żeberka - 2743 przepisów (strona:78/183)

Zupa grochowa 42

wolnym ogniu do momentu, aż składniki zmiękną.  Zupa grochowa Warto zaznaczyć, że zupa grochowa ma wiele odmian i każda z nich może być inna. Można ją przygotować na żeberkach wieprzowych, a ugotowany groch przetrzeć przez perlonowe sito.  Grochówka z boczkiem i kiełbasą to doskonała propozycja na obiad. Podajemy ją z ulubionymi dodatkami, takimi jak np. chleb lub bułka(...)zupę z posiekaną natką pietruszki albo koperkiem oraz chlebem. Warianty: Zamiast kiełbasy wiejskiej można użyć kiełbasy krakowskiej lub surowej białej kiełbasy.  Grochówkę można także ugotować na wywarze z żeberek wieprzowych. Zupę możemy ugotować bez ziemniaków i podawać z ugotowaną oddzielnie kaszą perłową.  Część ugotowanego grochu można przetrzeć przez sito i dodać do zupy, która dzięki temu stanie się

Moja Książka Kucharska
Kwaśnica 55

Kwaśnica góralska na żeberkach wieprzowych z ziemniakami, to przepyszna, bardzo sycąca i niezwykle prosta do zrobienia zupa. Jeśli lubisz kwaśne zupy, to zapraszam po przepis. - bez smażenia osobno składników - tradycyjna zupa na żeberkach i wędzonkach - super dokładny opis wykonania i zdjęcia kroków

AniaGotuje.pl
Zupa fasolowa z czarnej fasolki meksykańskiej 58

czerwonej, białej czy kolorowej. Przy najbliższej okazji polecam Wam jednak spróbować czarnej, jest bardziej delikatna i świetnie smakuje.   Składniki - 250 g czarnej fasolki meksykańskiej - 300-400 g wędzonych żeberek wieprzowych (lub innej wędzonki czy boczku wędzonego) - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1/2 selera - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 liść laurowy - 2 kulki ziela angielskiego - łyżeczka majeranku - pół łyżeczki kminku(...)wrzenia. Po zagotowaniu dodaję liść laurowy i ziele angielskie. Zmniejszam ogień i gotuję na wolnym ogniu około godzinę (aż fasolka jest wpół miękka). Do gotującej się fasoli dodaję żeberka, pokrojone w słupki warzywa, czosnek i cebulę. Gotuję na wolnym ogniu do miękkości fasoli. Pod koniec gotowania dodaję do zupy zahartowaną śmietanę. Zupę doprawiam roztartym majerankiem i mielonym kminkiem. Chwilkę gotuję

Kuchnia z widokiem na ogród
Barszcz czerwony z uszkami z kaszanką – kuchnia podkarpacka 49

opublikowany został w albumie „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej”, wydanym przez Powiat Lubaczowski. Barszcz czerwony z uszkami z kaszanką – kuchnia podkarpacka Składniki na barszcz: 200 g żeberek 300 g kości drobiowych 2 średnie czerwone buraki 1 marchewka 1 pietruszka 2 ząbki czosnku sól, pieprz 3 l wody opcjonalnie: kwas buraczany Składniki na uszka: 500 g kaszanki(...)łyżeczka soli 125 ml ciepłej wody 125 ml ciepłego mleka opcjonalnie: 1 cebula i 2 łyżki masła Do garnka wlewamy 3 litry wody, solimy ją i wkładamy kości oraz żeberka. Gotujemy wywar, po czym dodajemy obrane i starte na tarce o grubych oczkach warzywa: marchewkę, pietruszkę i czerwone buraki. Dodajemy również posiekany czosnek. Jeśli chcemy, by barszcz był kwaśny, dodajemy

