papryki, ja użyłem kolorowych dla lepszego efektu wizualnego, ale śmiało możesz użyć jednego koloru) 2 duże cebule sól, czarny pieprz Jako dodatek sos do karkówki i żeberek, ja chętnie sięgam po ten od Roleskiego Przygotowanie: Karkówkę natrzyj przyprawami: suszonym majerankiem, papryką w proszku, utartym czosnkiem, olejem roślinnym, oraz solą(...)minut aby mięso “odpoczęło”. Po tym czasie pokrój w plastry, podawaj z pieczonymi warzywami, kaszą i sosem do karkówki i żeberek . Pieczeń na rodzinny obiad Zestaw warzyw możecie wymienić na Wasze ulubione. Mogą być to cukinie z bakłażanami, pieczarki z czerwoną cebulą lub warzywa korzeniowe
kuron.com.plkaszą jęczmienną. Krupnik z poniższego przepisu jest bardzo smaczny - nie musicie go niczym zabielać czy też zaciągać. Polecam przygotować. Składniki na 4 porcje: 2 l wody 0,5 kg żeberek 2 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera 4-5 sztuk młodych ziemniaków 1/3 szklanki suchej kaszy jęczmiennej mazurskiej(80 g) sól, pieprz 2-3 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego(...)dekoracji posiekana zielona pietruszka Do garnka wlać wodę i włożyć umyte oraz pocięte na mniejsze części żeberka. Zagotować, ewentualnie usunąć szumowiny. Następnie dodać listki laurowe, ziele angielskie i całość gotować pod przykryciem około 1 godziny (do miękkości mięsa). W międzyczasie warzywa obrać, umyć. Marchewki, pietruszki i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę
Ugotowaćżeberka w pasku lub trójkąt 1 pomior 1 marchewka 1 cebula pół papryki kawałek ok 15 cm cukinii pół dyni hokkaido natka selera i pora sól pieprz oregano hyzop majeranek tłuszcz do smażenia (smalec) Żeberka myjemy i osuszamy w papierowym ręczniku. Obsmażamy w głębokiej patelni w roztopionym tłuszczu. Dodajemy pokrojone warzywa, zioła, przyprawy i podlewamy szklanką wody. Dusimy
Gotowanie jest łatweSkładniki: 1 kg żeberek 30 dkg boczniaków 1 cebula kilka ziaren jałowca 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżki pasty z węgierskich ostrych papryczek 1 łyża octu winnego 3 łyżki sosu worchester … Czytaj dalej Żeberka z boczniakami
czarrna od kuchniŻeberka z paprykami i cydrem to klasyczne połączenie duszonych żeberek z polskim cydrem i kolorowymi paprykami. Cydr nada temu daniu głębi i spowoduje, ze sos będzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Oberiba, jest to przepyszna śląska zupa przygotowywana tylko wiosną, dlaczego bo to zupa z świeżej kalarepy. Składniki : ok 30 dag żeberek wieprzowych 3,5 l wody 3 kalarepy 2 marchewki 3 średnie ziemniaki korzeń pietruszki kawałek selera 3 liście laurowe ziele angielskie 1 kostka rosołowa warzywna sól, pieprz 2 łyżki masła klarowanego 2 czubate łyżki mąki Przygotowanie : Umyte żeberka
Mechanik w kuchniTradycyjny kapuśniak na żeberkach na wywarze drobiowym lub warzywnym z dodatkiem kminku, który nie tylko nadaje charakterystycznego posmaku, ale również wspomaga nasze trawienie. Prosty kapuśniak na kiszonej kapuście. The post Kapuśniak na żeberkach appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaSkładniki 400 g białej fasoli Jaś wędzone żeberka pętko kiełbasy dwie cebule 2-3 ząbki czosnku dwie łyżki przecieru pomidorowego szczypta kminku, majeranku 2-3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego kubek bulionu sól, pieprz Przygotowanie Fasolę zalać zimną wodą i odstawić na noc. Następnego dnia odcedzić, zalać świeżą wodą (ok 10 cm nad poziom fasoli) dodać listki laurowe(...)ziarenka ziela angielskiego, szczyptę kminku, kubek bulionu i gotować do miękkości ok 1,5 godz. Żeberka wyluzować, a kość włożyć do gotującej się już fasoli. Pokroić je w kostkę razem z kiełbasą. Podsmażyć na odrobinie smalcu, następnie dodać poszatkowaną cebulę. Smażyć kilka minut doprawić ostrą i słodką papryką, ciemnym sosem sojowym, solą i pieprzem. Na końcu smażenia dodać
Gaździnka warzySkładniki 200 g białej fasoli Jaś kawałek wędzonego żeberka kawałek kiełbasy cebula kilka świeżych brukselek pęczek natki pietruszki cukinia 2 ząbki czosnku szklanka bulionu sól, pieprz, majeranek, kminek 2 listki laurowe kilka kropel ciemnego sosu sojowego Przygotowanie Fasolę zalać wodą i moczyć ją najlepiej przez noc. Następnie odcedzić i wlać świeżą. Wstawić na gaz, dodać dwa listki laurowe, szczyptę kminku(...)wlać szklankę bulionu i gotować do miękkości. Pokrojone w kostkę żeberka i kiełbasę podsmażyć na odrobinie smalcu, przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Po kilku minutach smażenia dodać poszatkowaną cebulę, a na końcu wcisnąć czosnek. Brukselkę i natkę umyć i lekko osuszyć. Cukinię obrać i drobno pokroić. Do miękkiej fasoli dodać mięso, brukselkę i cukinię. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem
Gaździnka warzySkładniki: 800 g żeberek wieprzowych 2 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera 1 mała cebula 1/4 pora 200 g czerwonej soczewicy 6 średnich ziemniaków 4 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawy: 4 listki laurowe 15 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki kminku w proszku 1 łyżeczka tymianku sól do smaku Sposób wykonania: Żeberka
Qchnia po prostukapusty kiszonej 1 cebula olej sól pieprz kminek majeranek 1 łyżka mąki 2-3 porcje żeberek 2 łyżeczki musztardy pieprz Kapustę odciskamy z soku, jeśli jest zbyt kwaśna to płuczemy w ciepłej wodzie i znów odciskamy. W głębokiej patelni przysmażamy posiekaną cebulę dodajemy kapustę, smażymy ok 10 min, po czym dodajemy przyprawy, podlewamy wodą (kilkakrotnie) i dusimy do miękkości(...)miękkiej kapusty dodajemy mąkę rozmieszaną w niewielkiej ilości wody i jeszcze chwilę dusimy aż kapusta zgęstnieje. Wykładamy kapustę do naczynia żaroodpornego. Żeberka myjemy, nacieramy solą, pieprzem i musztardą, smażymy na ostrym ogniu ze wszystkich stron. Układamy na kapuście, okrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika ok 180 st na ok 1 godzinę. Kiedy mięso jest wystarczająco miękkie, potrawa jest
Gotowanie jest łatwePieczone żeberka, to doskonała propozycja dla smakoszy. Składniki: 1 kg żeberek, łyżeczka soli, łyżeczka płaska pieprzu, łyżeczka kopiasta papryki, czosnek. Przyprawiamy mięso, przekładamy do naczynia i dodajemy 1/3 kostki smalcu ok.35g. Pieczemy w 200 st.C/ 60 min. i 5 minut bez pokrywki. Potem mięso odsączamy z tłuszczu. Serwujemy gorące z czym kto lubi, sos też już mamy
chleba naszegoSkładniki: 1,5 kg żeberek (paski) 3 cebule 6 łyżek ciemnego sosu sojowego 5 łyżek miodu (gryczanego) 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego pół łyżeczki ziaren czarnego pieprzu 1 łyżka oleju 4 łyżki pikantnego ketchupu sól Sposób wykonania: Żeberka myjemy, kroimy na porcje a następnie wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy pieprz, sól, ziele oraz listki laurowe
Qchnia po prostubardzo nie przepadam za zupą grochową,a tu bardziej dominuje kapusta kiszona..w sumie ilość tych składników może być dowolna..u mnie zresztą jak zawsze na oko.. kilka żeberek lub kości schabowych 1 szkl. grochu łuskanego 2 –3 marchewki 1 pietruszka około 0,5 kg kapusty kiszonej sól, pieprz listek, ziele majeranek Żeberka , kości zalać wodą, dodać
Moje domowe kucharzenie