberka smakują wyśmienicie, a soczyste mięso - idealnie odchodzi od kości. 1-1,5 kg żeberek wieprzowych 2 cebule 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 4 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe przyprawa do żeberek sól, pieprz Dodatkowo: natka(...)pietruszki mąka olej   Żeberka umyć, osuszyć i przeciąć na mniejsze kawałki. Każdy kawałek dokładnie natrzeć przyprawą do żeberek i wstawić do lodówki - na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie żeberka dokładnie obtoczyć w mące, obsmażyć (na rumiano) i przełożyć do garnka. Na tym samym oleju zeszklić cebulę (pokrojoną w piórka). Cebulę i starte

Di gotuje
żeberka cielęce duszone w warzywach 142

żeberka duszone Pora roku jest  odpowiednia, by na obiad zaserwować solidny mięsny kawałek. A jeżeli delikatne cielęce żeberka, podamy w aromatycznym warzywnym sosie, to zwykły posiłek zmieni się w prawdziwą ucztę. składniki dla czterech osób mięso i marynata 4  ładnie spore kawałki żeberek cielących każdy o wadze  około 300 g sól, pieprz 2 łyżki octu jabłkowego(...)ząbki czosnki 3 łyżki masła 2 szklanki bulionu może być z  domowej kostki rosołowej 2 łyżki mąki do zasmażki sol,  pieprz 2 liście laurowe sposób przygotowania Żeberka myjemy i tasakiem dzielimy na mniejsze części ( możemy również poprosić o przecięcie w sklepie).  W sporej misce mieszamy ze sobą sól, pieprz, ocet jabłkowy, domowe maggi.  Pokrojone żeberka wkładamy

Miód i pieprz
Żeberka duszone w piwie karmelowym 139

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Pyszne i aromatyczne żeberka z nutą karmelowego piwa. Są bardzo proste w przygotowaniu i myślę, że ich smak każdemu z Was przypadłby do gustu. Mięso wychodzi miękkie, soczyste i doskonale odchodzi od kości.  Jeśli lubicie - dodajcie odrobinę miodu (*). (2-3 porcje) 600g żeberek wieprzowych 250 ml piwa karmelowego 1 cebula(...)ząbki czosnku 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku przyprawa do żeberek Dodatkowo: olej Żeberka umyć, osuszyć i porozcinać na mniejsze kawałki (wg gustu). Każdy kawałek dokładnie natrzeć przyprawą do żeberek. Całość odstawić do lodówki (na minimum 1 godzinę). (Można pominąć ten etap, ale wtedy mięso będzie mniej aromatyczne.) Po tym czasie żeberka obsmażyć (na rumiano

Di gotuje
Żeberka z grilla 104

Sezon grillowy czas zacząć" chciało by się krzyknąć. Bez komentarza zostawiam pogodę majową, która popsuła chyba nie tylko moje plany. Na przekór tej aurze proponuje pyszne grilowane żeberka z delikatnym smakiem miodu. Jeśli chodzi o ten kawałek mięsa jestem dość wymagająca co tu dużo mówić żebro musi być miękkie i soczyste. Takie właśnie wyszło, dla mnie pyszne. Zapraszam... Składniki(...)żeberek przyprawa do żeberek

Kubki smaku
Żeberka w sosie z grzybów leśnych 175

Mięciutkie żeberka wieprzowe w aromatycznym sosie z grzybów leśnych. Długo duszone, co sprawia, że mięso z łatwością odchodzi od kości. Do tego dania warto wybrać mięsne i nietłuste żeberka. S KŁADNIKI: 1 kg żeberek wieprzowych sól pieprz czarny ok 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 cebula 400ml grzybów leśnych 1 łyżka mąki 1/3 szklanki śmietanki 30% smalec Żeberka(...)pociąć na kawałki, tak aby znalazły się po 2 kostki. Oprószyć obficie solą i pieprzem. Niewielką ilość smalcu rozgrzać na patelni i mocno obsmażyć żeberka z każdej strony. Muszą być dobrze zrumienione. Przełożyć do brytfanki lub garnka z szerokim dnem. Cebulę posiekać w piórka i usmażyć na patelni, na której smażyły się żeberka. Jeżeli wytopiło się dużo tłuszczu należy

