się dla osób zajętych. Można podawać z ziemniakami lub kaszą, co kto woli. Idealnie komponuje się z surówką z kiszonej kapusty. Przepis na surówkę znajdziecie tutaj: Składniki: * 2 płaty żeberek * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * woda * mąka na zatrzepkę * papryka słodka w proszku * kostka mięsna * wegeta, pieprz * Kasza gryczana Przepis na surówkę znajdziecie tu: surówka z kiszonej kapusty Żeberka(...)przyprawiamy i nacieramy papryką słodką. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na oleju aż się zeszkli. Pod sam koniec dodajemy czosnek i podsmażamy jeszcze przez chwilę. Do garnka dodajemy żeberka oraz cebulę. Całość zalewamy wodą, aż żeberka będą w 3/4 zakryte. Gotujemy 30 minut, po czym sprawdzamy czy nie trzeba dodać wody. Gotujemy 1 godzinę i przyprawiamy wegetą, pieprzem oraz
Klasyka GotowaniaSkładniki: 300 g wędzonych żeberek 200 g wędzonego boczku 700 g kiszonej kapusty 3 listki laurowe 8 ziarenek pieprzu 6 ziarenek ziela angielskiego 1 duża cebula 3 ziemniaki ewent. marchew łyżeczka suszonego majeranku sól i pieprz Wykonanie: 1. Żeberka umyć, pokroić na porcje, zalać zimną wodą. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotować pod przykryciem(...)miękkości mięsa. Żeberka wyciągnąć z wywaru, przestudzić i oddzielić mięso od kości. 2. Kiszoną kapustę w miarę potrzeby poszatkować. Przełożyć do garnka ( wraz z sokiem ), zalać zimną wodą do przykrycia i ugotować do miękkości. 3. Boczek pokroić w drobne paski i podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojoną cebulę i lekko podsmażyć. 4. Ziemniaki obrać i pokroić
Atlas SmakówŚląski kapuśniok gotuje się na niewielkim kawałku żeberek wieprzowych wędzonych lub surowych. Najczęściej podaje się go z dodatkiem okraszonych skwarkami ziemniaków. Ziemniaki i warzywa na patelnię okraszone grzybami leśnymi stanowią świetny dodatek do mojego kapuśnioku. Śląski kapuśniok 30 dag kapusty kiszonej 20 dag żeberek wieprzowych 1 litr wody 1 opakowanie mrożonki Hortex "Warzywa na patelnię z grzybami leśnymi(...)duża cebula 2 łyżki masła sklarowanego 1 łyżka mąki 1/2 łyżeczki kminku 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz czarny do smaku Żeberka zalej litrem wody, zagotuj i zdejmij szumowiny. Lekko posól i gotuj dalej na małym ogniu do miękkości. Wyjmij żeberka, obierz je z kości i pokrój drobno. Kapustę kiszoną pokrój drobno, wrzuć do zupy i ugotuj do miękkości. Posiekaj
Gotuj Sam!sukcesie Pieczonych żeberek z miodem, przedstawiam Wam ich nową odsłonę z dżemem morelowym i sosem sojowym. Żeberka są kruche, mięciutkie i rozpływają się w ustach, co jest zasługą pieczenia w worku. Gorąco polecam, szczególnie teraz, kiedy na dworze jest zimno, bo mięsko z odrobiną tłuszczyku doda nam energii. Mam nadzieję(...)tylko energii, a nie nadmiaru kalorii. Składniki: • 1 kg żeberek wieprzowych Marynata • 6 łyżek niskosłodzonego dżemu morelowego • 3 łyżki sosu sojowego • 2 łyżki soku z cytryny • 1/2 łyżeczki pieprzu Wykonanie: • Wszystkie składniki marynaty połączyć razem i podgrzać do rozpuszczenia dżemu. • Żeberka pokroić tak, aby powstały porcyjki z jedną kością, i wymieszać z wystudzoną
To co kochamkapuśniak, bo jakoś wcześniej nie było mi z nim po drodze. Wyszedł naprawdę smaczny, pachnący wędzonką, z miękką kapustą i rozpływającymi się w ustach żeberkami. Następny będzie z golonką! Składniki: • 500 g kapusty kiszonej • 500 g żeberek • 200g kiełbasy wędzonej • 1 cebula • kawałek pora • 1 marchewka • 1 pietruszka • sól, pieprz do smaku(...)paski i podsmażyć na oleju. • Dodać startą na grubej tarce marchewkę i pietruszkę. • Zalać wrzątkiem – ok. 2 litry, dodać przyprawy i żeberka pokrojone na kawałki z jedną kością, gotować 20 minut. • Wrzucić wypłukaną i pokrojoną kapustę kiszoną. Gotować na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. • Na 30 minut przed
To co kochamŁodzi istnieją pewne różnice w podawaniu tej potrawy, w niektórych domach prażoki nakłada się na część głębokiego talerza, a na pozostałą część nalewa zupy. Kapuśniak gotowany jest najczęściej na żeberkach wieprzowych, ja ugotowałam go na przygotowanym wcześniej wywarze z podwędzanej giczki, dzięki czemu smak jest jeszcze ciekawszy, głębszy. Łódzki kapuśniak przyrządza się oczywiście z kapusty kiszonej! W tej prostej(...)dużej zawartości witaminy C. Polecam! Jeżeli chcecie zerknąć na inne polskie, jesienne zupy zajrzyjcie do Malwiny i Emilii po ich propozycje. Kapuśniak z prażokami Składniki : 2l wywaru wieprzowego (wędzone żeberka, u mnie wędzona giczka 400-500g, 2 marchewki, pietruszka, kawałek korzenia selera, cebula, kawałek pora,2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu, sol),(ewentualnie można dodać
Codzienne Gotowanietylko by były one najwyższej jakości ( najlepiej nabyte dzień wcześniej na lokalnym targu). składniki dla czterech osób wywar 400 g żeberka wieprzowego 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 cebula kawałek korzenia selera 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) szczypta lubczyku sól,pieprz zupa 3 ugotowane buraki 2 łyżki(...)duża cebula 1 ząbek czosnku 150 ml słodkiej śmietany 30% pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz sposób przygotowania Żeberko wieprzowe kroimy na mniejsze kawałki, selera dokładnie myjemy i kroimy w drobniejsze części. Do garnka wkładamy cebulę, dodajemy selera, marchew, pietruszkę, oraz mięso wieprzowe i zalewamy dwoma litrami zimnej
Miód i pieprzSkładniki: żeberka 1 kg/cielęce, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 3 łyżki, smalec 1 łyżka, cebula 4 sztuki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, woda 5 szklanek, natka pietruszki - ile potrzeba żeberka podzielić na porcje, natrzeć paprykami, kucharkiem, obsypać mocno mąką na gorącym smalcu zrumienić żeberka(...)podsmażać z 5 minut wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, do smaku wlać przyprawę w płynie przed podaniem wsypać natkę pietruszki, podawać z czym się lubi - żeberka sa delikatne, miękkie i smakują wybornie.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Składniki : 1/2 kg żeberek wieprzowych, 1 szklanka piwa karmelowego ” Karmi „ 1 łyżeczka majeranku, 1 cebulka, 2 ząbki czosnku, 2 listki laurowe, przyprawa : może być specjalna do żeberek,może być przyprawa do mięs Knorra(...)taką użyłam ) lub vegeta czerwona, 2 ziarenka ziela laurowego, szczypta soli, olej, opcjonalnie ! : odrobina miodu, gdy lubimy bardziej słodkie mięso. Sposób przygotowania : Pokrojone żeberka posypać przyprawą, ( ja delikatnie posypałam jeszcze solą ) . odkładamy do lodówki na co najmniej 1-2 godziny , najlepiej na noc, Do rondla wlewamy trochę oleju i podsmażamy na nim przyprawione mięso. Gdy się ładnie przyrumieni dodajemy cebulkę
Pysznosci Babci BasiDomowa, pyszna i aromatyczna zupa buraczkowa. Buraczkową gotuję na wywarze z żeberek wołowych z dodatkiem pietruszki, cebuli i malutkiej marchewki. Pomijam typowe dla wywarów warzywa, takie jak por i seler, aby nie zdominowały one swoją intensywnością smaku zupy. Zupa smakuje wybornie z kwaśną śmietaną i świeżym koperkiem. Smacznego! Składniki na wywar wołowy: 3 żeberka wołowe, 2 kostki ogonowe wołowe(...)cukier do smaku 2 łyżki soku z cytryny lub nieco więcej sól, czarny pieprz śmietana kwaśna 18% lub inna - ilość wedle uznania zielony koperek - opcjonalnie Przygotowanie Wywar na żeberkach wołowych Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 20 min Otwieranie Garnka Szybkie Etap II Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 14 min Otwieranie Garnka Szybkie Etap III Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania
Szybko Szybkowardodać? A pewnie, że dodać, to naprawdę dobry pomysł. Z tym że, jak wspomnieliśmy, wszystko z umiarem. Byliśmy kiedyś w pewnej tajskiej restauracji na warszawskiej Starówce. Zamówiłem tam żeberka w miodzie (uwielbiam żeberka i wszędzie gdzie jest okazja to zamawiam). Niestety nie dało się tego jeść, był to bardziej talerz miodu z żeberkami niż żeberka w miodzie. No nic, taka
Marder&Marder ManufactureSkładniki: marynata klasyczna Prymat 1 opakowanie, żeberka 1,5 kg/cielęce, cebula 5 sztuk, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, woda 1/2 szklanki żeberka pokroić na porcje, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do większej miski, wsypać cebulę pokrojoną w piórka, wsypać całą przyprawę do mięs i wymieszać, przykryte schować do lodówki najlepiej na całą noc przed pieczeniem wszystko(...)góra/doł, ustawić temp. na 220 C i piec około 40 minut, temp. zmniejszyć na 180 C i piec z 30 minut, po przestygnięciu rozciąć rękaw w misce, żeberka wyjąć na talerz a z wywaru można zrobić sos: wsypać z 1-2 łyżki mąki i blenderem zmiksować do zagęszczenia sosu na większym ogniu - żeberka są kruche, soczyste...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki : kilka żeberek z dzika cebula mąka liść laurowy, kilka ziaren pieprzy czarnego sól, pieprz, zioła prowansalskie tłuszcz do smażenia- u mnie smalec Przygotowanie : Umyte i osuszone żeberka obsmażyłam na gorącym tłuszczu Przełożyłam je do garnka z wrzącą wodą w którym były 2 liście i kilka ziaren pieprzu ( na 8 żeberek miałam na początku ok. 3/4 l. wody(...)mąki, to smażyłam razem i dopiero dołożyłam do sosu i dopiero wtedy sos w garnku posoliłam Po następnych 20 min. gotowania doprawiłam całość pieprzem i ziołami, gotowałam jeszcze chwilę. Żeberka z dzika w przeciwieństwie do reszty mięsa są raczej tłuste, przynajmniej te moje takie były. Dlatego to danie jest raczej dla tych którym trochę tłuszczyku nie szkodzi i lubią
Proste Potrawypyszny obiad z warzywami, a do tego kasza i pyszne smażone żeberka.Dwa w jednym.Smacznie i zdrowo. Składniki na sos: Cukinia 400 g fasolka szparagowa zielona i żółta po 100 g pomidory 3 szt koperek pęczek natka pietruszki sól i pieprz do smaku ziele angielskie 3 szt listek laurowy 3 szt Dodatkowo : żeberka 1 kg sól i pieprz(...)koperek kroimy drobno. Składniki wkładamy na rozgrzany olej ,smażymy i dusimy do miękkości .Doprawiamy solą i pieprzem dodając listek laurowy i ziele.Wyszedł pyszny sos z warzywami Krok 2 Żeberka myjemy,doprawiamy solą i pieprzem,posypujemy papryką czerwoną mieloną słodką i smażymy, a następnie dusimy do miękkości. Krok 3 Kaszę gotujemy koło 20 minut,odcedzamy i robimy misz masz
Różowa kuchniaNiedawno prezentowałam na blogu sos barbecue, dzisiaj natomiast prezentuję danie z wykorzystaniem tego sosu. Sos idealnie do tego pasuje. Nadaje żeberkom specyficznego smaku. Zachęcam do wykorzystania obu przepisów. Składniki: 1 ½ kg żeberek ( paski ) Sól Pieprz Sos barbecue – mały słoik ( wielkość szklanki ) Bulion około 300 - 400 ml olej Wykonanie: Żeberka kroimy na kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy na około(...)oleju. Przekładamy do garnka i podlewamy bulionem ( warzywnym, można wykorzystać z kostki ). Dusimy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dodajemy sos barbecue. Przykrywamy i gotujemy do miękkości żeberek ( jeżeli posiadacie szybkowar, to jest to idealne danie aby go wykorzystać ). SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewy