żeberka - 2743 przepisów (strona:61/183)

Żeberka w miodzie 146

żeberka w miodzie Wieprzowina bardzo jest jednym z bardziej popularnych gatunków mięs, szczególnie zachwycają żeberka. Pyszne, mięciutkie rozpływają się w ustach. Składniki · 1 kg ładnych żeberek wieprzowych, · olej rzepakowy. Marynata

Kulinarne pyszności Molki
Zupa ziemniaczana 805

zupy to gotuję je dość często, ponieważ mój mąż uwielbia tego typu dania. Muszą jednak one być z tzw. „wkładką”, dlatego moja zupa ziemniaczana jest gotowana na żeberkach i wzbogacona jeszcze kiełbasą. Dzięki temu jest ona sycąca i idealna na zimowy lub jesienny obiad. Taką zupę można przygotować również w wersji bezmięsnej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)żeberek wędzonych 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 nieduży por kawałek selera 500 g ziemniaków 1 nieduża cebula 2 śląskie kiełbasy sól, pieprz, majeranek 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Żeberka umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do większego garnka. Wlać około 2 litrów zimnej wody. Wstawić

Danka Pichci
Bigos na słodkiej i kiszonej kapuście z jabłkiem i suszonymi śliwkami 209

sobą.  Składniki na 6 porcji: 0,7 kg białej kapusty 1 kg kiszonej kapusty 0,7 kg łopatki wieprzowej 0,4 kg wędzonego, surowego boczku 0,4 kg żeberek 50 g suszonych grzybów 1 opakowanie suszonych śliwek (120 g) 1 jabłko 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 4 kulki pieprzu w ziarnach 1 l wody sól, pieprz Boczek(...)pokroić w kostkę (wcześniej odkroić z niego skórę oraz chrząstki) .  Łopatkę pokroić w nie za duże kawałki. Z żeberek wyciąć mięso i również pokroić je w nie za duże kawałki. Do dużego garnka włożyć pokrojony boczek. Smażyć pod przykryciem przez około kilkanaście minut, aż do wytopienia i zrumienienia boczku. Mięso co jakiś czas przemieszać, aby się nie przypaliło. Następnie

Ugotować
Zupa pieczarkowa z grzybami 90

powtórzenia, świetnie rozgrzewa i super smakuje z cienkim makaronem. Zupa pieczarkowa z grzybami / 4 porcje Składniki: 250 g malutkich pieczarek 400 g ugotowanego makaronu, najlepiej krajanka 1 małe żeberko 1/4 małej cebuli 1 ząbek czosnku 2 małe marchewki 1 garść suszonych grzybów 4 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 1/2 pęczka natki z pietruszki sól, pieprz do smaku Przygotowanie(...)garnka wkładamy żeberko. Dodajemy czosnek, cebulę bez skóry, kilka łodyżek natki pietruszki z listkami, ziele angielskie i liście laurowe oraz obrane ze skóry marchewki w całości i podzielone na mniejsze części suszone grzyby (grzyby najlepiej przed wykorzystaniem namoczyć). Zalewamy wodą. Całość gotujemy na małym ogniu, usuwając szumowiny z powierzchni. Pieczarki dokładnie myjemy, osuszamy. Kroimy na plasterki

Moja smaczna kuchnia
Zupa fasolowa 91

polskiej kuchni. Chociaż uwielbiamy nowe smaki, dzięki którym poszerzamy nasz horyzont kulinarny, naturą jest powrót do korzeni.   Składniki: 500 g świeżej białej fasoli  500 g wędzonych żeberek 2 pętka kiełbasy ze świniobicia 100 g chorizo 2 pętka kiełbasy śląskiej 250 g boczku surowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Fasolę moczymy przez noc. Płuczemy i zalewamy świeżą wodą. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień, dodajemy wędzone żeberka liście laurowe i ziele angielskie. Boczek kroimy w kostkę, kiełbasy jak lubimy, smażymy najpierw boczek, do wytopienia, później wrzucamy kiełbasę. Następnie dorzucamy posiekaną cebulę, szklimy, następnie czosnek, chwilę smażymy. Żeberka

R'n'G Kitchen
Bardzo dobry rosół azjatycki 112

Bardzo dobry rosół azjatycki - japoński rosół na żeberkach i kurczaku Bardzo dobry rosół azjatycki przygotowała jakiś czas temu Agnieszka. Klarowny, esencjonalny wywar smakował obłędnie z dodatkiem makaronu, grzybami mun i kawałkami mięsa. To była najlepsza japońska zupa ramen z jajkiem, sosem sojowym i warzywami, jaką kiedykolwiek jadłam. Musiałam podzielić się z Wami tym przepisem Rosół na żeberkach i kurczaku(...)esencjonalnej zupy podawanej z jajkiem. W tym przypadku najważniejszy jest klarowny, esencjonalny wywar, reszta składników zależy od preferencji osób dla których gotujemy. Bardzo dobry rosół azjatycki - składniki 1 kg żeberek wieprzowych 1 mała golonka wieprzowa 50 dag kości wieprzowych 3 lub skrzydełka lub podudzia z kurczaka  makaron udon lub shiba lub ramen lub ryżowy - dostępne są m.in. w sklepie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Żeberka w ketchupie 137

właśnie jest. Wystarczy przygotować a potem robi się samo a my w tym czasie możemy zająć się czymś innym. Podobnie robiłam już karkówkę, która była bardzo smaczna. Pomyślałam, że żeberka też się sprawdzą. Tak więc powstały żeberka, oczywiście to był dobry pomysł bo było smacznie. Ja podałam je po prostu z pieczywem bo tak nam najlepiej smakuje. Ale jeżeli lubicie(...)możecie podać z ziemniakami czy innymi dodatkami. Jeśli się nie zje to śmiało można odgrzać w piekarniku i mieć na kolacje czy drugi dzień. Żeberka w ketchupie

Ewa w kuchni
Zupa forszmak na wieprzowinie 97

jakiegoś czasu, podobna w składnikach do zupy węgierskiej, jednak dzieki kwaśności kiszonych ogórków- zupełnie inna. Dodałam do niej ziemniaki,marchew,por i seler-na bogato. SKŁADNIKI: 6 szt. żeberek wieprzowych 2 kotlety schabowe bez kości 4 ogórki kiszone 30 dag. pieczarek 1 czerwona papryka puszka krojonych pomidorów 1 marchewka 1 mała pietruszka kawałek selera biały kawałek pora 1 cebula(...)angielskiego 1 liść laurowy 3 kawałki grzybków suszonych 1 puszka krojonych pomidorów sól,pieprz,papryka ostra i łagodna (do smaku) 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła klarowanego WYKONANIE: żeberka i schab pokrojony w paski ugotować z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, soli i pieprzu, ugotowane żeberka obrać pokroić w dużą kostkę,odłożyć razem z ugotowanym schabem, do wywaru włożyć

Kuchnia Beaty
czerwony barszcz na kościach wieprzowych,żeberkach z jajkiem sadzonym... 100

Składniki: buraczki czerwone ugotowane, starte do barszczu 60 dag, wywar z buraków gotowanych 1,5 litra, kości schabowe, żeberka wieprzowe 1 kg, wywar z kości 1,5 litra, ziemniaki 4 sztuki, włoszczyzna 1/ 2 pęczka, ziele angielskie 6 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, koper suszony z nasionami, woda 1 litr, cukier 3 łyżki, kucharek 2 łyżki, ząbki czosnku 3 sztuki(...)zimne przełożyć do miski, wywar przelać do dużego garnka, buraki starłam w robocie na tarczy grubsze oczka, porcje zamroziłam i jedną do barszczu od razu zużyłam. Kości schabowe i żeberka ugotować w szybkowarze 40 minut bez soli i wystudzone obrać z kości, wywar wlać do garnka z wodą z buraków. Do wywaru dodać rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę (mam zamrożoną dużą