https:KKuchniaMniam
Żeberka w modrej kapuście 106

Większość z Was pewnie zna żeberka na kiszonej kapuście. Ja dzisiaj wrzucam na talerz inną wersję - w czerwonej kapuście, z cebulką, czosnkiem i suszonymi grzybami. Wierzcie mi, od samego zapachu ślinka cieknie. I mimo, że kapusta mało modra w sosie, to pyszna i ona, i mięsko w niej duszone. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych (chudych), 1/4 główki czerwonej kapusty(...)octu balsamicznego, sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, kostka mięsna (można pominąć), olej do smażenia, 1 łyżka mąki na zasmażkę Sposób przygotowania: Żeberka podzielić na porcje, opłukać i osuszyć. Porządnie oprószyć solą, pieprzem i obiema paprykami. Odstawić na 3 - 4 godziny do lodówki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć

Nie tylko w kuchni
Wędzone żeberka z fasolą 132

wędzonych żeberek*, 1 listek laurowy, 5 ziaren pieprzu czarnego, 3 owoce ziela angielskiego, 2-3 ząbki czosnku, 500 g fasoli piękny jaś** 2 średnie cebule, 1 papryka żółtka, 1/2 papryki czerwonej, tłuszcz do smażenia – smalec, olej, tłuszcz gęsi.. 600 g pomidorów podłużnych*** Fasolę zalać wodą, zagotować. Odstawić na godzinę. Następnie gotować, aż będzie al dente. Odstawić do ostygnięcia, odcedzić(...)wody z gotowania nie wylewać) następnie obrać ziarna fasoli z łupiny. Obraną fasolę włożyć do garnka, zalać gorącą wodą z gotowania fasoli i dogotować fasolę do pożądanej miękkości. Żeberka podzielić na mniejsze kawałki (tak, aby każdy kawałek zawierał 2-3 żebra), włożyć do garnka, dodać pieprz, ziele, listek laurowy, ząbki czosnku, zalać wodą (tylko aby przykryła mięso) i gotować

królestwo garów
Żeberka duszone w cebuli. 99

Jest to danie, które przygotowuję na obiad, gdy nie mam czasu "stać przy garach", a jednocześnie chcę zaskoczyć bliskich pyszną potrawą. Żeberka należy dusić na wolnym ogniu co najmniej dwie godziny, przez co stają się one mięciutkie, soczyste, same odchodzą od kości i wręcz rozpływają się w ustach. Dodatek cebuli sprawia, że ich smak jest obłędny. Lubię je serwować(...)ziemniaczkami okraszonymi pysznym cebulowo-mięsnym sosikiem, a do tego mizeria ze śmietaną... Mmmm.... Pycha!!! Składniki na żeberka duszone w cebuli 1,2-1,5 kg żeberek ekstra mięsnych 4-5 średnich cebul przyprawa do żeberek      Żeberka dzielimy na porcje (każda ma mieć 1 kość), posypujemy przyprawą do żeberek i wlewamy około 1 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem

Rozpustne gotowanie
Żeberka z sosem keczupowo-cebulowym 129

wina. Czyli jak na takie "chemiczne świństwo" to nie najgorzej, prawda? Więc jak fakty na temat "chemiczności" tych esencji mamy ustalone to przejdźmy do konkretów. Dzisiaj mamy dla Was żeberka w sosie cebulowo-keczupowym. Danie naprawdę łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Łatwe, bo właśnie takie zwykle przedstawiamy na naszym blogu. Nie silimy się na bycie kopiami pana Amaro (chociaż(...)sianem, czy z dodatkiem lodów chrzanowych. Wiem, że większość z Was po prostu po pracy chce zrobić obiad. I w tym właśnie staramy się Wam pomóc. Potrzebujemy: 1 kg żeberek 2 cebule 3 łyżki miodu 250 g pikantnego keczupu sól esencja do sosu cebulowego Knorr Żeberka kroimy na kawałki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Solimy i dodajemy keczup wymieszamy

Marder&Marder Manufacture
Żeberka papryką wędzone, w miodzie i chili pieczone. Pyszny mięsny obiad 187

