Żeberka pieczone ze śliwką Piekielnie dobre żeberka z suszonymi śliwkami i powidłami, niebanalne połączenie powideł i przypraw sprawi, iż tak przygotowane żeberka zachwycą nas smakiem i staną się wytwornym daniem. czytaj
Kulinarna Chwilaklasyk, który na stale wpisał się w menu prawie każdego polskiego domu. Tutaj moja wersja tej pysznej zupy, która mam nadzieje się Wam spodoba. Składniki: 2 l wywaru z żeberek żeberka z wywaru 5 – 6 łyżek fasoli Jas może być z puszki 2 marchewki 1 cebula 1 czerwona papryka 1 lyzka smalcu 5 -6 średnich buraków 2 duże ziemniaki(...)minut. Pod koniec gotowania dodać ugotowaną i odcedzoną z wody fasolę. Jeśli jest taka potrzeba doprawić solą i pieprzem. Całość pogotować jeszcze 5 minut. Podawać z żeberkami i łyżką śmietanki. Smacznego
Pani M - kuchnia smakowitaróżnych wersjach, z różnymi dodatkami. To chyba jedna z najpopularniejszych zup sezonowych. Nie wymaga ona mistrzowskich umiejętności kulinarnych, wyjdzie w każdych warunkach. Wg mnie, najpyszniejszą wersją jest ta, na żeberkach z okraszonymi ziemniakami. Po prostu poezja smaku. Składniki: 1 kg surowych żeberek wieprzowych 300 g wędzonych żeberek wieprzowych 4 liście laurowe
R'n'G KitchenMarynata barbecue Marynata BBQ do kurczaka, żeberek i karkówki. Marynata barbecue nie musi być trudna ani pracochłonna. Sos BBQ w różnych wersjach robimy bardzo często, na blogu znajdziesz m.in. przepis na żeberka w sosie barbecue . Najlepszy przepis na marynatę barbecue, to taki, który jest szybki, łatwy i uniwersalny. Domową marynatę BBQ wykorzystasz do niemal każdego rodzaju mięsa przeznaczonego(...)każdą przygotujesz z ogólnie dostępnych składników. W przypadku tego przepisu na sos i marynatę BBQ składniki znajdziesz w najbliższym sklepie spożywczym. Najlepsza marynata BBQ do karkówki i żeberek. Marynata barbecue przepis 4-5 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego, 4 łyżki keczupu lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonej mielonej cebuli, ale jeśli nie masz to pomiń
Cztery Fajeryprzepis na zupę buraczkową, którą przygotujesz dosłownie w kilka chwil. Cudownie prosta, sezonowa zupa buraczkowa, którą można ugotować na bulionie jarzynowym, świetny smak będzie miała także ugotowana na żeberkach. Krok 1. Buraczki starannie wyszorować, obrać i pokroić w plasterki, a następnie w paski. Można je także pokroić w kostkę albo zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami. Krok(...)kalafiorowa z serem>>> Pyszna botwinka z ziemniakami i jajkiem>>> Zupa tajska tom yum z kurczakiem>>> Krupnik z kaszy jęczmiennej na żeberkach>>> Kremowa zupa pomidorowa z tortellini>>> Szybka zupa pomidorowa>>> Zupa ogórkowa na żeberkach>>> Miłego gotowania! Zupa buraczkowa. Zupa buraczkowa
Moja Książka KucharskaPyszny bigos z młodej kapusty ale zapiekany. Zrobiłam go z żeberkami i parówkami bo akurat to miałam w lodówce. Możecie dodać inne mięso i wędliny. Bigos tak naprawdę piecze się sam a my tylko czekamy na efekt końcowy. Wyszedł pyszny bigosik. 1 cebula 1 główka młodej kapusty nieduża 30 dkg parówek 50 dkg żeberek 1 marchewka 1 kawałek pora(...)cebulę i por, dodaję marchewkę, seler, koncentrat pomidorowy, paprykę pokrojoną,paprykę wędzoną, wino, ziele angielskie, liście laurowe i chwilę przesmażam. Dodaje kapustę, i mieszam. Na głęboką blaszkę wykładam żeberka. Posypuję je sola, pieprzem, tymiankiem, majerankiem. Wykładam na nie kapustę, wylewam trzy szklanki wody. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 90 minut temp 180 stopni. Blaszkę przykrywam folią aluminiową. Parówki kroję
wesoła kuchniaPrzepis na pyszną wiosenno – letnią zupę. Na moim kanale YouTube pojawił się już przepis na botwinkę na wywarze warzywnym Tym razem zrobiłam ją w wersji z żeberkami i z ziemniakami. Bardzo smaczna i sycąca zupa, która na pewno wszystkim posmakuje. Składniki: 2 pęczki botwinki 3 buraczki z botwinki 500 g żeberek 4 duże ziemniaki lub według upodobania(...)smaku 1/2 szklanki śmietany 18 % 2 -3 łyżki soku z cytryny mały pęczek koperku opcjonalnie jajka ugotowane na twardo Zapraszam również na film Umyte i pokrojone na mniejsze części żeberka zalać wodą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i pogotować 30 minut. Podczas gotowania na powierzchni tworzyć się będzie szumowina. Należy ja zebrać łyżka cedzakowa. Po 30 minutach do garnka dodać
Pani M - kuchnia smakowitasię za gotowanie zupy. Pracy przy niej mało a jest naprawdę smaczna. Polecam tym, którzy jeszcze nie jedli zupy ziemniaczanej . Składniki na zupę ziemniaczaną na wędzonce : * około 300 g żeberka wieprzowego wędzonego * 200 g boczku wędzonego * 1 kg ziemniaków * 1 marchewka * 1 cebula * korzeń pietruszki * 1 łyżka majeranku * pół łyżeczki gałki muszkatołowej (użyłam Skworcu ) * 4 liście laurowe * 6 ziaren(...)ziela angielskiego * sól do smaku * 1 łyżka mąki pszennej * około 2-2,5 litra wody Wykonanie: Do garnka włożyć żeberko wędzone, ziele angielskie i liście laurowe. Wlać 2 litry wody. Całość gotować na małym ogniu pod przykryciem około 40 minut. Następnie dodać obrany korzeń pietruszki i obraną, pokrojoną w kostkę marchewkę. Garnek zakryć pokrywką, gotować dalej około 15 minut
Zrób to smaczniepyszna, a gotowana na wędzonce ma bardzo aromatyczny smak. Polecam. Składniki: 1 pęczek botwinki 2 buraki (jeśli przy botwinkę są malutkie) 3 skrzydełka z kurczaka 2-3 kawałki wędzonych żeberek 2 małe marchewki 1 mała pietruszka 1 cebula 4-5 ziemniaków liść laurowy ziele angielskie 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka kminku ocet jabłkowy do zakwaszania sól, pieprz(...)łyżki śmietany 18% siekany koperek Sposób wykonania: 1. Skrzydełka opłukać, zalać zimną wodą (u mnie garnek 3-litrowy), postawić na gazie, zagotować i odszumować. Dodać wędzone żeberka, 1 pokrojoną marchewkę, pietruszkę i cebulę. Dorzucić liść laurowy, ziele angielskie. Gotować ok 40-50 minut. 2. W międzyczasie buraki obrać, zetrzeć na tarce, zalać wrzątkiem w takiej ilości, by woda zakryła buraki
Kuchnia domowa Aniugotować grochówkę z grochu łuskanego? Dobra grochówka lubi wędzonkę i oprócz grochu, to właśnie baza pysznej i pachnącej zupy. Przepis na grochówkę z kiełbasą i boczkiem, z wędzonymi żeberkami lub na wędzonych kościach to naszym zdaniem najlepsze warianty tej popularnej zupy. Najlepiej wypróbować wszystkie wersje i wybrać te, która nam najbardziej odpowiada Grochówka na zwykłych żeberkach lub na innym niewędzonym(...)czarny pieprz oraz majeranek. Gotową zupę możesz posypać świeżą natką pietruszki. Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na domowe zupy. Polecamy: pyszny domowy kapuśniak z kiszonej kapusty , pomidorowa na żeberkach , prosty przepis na pyszny krupnik oraz zalewajka – sprawdzony przepis. Życzymy smacznego! Artykuł Grochówka na wędzonce pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie
Kuchnia Na Wypasieświadomość tego, że domowa nigdy nie będzie smakować tak dobrze jak wojskowa. I tak, niebywale mnie do cieszy. Składniki: 2 l wody 250 g wędzonych żeberek 2 cienkie kiełbasy 250 g grochu łuskanego (ja użyłam żółtych połówek) 1 cebula 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki mały kawałek selera 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela(...)angielskiego 1 czubata łyżka majeranku sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 porcji) Żeberka zalewamy wodą, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy. Dodajemy do tego przepłukany groch i ząbki czosnku, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości grochu (ma się właściwie już rozpadać, u mnie trwało to około 30 minut). Dodajemy do tego pokrojone w małą kostkę marchewkę, pietruszkę
Kardamonovysłowacku , doskonałą tradycyjną kapustę „bidulę” , oraz kopytka w pysznym, mięsnym sosie . Polecamy też pyszną tradycyjną zalewajkę! Zupa fasolowa jak z wojskowego kotła Składniki: fasola Jaś: 200 g żeberka wędzone: ok. 0,5 kg swojska kiełbasa wędzona: 300 g ziemniaki: 2 – 3 szt. włoszczyzna jak do rosołu czosnek: 2 ząbki czarny pieprz kulki: 1 łyżeczka liść laurowy(...)wojskowego kotła Wykonanie: 1. Fasolę dzień wcześniej płuczemy, zalewamy wodą i zostawiamy na noc aby namokła. Następnego dnia lekko solimy i gotujemy do miękkości. 2. Do drugiego garnka wkładamy żeberka, dodajemy włoszczyznę, liście laurowe oraz pieprz, zalewamy wodą i gotujemy, aż żeberka będą miękkie. Wówczas dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, czosnek, fasolę oraz pokrojoną kiełbasę i lekko solimy. Kiedy ugotują
Kuchnia Na Wypasie