białej kapusty, ani za kapuśniakiem z kiszonej kapusty. Ale do pewnych smaków trzeba dorosnąć i obecnie z przyjemnością zajadam się obiema zupami. Ta jest dość sycąca, bo na żeberkach i u nas podawana jako samodzielny obiad. Ponieważ kolor zupy na kapuście nie napawa dość optymistycznie, to dodałam kurkumy i wyszedł piękny, słoneczny kolor. Składniki: ? 1 młoda kapusta ? 2 marchewki(...)pietruszka ? 1 cebula ? 1/2 kg żeberek ? sól, pieprz, kurkuma ? ziele angielskie, liście laurowe ? natka selera i pietruszki ? 3 łyżki oleju Wykonanie: ? Cebulę obrać, pokroić w kostkę. ? Żeberka pokroić na małe kawałki i obsmażyć na oleju, dodać cebulę, razem chwilę podsmażyć. ? Marchewkęi pietruszkę obrać, pokroić na kawałki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do żeberek z cebulą, przemieszać. ? Wlać
To co kochamZapraszam Wam po pyszny, aromatyczny, tradycyjny kapuśniak gotowany na żeberkach, boczku z dodatkiem kiełbasy. Kapuśniak ten jest gotowany z dużą ilością kapusty kiszonej, z dodatkiem ziemniaków. To jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Danie jest przygotowywane z kiszonej kapusty i zwykle mieszane z innymi składnikami, takimi jak kiełbasa, cebula, marchew i różne przyprawy, aby aromatyczny bulion. Zupa kapuśniak może być(...)kiszonki powinniśmy jeść w okresie jesienno – wiosennym. A czy wiecie co wybrać? Kiszone czy kwaszone? Które produkty warto wybrać? Kapuśniak składniki Możecie do przygotowania kapuśniaka wykorzystać same świeże żeberka, jeśli nie udało Wam się kupić żeberek wędzonych. Pamiętajcie również aby nie odciskać, ani nie przepłukiwać kapusty, bo straci ona cały smak i zamiast kapuśniaka, będziemy mieli zwykły bulion. Kapuśniak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!okraszonymi słoniną i cebulą ziemniakami, ale nie w jednym naczyniu. Jak zawsze przed przygotowaniem warto zadbać o dobrej jakości składniki, czyli porządnie ukiszoną swojską kapustę oraz ładne paski żeberek. Zapraszamy na przepis i gorąco polecamy! Szklanka ma 250 ml Krupnik z kapustą kiszoną Składniki: żeberka wieprzowe paski: 600 – 700 g kapusta kiszona: 400 – 500 g ziemniaki(...)liść laurowy: 1 szt. ziele angielskie: 2 – 3 ziarna suszone grzyby: 2 – 3 szt. majeranek: 1 łyżka sól i pieprz do smaku Krupnik z kapustą kiszoną Przygotowanie: Żeberka dokładnie myjemy i kroimy na porcje. Włoszczyznę obieramy. Mięso oraz warzywa przekładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy suszone grzyby oraz opaloną cebulę i zalewamy 2 litrami przefiltrowanej wody
Kuchnia Na Wypasiemakaronowa z kabanosami , a na następny dzień powstała jeszcze słynna zupa kabanosowa. Kabanosica, bo tak zabawnie postanowiłam nazwać tą zupę, to coś rewelacyjnego. Wywar gotowany na jarzynach i wędzonych żeberkach wieprzowych stworzył aromatyczną bazę do tej zupy. Później dodałam do niej kabasony, dużo ziemniaków i całość zakłóciłam śmietanką. Obłędny smak za którym już tęsknimy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kabanosica czyli(...)godz. Kalorie 160 kcal Kabanosica – zupa z wędzonymi kabanosami wieprzowymi i ziemniakami. Pożywna zupa kabanosowa ze smakowitym aromatem wędzonki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: BULION 1 kawałek wędzonych żeberek (około 20 centymetrowy) 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek korzenia selera 1 kawałek pora 1 żółta cebula 3 ziela angielskie 3 liście laurowe sól i zmielony pieprz ZUPA KABANOSOWA
ProstePesto.pllodówce przygotowany pożywny obiad. Kapuśniak ze śmietaną, czeski przepis na kapuśniak tradycyjny z Moraw. Kapuśniak zabielany z kiszonej kapusty 4-5 średnich ziemniaków, 300-400 g wędzonych żeberek wieprzowych, 200 g wędzonego boczku, 300 g dobrej wędzonej, pikantnej kiełbasy, około 1 kg kiszonej kapusty, 2 średnie cebule, 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki lub papryki wędzonej, jest dostępna(...)pieprz do smaku zasmażka 1-2 łyżki mąki pszennej 1-2 łyżki smalcu około 1 łyżki kwaśnej śmietany na każdą porcję Przepis na kapuśniak zabielany śmietaną 1. Żeberka włóż do dużego garnka i zalej wodą, tak aby były całkowicie zakryte. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i gotuj pod przykryciem około 1 godziny lub do chwili