Prędzej czy później przychodzi pora na pyszny, mięsny obiad. Dawno w mojej kuchni żeberek nie było. Kilka razy z rzędu przygotowywałam je w coli . Tym razem będzie odmiana. Też pieczone lecz po uprzednim zamarynowaniu w miodzie płynnym i aromatycznych przyprawach. Najlepszą z nich i zarazem najnowszym nabytkiem Kuchni po mojemu jest wędzona papryka prosto z Anglii. Zamówiliśmy ją u Teściowej(...)przyprawa, która pięknie wzbogaca smak dań różnego rodzaju. Zabawne, że w Anglii dostępna jest w byle markecie, a u nas trzeba się jej trochę naszukać. Czy doda smaku Waszym żeberkom? Sprawdźcie sami ;) Składniki: ok 70 dag chudych żeberek 2 łyżki miodu płynnego (np wielokwiatowego lub z mniszka) 1 łyżeczka octu ryżowego 1 łyżka oliwy 1 średni ząbek czosnku solidna szczypta

Kuchnia po mojemu
Żeberka wieprzowe duszone z marchewką i cebulką. Smaczne i delikatne. 192

Jeśli uda się nam kupić chudziutkie żeberka, to nawet takie danie będzie lekkie, za sprawą tego, że do żeberek nie dodaję się ani grama tłuszczu, a do sosu nie dodaję żadnych zagęszczaczy typu mąka, czy śmietana. Tak przygotowane żeberka są bardzo smaczne i delikatne, doskonale komponują się z lekkim sosem z marchewki, cebulki i dobranych przypraw. Składniki - żeberka wieprzowe paski(...)marchewka 3 szt. - cebula 1 duża szt. - czosnek 2 ząbki - domowa wegeta, majeranek, listek laurowy, ziele angielskie Wykonanie Żeberka pocięte na mniejsze kawałki wkładam do szerokiego rondla i zalewam gorącą, przegotowaną wodą. Tylko tyle aby woda przykryła mięsko. Następnie do żeberek dodaje pokrojoną w plasterki marchewkę, w półplasterki cebulę, zmiażdżony czosnek, i wszystkie przyprawy. Duszę na wolnym ogniu do całkowitej

Kuchnia z widokiem na ogród
Kapuśniak na żeberkach 219

Pyszny kapuśniaczek ugotowany na wywarze z żeberek wieprzowych z dużą ilością majeranku. Smaczna kwaśna i rozgrzewająca zupka. składniki: 500 g żeberek wieprzowych ok 700 g obranych ziemniaków ok 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula 3 liście laurowe 3-4 łyżki majeranku sól,pieprz woda Na żeberkach ugotować bulion. Żeberka zalać ok 3 l wody i zagotować. Zebrać szumowiny, dodać cebulę(...)listki laurowe oraz sól i pieprz do smaku, gotować aż żeberka będą miękkie. Ugotowane żeberka wyłowić z bulionu i odłożyć. Kapustę kiszoną przepłukać 1 lub 2 razy jeśli jest bardzo kwaśna. Kapustę wrzucić do bulionu, dodać majeranek i gotować do miękkości. Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w osobnym garnku. Gdy kapusta będzie już miękka dodać odcedzone ugotowane ziemniaki. Gdyby

Monia miesza i gotuje
Żeberka słodko- ostre 148

Składniki: 1 kg żeberek 200 g przecieru pomidorowego 1 cebula 2 czerwone papryki 2 pomidory oliwa z oliwek 0,5 kubka brązowego cukru szczypta gałki muszkatołowej łyżeczka słodkiej papryki łyżka ostrej papryki 2 łyżki miodu sól  pieprz Przygotowanie: żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na oliwie cebulę obieramy, siekamy drobniutko, paprykę myjemy, filetujemy, kroimy w kosteczki(...)obieramy ze skórki, kroimy na ćwiarteczki. oliwę wlewamy na patelnię podgrzewamy, wrzucamy paprykę oraz cebulę, podsmażamy, dosypujemy gałkę oraz ostrą i słodką paprykę  do papryki wlewamy oliwę spod żeberek, dusimy, po około 5 minutach wlewamy całość do ciągle podsmażanych żeberek pomidory podsmażamy na odrobinie oliwy, wlewamy przecier i przelewamy wszystko do żeberek. Całość doprawiamy miodem, solą i pieprzem. Cukier

Luźna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania