Żeberka pieczone w kapuście to moja dzisiejsza propozycja na pyszny obiad. P yszne, mięciutkie , rozpływające się w ustach, takie właśnie były. A następnego dnia były jeszcze lepsze, polecam. Składniki: 1 kg żeberek 1,2 kg kapusty kiszonej smalec do smażenia 3 cebule 3-4 ząbki czosnku 4 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela(...)mięsie, podsmażam. Pod koniec dodaję czosnek, chwilę razem smażę. Dorzucam kapustę, ziele angielskie, liść laurowy, kminek. Mieszam i duszę przez 5 minut. Do żaroodpornego naczynia przekładam kapustę, wciskam żeberka. Wlewam 2/3 szklanki wody/bulionu i przykrywam. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 ° C i piekę przez 2 godziny. Smacznego
magiczna kuchnia KasiZnów zrobiliśmy żeberka według naszego sprawdzonego przepisu i tym razem nagraliśmy dla was wideo. Zawsze się udają, bo tu po prostu trudno coś zepsuć, a wychodzą tak, że szybko zostają po nich same kosteczki. Ten przepis znajdziecie u nas także w wersji tradycyjnej: Prosty przepis na pieczone żeberka, które zawsze się udają. Są mięciutkie i pyszne Artykuł Żeberka pieczone. Bardzo
Kulinarna Polskachłodny i szary dzień niema nic lepszego, jak talerz gorącej zupy. Pyszny, sycący kapuśniak na żeberkach to mój dzisiejszy przepis z którym dzielę się z Wami. Tu zapraszam na kapuśniak z pomidorami Składniki: 600 g żeberek wieprzowych 800 g kapusty kiszonej 6-8 ziemniaków 2 marchewki 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej 2 liście laurowe(...)ziarna ziela angielskiego 3-4 łyżki majeranku 1 łyżeczka kminku mielonego sól, pieprz Wykonanie: Do garnka wkładam żeberka, liść laurowy, ziele angielskie, wstępnie doprawiam solą i pieprze, zalewamy wodą ok 2,5-3 . Zagotowuję i gotuję do miękkości mięsa. Kapustę kroję na mniejsze kawałki (jeżeli jest bardzo kwaśna, to płuczę). Z wywaru wyciągam mięso, odlewam 0,5 L wywaru
magiczna kuchnia Kasikilku lat mieszka w dużym mieście. Tak kwaśnicę gotuje jej mama, jest to zupa niezwykle prosta, a zarazem pokrzepiająca i pyszna. Przepis na góralską kwaśnicę Składniki: pół kilograma wędzonych żeberek wieprzowych, 800 gramów dobrej kapusty kiszonej, szklanka soku z kapusty kiszonej, 1 cebula, 5-6 ziemniaków, majeranek, liście laurowe, sól, pieprz. Jak zrobić góralską kwaśnicę? Cebulę pokrój w kostkę(...)wrzuć ją do dużego garnka, zrumień na sucho. Dodaj żeberka pokrojone w mniejsze kawałki, pokrojoną kapustę, sok (kwaśnica musi być kwaśna), wlej wodę do wysokości 3/4 garnka. Zagotuj, dodaj liście laurowe, dopraw pieprzem i solą. Gotuj pod przykryciem przez godzinę. W międzyczasie obierz ziemniaki, przekrój na pół i ugotuj w niewielkiej ilości wody. Dodaj razem z wodą do ugotowanej kwaśnicy
Kulinarna Polskazawsze przyrządzano go tak samo i smakowało tak samo.. Pewnie macie takie same wspomnienia, ale fakt.. było magicznie .. mimo prostoty a może dzięki niej Choć osobiście preferuję żeberka ekstra mięsne, karczek, a nade wszystko łopatkę , to szynka i inne chudsze części tez się nadają To obiad dla każdego, Ci którzy nie lubią tłuszczu mogą użyć schabu i szynki(...)czasowego lub lockdawnoego Zdrowe bo domowe i tego się trzymajmy .. póki siłownie zamknięte.. składniki na około 4 osoby: 0,6 kg łopatki wieprzowej ( lub innej lubianej części blondyny, żeberka, szynka, schab, karkówka czy mostek.. ) 2 łyżki smalcu 4-5 kulek ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku 2-3 średnie cebule sól, pieprz do smaku
