Kapuśniaki różne bywają…tak samo jest ze smakami. U nas jeden lubi z kiszonej i ze słodkiej, drugi preferuje słodką…Ponoć wyszło z…zaprawdę błogo :P Składniki 1 kg żeberek wieprzowych 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 duża marchew 1 głąb kalafiora 1 mały seler korzeniowy 4 ziemniaki 1 por (biała część) 1 łyżka masła 300 g kapusty(...)kiszonej 330 ml soku pomidorowego 2 papryczki pomarańczowe kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Żeberka myjemy, dzielimy na paski, wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą ( 1,5 l ). Dodajemy ½ łyżeczki soli, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 30 min na średnim ogniu, zbieramy szumowiny. Po tym czasie mięso wyjmujemy, oddzielamy od kości i kroimy na kawałki. Marchew, głąb kalafiora i seler
R'n'G KitchenSkładniki: (6 porcji) 350 g. wędzonego boczku (lub wędzonych żeberek) 150-200 g. cienkiej chorizo 1 szkl. grochu żółtego łuskanego (połówki) 2 szkl. ziemniaków pokrojonych w kostkę 1 duża marchewka 1 pietruszka kawałek korzenia selera 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka suszonego majeranku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki mąki(...)pszennej 2 łyżki masła 1 łyżka soli Boczek pokrój w grube plastry. W garnku zagotuj 2 litry wody, wsyp sól, groch, dodaj boczek (lub żeberka), liście laurowe i ziele angielskie. Zamieszaj i doprowadź do zagotowania. Ponownie zamieszaj, aby groch nie przywarł do dna i gotuj przez 10 minut, przykryj garnek pokrywką. Kiełbasę chorizo pokrój w plasterki, wrzuć na rozgrzaną
Delicious Placeciemnym piwie (18 zł) kotlet schabowy marynowany w mleku (18 zł) żurek (9,50 zł) flaki (9,50 zł) bigos ze śliwkami i czerwonym winem ( 9,50 zł) żeberka duszone w miodzie i piwie (16 zł) pierogi ruskie i z mięsem (13-15 zł) placek po węgiersku (18 zł) Na deser zamówcie koniecznie: sernik z musem truskawkowym(...)Warto tu wpaść na tradycyjne dania naszej rodzimej kuchni. Mnie szczególnie przypadł do gustu smalec, śledzik i galareta. Zjadłabym też po raz kolejny placek po węgiersku, flaki i żeberka. Trzeba też zwrócić uwagę na bardzo fajny i dopracowany wystrój lokalu i ciekawe motywy graficzne na ścianach. Jest tu przytulnie i miło. Setka - Jedz i pij po polsku Warszawa ul Świętokrzyska
Kulinarne przygody GatityMadziarów od Folwark , który gorąco polecamy. Lekko ostry smak idealnie komponuje się ze wszystkimi składnikami. Składniki 1 garść suszonych grzybów 600 g ziemniaków 1 duża marchew 800 g żeberek 150 g mrożonego groszku 300 g kapusty kiszonej 200 ml sosu madziarów 250 ml bulionu warzywnego sól Przygotowanie Grzyby gotujemy do miękkości (około 30 min), studzimy i kroimy w paski. Ziemniaki(...)obieramy, kroimy na duże kawałki, obgotowujemy 10 min w osolonym wrzątku, odcedzamy. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, dzielimy na paski, lekko oprószamy solą. Do miski przekładamy grzyby, ziemniaki, marchew, groszek, mięso, kapustę kiszoną, sos madziarów, wszystkie składniki mieszamy, przekładamy do brytfanny, podlewamy bulionem. W pierwszej fazie zapiekamy pod przykryciem, w temperaturze
R'n'G KitchenDelikatny smak zupy, wspaniałe boczniaki, podsmażone na maśle i ten zapach lubczyku <3 Kochamy <3 Składniki 1 kg żeberek wieprzowych 4 średniej wielkości ziemniaki 150 g boczniaków 1 łyżka masła 1 mała cebula 5 liści kapusty pekińskiej 1 duża marchew 150 g serka twarogowego z ziołami 1 łyżka mąki świeży lubczyk sól, pieprz Przygotowanie Żeberka myjemy, kroimy
