Kolejna wersja żeberek, tym razem zapieczonych w tartych ziemniakach z dodatkiem kaszy gryczanej. Składniki: -ok. 1 kg żeberek -ok. 1,5 kg ziemniaków -10 dkg wędzonego boczku -10 dkg kaszy gryczanej -1 cebula -1 szklanka mleka -pieprz ziołowy -sól -olej Żeberka peklujemy na noc w marynacie, jak do mięs pieczonych. Po zamarynowaniu płuczemy, osuszamy i dzielimy na części(...)kostkę. Cebulę i boczek podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Ziemniaki obieramy i ucieramy na średnich oczkach tarki. Dolewamy wrzące mleko i mieszamy. Dodajemy ugotowaną kaszę i mieszamy. W międzyczasie żeberka podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Do ziemniaków dodajemy skwarki, mieszamy i doprawiamy do smaku. Część masy ziemniaczanej przekładamy na dno naczynia żaroodpornego, na niej układamy żeberka i przykrywamy pozostałą masą. Wstawiamy
Maminek kulinarnychleba, bez ziemniaków, bez frytek... Taki obiad u mnie dzisiaj. Składniki -mięsne żeberka -pół kapusty białej małej -pół kapusty czerwonej małej -pieprz ziołowy SKWORCU -przyprawa do wołowiny SKWORCU -oliwa z oliwek u mnie Olitalia INDEX FOOD -marynata w płynie do żeberek Umyj żeberka i je poporcjuj, zalej marynatą w płynie, oliwą z oliwek, dodaj przyprawy do wołowiny(...)pieprzu ziołowego. Pozostaw w lodówce na całą noc. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem, włóż żeberka. Kapustę pokrój w ćwiartki i wciśnij między żeberka. Możesz dosmaczyć oliwą, pieprzem, przyprawą. Włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Gdy się upiecze mięso ,a kapusta będzie miękka, wyłóż na talerze, skrop jeśli chcesz sosem tatarskim..i smacznego
Z Kuchni Do KuchniUrodzinowe menu dla Wojtka, według jego życzenia:) Dyniowe kluski śląskie z żeberkami w kapuście SKŁADNIKI: kluski śląskie z dyni: 1 dynia Hokkaido 3 ziemniaki mąka ziemniaczana sól, tymianek 1,2 kg żeberek 800g kiszonej kapusty 0,5 główki małej kapusty 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1l buliony warzywnego 3 łyżki masła sól, pieprz czarny w ziarnach(...)jego miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać tymianek i dobrze wymieszać u ugnieść jednolite ciasto. Formować kluseczki z dziurką. Gotować w osolonej wodzie 0,5-1 minutę od wypłynięcia. Żeberka pokroić w mniejsze kawałki, doprawić solą , pieprzem i suszonym majerankiem, po czym przesmażyć z obu stron na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju.W dużym rondlu na rozgrzany olej wrzucić cebule pokrojone
MarciochaKucharzytylko zagorzali piwosze pokochają te żeberka. Mięso przyrządzane przy jego użyciu jest wyjątkowo soczyste, miękkie i aromatyczne. SKŁADNIKI: 1,5 kg żeberek pół litra piwa miodowe 2 łyżeczki musztardy chilli, pieprz, sól, kminek, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy 2 łyżki mąki olej Umyte, podzielone, osuszone żeberka natrzeć przyprawami. Oprószyć mąką. Obsmażyć na złoto na oleju. Przełożyć(...)naczynia żaroodpornego . Piwo połączyć z musztardą, zalać miksturą żeberka. Dusić pod przykryciem około 50 minut w piek arniku nastawionym na 180-190 stopni . Żeberka w piwie podawać z pure ziemniaczanym. Smacznego
MarciochaKucharzyJuż bardzo dawno nie było u nas żeberek na obiad. A że wpadły mi w oko mięsne żeberka w sklepie, to zakupiłam i w niedzielę przygotowałam je na obiad. Taki obiad praktycznie robi się sam - wystarczy dobra marynata, a potem do piekarnika, pieczemy i mięsko gotowe. Mąż z pewnością będzie zadowolony :) Składniki: 1,2-1,5 kg mięsnych żeberek Marynata(...)mięsem ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Nakłuć w kilku miejscach. Piec1,5 godziny. 20 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię, by mięso się zrumieniło. 6. Gotowe żeberka podawać wedle uznania. Żeberka podałam z ryżem i surówką z pora. Smacznego!!! Źródło: Przyślij przepis
Kuchnia domowa AniMoje ulubione żeberka w naprawdę pysznej glazurze. Połączenie znanej już zalewy z dodatkiem coli z azjatycką nutą. Bardzo aromatyczne, kruche i rozpływają się w ustach. Do tego marchewka z dodatkiem masła orzechowego-zaskakujące ale przepyszne połączenie. Żeberka w pysznej glazurze oraz pieczona marchewka z masłem orzechowym Składniki: 1 kg żeberek 3/4 szklanki coca – coli 3 łyżki keczupu(...)sól, pieprz ¼ łyżeczki ostrej papryki ¼ łyżeczki imbiru ¼ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki kurkumy 1 łyżka miodu 1,5 łyżki oliwy 2 łyżki masła orzechowego Przygotowanie: Składniki marynaty mieszamy. Żeberka dokładnie myjemy, oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu. Przekładamy do dużej miski i nacieramy dokładnie składnikami marynaty. Odstawiamy do lodówki na 3 godziny, a najlepiej na całą noc. W rondelku podgrzewamy
Mania GotowaniaPyszne i dosłownie rozpływające się w ustach żeberka z boczkiem, zapiekane z cebulką, ketchupem i miodem. Mniam! <3 Zapraszam do przygotowań! :) Składniki dla 3-4 osób: 1 kg żeberek wraz z boczkiem sól, czosnek granulowany Składniki na sos: 1 duża cebula, posiekana z grubsza 400 g pikantnego ketchupu 3 łyżki miodu 1 łyżka cukru trzcinowego szczypta papryki słodkiej(...)cukier, paprykę słodką i ostrą do smaku, dokładnie mieszamy. Dodajemy miód, ponownie mieszamy i gotujemy 2 minuty. Dodajemy ketchup, doprowadzamy do wrzenia (nie przestajemy mieszać). Tak przygotowanym sosem zalewamy żeberka. 3. Żeberka pieczemy przez 120 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Możemy podać z pieczonymi ziemniaczkami (przepis poniżej). Smacznego! :) Składniki na pieczone ziemniaczki: 6 równej wielkości ziemniaków oregano
My Culinary ArtLidzbarka Warmińskiego. Idealne na chłodne dni. A ponieważ kapusta i mięso to świetny zestaw do wolnowaru, więc oczywiście wszystko trafiło na noc do mojego ulubionego gara. Oprócz żeberek, które były podstawą, dołożyłam też jedną (gotową, gotowaną ) golonkę. Bardzo sycące, dość tłuste, ale smaczne danie. Oczywiście można ugotować tradycyjnie, Polecam! składniki około 1kg żeberek, 800 g kapusty kiszonej 2 duże(...)cebule, 200 g boczku wędzonego, sól, pieprz, smalec gotowana golonka - opcjonalnie przygotowanie Wolnowar rozgarzć zgodnie z instrukcją. Kapustę pokroić niezbyt drobno. Żeberka umyć, osuszyć, posypać pieprzem i solą, odstawić na godzinę. Obtaczać w mące i obrumienić na patelni na smalcu. Wyjąć żeberka i na tym tłuszczu przesmażać porcjami kapustę. Przełożyć do miski. Cebulę pokroić drobno
Stare GaryŻeberka to jedno z ulubionych mięs wieprzowych. Wiele słyszałam o żeberkach w coli, więc dziś postanowiłam je wypróbować. Jest wiele przepisów, więc wzięłam z nich co najlepsze moim zdaniem i nie zawiodłam się. SKŁADNIKI: 1 kg żeberek, 1 łyżka miodu, 1/3 szklanki coli, 2 łyżki ketchupu, sól, pieprz do smaku, vegeta, rozgniecione 2 ząbki czosnku. WYKONANIE: Żeberka kroimy(...)porcje nacieramy solą, pieprzem, vegetą i rozgniecionym czosnkiem, miód, colę, ketchup dokładnie mieszamy, dodajemy żeberka, mieszamy, odstawiamy do lodówki na 2-3 godz., następnie wraz z marynatą wkładamy do worka i pieczemy w piekarniku około 1 godz. , aż mięso odchodzi od kości, podawać np. ze smażonymi ziemniaczkami
Kuchnia Beatyreguły wolę zupy "lekkie". Jej smak i aromat pamiętam jeszcze z kuchni mojej mamy i w moim domu gości bardzo często. Fasolka po bretońsku na żeberkach SKŁADNIKI: 500 g fasoli około 400 g wędzonych żeberek 300 g kiełbasy podwawelskiej 1 liść laurowy ziele angielskie - 5 ziarenek sól pieprz 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego majeranek tymianek bazylia(...)można dodać oregano) PRZYGOTOWANIE: Fasolę płuczemy, a następnie zalewamy woda i zostawiamy na całą noc. Jeżeli jest potrzeba dolewamy wody, wkładamy umyte wędzone żeberka, solimy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie . Gotujemy przez około 60 minut, żeberka powinny być całkowicie rozgotowane. Wyciągamy ugotowane żeberka, obieramy je z mięsa. Kiełbasę podwawelską kroimy w kosteczkę. Do gotującej fasoli