Trzeci talerz
Restauracje w Warszawie - Gdzie warto zajrzeć? 42

odpocząć w pięknym otoczeniu i nacieszyć się autorskimi daniami Katarzyny Kowalczyk. W przytulnym wnętrzu można odpocząć przy sałatce z grillowanym boczniakiem lub spróbować tradycyjnych pierogów z różnymi farszami. Grillowane żeberka, pieczony pstrąg lub kacze udko z pieczonym jabłkiem są z kolei idealnymi propozycjami na oficjalny obiad. Stara Kamienica nie zawiedzie też miłośników pysznej kawy i deserów, a podawane tu ciasta(...)orientalnych smaków. Ponieważ szef kuchni pochodzi z Hanoi, można tu spróbować dań sporządzanych zgodnie z tradycją. W zestawach lunchowych pojawia się m.in. czerwone curry z wołowiną, kurczakiem lub tofu, żeberka w sosie słodko kwaśnym z ananasem oraz warzywa z makaronem udon. Można tu również spróbować słynnych tajskich zup Tom Kha i Tom Yum Kung, można postawić na danie z kapustą

Kuchcik gotuje
Żeberka z pieczarkami 320

Aromatyczne żeberka, które mogą znaleźć się na Twoim stole świątecznym. Żeberka z dodatkiem pieczarek w pysznym sosie. czytaj przepis

Kulinarna Chwila
Kapuśniak na szpyrce – kuchnia podkarpacka 42

kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Województwo Podkarpackie oraz Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Kapuśniak na szpyrce – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg kwaszonej kapusty 900 g żeberek wieprzowych, 200 g włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler) 3 ząbki czosnku 100 dag słoniny 1 łyżka mąki pszennej sól pieprz liść laurowy kminek opcjonalnie: kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę i ugotowanych(...)osobno lub chleb Umyte i pokrojone na paski żeberka zalewamy 2 litrami wody i dodajemy rozgnieciony czosnek, liść laurowy, kminek oraz sól. Gdy warzywa zmiękną, wyjmujemy je z wywaru, dodajemy odciśniętą, pokrojoną kapustę kiszoną i gotujemy na małym ogniu do miękkości kapusty. Mięso obieramy od kości i dodajemy je do zupy, podobnie jak pokrojone warzywa wyciągnięte wcześniej z wywaru. Słoninę

Trzeci talerz
Barszcz ukraiński + film 153

skład wchodzi tak duża ilość warzyw i mięsa, dodatkowym jej atutem jest łatwe przygotowanie i pyszny smak.     składniki na 4 porcje 4 średnie buraki czerwone 300 g żeberek wędzonych 1 puszka białej fasoli ćwiartka kapusty białej włoszczyzna ( 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, cebula ) 2-3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego(...)pomidorowego 150 g śmietany 18% 2,5 litra wody czarny pieprz sól 1 kg ugotowanych ziemniaków przepis Obrane buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Białą kapustę szatkujemy. Wędzone żeberko wkładamy do garnka, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i wszystko zalewamy 2,5 litrami zimnej wody, całość gotujemy około 40 minut. Do gotującego się wywaru dodajemy starte buraki, kapustę

Smakowite Dania
Zupa borowikowa 95

pożywne zupy: Juszka grzybowa z fasolą i rybą Zupa grzybowa z mrożonych grzybów Rosyjska zupa solanka Barszcz a'la ukraiński  Zupa z serkiem topionym i pieczarkami Krupnik na żeberkach Najlepsza grochówka  Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach   Zupa borowikowa  Składniki: 500g świeżych grzybów (borowików, koźlarzy, maślaków, podgrzybków)  1,5 litra bulionu warzywnego  1 marchew

Obiad gotowy
Domowy bigos tradycyjny 50

Pyszny bigos tradycyjny na święta i inne okazje. Składniki: 2 kg kapusty kiszonej 1 mała główka białej kapusty kości od schabu 5 szt ,lub o,5 kg żeberek 1 kg.boczku świeżego 0,5 kg kiełbasy (może byś śląska lub podwawelska) 3 cebule garść grzybów suszonych (jak nie ma to bez ,też już gotowałam bez ) 6 liści laurowych 6 ziarenek ziela(...)olej do smażenia do smaku :sól,pieprz,papryka czerwona słodka Wykonanie: Białą kapustę szatkujemy..Kiszoną kroimy ,nie wyciskając soku.Przekładamy do garnka razem z kośćmi lub żeberkami .Zalewamy wodą, dodajemy sól ,pieprz paprykę czerwoną do smaku,ziele , liście laurowe oraz grzyby.Gotujemy pierwszego dnia na małym ogniu ok 4 godziny. Odstawiamy. .W razie ubytku wody ,,,zawsze troszkę dolewamy.Drugiego dnia podsmażamy cebulkę

Olcia gotuje!
Łopatka wieprzowa pieczona 53

bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :) Oto top 10 innych wypróbowanych przepisów na pieczone mięsa, które mogą Ci się spodobać: Cytrynowo-czosnkowy kurczak cały pieczony Przepis na soczyste żeberka po koreańsku Balsamiczne pieczone filety z kurczaka z serem mozzarella Skrzydełka z kurczaka w miodzie Chrupiąca pieczona kaczka po chińsku Kurczak pieczony na płasko Udziec z indyka z warzywami Chrupiące(...)udka z kurczaka z piekarnika Żeberka po myśliwsku w cebulą i suszonymi śliwkami Pieczona kaczka z chrupiącą skórką Miłego gotowania! Łopatka wieprzowa pieczona. łopatka wieprzowa pieczona

Moja Książka Kucharska
Żurek 47

lubimy tę zupę. A jak jest u Was? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na żurek: 2 i 1/2 litra wody 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera kawałek pora 400 g żeberek lub kości wieprzowych 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren pieprzu 1 łyżeczka soli 2 łyżki majeranku 250 g boczku wędzonego 500 g białej kiełbasy parzonej(...)łyżka tartego chrzanu 6 łyżek śmietanki 30% świeżo zmielony pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Do dużego garnka wlać 2 i 1/2 litra wody. Dodać opukane żeberka lub kości wieprzowe. Postawić na gazie i zagotować. 2. W międzyczasie obrać marchewkę, pietruszkę i selera. Pora dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Warzywa przełożyć do garnka. Posolić i dodać liście laurowe

Gotuj z Prezesem
Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami 116

opisem wykonania oraz zamiennikami składników. Kapuśniak z młodej kapusty – składniki: Szklanka to pojemność 250 ml. około 2,5 – 3 litry wody 500 g mięsa (porcje kurczaka, indyka, żeberka) 600 g młodej kapusty 250 ml przecieru pomidorowego lub 2 większe pomidory malinowe 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 200 g marchewki (2 sztuki) 100 g cebuli (1 sztuka) łyżka tłuszczu(...)czarnego 1 i 1/2 łyżeczki soli dodatkowo możesz też dodać: ziemniaki, pietruszki, zieloną część pora, kawałek selera … Jakie mięso do kapuśniaku? Tradycyjny kapuśniaczek nasze mamy i babcie gotowały na żeberkach z dodatkiem wędzonego boczku lub kiełbaski. Takie cięższe mięsa stosuję jesienią oraz zimową porą do zupy z kwaśną kapustą. Teraz w okresie wiosenno letnim gotuję na lżejszych porcjach mięsa drobiowego

Ania gotuje
Zupa ogórkowa: najlepszy przepis na rosole 66

moich ulubionych. Przepis jest super łatwy, a sama ogórkowa wyjątkowo szybka do zrobienia. Do ugotowania zupy można użyć rosołu z dnia poprzedniego, albo ugotować świeży wywar z mięsa np. żeberek albo kurczaka.  Zupa ogórkowa. Zupa ogórkowa      Zupa ogórkowa to jedna z naszych ulubionych zup. Jest pełna niesamowitego smaku i zaskakująco prosta do zrobienia. Najlepsze jest(...)Zupa krem z dyni z zieloną soczewicą>>> Zupa jarzynowa ze śmietaną>>> Zupa kalafiorowa z serem>>> Krupnik z kaszy jęczmiennej na żeberkach>>> Zupa pomidorowa z tortellini>>> Szybka zupa pomidorowa>>> Zupa ogórkowa na skrzydełkach>>> Zupa koperkowa z lanym ciastem

Moja Książka Kucharska