R'n'G Kitchennaszej Raby... hmmm. Odgrzewana jest jeszcze lepsza. Składniki 10 łyżek suchej białej fasoli piękny Jaś 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku 6 średnich buraczków z botwinki 300 g wędzonych żeberek młoda włoszczyzna (3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora i średni korzeń selera) 4 młode ziemniaki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 250 ml soku pomidorowego 1/2 szklanki śmietany 18% Przygotowanie Fasolę(...)aluminiową, ułożyłem na blasze do pieczenia i zapiekałem do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 1 godzinę. Po ostudzeniu obrałem, pokroiłem w dość grubą kostkę.. Żeberka pokroiłem, zalałem wodą, gotowałem do miękkości. Dodałem obraną pietruszkę, obraną oraz pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę i gotowałem przez 10 minut. Dodałem pokrojonego pora, posiekaną na szerokie paski kapustę oraz
R'n'G Kitchenziemniaczano – sosowej paciai. Grillowane na blasze młode ziemniaki wraz ze szparagami i boczkiem Zapiekanki Jeśli na zapiekance jest zapieczony, roztopiony twardy ser, spożywamy ją za pomocą noża i widelca. Żeberka Jemy nożem i widelcem. Chyba, że gospodarze znów wyjdą swoim gościom naprzeciw i przygotują kawałki żeberek tak jak drób – końcówkę kostki owiną w serwetkę. No! To grillujmy! A tutaj macie
Kate's KitchenWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki podstawowe: 60-70 dag żeberek wieprzowych (paski). Składniki marynaty: 2 łyżki oleju, łyżka ciemnego sosu sojowego, 2 płaskie łyżeczki przyprawy garam masala, 1/2 płaskiej łyżeczki soli. Przygotowanie: Mięso myję i osuszam, rozcinam na kawałki. Z podanych składników przygotowuję marynatę(...)Mięso dokładnie nacieram marynatą, odkładam do lodówki (najlepiej na całą noc). Żeberka piekę pod przykryciem w 180 stopniach (z termoobiegiem) przez godzinę, następnie zdejmuję pokrywkę i piekę przez kolejne 10-15 minut
JejKuchniaŻeberka z grilla to danie na które zawsze czekam, gdy rozpoczynamy sezon grillowy. Idealnie soczyste i podpieczone smakują wszystkich domownikom i gościom. To tez bardzo prosty do zrobienia przepis. Żeberka wieprzowe marynuję zawsze dzień przed grillem. W dniu imprezy wystarczy je wyjąć wcześniej z lodówki i jak to się mówi.. wrzucić na ruszt
AniaGotuje.plpółki. Sos robi się łatwo i szybko. Sos barbecue z suszonymi pomidorami. Aby wzbogacić smak sosu BBQ można dodać do niego posiekane, suszone pomidory albo suszone śliwki kalifornijskie. Pieczone żeberka albo skrzydełka z kurczaka w takim sosie to gwarancja oryginalnego, wspaniałego smaku. Sos barbecue - wypróbowany przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam! Oto składniki na domowy sos barbecue -------------------------------------- Liczba(...)pieczeniem możemy odstawić nasmarowane mięso na jakiś czas w chłodne miejsce. Tak zamarynowane będzie bardzo soczyste, smaczne i aromatyczne. Oto kilka pomysłów na grillowane potrawy z sosem barbecue: żeberka w sosie BBQ filet z indyka w sosie BBQ skrzydełka kurczaka w sosie BBQ szaszłyki drobiowe marynowane w sosie BBQ karkówka wieprzowa marynowana w sosie BBQ Smacznego
Moja Książka Kucharskamożna zabrać ją w słoiczku na rozpoczynającą się właśnie Majówkę, na której sprawdzi się również chłodnik oraz ciasto kruche z rabarbarem - w typowo majówkowym klimacie ;). SKŁADNIKI: 600 g żeberek pęczek włoszczyzny 150 – 200 g szczawiu ( im większy pęczek tym lepiej) oczyszczonego i umytego 8 średnich ziemniaków 300 ml śmietany 18% sól, pieprz jajka ugotowane na twardo SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Umyte(...)żeberka włożyć do garnka, zalać około 2,5 l zimnej wody. Zagotować, gdy zbierze się szumowina zebrać ją. Do wywaru mięsnego dodać umytą obraną i pokrojona włoszczyznę oraz ziemniaki gotować aż mięso będzie miękkie. Gdy wszystkie składniki będą już miętkę dodać drobno pokropiony szczaw wrzucić. Na końcu dodać śmietanę zaharowaną paroma łyżkami gorącej zupy, dokładnie wymieszać z zupą i gotować
RAROSSATaki nasz miszmasz na temat żurku. Składniki 500 g wędzonych żeberek 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 300 g kapusty kiszonej 500 ml żuru 100 g mrożonych kurek 1 cebula 1 łyżka masła kminek mielony sól,pieprz Przygotowanie Mięso wkładamy do zimnej wody ( 1,2 l ), wrzucamy liść(...)laurowy, ziele angielskie, pieprz, zagotowujemy. Żeberka wyciągamy, oddzielamy mięso od kości. Do garnka wrzucamy starte na dużych oczkach, jarzyny, gotujemy aż będą jędrne. Kapustę odciskamy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy razem z grzybami i gotujemy wszystko do miękkości. Zakwas na żur lekko rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do garnka, dokładnie łącząc. Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy
R'n'G Kitchenżurek. Jeśli macie małą rodzinę i sąsiadów niegodnych żurku, to zróbcie z połowy składników. Potrzebujemy: 4 litry wody 1 litr zakwasu 1 litr maślanki lub serwatki 1 duże, wędzone żeberko lub kość 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego łyżkę ziaren pieprzu ok. 1 kg dobrej, wiejskiej kiełbasy (żurek jest „na bogato”) 5 ząbków czosnku 9 sporych ziemniaków pokrojonych(...)suszonego majeranku 1 łyżeczkę cząbru sól, pieprz 2 łyżki chrzanu 500 ml śmietany kwaśnej (hartowanej gorącą zupą) jajka na twardo do podania. Przygotowanie: Zaczynamy od zrobienia wywaru. Gotujemy wodę, żeberka, liść laurowy, ziele i pieprz – od momentu zagotowania 20 min. Do wywaru wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gotujemy, aż ziemniaki będą gotowe
ladykitchenpiękną, słoneczną niedzielę polecam przepis na pyszny żurek z jajkiem i wędliną. To doskonała propozycja na śniadanie wielkanocne. Każdemu będzie smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 300g żeberek wieprzowych, 200g kiełbasy cienkiej np. śląskiej, 200g boczku wędzonego, 4 duże ziemniaki. 2 ząbki czosnku, 400ml zakwasu na żurek, 2 litry wody, 3 jajka, 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Żeberka przekładam do garnka
Tradycyjna kuchnia Kasimożna zrobić na wiele sposobów. W każdym regionie smakuje inaczej. Zapraszam do spróbowania mojego przepisu 🙂 Składniki dobrej jakości żur w butelce żurek w torebce 1 szt 500 g mięsa ( żeberka wędzone, żeberka świeże, boczek świeży) 3-4 kiełbaski białe surowe pęczek włoszczyzny( marchew,pietruszka,seler,por) 3-4 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 cebula liść laurowy … Czytaj dalej Żurek
gotuj ze mną