Cztery FajeryPyszne żeberka z kiszoną kapustą w słoiku. Danie obiadowe zamknięte na dłużej :) SKŁADNIKI : 3 kg kiszonej kapusty liść laurowy, pieprz w ziarnkach i ziele angielskie 2-3 kg żeberek(...)PRZYGOTOWANIE : Żeberka myjemy , osuszamy i przyprawiamy. układamy na blaszce piekarnika, przykrywamy folia i pieczemy około 1-2 godzin, w temperaturze 180 % C, do miękkości. Pod koniec pieczenia ściągamy folię. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Do kapusty wlewamy soki które wytworzyły się z pieczenia żeberek. Mieszamy. Do słoików wkładamy porcję
Kulinarne Fantazje Marioliwiosenna zupa. Przygotowuje się ją bez dodatku kiszonej kapusty, dlatego jest delikatna w smaku. Natomiast wędzony boczek nadaje zupie charakterystycznego smaku. Ja kapuśniak z młodej kapusty ugotowałam na surowych żeberkach wieprzowych, ale mogą to być również żeberka lub kości wędzone. Natomiast jeżeli pominiemy ten składnik to przygotowanie zupy będzie bardzo szybkie. Gotując kapuśniak z młodej kapusty warto skorzystać z młodych(...)koperkiem! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Kapuśniak z młodej kapusty: 1 główka młodej kapusty (około 800 g) 150 g boczku wędzonego 300 g kiełbasy podwawelskiej lub toruńskiej 400 g żeberek wieprzowych 3 marchewki 1 pietruszka 5 średniej wielkości ziemniaków 1 nieduża biała cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu sól 1/2 pęczka koperku
Danka PichciDzisiaj wychodzę do was z propozycją krzepiąco rozgrzewającej zupy, na bazie żeberek wieprzowych, oraz kapusty kiszonej, która jak powszechnie wiadomo, jest królową wielu polskich przepisów kulinarnych. Nasza rodzima kuchnia jest zdrowa, musi być sycąca ("taki mamy klimat") i jest niepowtarzalnie smaczna! W moim wariancie przyjemnie kwaśny smak kapuśniaku osiągniemy dzięki wzbogaceniu zupy sokiem z kapusty kiszonej, a wyrazistości doda(...)spora ilość kminku. To wszystko, w połączeniu z wywarem z żeberek sprawia, że nikt nie pozostanie obojętny wobec kapuśniaku na żeberkach, bo do zmierzenia się z tym daniem wszystkich zapraszam! Szczegóły jak go zrobić, jak zwykle w linku. Życzę smacznego! Składniki: 700 g żeberek wieprzowych 2 marchewki 4 ziemniaki
R'n'G KitchenKruche, soczyste zeberka to doskonała potrawa dla wszystkich mięsożerców Co potrzeba: 1 kg żeberek z kostkami, 3 duże cebule (ok. 600 g), 2 łyżki oleju, 1 płaska łyżeczka soli, 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu Co potrzeba na marynatę: 2 łyżki oleju rzepakowego, 5 łyżek sosu sojowego ciemnego, 4 łyżki keczupu pikantnego, 1 płaska łyżka czosnku granulowanego, 1 płaska łyżka czosnku niedźwiedziego(...)płaska łyżka oregano, 1 płaska łyżka tymianku Wykonanie: Składniki na marynatę mieszamy w większym pojemniku. Żeberka myjemy, kroimy na kawałki w ten sposób, żeby każdy kawałek miał dwie kostki, wkładamy do marynaty, ręką okładamy marynatą, wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie cebulę kroimy w ćwierćplasterki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piekli żeberka, dodajemy 2 łyżki
Bułka z ChlebemTradycyjny przepis na domowy kapuśniak z kiszonej kapusty. Zupa kapuśniak z ziemniakami i podsmażoną cebulką, doprawiona świeżo zmielonym pieprzem i kminkiem. Najlepszy, domowy kapuśniak ugotowany na wędzonych żeberkach - oto przepis, składniki i przygotowanie krok po kroku. Składniki i przyprawy na domowy kapuśniak: około 300g wędzonych żeberek wieprzowych pęczek włoszczyzny, oczyścić, obrać i pokroić na mniejsze kawałki 500g kiszonej kapusty, odciśniętej(...)ziemniaków, obrać i pokroić w kostkę sól, pieprz, kminek do smaku liść laurowy i ziele angielskie do wywaru (ewentualnie) Przepis na domowy kapuśniak z kiszonej kapusty: Krok 1. Wędzone żeberka opłukać, włożyć do garnka wraz z oczyszczoną włoszczyzną, zalać wodą i ugotować wywar. Kapustę kiszoną pokroić, dodać kminek i szybko obgotować na silnym ogniu bez przykrycia (w oddzielnym garnku. Krok
Moja Książka KucharskaDziś wieczorem w domu, przewaga testosteronu. Żeby znowu nie oglądać miny kota ze „Shreka”, zapodam mięso. Żeberka są dobre na wszystko, zawsze. Myślałam, że będą musiały się długo piec, żeby mięcho fajnie odchodziło od kości. Właściwie to wystarczyło im 1,5 godziny. Są słodkie, aromatyczne, cytrynowe. Zastanawiałam się co do nich podać. Zaraz lecę do kuchni, gotować ciemny(...)ryż. Dodam do niego czerwoną cebulę, marynowane ostre papryczki, ogórek kiszony i oliwę. Powinno pasować. Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki miodu 2 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki wody 4 ząbki czosnku 2 łyżki oregano starta, na najmniejszych oczkach, skórka z całej cytryny sok z 1 cytryny 1 łyżka ostrej
KardamonovyPyszna i bardzo sycąca kapustnica czyli kapuśniak po słowacku. Żeberka, kapusta kiszona oraz swojska kiełbasa, to podstawy kapustnicy. Czym więc się różni od naszego klasycznego kapuśniaku? Przede wszystkim dodatkiem suszonych owoców oraz innych przypraw, które sprawiają, że w jest niej „więcej smaków”. Kapustnica jest również bardziej treściwa. Przyprawą, która wyróżnia się w tej zupie jest bez wątpienia przesmażona(...)zupy. Kapustnica to danie idealne na jesienne i zimowe dni. Najlepsza, oczywiście podgrzana następnego dnia kiedy wszystkie smaki się spotęgują. Zapraszamy na przepis. KAPUSTNICA CZYLI KAPUŚNIAK PO SŁOWACKU Składniki: żeberka wieprzowe: 0,5 kg kiełbasa swojska wędzona: 150 -200 g kiszona kapusta: 0,5 kg cebula: 1 szt. czosnek: 2 ząbki pieprz w ziarnach: 1 łyżeczka ziele angielskie: 3 kulki
Kuchnia Na WypasieInna odmiana żeberek. W sosie śmietanowym na bazie świeżych grzybów leśnych Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych sól pieprz 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżka majeranku 2 cebule 1 ząbek czosnku 500 świeżych leśnych grzybów olej 2 listki(...)laurowe ziele angielskie ( wg uznania ) 2 łyżki proszku grzybowego z suszonych kani 500 ml słodkiej śmietany 18 % Przygotowanie: Żeberka opłukałem, osuszyłem, podzieliłem na porcje szer. ok. 8 cm (tak na 2-3 kostki). Natarłem solą, mielonym pieprzem, granulowanym czosnkiem, mieloną papryką i majerankiem. Odstawiłem, pod przykryciem, w chłodne miejsce
R'n'G KitchenPyszna, aromatyczna i bardzo sycąca zupa na żeberkach wędzonych. Mowa tu oczywiście o krupniku. Zupa ta ugotowana jest dosłownie w godzinę, obowiązkowo musi w niej być kasza jęczmienna i kawałki mięsa :) W moim domu jest tak bardzo lubiana, że zawsze jak gotuje to od razu na 2- 3 dni. No i przyznam, że zupa ta jest lepsza następnego dnia(...)ugotowaniu. Składniki: * około 200- 300 g żeberek wędzonych (użyłam żeberek z wędzarni Podlaska Chata , mojej recenzji na temat produktów możecie poczytać tutaj ) * 1 podudzie z kurczaka * 2 marchewki * pół korzenia pietruszki * nieduży kawałek korzenia selera * 3 większe ziemniaki * 3 łyżki kaszy jęczmiennej * sól do smaku * 3 liście laurowe * 4 ziarenka ziela angielskiego * 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Zrób to smacznieDzisiaj pomysł na żeberka w nieco innej odsłonie. Przygotujemy je w bardzo prosty sposób. Będą pieczone na nutę amerykańską - pięknie przypieczone, lekko słodkie. To właśnie coca-cola nadaje mięsu przyjemnej słodyczy, a samo mięso zrobione w ten sposób jest mięciutkie i kruche ŻEBERKA W COCA-COLI Składniki: ok. 1 kg żeberek 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur do mięs 3 ząbki(...)czosnku 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka oleju 2 szkl coca-coli Przygotowanie: Żeberka kroimy na kawałki, nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę wymieszanym z olejem, miodem, solą i przyprawą Vegeta Natur do mięs. Odstawiamy do lodówki na noc. Żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy coca-colą. Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach przez 75 minut
Bon appetit mon amie