Żeberka wędzone w jednogarnkowym daniu 201korzyść potraw przygotowanych w jednym garnku przemawia także ich wyrazisty i wielowymiarowy smak, który możliwy jest do osiągnięcia dzięki swobodnemu przenikaniu się kluczowych aromatów wszystkich składników. Zapraszam na moje żeberka z jednego garnka. 👥 – 4 ⏰ – 140 minut 🥩 – 👍 Składniki 600 g żeberek wędzonych 12 ziemniaków 1 cebula 2 papryki chili Sałata Pak Choi 6 łyżek sosu sojowego 6 łyżek(...)przecieru pomidorowego 3 łyżki cukru brązowego 30 g masła 8 łyżek oliwy z oliwek Świeży rozmaryn Sól Pieprz świeżo zmielony Przygotowanie Żeberka podziel na mniejsze kawałki. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię, wlej trzy łyżki oliwy i dodaj masło. Włóż żeberka i gałązki rozmarynu, obsmaż mięso z każdej strony ok. 20 minut. W tym czasie ziemniaki obierz, cebulę również obierz i pokrój
RafalCook
Młoda kapusta na żeberkach 183Młoda kapusta to doskonały pomysł na wiosenny obiad. Ja dziś proponuję przepis na jej bardziej „sytą” wersję z dodatkiem żeberek. Można podawać samą albo z ziemniakami lub chlebem. Obowiązkowo z dodatkiem dużej ilości koperku. Uwielbiam maj w kuchni, same ulubione dania:) Młoda kapusta na żeberkach 1 główka młodej kapusty 1 kg żeberek trzy listki laurowe kilka ziaren pieprzu(...)ziela angielskiego 1 cebula 3 marchewki 3 łyżki przecieru pomidorowego kawałek kiełbasy albo boczku (można pominąć) pęczek koperku sól, pieprz do smaku Żeberka pokroić na kawałki i podsmażyć na oleju. Przełożyć do większego garnka, zalać litrem wody, wrzucić listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu. Gotować przez pół godziny. 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style
Smaczny zeszyt
Żeberka pieczone w kiszonej kapuście 176Bardzo prosty przepis na żeberka pieczone w kiszonej kapuście. Podaję z czeskimi knedliczkami. Proste składniki bez udziwnień. Smaczny obiad bez większego nakładu pracy z którym każdy sobie poradzi. użyłam 600 gramowy bardzo mięsisty pasek żeberek Marynata do mięsa ok. 8 łyżek oleju sól pieprz majeranek słodka papryka w proszku średniej wielkości cebula 600/700 gramów kiszonej(...)wegeta (przepis na domowej roboty wegetę ➦ tutaj ) 4/5 kulek ziela angielskiego 3/4 liście laurowe 1 szklanka wody lub bulionu Wszystkie składniki na marynatę dokładnie mieszamy. Żeberka dzielimy na mniejsze części i smarujemy dokładnie marynatą. Najlepiej gdyby poleżały w marynacie minimum 1 godzinę. Cebulę kroimy w piórka. Następnie żeberka obsmażamy z każdej strony na patelni
Andzia Pichci
Żeberka duszone w piwie 217Dziś międzynarodowy dzień piwa i piwowara , a ja zapraszam na żeberka duszone w piwie. 1 kg żeberek wieprzowych 1 cebula 2 marchewki 1 szkl. jasnego piwa około 2 szkl. bulionu 2 łyżki miodu sól, pieprz, vegeta papryka słodka majeranek, listek , ziele olej do smażenia śmietana Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na porcje, natrzeć przyprawami i odstawić(...)lodówki na minimum 30 minut.Następnie żeberka podsmażyć na oleju, przełożyć do garnka.Na pozostałym oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać miód i piwo , chwilkę razem pogotować, a następnie przelać do garnka z żeberkami.Dolać bulion, dodać marchewkę i gotować do miękkości żeberek.Pod koniec dodać śmietanę, koperek, można także sos zagęścić odrobiną mąki
Moje domowe kucharzenie
Krupnik 192Opis Krupnik: Krupnik, tradycyjny na żeberkach wieprzowych, syci aż miło. Nazwa tej zupy pochodzi od słowa krupa, czyli kasza jęczmienna. To właśnie dzięki tej kaszy powstaje nam pyszna zupa. Krupnik jest łatwą zupą do przygotowania. Jednak trzeba pamiętać o tym by dobrze dobrać proporcje kaszy do reszty zupy. Nie możemy dodać jej za dużo, żeby była nie za gęsta(...)idealna. Moja mama gotowała za czasów mojego dzieciństwa krupnik na golonce wieprzowej, taki był najczęściej. Ja jednak polecam Wam krupnik na żeberkach. Polecam Wam również nasze inne przepisy na zupy . Składniki: 30 dag żeberek 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej Włoszczyzna (marchewka, seler, pietruszka, por) Ziele angielskie Liść laurowy 3-4 ziemniaki Sól Natka pietruszki Sposób przygotowania: Na początku żeberka kroimy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kapuśniak na kiszonej kapuście (z żeberkami) 238Tradycyjna polska zupa - kapuśniak przygotowany na żeberkach, kiszonej kapuście wraz z dodatkiem ziemniaków oraz marchewki. Zupa jest dosyć gęsta i mocno sycąca. Idealna do podania w chłodne dni. Składniki na porcję dla 4-6 osób: 1,5 l wody 0,5 kg żeberek 0,5 kg kiszonej kapusty 4 średniej wielkości ziemniaki 2 średniej wielkości marchewki 1 pietruszka(...)selera 6 ziaren ziela angielskiego 2-3 listki laurowe 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach sól, pieprz oliwa z oliwek 2 łyżki sosu sojowego/lub przyprawy w płynie typu maggi Żeberka umyć. Do garnka wlać wodę, włożyć żeberka i całość zagotować. W międzyczasie marchewki, pietruszkę oraz selera obrać i umyć. Następnie usunąć szumowiny. Dodać warzywa (marchewki, pietruszkę oraz selera), listki
Ugotować
Słodkie żeberka 169Żeberka na słodko – z miodem, cukrem i passatą pomidorową. Wpierw ugotowane, a następnie pokryte wspomnianą wyżej marynatą i zapieczone. Niestety, żeberka robiłam już dość dawno temu i nie zanotowałam sobie jak długo, w przybliżeniu choćby, żeberka były gotowane. Niby to nie problem, bo każdy może, a nawet powinien sam u siebie kontrolować czas gotowania, ale ja jakoś tak lubię(...)wiedzieć ile „pi razy oko” zajmie mi przygotowanie obiadu. No, trudno, wybaczcie;) 1,5 kg żeberek 100 g passaty pomidorowej 3 płaskie łyżki cukru 1 łyżka miodu 4 łyżki oleju 2 kostki rosołowe sól, pieprz Żeberka dzielimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do wody z dodatkiem kostek rosołowych (lub innych przypraw) i gotujemy na miękko. Passatę pomidorową, miód, cukier
Smaki Na Talerzu
Żeberka teriyaki 208Żeberka to według mnie naprawdę świetne mięso! Tak właściwie to każde mięso przygotowywane razem z kością jest smaczniejsze. Też tak uważacie? Ja kupuję żeberka trójkąty, które mają na sobie spory kawałek czystego mięsa. Przygotowuję je w całości, aby później przy pomocy tasaka zgrabnie pokroić je na kawałki mięsa z kością. Chiński tasak Zwilling Pro to mój pomocnik kuchenny numer(...)rozmiarów bardzo dobrze układa się w dłoni, nie odczuwam zmęczenia podczas długotrwałego krojenia, co oznacza tylko jedno - jest on niesamowicie dobrze wyważony i ostry jak brzytwa! :) Potrzebujemy: 1 kg żeberek 80 ml sosu teriyaki 3 łyżki miodu 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolenry 1/2 łyżeczki soli Miód, sos teriyaki, pieprz, kolendrę oraz sól mieszamy
MamaOskarka
ŻEBERKA Z MIODEM I MUSZTARDĄ 161chłodno i coraz częściej mam ochotę na cięższe dania. Odkąd pamiętam byłam mięsożercą i tak mi pozostało do dzisiaj. Chyba nigdy nie wyrzeknę się mięsa. Dzisiaj na obiad były żeberka z miodem i musztardą . To świetny przepis na łatwy i smaczny obiad. Wysiłku niewiele a efekt Was zaskoczy. Polecam. ŻEBERKA Z MIODEM I MUSZTARDĄ żeberka 4 łyżki miodu 4 łyżki(...)musztardy 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 3-4 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki papryki ostrej w proszku sól morska rozmaryn Umyte i osuszone żeberka posolić. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do niego resztę składników i dokładnie ze sobą połączyć. Tak przygotowaną marynatą posmarować żeberka i odstawić na całą noc do lodówki. Piec do przyrumienienia w piekarniku
Pieguskowa Kuchnia
Żeberka miodowe 211żeberek 2 łyżki miodu sól pieprz majeranek hyzop szczypta chili 1 łyzka sosu sojowego ciemnego pieprz ziołowy staropolski 3 łyżki oliwy 3 łyżki śmietany. Żeberka dzielimy na porcje, przyprawy mieszamy z oliwą i nacieramy żeberka, odkładamy na kilka do kilkunastu godzin do lodówki. Rozgrzewamy głęboką patelnię i smażymy żeberka a obu stron na ciemno złoty kolor. Podlewamy wodą i dusimy(...)miękkości, uzupełniając wodę od czasu do czasu by nie doszło do przypalenia. Na koniec odparowujemy żeberka by sosu zostało tylko kilka łyżek na dnie, wyjmujemy mięso i dodajemy do sosu śmietanę. Gotujemy sos kilka minut. Podajemy żeberka z ziemniaczkami i surówkami , polewając sosem
Gotowanie jest łatwe
Królewski grill , czyli żeberko i karczek 215Królewski grill , czyli żeberko i karczek Nadchodzi weekend , czyli czas odpoczynku w ogrodzie ,a co za tym idzie , także posiłków na świeżym powietrzu . Moja rodzinka lubi potrawy z grilla i kociołka , latem smakują najlepiej . Nie wykonuję ich fanatycznie co weekend , ale jak jest ładna pogoda trudno się oprzeć , tym bardziej,że w kuchni robi się mega gorąco podczas gotowania obiadu(...)świeżych ,liści czosnku niedźwiedziego ( może być suszony , ale to świeży nadaje ładnego zielonego koloru marynacie ) 2-3 ząbki czosnku 1/2 pęczka szczypiorku 4 łyżki oleju pieprz do smaku sól Żeberka : 1 pasek żeberek wieprzowych 5 łyżek ketchupu pikantnego 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 łyżki miodu ( ja używam miodu z mniszka ) 1 -2 ząbki czosnku sól
Ogrodnik w podróży
grillowane żeberka wieprzowe 197adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 1000 g żeberek wieprzowych (pojedynczych kostek) składniki na marynatę: 125 ml przecieru pomidorowego 1 – 2 łyżeczki tabasco 2 – 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz wykonanie: W dużym garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy do niej żeberka(...)gotujemy przez ok. 10 min. Po tum czasie odsączamy je i umieszczamy w dużej szklanej misie. W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie składniki na jednolity sos. Polewamy nim żeberka, dokładnie obtaczamy aby całe były pokryte marynatą i wstawiamy do lodówki na minimum 60 min. Następnie wyciągamy żeberka z marynaty i grillujemy nag gorącymi węglami przez 10 -15 min. Następnie przesuwamy
Domowy Smak Jedzenia
DUSZONE ŻEBERKA 201Żeberka zazwyczaj kojarzą się z daniem tłustym i mało atrakcyjnym. Dziś postaram się abyście zmienili zdanie i spróbowali tej potrawy. Składniki: żeberka 2 liście laurowe parę ziarenek ziela angielskiego 3 szt.cebuli kminek zmielony (około pół opakowania) sól pieprz olej Żeberka pokroiłam na małe kawałki i obsmażyłam na oleju na patelni na złoto-brązowy kolor. Przełożyłam je do garnka,zalałam niewielką(...)ilością wody, dodałam dwa listki laurowe i parę ziarenek ziela angielskiego. W międzyczasie pokroiłam w plasterki trzy duże cebule, posoliłam i zblanszowałam na patelni. Dodałam ją do żeberek i dusiłam około 40 minut. Dosypałam pół paczki zmielonego kminku,sól i pieprz. Cebulka zgotowała się i sos nabrał gęstej konsystencji. I już...uwierzcie na słowo pycha. Żeberka były mięciutkie
potrawyregionalne
Żeberka pieczone i purchawki w sosie 168żeberek w pasku sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego gałązka rozmarynu świeżego oregano (najlepiej same kwiatostany) 200 g młodych purchawek 1 cebula pół szkl rosołu 4 łyżki śmietany Żeberka umyć, natrzeć oliwą, oblać ostem balsamicznym, posypać solą, pieprzem , posiekanym rozmarynem i porwanymi kwiatostanami oregano (mogą być listki) Tak przygotowane żeberka odstawić na kilka godzin(...)nawet do drugiego dnia pod przykryciem w lodówce. Żeberka okryć folią aluminiową i wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 st W tym czasie umyć i pokroić na plasterki purchawki, przysmażyć je z cebulką i odrobiną pieprzu ziołowego. Po upływie godziny z żeberek zdjąć folię , obłożyć podsmażonymi grzybami i podlać rosołem. Zmniejszyć temperaturę do 160 st i piec
Gotowanie jest łatwe