składniki * 50 dag kapusty kiszonej * 1 kg ziemniaków * 30 dag cienkiej kiełbasy * 30 dag żeberek lub kości wędzonych * mały kawałek biodrówki wieprzowej ( z kostką), żeberek surowych, lub kości na zupę * opcjonalnie plaster łopatki, wielkość według uznania * marchewka, pietruszka, seler, por * cząber * sól, pieprz * papryka słodka mielona * papryka ostra mielona * przyprawa typu vegeta ( niekoniecznie) * mąka uprażona za złoty kolor na suchej(...)patelni Sposób wykonania Żeberka, kości, mięso umyć i włożyć do garnka, marchewkę, pietruszkę, cebulę, kawałek selera i pora obrać, umyć i również włożyć do garnka, wlać wodę, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem. W między czasie obrać ziemniaki, umyć i pokroić w kostkę, kiełbasę pokroić w ćwierć plasterki i podsmażyć na oleju. Kapustę odcisnąć z soku, zachowując
Mix smakuZapraszam na pyszne i soczyste żeberka z przyprawami Piątnica . Postanowiłam przygotować je troszkę inaczej , z dodatkiem miodu i chilli . Składniki ; Około 1 kg żeberek 1 szklanka dobrej oliwy Bazylia Piątnica Zioła prowansalskie Piątnica Papryka czerwona Piątnica Czosnek granulowany 3 łyżki miodu Cytryna Szczypta rozmarynu , tymianku 1 łyżeczka(...)musztardy Szczypta chili Vegeta Wykonanie; Żeberka umyć i osuszyć ręczniczkiem . Z około 3 łyżek miodu, 1 szklanki dobrej oliwy , łyżeczki musztardy , odrobiny soku z cytryny i przypraw zrobić marynatę zanurzyć w niej żeberka i natrzeć . Przykryć miseczkę z mięsem i odstawić na noc do lodówki . Żeberka przełożyć do rękawa wlać troszkę marynaty w której moczyło się mięso . Dobrze zawiązać
Sama słodycz i szczypta chiliPomidorowa z ryżem i ziemniakami a na dodatek ugotowana na żeberkach to nasza propozycja na obiad. Żeberka możemy wcześniej zapeklować, ale nie musimy. Jednak peklowane nadają zupie zupełnie innego smaku. Kilka żeberek delikatnie posypujemy solą peklową i pokrojonym drobno czosnkiem. Pozostawiamy na ok. 2 godziny. Torebkę ryżu gotujemy osobno. Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy(...)litra wody. Wkładamy opłukane żeberka. Dodajemy 3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, opaloną cebulkę i warzywko lub sól do smaku. Kiedy żeberka są miękkie, dodajemy ziemniaki i marchewkę. Gotujemy do miękkości i wsypujemy ryż. Słoiczek koncentratu pomidorowego mieszamy z 200 ml słodkiej śmietanki. Dolewamy do tego trochę naszej zupy, mieszamy i wszystko wlewamy do garnka. Zagotowujemy, dosmaczamy
Maminek kulinarnyJedno danie na obiad, czyli kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach. Potrzebujemy: -3-4 żeberka mięsne -0,5 kg kiszonej kapusty -liść laurowy -ziele angielskie -majeranek -warzywko lub sól i cukier do smaku Do garnka wlewamy ok. 2,5 l zimnej wody. Wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe i wkładamy żeberka. Zagotowujemy, zbieramy "szum(...)następnie dokładamy kiszoną kapustę. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości żeberek ( ok. 1 godz.). Wyławiamy żeberka i obieramy z mięsa. Mięso dzielimy na małe cząstki i dodajemy je do garnka z kapustą. To jest moment, kiedy doprawiamy do smaku, czyli dodajemy warzywko lub sól i cukier a także majeranek. Chwilę gotujemy i gotowe. Kapuśniak
Maminek kulinarnyZupę ogórkową zazwyczaj gotuję albo na skrzydełkach - jest wtedy delikatna, albo na wędzonym żeberku i wychodzi wtedy bardziej wyrazista z wędzoną nutą ... obie wersje są smaczne a zależą tylko od tego, co w danym momencie mam w lodówce lub zamrażarce. Tym razem wygrzebałam piękne wędzone żeberka :-) Składniki: pasek żeberek wieprzowych słoik ogórków kiszonych 5 ziemniaków 2 marchewki 2 małe(...)pietruszki kawałek selera liść laurowy ziele angielskie 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz 2 łyżki sklarowanego masła Wykonanie: Warzywa umyć, oskrobać, pokroić w kostkę. Żeberka zalać wodą,dodać liść laurowy, ziele angielskie, odrobinę posolić i gotować ok 25 minut. Następnie dorzucić nasze warzywka: marchewkę, pietruszkę,seler i ziemniaki. Gotować do momentu kiedy warzywa będą miękkie
Walijskie PichcenieKolejnym obiadkiem są żeberka z kapustą. Osobiście nie lubię tłustych dań, a pieczenie mięsa w rękawie do pieczenia sprawia, że cały tłuszcz się wytapia i pozostaje nam pyszne mięsko. Składniki: 1 kg żeberek, 1 przyprawa do żeberek, 1 kg kapusty kiszonej, 300 g boczku, 3 liście laurowe, 4 kuleczki ziela angielskiego, 1 łyżeczka vegety, 0,5 łyżeczki kminku, 5 ziarenek(...)pieprzu. Przygotowanie: Żeberka dokładnie myjemy. Następnie tniemy na kawałki, tak co drugą kość. Przyprawiamy przyprawą do żeberek i wkładamy do rękawa do pieczenia. Zamykamy z obu stron. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez godzinę. Przez pierwsze 15 min. pieczemy w 200 stopniach, a potem w 180 stopniach. Kapustę kiszoną płuczemy. Następnie wkładamy do garnka, dolewamy 2-3 szklanki
Aga w kuchniMięciutkie żeberka z ziemniakami i cebulką-obiad mistrzów. Danie te jest przygotowane w woku specjalną techniką, aby nie utracić miękkości żeberek, chrupkości ziemniaków i zapachu cebuli, wszystko to z początku było obsmażane na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu a następnie duszone w niedużej ilości bulionu. Udało się po prostu niesamowicie, na tyle smacznie, że danie znikło z talerzu bardzo szybko. Składniki(...)żeberek wieprzowych 5 średnich ziemniaków 4 średnie cebulki szklanka bulionu 100 ml oleju sól, pieprz łyżeczka sproszkowanej kolendry Przygotowanie: W woku bardzo mocno rozgrzewamy tłuszcz. Obsmażamy do chrupiącej skórki żeberka ok. 10 min. Następnie w tymże tłuszczu obsmażamy pokrojoną w pół talarki cebulkę, dzięki bardzo wielkiej temperaturze oleju cebulka obsmaża się za 3-5 min. Po tym obsmażamy ziemniaki
Kuchnia Łukaszawspaniałymi produktami. Miód nektarowo-spadziowy - o wspaniałym bursztynowym kolorze i delikatnym smaku - to dla mnie produkt uniwersalny, pasujący do wielu potraw i napoi. Dziś przygotowałam na jego bazie - żeberka. Żeberka w miodzie - przepis Porcja żeberek Do marynaty: 3 łyżki płynnego miodu nektarowo-spadziowego Sądecki Bartnik 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 1 łyżeczka słodkiej(...)papryki 3 łyżeczki przyprawy do żeberek lub uniwersalnej przyprawy do wieprzowiny Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Polac marynatą żeberka i dokłądnie natrzec. Odstawić na 2 godzinki do lodówki. Piec około 90 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać, np z pieczonymi kartofelkami. Smacznego ! Zapraszam na zakupy do sklepu internetowego TUTAJ Znajdziecie tu bogatą ofertę miodów oraz innych produktów
kolorowotorcikowoŻeberka w coli zdobyły serca smakoszy na całym świecie. Dzięki unikalnej marynacie na bazie coli, żeberka stają się soczyste i aromatyczne. Statystyki pokazują, że grillowanie jest jednym z ulubionych sposobów przygotowywania potraw na świeżym powietrzu. Odkryj tajemnice przyrządzania doskonałych żeberek w coli z grilla! Żeberka w coli z grilla to dość oryginalne połączenie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zupa wiejska na żeberkach Rozgrzewająca, treściwa i mega smaczna zupka. Idealna na chłodne dni. Polecam! Składniki: 1 pasek żeberek o wadze ok 1 kg 2-3 ziemniaki 1 marchew pół pora pół pęczka pietruszki 1 puszka fasolki (białej lub czerwonej) 1 ząbek czosnku 3 łyżki kaszy jęczmiennej wiejskiej ok 1 litr wody 0,5 litra passaty pomidorowej Przyprawy(...)sól, pieprz, ostra papryka, cukier, liść laurowy, ziele angielskie 2 łyżki mąki *** Żeberka kroimy na porcje po 2-3 kości w każdej *** *** Mięso przekładamy do garnka, zalewamy wodą *** *** Dodajemy po 2 kulki ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy oraz 1 łyżeczkę soli, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 1godzinę *** *** W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Ziemniaki
Blog z ApetytemŻEBERKA W SOSIE GRZYBOWYM SKŁADNIKI 1,3 kilograma żeberek wieprzowych; 350 gramów świeżych podgrzybków; 1 duża cebula; mielony kminek; tymianek suszony lub świeży; gęsta, kwaśna śmietana; mąka pszenna; sól, pieprz; przepis na żeberka w sosie grzybowym Artykuł Żeberka w sosie grzybowym duszone pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaŻEBERKA DUSZONE Z WARZYWAMI SKŁADNIKI 1,5 kilograma żeberek wieprzowych; 500 gramów fasolki szparagowej; 200 gramów kurek (opcja); 2 białe papryki; 2 dojrzałe pomidory; mały seler; 2-3 ząbki czosnku; 1 duża cebula; słodka, mielona papryka; kminek mielony; sól, pieprz; przepis na żeberka duszone z warzywami Artykuł Żeberka duszone z warzywami pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaJedna z moich ulubionych zup - pełna smaku zupa buraczkowa, gotowana na żeberkach. Zupa konkret, gęsta od warzyw a porcja mięsa sprawia, że drugie danie nie potrzebne. A wegetariańskim amatorom buraczków przypominam przepis na barszcz po ukraińsku. Zupa buraczkowa na żeberkach Składniki 1,5 kg żeberek 2 łyżki oleju 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały kawałek selera(...)ziela angielskie 2 liście laurowe 5 buraków 5 ziemniaków 3 łyżki śmietany 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku pół pęczka koperku Wykonanie: Żeberka pokroi na porcje z jedną kostkę, posolić z każdej strony, podsmażyć na patelni z każdej strony na oleju, przełożyć do garnka. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce, przełożyć
Smaczny zeszytZawieruszony przepis na pyszną zupkę.Krupnik z dodatkiem grzybów mun i pomidorów z puszki. 2-3 żeberka puszka pomidorów krojonych 2 marchewki kilka ziemniaków 3/4 szkl.kaszy jęczmiennej listek, ziele sól, domowa wegeta grzyby mun Żeberka umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą , dodać przyprawy i gotować.W międzyczasie obrać i pokroić ziemniaki i seler.Marchewkę obrać(...)zetrzeć na tarce.Przełożyć do garnka z żeberkami.Dodać pomidory,kaszę i gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków.Wyjąć żeberka , usunąć kości,a mięsko pokroić i dodać do zupy
Moje domowe kucharzenie