mogę nie wspomnieć zupełnie oddzielnie o towarzyszącym dziś głównemu daniu- zapiekanym w oliwie z czosnkiem pomidorkom San Marzano. Stały się one gwoździem programu i przyćmiły na wstępie same żeberka do których je podałam. Wszyscy rwali bagietkę rękami na strzępy i zanim zabrali się na poważnie do żeberek, maczali jej kawałki w ciepłej aromatycznej oliwie i miękkich upieczonych pomidorkach. Takie proste(...)pomidory w puszce, wybieraj jedynie konserwowane w całości. Warto poszukać tej odmiany właśnie- San Marzano, ale sprawdź autentyczność na opakowaniu. Sprawdź czy mają znaczek unijnej autentyczności. No i same żeberka, równie pyszne, lekko pikantne, przystępnie dla każdego. Nie wiele na żeberkach zazwyczaj mięsiwa. Jest to potrawa raczej dla "ogryzaczy" i lubiących biesiady przy stole. SKŁADNIKI na 4 osoby: kiść (grono
Sztuka gotowania w/g SamiryTaką zupę często przyrządzam wiosenną porą kiedy pojawia się młoda kapusta i warzywa. Kapuśniak jest smaczny i delikatny, moja rodzina go uwielbia. Składniki: 0,5 kilogram wędzonych żeberek 1 małą główka młodej kapusty 3 młode marchewki 1 pietruszka 5 młodych ziemniaków pęczek kopru 3 listki laurowe 5 ziaren pieprzu 3 ziela angielskie 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki pszennej sól(...)pieprz ostra papryka Sposób przygotowania: Do garnka przekładamy żeberka, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, pieprz i obraną cebulę. Wszystko zalewamy wodą,doprawiamy do smaku domową jarzynką i gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Umytą kapustę drobno kroimy, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę kroimy w drobną kostkę. wywaru wyjmujemy żeberka i cebulę, dodajemy pokrojone warzywa
Bajeczna KuchniaSkładniki: żeberka wędzone 50 dag, woda 3 litry, włoszczyzna 1/2 pęczka, ziemniaki 1 kg, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, przyprawa makaron z grzybami mun Royal Brand 3 dag, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, śmietana gęsta 1/2 szklanki, mąka pszenna 3 łyżki, woda 1 szklanka, natka pietruszki 1 pęczek, przyprawa do zup i potraw(...)płynie - do smaku zamiast do makaronu przyprawy użyłam do zupy, zamiana smakowita - suszone grzyby mun zalać letnią wodą i moczyć z 1 godzinę, żeberka wędzone zagotować, zebrać pianę cedzakiem, ugotować do miękkości z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, miękkie żeberka wyjąć na talerz i obrać mięsko do wywaru wsypać rozdrobnioną włoszczyznę w rozdrabniaczu, dodać pokrojone ziemniaki, dodać namoczone suszone grzyby
W Mojej Kuchni Lubiędziś będzie konkretne jedzonko dla mięsożerców :-) Żeberka przygotowane w ten sposób możecie podać z pieczywem lub z ziemniakami - pieczonymi lub z wody. A taki właśnie sposób przygotowania sosu nie wymaga dodatkowego zagęszczania - świetnie się redukuje i pozostaje odpowiednio gęsty :-) A tak z innej beczki, to jak tam Wasze plany urlopowe? SKŁADNIKI ok. 1 kg żeberek mięsnych 2 duże cebule kilka(...)łyżek mąki pszennej 1 - 2 łyżki smalcu 3 liście laurowe 3 ziela angielski sól, pieprz woda Żeberka myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje - w każdej powinna się znaleźć chociaż jedna kostka. Następnie każdy kawałek mięsa bardzo dokładnie obtaczamy w mące. Na Patelni rozgrzewamy i obsmażamy żeberka, tak by tylko ścięły się po wierzchu i przekładamy do garnka z grubym dnem
Czary - gary w kuchniprzeciwieństwie, do dość często goszczącego na naszych stołach kapuśniaku, do kwaśnicy nie używamy żadnych innych warzyw za wyjątkiem ziemniaków. Tradycyjnie do jej przygotowania używa się wywaru sporządzonego na wędzonych żeberkach. Poprzez kuchni węgierskiej w niektórych rejonach przygotowuje się ją na wywarze z ryb. Ja jednak dzisiaj pozostanę wierny tradycji,tylko lekko ją modyfikując. Składniki: 500g żeber wędzonych 500g kapusty kiszonej(...)kapusty 3 duże ziemniaki liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Przygotowanie: Żebra dzielimy na mniejsze porcje i zalewamy ok. 1 litrem wody. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gdy żeberka zmiękną dodajemy niepokrojoną kapustę kiszoną. Kapusta kiszona a kapusta kwaszona… w sklepowych wiaderkach czy paczkach bardzo często mamy do czynienia z kapustą kwaszoną. Jaka jest różnica pomiędzy nią
Jacob TastesDziś danie mięsne, dla tych którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez niego i nie mają dosyć po świętach ;-) Składniki; 1 kg żeberek (u mnie paski) 5 cebul 3 łyżki dżemu malinowego pół szkl. ketchupu ( u mnie łagodny) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu worcester sól, pieprz, przyprawa do gyrosa Przygotowanie; Naczynie do zapiekania posmarować olejem. Żeberka(...)następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć solą , pieprzem i przyprawą do gyrosa. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Dno naczynia wyłożyć (2/3 z całości) cebulą, na cebuli poukładać żeberka. Do kubka wkładamy ketchup, dżem, sos worcester a także sos sojowy. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gładkiego sosu. Powstałą mieszanką smarujemy żeberka a na nie wykładamy pozostałą cebulę. Naczynie przykrywamy
Radość kipiąca uśmiechem.wygodne do jedzenia– szybko podsmażam go na łyżce smalcu do lekkiego zrumienienia. Dodaję go do garnka, bez wytopionego tłuszczu. Kiełbasy wędzone przekrawam w poprzek na pół – lądują w wodzie. Żeberko wędzone oczyszczam z resztek kości (jeśli je kroiłam) i dodaję do garnka. Wrzucam suszone grzyby – nie trzeba ich wcześniej moczyć. Całość stawiam na małym ogniu do powolnego podgrzewania(...)grubsze plasterki, seler – w większe zapałki, grzyby w cienkie paski. Odkładam je na później do miseczki – dodam je do zupy na koniec. Po ugotowaniu wywaru mięso z wędzonego żeberka powinno bez problemu odchodzić – oddzielam fragmenty mięsa od kości, kroję je w paski i dodaję je do zupy, kości wyrzucam. Wędzoną kiełbasę wyławiam i kroję w plasterki. Nigdy nie dodaję surowej
Karo in the KitchenMięso rozpływa się w ustach, jest soczyste i pełne aromatów. Smaki wspaniale się uzupełniają, żadne się nie "gryzą". Sos pomidorowy na żeberkach również wyszedł przepyszny. Składniki 1 kg żeberek ( w miarę chudych ) 3 ząbki czosnku 5 łyżek mąki 5 łyżek oleju rzepakowego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 duża cebula 1 l bulionu wołowego(...)passaty pomidorowej 1 łyżeczka mielonej kozieradki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na porcje ( wzdłuż kości ). Czosnek rozcieramy z solą i pieprzem. Nacieramy żeberka i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po wyjęciu z lodówki, mięso obtaczamy w mące i podsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Dodajemy
R'n'G Kitchenpotrzeby zagęszczania go mąką. Zblendowanie cebuli daje smakowity efekt. Przepis jest bardzo prosty, ale takiego dania nie trzeba już urozmaicać. 1 kg żeberek wieprzowych 2-3 cebule 2-3 szklanki bulionu (np. warzywnego) (*) 1/2 szklanki białego wina 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego suszony tymianek papryka w proszku sól, pieprz Żeberka (paski) porozcinać(...)zalać bulionem, dodać listki laurowe i ziele angielskie. Tuszyć pod przykryciem - do miękkości. W międzyczasie podlewać winem (ja zrobiłam to 2 razy) Na koniec doprawić do smaku. Żeberka wyjąć na talerz, a cebulę i powstały sos zmielić blenderem. Całość ponownie połączyć. (*) Bulion nie powinien pokrywać żeberek w całości. Jego ilość zależy od szerokości i głębokości naczynia. Ważne
Di gotujeKompot z suszu to nieodłączny element każdej Wigilii, bynajmniej u mnie. W te święta przekonałam się, że susz owocowy oprócz zastosowania w kompocie, wspaniale komponuje się ze smakiem żeberek wieprzowych.Susz podczas gotowania rozpada się na mniejsze kawałki, zagęszcza sos, czyni go wyjątkowym. Wspaniale wzbogaca ich smak, czyniąc je wybornie smacznymi. Przekonajcie się sami Składniki: 1 kg żeberek ekstra mięsnych(...)smażenia sos: 2 łyżki miodu 2 łyżki keczupu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 szklanka wody 15 dag suszonych śliwek 15 dag suszonych moreli Wykonanie: Żeberka tniemy na kawałki z jedną kosteczką. Posypujemy solą, pieprzem oraz papryką. Obsmażamy na rumiano na oleju. Kiedy się zezłocą, przekładamy do garnka, wlewamy wodę oraz wrzucamy suszone owoce
Z Majeczką w kuchnibigosem w roli głównej. 2 dni składniki: 0,5 kg kiełbasy 2 kg kapusty kiszonej garść suszonych podgrzybków 2 cebule 10 suszonych śliwek węgierek bez pestek 1 kg żeberek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki mąki 2 łyżki smalcu sól, pieprz wykonanie: Na początek płuczemy grzyby, zalewamy litrem zimnej wody i gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy smalec. Żeberka(...)kroimy, obtaczamy w mące i dość porządnie podsmażamy. Ściągamy z ognia. Kroimy cebulę w półtalarki i szklimy na tłuszczu po żeberkach. Kapustę troszeczkę kroimy by puściła soki i wrzucamy ją do rondla, w którym jest cebula. Dodajemy żeberka i zalewamy wywarem z grzybów. Odsączone uprzednio grzyby kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do bigosu. Całość pierwszego dnia dusimy
Ania i Marcin gotująwiem jak Wy , ale ja uwielbiam mięsa w pysznych , kremowych sosach.Zazwyczaj są to bitki że schabu lub wołowiny , ale żeberka w tym SOSIE wyszły wyśmienite.Polecam bardzo ten przepis na wspólne , rodzinne spotkania przy stole. 1 kg.żeberek 2 łyżki mąki do obsypania mięsa 2 cebule sól, pieprz ostra i słodka papryka mielona szczypta czosnku granulowanego przyprawa uniwersalna bulion mięsny(...)Żeberka umyć ,osuszyć i natrzeć przyprawami.Zostawić na noc w lodówce.Na patelni Rozgrzać łyżkę smalcu i na mocnym ogniu obsmażyć żeberka pokrojone na porcje obtoczone w mące .Zmniejszamy gaz i dodajemy drobno posiekaną cebulę ,chwilę dusimy aż się zeszkli.Podlewamy bulionem mięsnym i dusimy do miękkości.Gdy mięso będzie miękkie poypujemy mięso 1 łyżką mąki ,nie mieszamy,przykrywamy pokrywką
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiŻeberka w coli. Przepis z internetu troszeczkę zmodyfikowany. Składniki: 1 kg żeberek 2 szklanki coca - coli 4 ząbki czosnku sól pieprz mielona czerwona papryka oliwa ja dodałam jeszcze przyprawę do czerwonego mięsa Sposób wykonania: Żeberka natrzeć czosnkiem i przyprawami, zostawi ć na całą noc w lodówce. Następnego dnia każdą porcję obtoczyć w mące i podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Włożyć(...)rękaw do pieczenia mięsa i zalać coca -colą, zamknąć. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 1,5 h. Moje wrażeni a . Żeberka były smaczne, lekko słodkie i kruche. Warte zrobienia
Darcia w kuchniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Mięso tak upieczone jest aromatyczne i delikatne w smaku. Przygotowanie żeberek jest bardzo proste i nie wymaga wielkich umiejętności. 700g żeberek wieprzowych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka czosnku w proszku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki tymianku Żeberka umyć, osuszyć i porozcinać na mniejsze kawałki. Przyprawy wymieszać(...)miseczce. Mieszanką dokładnie natrzeć mięso. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie żeberka umieścić w rękawie do pieczenia i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około 70 minut w 180 stopniach
Di gotujestanowi urozmaicenie naszego pożywienia. Składniki: ok.1 szkl.czerwonej soczewicy włoszczyzna cebula liście laurowe ziele angielskie czosnek majeranek sól,pieprz 2 -3 grzybki suszone łyżka masła 1 łyzka koncentratu pomidorowego żeberka wędzone zielona pietruszka Sposób przygotowania: Do garnka z wodą włożyłam 4 kawałki wędzonych żeberek,liscie laurowe, parę ziarenek ziela angielskiego i ziarna soczewicy. Dodałam kawałek pora i gotowałam zupę aż soczewica(...)zupy. Wrzuciłam suszone grzybki,dodałam przyprawy (sól,pieprz,majeranek) i gotowałam do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie wyjęłam z garnka pora,ziele,listki,wędzone żeberka i dodałam łyżkę koncentratu pomidorowego. Wszystko zmiksowałam. Pozostało już tylko wlać zupkę na talerz, dodać zielonej pietruszki i zajadać się pysznymi wędzonymi żeberkami. Smacznego! Polecam również ZUPĘ Z CIECIERZYCY
potrawyregionalne