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizawsze sprawdza się na stole ... U mnie w domu żurek gości często. Nie zawsze jest on jednak przygotowywany w taki sam sposób. Dzisiaj chciałam zaprosić na klasyczny żurek na żeberkach podany z białą kiełbaską i gotowanym jajkiem. Klasyczny żurek z białą kiełbasą na żeberkach SKŁADNIKI: 300 g żeberek wędzonych 3 - 4 kiełbaski 3 -4 jajka 5 ziemniaków(...)marchewka 1 pietruszka 300 ml żurku 200 ml śmietany ziele angielskie liść laurowy 2 ząbki czosnku sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Żeberka zalewamy wodą około 2,5l, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i sól, gotujemy do zagotowania. W tym czasie obieramy warzywa, ziemniaki kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Kiełbaskę kroimy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKruche, soczyste i bardzo smaczne żeberka. Składniki: -ok. 1,5 kg żeberek -4 cebule -4 marchewki -3 ząbki czosnku -kawałek pora -solidna łyżka miodu -2 łyżki sosu sojowego -szklanka piwa -sól, pieprz -słodka papryka -barbecue -olej Miód łączymy z kilkoma łyżkami oleju, dodajemy przyprawę barbecue, słodką paprykę, pieprz i sól do smaku, dolewamy pół szklanki piwa(...)sojowy i dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy pokrojone na porcje żeberka i odstawiamy na czas przygotowania warzyw. Od czasu do czasy mieszamy. Cebulę, marchew, czosnek i pora kroimy w plasterki i delikatnie solimy. Na patelni z rozgrzanym olejem układamy żeberka i obsmażamy do zrumienienia. Przekładamy do naczynia żaroodpornego a na patelnię wrzucamy
Maminek kulinarnyobiadów. I jak postanowiłam, tak zrobiłam. Dzisiaj dzielę się tym przepisem z Wami, bo uważam, że warto. Mięso jest kruche i aromatyczne, myślę, że Wam posmakuje. SKŁADNIKI: 1 kg żeberek wieprzowych 1 puszka białej fasoli 2 cebule 3 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 4 łyżki pikantnego ketchupu majeranek zioła prowansalskie sól pieprz papryka słodka mielona 2-3 łyżki oleju(...)zrobić: Żeberka umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Przełożyć do miski i natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i ketchupem. Przykryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć zamarynowane żeberka z każdej strony. Przełożyć je do żaroodpornego naczynia. Fasolą przepłukać na sitku i rozsypać równo po wierzchu żeberek. Cebulę
Kuchnia w opałachDzisiaj kalorycznie! Upsss! (potem możesz pobiegać lub iść na długi spacer i będzie OK! ;-) ) Żeberka przygotowuje zazwyczaj dla mojego męża, mam taki własnie przepis, który jest bardzo prosty, a żeberka wychodzą boskie. Nie będę się zbędnie rozpisywać. Zróbcie a nie po żałujecie! SKŁADNIKI: - 1 długi pasek żeberek wieprzowych - 2 łyżki miodu - 1 łyżka przyprawy do żeberek - 150 ml ketchupu(...)Kotlin, Włocławek lub Pudliszki (inne się nie nadają) - 3 łyżki oleju rzepakowego - chili suszone - 1 łyżeczka octu winnego Żeberka marynujemy co najmniej 5 godzin w lodówce (najlepiej zrobić rano, a potem w porze obiadowej tylko do pieca i gotowe ;-) ). Pieczemy przez 50- 60 minut, w temp. 200 stopni C. P.S.Niestety nie mam zdjęć po upieczeniu padła mi bateria.... musicie wybaczyć
SMYKWKUCHNIpowiecie na żeberka w wersji słodkawej :) z miodem i kakao z odrobinką chilli :) Składniki : Kilka kawałków żeberek Około 1 łyżki miodu 1 łyżka gorzkiego kakao Wegeta, pieprz, szczypta chilli, zioła prowansalskie Oliwa Kilka cebulek Wykonanie: Żeberka umyć i osuszyć. Natrzeć , vegetą , pieprzem , szczyptą chilli , ziołami prowansalskimi. Przełożyć do miski . Około 1 szklanki dobrej oliwy wymieszać(...)miodem i kakao . Zalać żeberka i odstawić na kilka godzin do lodówki. Żeberka z zalewą przelać do rondla , włożyć kilka cebulek , podlać wodą i dusić do miękkości . Gdy mięso zmięknie wyjąć je na talerz a z wywaru zrobić sosik ( podlać jeszcze wodą rozrobioną z odrobiną mąki, gęstość zależy już od was ) Sos powinien mieć ładny brązowy kolor . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili