Żeberka to moje ulubione mięso, mojej córki również. Dlatego bardzo często gości na naszym stole. Skłądniki; 1 kg żeberek wieprzowych 1 czerwona papryka kilka pieczarek 1 cebula Marynata; pół szklanki sosu sojowego 3 ząbki czosnku pół szkl. wody sól, pieprz, 3 łyzki miodu Mieso myjemy a następnie czelimy na porcje po dwie kosteczki. Przekłądamy do miski(...)mieso potrzebuje jeszcze trochę czasu czy już jest gotowe. Smakuje bardzo dobrze czy z pieczywem czy tez z ziemniakami. Smacznego! A Wy jak najczęściej podajecie żeberka
Radość kipiąca uśmiechem.Staram się przygotowywać zupy często, bo dzieci bardzo je lubią. Dziś u nas pyszna grochówka na wędzonym żeberku. Sycąca i pożywna z fasolą tak ostatnio polubioną przez maluchów. Ze świeżym majerankiem prosto z doniczki. Zapraszamy! kawałek wędzonego żeberka 1 podpieczona cebula 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera kawałek pora 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2 szklanki grochu typu(...)jaś 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku majeranek olej wędzony boczek Groch opłukać, zalać zimną wodą i zostawić przez kilka godzin do namoczenia (najlepiej na noc). Żeberko zalać wodą, dodać włoszczyznę, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie i gotować ok. godziny. Następnie do wywaru wsypać namoczony groch i gotować, aż groch będzie miękki. Do zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, czosnek
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie750g kiszonej kapusty 2 marchewki 1 cebula 1 pietruszka 8 średniej wielkości ziemniaków 2 listki laurowe ok 5 ziarenek ziela angielskiego 1/2 kg wędzonych kości schabowych lub wędzonych żeberek 40 dkg boczku wędzonego 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej pieprz do smaku opcjonalnie 1 opakowanie mrożonki "Kapuśniak" Hortexa 1 kostka rosołowa drobiowa 1 kostka rosołowa o smaku wędzonych żeberek Sposób przygotowania(...)przykryło), dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową drobiową i gotujemy do miękkości ok 25minut. W osobnym naczyniu gotujemy kapustę kiszoną z kością wędzoną, kostką rosołową o smaku wędzonych żeberek, kaszą jęczmienną oraz opcjonalnie- mrożonką Hortexa. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rumiany kolor. Cebulkę delikatnie szklimy pod koniec smażenia boczku. 2. Wywar warzywny łączymy
Kuchnia w czekoladzieWczoraj zrobiłam głosowanie na profilu facebooka, jaką zupkę zjedlibyście tak przy poniedziałku. Większość opowiedziała się za botwinką, więc oto i ona. Gotowana na żeberkach, z odrobiną koperku i gotowanym jajkiem. Smaki dzieciństwa, któych się nie zapomina. Lubicie? Składniki: Dla 4 osób: 70 dkg mięsnych żeberek 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2 marchewki 1 mała pietruszka 8 ziemniaków(...)wody. Gotujemy ok 20 minut, zbieramy szumowiny i dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, marchewki, pokrojone na ćwiartki ziemniaki oraz pietruszkę. Gotujemy ponownie ok 30 minut. Po tym czasie żeberko i pietruszkę wyciągamy, Gotujemy 10 minut. Młodą botwinkę myjemy i siekamy w całości (buraczki możemy również zetrzeć), dodajemy do zupy. Gotujemy ok 10 minut, po czym zabielamy rozrobioną z odrobiną botwinki
Kuchnia w czekoladzieobjaśnieniem dania festiwalowego i instrukcją jak je przyrządzić samemu. Miło, że kucharz podzielił się z nami taką informacją. 8/10 11. The Mexican 5/10 pkt Przysmak młodości Jose Riviery, czyli żeberka barbecue pieczone z suszoną śliwką podane na cieście francuskim Nie za wiele jest tutaj do opowiadania, bowiem The Mexicana nie wyrwała się zanadto ze swojego codziennego menu. Obsługa była(...)zwykle profesjonalna, czas oczekiwania krótki. Danie niechlujnie rzucone na niechlujny talerz z niechlujnymi ozdobami. Same żeberka smaczne, a to w moich ustach spora pochwała, bo żeberek nie znoszę. Nie rozumiem tylko, po co ten skrawek kupnego ciasta francuskiego. Przepyszny sos. Tak jak w przypadku Pozytyvki, wyszłam z przeświadczeniem, że dostałam to, czego się spodziewałam. 12. Mebloteka Yellow 7/10 pkt Szalony
Życie zamknięte w smakuRobiąc gołąbki zostało nam trochę młodej kapusty ,do tego zamrożone żeberka. Musimy przyznać ,że wyszło bardzo pysznie. Składniki 500 g żeberek wieprzowych 600 g młodej kapusty 2 duże marchewki 3 łyżki ryżu pęczek natki pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Żeberka zalewamy zimną wodą (1 l) ,solimy i gotujemy do miękkości razem
R'n'G KitchenSmaczny przepis na żeberka, podane w młodej kapuście. Składniki: 1 kg wędzonych żeberek, 1 łyżka smalcu, 1 cebula, 2 główki młodej kapusty, sól do smaku, papryka mielona słodka do smaku. Składniki: Żeberka opłukać, pokroić i podsmażyć na smalcu, razem z pokrojoną cebulą. Zalać gorącą osoloną wodą i ugotować prawie do miękkości. Pod koniec gotowania wrzucić pokrojoną kapustę , doprawić solą, papryką
Tradycyjna Kuchniakotom kuwetę posprzątałem, a to czy panowie od okien już przyszli, a jak nie od okien to może chociaż ci od wanny byli, a to że może bym żeberka udusił. Że to pokroić trzeba, tak na dwa kciuki grubości, ale nie moje kciuki, tylko Madziowe kciuki. I z cebulą udusić. No a czy ja noszę w kieszeni(...)kciuki żebym wiedział jaka to grubość? Eeehh, też chciałbym mieć taką pracę żeby móc sobie pozwolić na 15 prywatnych telefonów w ciągu dnia :) Zresztą dajmy spokój z żeberkami, w mig o nich zapomni jak zobaczy jakie fajne paluchy na nią czekają. Nie samymi żeberkami człowiek żyje :) A faktycznie paluchy wyszły cudne. Naprawdę polecam zrobienie tym bardziej, że robi się naprawdę
Marder&Marder ManufactureDzisiaj coś wyjątkowego! Prawdziwe konkretne żarcie, czyli żeberka po chińsku. Z ananasem. Na słodko i troszkę na ostro. Na ostro, bo dodałem czerwonego pieprzu prosto z AleDobre.pl . A już chyba ze 100 razy pisałem, że ich przyprawy po prostu miażdżą, są genialne. A żeby naprawdę było "po chińsku" to przed przygotowaniem tego dania przeprowadziłem konsultacje z Cai, moją chińską kumpelą(...)powiedziała mi co i jak. Więc uzbrojony w chińską wiedzę zabrałem się do działania. 1 kg żeberek 3 marchewki 1 duża cebula kiełki stir-fry 1 puszka ananasa sos sojowy czerwony pieprz sól olej do smażenia Kiełki stir-fry to mieszanina różnych kiełków, chyba z cieciorki, soczewicy i fasoli mung - nie pamiętam dokładnie. W każdym razie to są takie kiełki
Marder&Marder ManufactureAnny Kareniny" Lwa Tołstoja, którą niedawno skończyłam czytać, i którą to wszystkim polecam. + masło do smażenia Zaczynamy od ugotowania wywaru na wędzonych (najlepiej ze sporą ilością mięsa) żeberkach. W tym celu mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Po zagotowaniu zbieramy szumowinę, wrzucamy ziele angielskie, pieprz w ziarnach ( u mnie po około 10 sztuk) i liście laurowe oraz(...)przygotowaną wcześniej kapustę. Smażymy kilka chwil, cały czas dobrze mieszając, zawartość patelni przekładamy do sporego rondla i zalewamy łyżką wazową przecedzonego wywaru mięsnego. Dokładamy do kapusty obrane kości z żeberek. Ta masa kapuściana, w oryginale powinna gotować się nawet do 4 godzin (należy wtedy uzupełniać płyn), na bardzo małym ogniu. Przyznam się szczerze, że u mnie gotowało się tylko godzinę
Kuchenna Kontrrewolucyablog: Delicious titbits Kurczak w marynacie z maślanki i musztardy autorka: karolajna | blog: moje kuchenne fanaberie Szaszłyki obiadowe z kurczakiem i warzywami autorka: karolajna | blog: moje kuchenne fanaberie Soczyste żeberka w keczupie autorka: migotka28 | blog: Monia miesza i gotuje Grillowana karkówka w marynacie teriyaki autorka: migotka28 | blog: Monia miesza i gotuje Grillowana polędwiczka marynowana w sosie sojowym autorka: migotka28 | blog(...)Monia miesza i gotuje Żeberka w sosie z kurkami autorka: Mami | blog: Prawdziwy biszkopt Żeberka pieczone po amerykańsku autorka: miracle | blog: Mój punkt smaku Roladki wieprzowe z boczkiem autorka: epithimija | blog: z charakterem Kurczak z ziemniakami, cukinią, papryką i marchewką autorka: epithimija | blog: z charakterem Grillowana karkówka w miodowo-musztardowej marynacie autorka: cynamon i chilli | blog: cynamonichilli.blogspot.com Weekendowe grillowanie autorka
Kuchenna Kontrrewolucyanabyć TUTAJ Potrzebujemy: główka młodej kapusty słoik 900 ml kapusty kiszonej, ja użyłam kapusty kiszonej z Ogródka Dziadunia 1 duża cebula 500 ml soku pomidorowego 0,5 kg żeberek 2 laski długiej, dobrej kiełbasy 0,5 kg wędzonego boczku kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu kilka ziaren kozieradki 3 łyżki oleju rzepakowego Do dużego garnka(...)wlewamy olej i zaczynamy go podgrzewać. Od razu dodajemy cebulę pokrojoną w talarki i żeberka. Chwilę podsmażamy. Następnie do garnka wrzucamy poszatkowaną młodą kapustę, przyprawy i podlewamy całość połową szklanki wody. Dusimy przez godzinę pod przykryciem, na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy kiszoną kapustę i sok pomidorowy. Dusimy całość przez kolejne pół godziny. W międzyczasie kroimy kiełbasę i boczek
MamaOskarkaPogoda sprzyja grillowaniu. Dzisiaj przepis na żeberka w pikantnej marynacie, które ja, ze względu na brak własnego ogrodu upiekłam w rękawie. jednak mięso zamarynowane dzień wcześniej będzie idealne do upieczenia go na ruszcie "pod chmurką". Składniki: 1,2 kg żeberek ekstra mięsnych Marynata: 1/2 szklanki łagodnego keczupu 3-4 sosu balsamicznego (ew. octu balsamicznego) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki(...)sosu Worcester 2 rozgniecione ząbki czosnku słodka papryka w proszku pół łyżeczki ziół prowansalskich szczypta ostrej papryki szczypta ziaren kminku sól i pieprz Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Żeberka umyć, podzielić na kawałki, osuszyć. Maczać poszczególne części mięsa w marynacie, umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie zamknąć, usuwając nadmiar powietrza. Włożyć do lodówki na 2 godziny. Można również przygotować
Czerwień i błękitświetny sposób, aby je zmiękczyć i muszę przyznać rację. Dodatkowo mięso nabiera delikatnego posmaku tego specyficznego trunku. Wypróbujcie tym bardziej, że zaczynamy tegoroczną majóweczkę. Składniki: 1,5 kg żeberek 2 szklanki coli sól pieprz 2 ząbki czosnku mielona papryka łagodna i ostra Sposób przygotowania: Mięso dzielimy na porcję (dobrze, gdy nasze żeberka są dość tłuste). Następnie rozgniatamy czosnek, dodajemy sól(...)pieprz i paprykę. Mieszanką nacieramy mięso. Przyprawione żeberka zalewamy colą i odstawiamy na minimum godzinę w chłodne miejsce. Pieczemy w piekarniku przez ok. godzinę ( w 180 stopniach) lub na grillu do uzyskania pięknego, złotego koloru. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytProdukty potrzebne; Żeberka- 30 dag Korpus- 1 sztuka Pomidor - 4-5 sztuki Cebula - 2 sztuki Czosnek- 4 ząbki Papryka - 1 sztuka Marchewka- 2 sztuki Por- 1 sztuka Seler- 1 sztuka Pietruszka- 1 sztuka Przecier pomidorowy- 1 słoiczek Śmietana 30%- 150 ml Oliwa z oliwy - 2 łyżki Ziele angielskie- 4 ziarenka Liść laurowy - 2 liście Bazylia- 2 łyżeczki Vegeta(...)paprykę, marchewkę, seler na 4 części, pietruszkę,por. Do rozgrzanego na oliwie garnka wrzucamy naszą cebulę i czosnek. Gdy zarumieni się nasza cebulka, dodajemy korpus( umyty i oczyszczony) i żeberka podsmażając około 3 minut, Zalewamy wodą i gotujemy 10 minut, wrzucamy naszą włoszczyznę z papryką, Gotujemy jak najdłużej aby nasze mięso puściło tłuszcz i było miękkie po około godzinie Wyjmujemy
pichciszto