Ogrodnik w podróżyKapuśniak na żeberkach z kiszoną kapustą to zupa, którą ugotujesz przez cały rok. Dobrze doprawiona, z dużą ilością mięsa stanowi idealny pomysł na obiad w tygodniu. Polecam Ci mój sprawdzony przepis na kapuśniak, kwaśny i pyszny. Kapuśniak na żeberkach SKŁADNIKI: 2 l wody 650 g żeberek 500 g kiszonej kapusty 4 ziemniaki – 380 g 1 seler
Zasmakuj Kuchniżurek gotuje się praktycznie sam. To potrawa, która idealnie wpasuje się w Wasze wielkanocne stoły. Spróbujcie zrobić go u siebie! 😉 Składniki: 1,5 l wody 400 g wędzonych żeberek wieprzowych 2 marchewki 2 korzenie pietruszki 1 por ½ selera 1 cebula 400 g ziemniaków 500 ml zakwasu na żurek 2 łyżeczki chrzanu 2 łyżeczki suszonego majeranku 4 białe, surowe kiełbasy(...)jajka ugotowane na twardo 6 łyżek śmietanki 18% lub 30% do zup i sosów sól, pieprz Sposób wykonania: Do dużego garnka wkładamy żeberka i zalewamy je wodą, następnie dodajemy obrane i umyte warzywa. Cebulę opalamy dla lepszego smaku (opcjonalnie) i dodajemy do garnka. Wszystko razem gotujemy pod przykryciem ok. 40 minut. Po 40 minutach wyciągamy z wywaru warzywa i żeberka
Mostek w kuchniJeżeli znudziły Wam się tradycyjne sposoby przygotowania żeberek proponuję skorzystać z tego przepisu. Inspirowany jest on przepisem Jamiego Olivera, a znalazłam go kiedyś w internecie, niestety nie mogę znaleźć gdzie dokładnie. Puszczam dalej w świat, bo uważam, że jest świetny! Muszę powiedzieć, że dawno już żeberka nie smakowały mi tak bardzo. Sos wyszedł fantastyczny, a wykorzystanie ziaren kopru włoskiego(...)dzięki niemu sos pięknie pachniał i dodał do mięsa cytrusowego aromatu. U nas przepis na pewno wpisze się na stałe do domowego menu. około 1,5-2 kg żeberek wieprzowych 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju Sos: 3/4 szkl. dobrej jakości ketchupu
Smaki Na TalerzuŻeberka lubię chyba w każdym wydaniu. Gdybym miała powiedzieć, jaki sposób ich przygotowania lubię najbardziej, nie potrafiłabym odpowiedzieć. Te z miodem, wpierw obsmażane, a następnie zapiekane razem z cebulką i papryką, również bardzo mi smakowały. Przepis na żeberka to luźna interpretacja przepisu siostry Anastazji. Podałam je razem z surówką z kiszonej kapusty (uwielbiam) i ziemniaczanymi kluseczkami. 1,5 kg żeberek
Smaki Na TalerzuSkładniki: 700 g kapusty kiszonej 300 g żeberek wędzonych 200 g boczku wędzonego surowego 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 4 ziemniaki 1 cebula 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego 2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego 4 listki laurowe 2 łyżeczki mielonego kminku rzymskiego 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Do garnka wrzucamy żeberka oraz włoszczyznę (marchew, pietruszka, seler) zalewamy wodą(...)oddzielamy od kości. Do garnka wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy je do miękkości. Gdy będą gotowe dodajemy odciśniętą i posiekaną kapustę kiszoną, pokrojoną marchew oraz mięso z żeberek. Doprawiamy całość kminkiem. Zupę gotujemy na małym ogniu do momentu aż kapusta zmięknie
Qchnia po prostubędę się już rozpisywać nad zdrowotnymi właściwościami zup i buraczków , jest na nie sezon więc cieszmy nasze brzuszki i naszych bliskich ,zdrowymi rarytasami Polecam ! Składniki : 0,5 kg wieprzowych żeberek ( mogą być wołowe lub dowolne inne mięso na wywar ) 5-6 buraczków czerwonych średniej wielkości kawałek kapusty białej 2 marchewki 2 cebule 2 korzenie pietruszki kawałek selera korzeniowego 4 ząbki(...)liście laurowe 5-6 kulek ziela angielskiego 1/2 szklanki zakwasu z czerwonych buraków lub 4 łyżki octu sól , pieprz czarny do smaku gęsta śmietana około 2-3 łyżki Żeberka płukamy , dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka . Dodajemy do nich obrane i pokrojone w małe słupki lub kostkę : buraczki, cebulę , marchew , pietruszkę , selera . Dodatkowo ziele angielskie , liść laurowy
Ogrodnik w podróżySkładniki: 0,5 l zakwasu żytniego 2 marchewki 2 pietruszki 3-4 ząbki czosnku ćwiartka selera cebula wędzone żeberko 2 kiełbasy chłopskie 2 łyżeczki chrzanu tartego majeranek, sól, pieprz kilka ziarenek ziela angielskiego 2-3 listki laurowe 3-4 łyżki śmietany kremówki Przygotowanie: Umyte i obrane warzywa (cebulę opalić na gazie) włożyć do garnka i zalać ok 2 l wody(...)Wsypać przyprawy, czosnek i wędzone żeberko. Gotować ok 1,5 godziny na wolnym ogniu. Sprawdzić warzywa w między czasie, kiedy będą miękkie przełożyć na talerz. Do gorącego i odcedzonego wywaru wlać zakwaś (stopniowo, żeby nie był za kwaśny), dodać chrzan. Mieszając zostawić na ogniu jeszcze ok 5 min, a na koniec wlać zahartowaną śmietanę - zagotować. Kiełbasę podsmażyć na łyżce
Gaździnka warzySkładniki: pasek żeberek 2 łyzki octu winnego łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki łyżeczka ostrej, wędzonej papryki 1 łyżeczka oregano szczypta pieprzu sól do smaku 4 zmiażdżone ząbki czosnku oliwa z oliwek Wszystkie składniki wymieszać i dokładnie natrzeć żeberka, podzielone na dwie mniejsze części. Można odstawić na noc do lodówki, można piec od razu. Piec w brytfannie zakrytej folia aluminiową, w temperaturze(...)przez dwie, trzy godziny (do momentu, aż mięso samo będzie odchodzić od kości. Na sam koniec zdjąć folie i żeberka z wierzchu przyrumienić
stajnia gołębie od kuchnidelikatnie zagęszczony mąką kukurydzianą. Aromatyczne danie. Do tego ziemniaczki pod każdą postacią (kluski śląskie, kopytka, z wody, pieczone, itp. i pyszne domowe danie gotowe. Składniki: 800 g wieprzowych żeberek 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 3 szklanki wody przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól, łyżeczka vegety natur, papryka słodka i ostra, majeranek, lubczyk, łyżka gorczycy 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie(...)zagęśćcie sos inną mąką lub wcale) 1/3 szklanki cydru łyżka miodu łyżeczka musztardy sarepskiej olej do smażenia Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni przesmaż pokrojone na większe kawałki umyte i osuszone żeberka (moje są wielkości – na oko – placka ziemniaczanego Przypraw solą, pieprzem, obiema rodzajami papryk i majerankiem i smaż z obu stron na średnio – większym ogniu przez około
Zasmakuj Kuchni