W Mojej Kuchni Lubię
Żeberka duszone w sosie miodowo-musztardowym 191

Najwięcej fanów mają żeberka pieczone w piekarniku. Polecam spróbować duszonych - są bardziej miękkie i delikatniejsze niż w wersji pieczonej:). U mnie w lekkim i delikatnym sosie miodowo-musztardowym. 1 kg żeberek  1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 czubata łyżka miodu 2 czubate łyżki musztardy  sól, pieprz, papryka słodka, majeranek olej 1. Żeberka kroimy na kawałki

Szefowa kuchni
YATAI Sushi & Otsumami Bar – nowe miejsce na mapie Krakowa 160

stół. Brokuły grillowane polane sosem yuzu kosho mayo . Rany jaki to był obłęd smakowy ! Genialne pachnące grillem, grillowane są w specjalnym grillu na japońskim węglu. Idźcie i jedzcie ! Koreańskie Żeberka Następnym daniem które zamówilismy były koreańskie żeberka z grilla. Kolejna genialna pozycja w menu – żeberka są marynowane w koreańskiej słodko – pikantnej glazurze, posypane sezamem i szczypiorkiem. Po prostu

Kuchnia na wzgórzu
Grochówka 209

świadomość tego, że domowa nigdy nie będzie smakować tak dobrze jak wojskowa. I tak, niebywale mnie do cieszy. Składniki: 2 l wody 250 g wędzonych żeberek 2 cienkie kiełbasy 250 g grochu łuskanego (ja użyłam żółtych połówek) 1 cebula 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki mały kawałek selera 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela(...)angielskiego 1 czubata łyżka majeranku sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 porcji) Żeberka zalewamy wodą, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy. Dodajemy do tego przepłukany groch i ząbki czosnku, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości grochu (ma się właściwie już rozpadać, u mnie trwało to około 30 minut). Dodajemy do tego pokrojone w małą kostkę marchewkę, pietruszkę

Kardamonovy
Menu na tydzień: Jak zrobić grilla w domu 94

Pieczone żeberka w sosie barbecue, grilowania ryba, stek, kaszanka i warzyw – wszystko z grilla, tyle że zrobionego w domu, w piekarniku. To doskonała alternatywa dla klasycznego grilla. Pozdrowienia z Krainy Deszczowców! Właśnie zaczęliśmy długo wyczekiwaną majówkę, wymarzony wyjazd, pierwszy od miesięcy, gdyż wszystkie wcześniejsze urlopy trzeba było odwołać ze względu na ciągle, żłobkowe infekcje Miłosza. Opuszczaliśmy Warszawę przykrytą ciężkimi(...)czyli w kieszonce papieru do pieczenia lub folii aluminiowej. Fachowo mówiąc jest to metoda pieczenia en papilote. My w tym tygodniu tak będziemy robić. Jeszcze w Warszawie upiekliśmy super żeberka w sosie barbecue. W menu jest jeszcze grillowany kurczak, ryba, kaszanka i warzywa. Zapraszamy do odwiedzania Niedzielnego Kucharza. Mamy nadzieję, że nasze przepisy zainspirują Was i pomogą przetrwać majówkę. Pieczone

Niedzielny kucharz
Żeberka w piwie 119

Aromatyczne żeberka będą wspaniałym dodatkiem do ziemniaków, klusek ziemniaczanych lub innych ulubionych dodatków. Dość proste w przygotowaniu. Na pewno to danie, znajdzie uznanie wśród osób ceniących tradycyjne smaki. Składniki 1 kg żeberek wieprzowych 600 g cebuli pokrojonej w półplasterki 1/2 l jasnego piwa 3 ziarna ziela angielskiego 2 goździki 1 łyżeczka kminku sólo,pieprz 2 … Czytaj dalej Żeberka

gotuj ze mną