Opis Krupnik: Krupnik, tradycyjny na żeberkach wieprzowych, syci aż miło. Nazwa tej zupy pochodzi od słowa krupa, czyli kasza jęczmienna. To właśnie dzięki tej kaszy powstaje nam pyszna zupa. Krupnik jest łatwą zupą do przygotowania. Jednak trzeba pamiętać o tym by dobrze dobrać proporcje kaszy do reszty zupy. Nie możemy dodać jej za dużo, żeby była nie za gęsta(...)idealna. Moja mama gotowała za czasów mojego dzieciństwa krupnik na golonce wieprzowej, taki był najczęściej. Ja jednak polecam Wam krupnik na żeberkach. Polecam Wam również nasze inne przepisy na zupy . Składniki: 30 dag żeberek 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej Włoszczyzna (marchewka, seler, pietruszka, por) Ziele angielskie Liść laurowy 3-4 ziemniaki Sól Natka pietruszki Sposób przygotowania: Na początku żeberka kroimy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneTradycyjna polska zupa - kapuśniak przygotowany na żeberkach, kiszonej kapuście wraz z dodatkiem ziemniaków oraz marchewki. Zupa jest dosyć gęsta i mocno sycąca. Idealna do podania w chłodne dni. Składniki na porcję dla 4-6 osób: 1,5 l wody 0,5 kg żeberek 0,5 kg kiszonej kapusty 4 średniej wielkości ziemniaki 2 średniej wielkości marchewki 1 pietruszka(...)selera 6 ziaren ziela angielskiego 2-3 listki laurowe 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach sól, pieprz oliwa z oliwek 2 łyżki sosu sojowego/lub przyprawy w płynie typu maggi Żeberka umyć. Do garnka wlać wodę, włożyć żeberka i całość zagotować. W międzyczasie marchewki, pietruszkę oraz selera obrać i umyć. Następnie usunąć szumowiny. Dodać warzywa (marchewki, pietruszkę oraz selera), listki
UgotowaćŻeberka na słodko – z miodem, cukrem i passatą pomidorową. Wpierw ugotowane, a następnie pokryte wspomnianą wyżej marynatą i zapieczone. Niestety, żeberka robiłam już dość dawno temu i nie zanotowałam sobie jak długo, w przybliżeniu choćby, żeberka były gotowane. Niby to nie problem, bo każdy może, a nawet powinien sam u siebie kontrolować czas gotowania, ale ja jakoś tak lubię(...)wiedzieć ile „pi razy oko” zajmie mi przygotowanie obiadu. No, trudno, wybaczcie;) 1,5 kg żeberek 100 g passaty pomidorowej 3 płaskie łyżki cukru 1 łyżka miodu 4 łyżki oleju 2 kostki rosołowe sól, pieprz Żeberka dzielimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do wody z dodatkiem kostek rosołowych (lub innych przypraw) i gotujemy na miękko. Passatę pomidorową, miód, cukier
Smaki Na TalerzuŻeberka to według mnie naprawdę świetne mięso! Tak właściwie to każde mięso przygotowywane razem z kością jest smaczniejsze. Też tak uważacie? Ja kupuję żeberka trójkąty, które mają na sobie spory kawałek czystego mięsa. Przygotowuję je w całości, aby później przy pomocy tasaka zgrabnie pokroić je na kawałki mięsa z kością. Chiński tasak Zwilling Pro to mój pomocnik kuchenny numer(...)rozmiarów bardzo dobrze układa się w dłoni, nie odczuwam zmęczenia podczas długotrwałego krojenia, co oznacza tylko jedno - jest on niesamowicie dobrze wyważony i ostry jak brzytwa! :) Potrzebujemy: 1 kg żeberek 80 ml sosu teriyaki 3 łyżki miodu 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolenry 1/2 łyżeczki soli Miód, sos teriyaki, pieprz, kolendrę oraz sól mieszamy
MamaOskarkachłodno i coraz częściej mam ochotę na cięższe dania. Odkąd pamiętam byłam mięsożercą i tak mi pozostało do dzisiaj. Chyba nigdy nie wyrzeknę się mięsa. Dzisiaj na obiad były żeberka z miodem i musztardą . To świetny przepis na łatwy i smaczny obiad. Wysiłku niewiele a efekt Was zaskoczy. Polecam. ŻEBERKA Z MIODEM I MUSZTARDĄ żeberka 4 łyżki miodu 4 łyżki(...)musztardy 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 3-4 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki papryki ostrej w proszku sól morska rozmaryn Umyte i osuszone żeberka posolić. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do niego resztę składników i dokładnie ze sobą połączyć. Tak przygotowaną marynatą posmarować żeberka i odstawić na całą noc do lodówki. Piec do przyrumienienia w piekarniku
Pieguskowa Kuchniażeberek 2 łyżki miodu sól pieprz majeranek hyzop szczypta chili 1 łyzka sosu sojowego ciemnego pieprz ziołowy staropolski 3 łyżki oliwy 3 łyżki śmietany. Żeberka dzielimy na porcje, przyprawy mieszamy z oliwą i nacieramy żeberka, odkładamy na kilka do kilkunastu godzin do lodówki. Rozgrzewamy głęboką patelnię i smażymy żeberka a obu stron na ciemno złoty kolor. Podlewamy wodą i dusimy(...)miękkości, uzupełniając wodę od czasu do czasu by nie doszło do przypalenia. Na koniec odparowujemy żeberka by sosu zostało tylko kilka łyżek na dnie, wyjmujemy mięso i dodajemy do sosu śmietanę. Gotujemy sos kilka minut. Podajemy żeberka z ziemniaczkami i surówkami , polewając sosem
Gotowanie jest łatweKrólewski grill , czyli żeberko i karczek Nadchodzi weekend , czyli czas odpoczynku w ogrodzie ,a co za tym idzie , także posiłków na świeżym powietrzu . Moja rodzinka lubi potrawy z grilla i kociołka , latem smakują najlepiej . Nie wykonuję ich fanatycznie co weekend , ale jak jest ładna pogoda trudno się oprzeć , tym bardziej,że w kuchni robi się mega gorąco podczas gotowania obiadu(...)świeżych ,liści czosnku niedźwiedziego ( może być suszony , ale to świeży nadaje ładnego zielonego koloru marynacie ) 2-3 ząbki czosnku 1/2 pęczka szczypiorku 4 łyżki oleju pieprz do smaku sól Żeberka : 1 pasek żeberek wieprzowych 5 łyżek ketchupu pikantnego 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 łyżki miodu ( ja używam miodu z mniszka ) 1 -2 ząbki czosnku sól
Ogrodnik w podróżyMiękkie,soczyste,pachnące jałowcem,w smacznym sosie żeberka.Niepowtarzalne i obłędne danie na obiad.Takim daniem przełamiecie każde lody powstałe w Waszym życiu.Polecam gorąco.Proste danie z minimum składników. 1 kg.żeberek wieprzowych 3 łyżki oleju 1 i 1/2 szkl.bulionu drobiowego 4 ząbki czosnku 5-6 ziarenek jałowca liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżka mąki sól(...)pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~Żeberka myjemy i osuszamy.Kroimy na małe kawałki(tak bay w kawałku była jedna kostka lub dwie).W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzewamy olej.Wkładamy mięso i szybko rumienimy ze wszystkich stron na dużym ogniu.Dolewamy bulion drobiowy.Dodajemy obrane ząbki czosnku.,rozgniecione ziarna jałowca i ziele angielski oraz liść laurowy..czekamy aż bulion się zagotuje,zmniejszamy ogień i gotujemy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 1000 g żeberek wieprzowych (pojedynczych kostek) składniki na marynatę: 125 ml przecieru pomidorowego 1 – 2 łyżeczki tabasco 2 – 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz wykonanie: W dużym garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy do niej żeberka(...)gotujemy przez ok. 10 min. Po tum czasie odsączamy je i umieszczamy w dużej szklanej misie. W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie składniki na jednolity sos. Polewamy nim żeberka, dokładnie obtaczamy aby całe były pokryte marynatą i wstawiamy do lodówki na minimum 60 min. Następnie wyciągamy żeberka z marynaty i grillujemy nag gorącymi węglami przez 10 -15 min. Następnie przesuwamy
Domowy Smak JedzeniaŻeberka zazwyczaj kojarzą się z daniem tłustym i mało atrakcyjnym. Dziś postaram się abyście zmienili zdanie i spróbowali tej potrawy. Składniki: żeberka 2 liście laurowe parę ziarenek ziela angielskiego 3 szt.cebuli kminek zmielony (około pół opakowania) sól pieprz olej Żeberka pokroiłam na małe kawałki i obsmażyłam na oleju na patelni na złoto-brązowy kolor. Przełożyłam je do garnka,zalałam niewielką(...)ilością wody, dodałam dwa listki laurowe i parę ziarenek ziela angielskiego. W międzyczasie pokroiłam w plasterki trzy duże cebule, posoliłam i zblanszowałam na patelni. Dodałam ją do żeberek i dusiłam około 40 minut. Dosypałam pół paczki zmielonego kminku,sól i pieprz. Cebulka zgotowała się i sos nabrał gęstej konsystencji. I już...uwierzcie na słowo pycha. Żeberka były mięciutkie
potrawyregionalneżeberek w pasku sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego gałązka rozmarynu świeżego oregano (najlepiej same kwiatostany) 200 g młodych purchawek 1 cebula pół szkl rosołu 4 łyżki śmietany Żeberka umyć, natrzeć oliwą, oblać ostem balsamicznym, posypać solą, pieprzem , posiekanym rozmarynem i porwanymi kwiatostanami oregano (mogą być listki) Tak przygotowane żeberka odstawić na kilka godzin(...)nawet do drugiego dnia pod przykryciem w lodówce. Żeberka okryć folią aluminiową i wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 st W tym czasie umyć i pokroić na plasterki purchawki, przysmażyć je z cebulką i odrobiną pieprzu ziołowego. Po upływie godziny z żeberek zdjąć folię , obłożyć podsmażonymi grzybami i podlać rosołem. Zmniejszyć temperaturę do 160 st i piec
Gotowanie jest łatweSkładniki: 1,5 kg żeberek, sól, pieprz, 1 duża cebula, puszka brzoskwiń, 10 łyżek ketchupu, 10 łyżek zalewy z brzoskwiń, łyżka tymianku, tłuszcz do smażenia. Sposób przygotowania : Żeberka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Smażymy na patelni na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w talarki, podsmażamy na tłuszczu pozostałym od żeberek(...)czasu aż zmięknie. Wykładamy na żeberka. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Dodajemy do żeberek. Ketchup mieszamy z zalewą pozostałą od brzoskwiń. Żeberka polewamy powstałym sosem. Posypujemy tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy ok. 1,5 godziny
Pobite gary BarbaryDziś danie dla zdecydowanych mięsożerców, którym kalorie nie straszne. Podsmażone żeberka, duszone w kapuście okraszonej słoninką. Idealny zestaw na zimę… lub na wizytę teścia Składniki: 1,5 kg żeberek (mięsnych) 2 kg kiszonej kapusty 20 dkg słoniny 2 duże cebule 1 l bulionu sól pieprz papryka majeranek ziele angielskie 7 kulek liść laurowy 4-5 sztuk 3-4 grzybki(...)suszone smalec do smażenia Przygotowanie: 1. Kapustę odcedzamy, jeśli jest długa kroimy i zalewamy wodą i odstawiamy. 2. Żeberka przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem i podsmażamy na smalcu na złotobrązowy kolor z każdej strony. 3. Podsmażone żeberka odstawiamy na bok i na pozostałym tłuszczu smażymy cebulkę pokrojoną w kostkę. 4. Odcedzamy kapustę i na patelni po cebulce podsmażamy
Kulinarna Patilogiamój ulubiony przepis na żeberka. Niestety w większości krajów arabskich wieprzowina jest bardzo trudno dostępna (czasami można ją kupić w specjalnych sklepach dla ekspatów), a w Arabii Saudyjskiej całkowicie zabroniona. Pozostaje mi więc jedynie podać Wam przepis, z którego sam mogę skorzystać tylko podczas przyjazdów do Polski. Składniki 1,5 kilograma żeberek wieprzowych oliwa lub olej do smażenia(...)pół łyżeczki ostrej papryki jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać 1-2 łyżki wody Czas gotowania piekarnik - 1,5 - 2 godziny, temperatura 150 stopni wolnowar 8-10 godzin Żeberka pokroić na porcje i wrzucić do wrzątku na 5 minut. Wyjąć i opłukać pod zimną wodą. Posypa ć solą i pieprzem, odstawic na godzinę. Żeberka obsmażyć krótko na ostrym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata