bogactwem składników i niepowtarzalnym zapachem leśnych grzybów i suszonych śliwek. Składniki: ? 3 kg kapusty kiszonej ? 1 główka kapusty białej ok. 3 kg ? 1 kg kiełbasy wiejskiej pachnącej ? 1 kg żeberek ? 5 udek z kurczaka ? 1/2 kg boczku wędzonego ? garść grzybów suszonych ok. 2 dkg ? 3 mrożone prawdziwki ? 300 g śliwek suszonych ? 8 liści laurowych ? po ok 15 sztuk ziaren jałowca(...)mniutach suszone odcedzić. ? Boczek pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni bez tłuszczu. ? Na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę. Pokroić ją najpierw wzdłuż na cztery, potem na plasterki. ? Żeberka pokroić na pojedyncze kostki z mięsem i również podsmażyć. ? Ugotowane kapusty odcedzić i wymieszać w dużym garnku z wszystkimi przyprawami, grzybami, śliwkami i podsmażonym boczkiem, kiełbasą i żeberkami. ? Do garnka powciskać
To co kochampieczone żeberka po amerykańsku są miękkie, kruche i bardzo aromatyczne dzięki mieszance ziół, przypraw, miodu i musztardy. Po prostu rozpływają się w ustach. Może nie wyglądają zachęcająco bo nie są zbyt fotogeniczne ale zapewniam, że smak to wynagrodzi. Składniki: ? 1 kg żeberek wieprzowych Marynata ? 1/3 szklanki oleju ? 2 łyżki musztardy ? 1 łyżka miodu ? 1 łyżeczka soli ? 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)łyżeczka pieprzu czarnego ? 1 łyżka ziół prowansalskich Wykonanie: ? Wszystkie składniki marynaty połączyć razem. ? Wrzucić do marynaty pokrojone żeberka tak, aby powstały porcyjki z jedną kością. ? Całość przełożyć do worka do pieczenia, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na 24 godziny. ? Piec w worku w temperaturze 180 st. C przez 1 godzinę
To co kochamUwielbiam dania jednogarnkowe! A zresztą kto ich nie lubi, skoro są smaczne? Ugotowałam więc pożywną zupę fasolową z warzywami, kiełbasą i wędzonymi żeberkami. Zupa pachnie wędzonką i fasolą, jest gęsta dzięki kaszy gryczanej, którą zmiksowałam w rzadkiej zupie, ale nie wyczuwa się smaku tej kaszy. Zupa jest sycąca i w zupełności wystarcza jako danie obiadowe. Składniki: ? 250 g fasoli Jaś(...)średniej ? 250 g kiełbasy – wędzonej i chudej ? 1 pasek wędzonych żeberek ? 2 cebule ? 1/2 małego pora ? 2 marchewki ? 1 pietruszka ? 4 ziemniaki ? 3 liście laurowe ? 4 ziarna ziela angielskiego ? sól, pieprz, majeranek ? 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej ? olej do smażenia Wykonanie: ? Fasolę namoczyć na noc wlewając 3 objętości wody w stosunku do ilości fasoli. ? Następnego dnia ugotować
To co kochamkiszonej – 500 g śliwek wędzonych – 5 cebul – 2 garście grzybów suszonych – 800 g boczku wędzonego – 1,2 kg kiełbasy wędzonej – 1,5 kg żeberek – 4 ćwiartki kurczaka – 1 szyja z indyka – 1 szyja z gęsi – 2 szklanki wina czerwonego wytrawnego – 3 torebki przyprawy do bigosu – ok. 15 liści(...)drugi dzień gotować ok. 10 minut. – Obrane cebule pokroić w półplastry, posolić i obsmażyć na oliwie. – Boczek pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni bez tłuszczu. – Żeberka pokroić na pojedyncze kostki z mięsem. – Obie kapusty wymieszać w dużym garnku z wszystkimi przyprawami, grzybami, śliwkami i podsmażonym boczkiem. – Do garnka z kapustą powciskać udka kurczaka, szyjki
To co kochamadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Klasyczna polska zupka, jedna z pyszniejszych zup. Kapuśniaczek gotowany na żeberkach to najlepszy przepis. Nasza ulubiona zupka, wyrazista w smaku, bardzo smaczna i sycąca. Serdecznie polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 1 kg żeberek wieprzowych 150 g surowego boczku wędzonego około 600 g kapusty kiszonej po odsączeniu soku 1 szklanka soku z odciśniętej kapusty około(...)selera por około 100g 1 średnia marchewka 1 mała cebula 1 średnia cebula 4 średnie ziemniaczki Sól i pieprz do smaku 2 łyżeczki suszonego majeranku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Żeberka zalewamy wodą i zagotowujemy. Po zagotowaniu ściągamy szumowiny. Zmniejszamy płomień na mały. Dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Gotujemy tak około 60 minut. Po tym czasie
Olcia gotuje!Zdecydowanie jedna z najbardziej pożywnych i aromatycznych zup, które co jakiś czas goszczą na moim stole. Tym razem w wersji z boczniakami i żeberkami. Jeśli chodzi o wybór mięsa, był celowy. Soczyste, idealnie komponujące się z dodatkami. Kości zostały wy-rzucone po ugotowaniu, co znacznie ułatwiło konsumpcję. No bo, jakby to wyglądało takie nurzanie swoich "racic" w płynie...takie wybieranie(...)mieć łazienki, a nie tylko toalety. Tak że ten...gotujcie i spożywajcie, niekoniecznie jak ja, świnka z brodą. Składniki: 1,5 kg żeberek 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 duża marchew 3 ziemniaki 1 puszka pomidorów krojonych 250 g boczniaków 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 papryka czerwona
R'n'G KitchenSkładniki : 1 kg żeberek sól pieprz mielony 3 łyżki octu jabłkowego olej lub masło klarowane do smażenia 1/2 szklanki wody Składniki na sałatkę : 2 czerwone cebule szklanka ugotowanej fasolki ( najlepiej kolorowej ) 10 dkg świeżej rukoli 10 pomidorków koktajlowych 2 łyżki pesto z bazylii 2 łyżki nasion słonecznika pieprz mielony sól najlepiej niejodowana np. kłodawska olej do smażenia cebuli Sposób(...)porcjujemy, nacieramy solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz octem. Wkładamy do pojemnika i odstawiamy na 1 - 2 godziny do lodówki lub w inne chłodne miejsce. G dy żeberka nam się marynują przygotowujemy sałatkę . Cebulę kroimy w piórka, smażymy na niewielkiej ilości oleju , tylko tyle, aby cebulka się zeszkliła. Ugotowaną fasolkę ( możemy użyć fasolkę z puszki ) wsypujemy
Przepisy i porady kulinarnewiem jak Wy, ale ja uwielbiam żeberka, a żeberka w kapuście, palce lizać. Delikatne, mięciutkie mięso z żeberek wieprzowych w kapuście na bazie grzybów i powideł. czytaj przepis
Kulinarna Chwilabiałej fasoli 1 szklanka passaty pomidorowej 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część 1 pora 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 średnie ziemniaki 250 g wędzonych żeberek kawałek wędzonego boczku liście laurowe ziele angielskie 1 łyżka smalcu sól pieprz ostra sproszkowana papryka Wykonanie: Fasolę wieczorem zalewamy zimną wodą i zostawiamy do następnego dnia. Następnego dnia(...)fasoli odlewamy wodę w której się moczyła, przekładamy ją do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i żeberka, zalewamy wodą, ok. 1,5 l. Gotujemy fasolę na małym ogniu. Po ok. 30 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę (lub starte na oczkach) warzywa: marchewkę, seler, pietruszkę i pora. Solimy. Gotujemy ok 10-15 min i dokładamy pokrojone
Walijskie Pichceniesię za gotowanie zupy. Pracy przy niej mało a jest naprawdę smaczna. Polecam tym, którzy jeszcze nie jedli zupy ziemniaczanej . Zupa ziemniaczana na wędzonce - składniki: * około 300 g żeberka wieprzowego wędzonego * 200 g boczku wędzonego * 1 kg ziemniaków * 1 marchewka * 1 cebula * korzeń pietruszki * 1 łyżka majeranku * pół łyżeczki gałki muszkatołowej * 4 liście laurowe * 6 ziaren ziela angielskiego(...)sól do smaku * 1 łyżka mąki pszennej * około 2-2,5 litra wody Wykonanie: Do garnka włożyć żeberko wędzone, ziele angielskie i liście laurowe. Wlać 2 litry wody. Całość gotować na małym ogniu pod przykryciem około 40 minut. Następnie dodać obrany korzeń pietruszki i obraną, pokrojoną w kostkę marchewkę. Garnek zakryć pokrywką, gotować dalej około 15 minut. Kolejno dodać
Zrób to smacznieRozpływające się w ustach żeberka duszone w sosie własnym z suszonymi grzybami to idealna propozycja na pyszny obiad. Podane z kopytkami, kluskami śląskimi czy ziemniakami oraz ulubioną surówką to już prawdziwy rarytas. Akurat teraz sezon grzybowy, dlatego też suszone grzyby pasują tu doskonale. Dzięki temu dodatkowi zarówno mięso jak i sos zyskuje niepowtarzalnego smaku i aromatu. Jak zapewne wszyscy(...)zainwestować w jeden i porządny garnek, niż co chwilę kupować te z niższej półki, które po jakimś czasie lądują w koszu, ponieważ nie nadają się już do użytku. Żeberka duszone w sosie własnym z suszonymi grzybami - składniki: * około 600 g żeberek wieprzowych w paskach * 3 liście laurowe * 4 kulki ziela angielskiego * przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka * olej
Zrób to smacznieprzez dodatek fasoli i ziemniaków – pożywny. I bardzo aromatyczny! Naprawdę polecam, ja na pewno będę wracać do tego przepisu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na barszcz ukraiński: 4 żeberka wieprzowe 5 ziemniaków 4 duże buraki 150 g fasoli białej 1/4 główki kapusty 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula kawałek selera 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka octu 2 liście laurowe(...)ziela angielskiego sól, pieprz, majeranek Opcjonalnie: śmietanka 18% do zabielenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Fasolę zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości i odcedzamy. Żeberka przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę. Warzywa obieramy. Buraki, ziemniaki i cebulę kroimy w kosteczkę. Marchew
Gotuj z Prezesemdojść. Myślę, że wyczyścimy słoik do dna. My nie może oczywiście go jeść, ale damy sobie z nim radę. A drugi słoik, który mam w domu wykorzystam chyba do żeberek. Tak właśnie zrobię. Kiedyś już robiłam żeberka w zalewie z sosu bbq – tutaj macie przepis, jeżeli ktoś byłby ciekawy co i jak: żeberka barbecue . Udanego grillowania. Lub marynowania. Składniki
Kardamonovy