śniadanie.Bez niego to nie było by świąt ,dodam jeszcze że to danie to u mnie w domu przechodzi z pokolenia na pokolenie. Składniki: 0,5 kilograma żeberek wędzonych 1 szklanka zakwasu na żurek 1 kilogram korzenia chrzanu 3 łyżki mąki pszennej 1 szklanka śmietany 30 % 3 jajka Sok z cytryny Sól,pieprz 2 listki laurowe 3 ziela angielskie(...)ziaren pieprzu Vegeta Sposób przygotowania: Do garnka wkładamy żeberka ,listki laurowe,ziarna ziela angielskiego i pieprzu.Zalewamy 4 litrami wody i gotujemy do miękkości mięsa.Wywar przecedzamy,doprawiamy do smaku vegetą.Chrzan obieramy i ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach,skrapiamy lekko sokiem z cytryny , dodajemy do barszczu.Gotujemy przez 20 minut , wlewamy zakwas ,gotujemy jeszcze chwilę.Zagęszczamy mąką rozrobioną
Bajeczna KuchniaTradycyjna wiosenna zupa szczawiowa z jajkiem , u mnie w domu podaje się ją z ugotowanymi ziemniakami . Składniki: 0,5 kilograma żeberek wieprzowych 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora kilka ziaren pieprzu czarnego 0,5 kilograma szczawiu 1 szklanka śmietany 18 % 3 łyżki maki pszennej sól,pieprz 5-6 jajek ugotowanych na twardo Sposób przygotowania: Do większego(...)garnka wkładamy żeberka wieprzowe, obrane i umyte warzywa ,ziarna pieprzu i zalewamy 3 -4 litrami wody solimy do smaku.Gotujemy do miękkości mięsa .Ugotowany bulion przecedzamy . Szczaw przebieramy , pozbawiamy ogonków,płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy w paski . Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojony szczaw i gotujemy przez kilka minut . Zupę zagęszczamy mąka rozmieszana z zimną wodą.Dodajemy śmietanę wymieszaną
Bajeczna KuchniaPolecam barszcz ukraiński na żeberkach – pasek żeberek wieprzowych
Ugotujmy Cośwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Kapuśniak - zupa z poszatkowanej kapusty głowiastej (świeżej lub kiszonej) i warzyw często na wywarze z wędzonego boczku lub z żeberek. Znana w kuchni polskiej, góralskiej - kwaśnica (tam przygotowywana z kiszonej kapusty), słowackiej - kapustnica (z kiszonej kapusty), ukraińskiej - капусняк . (Wikipedia) żeberka, kości wędzone lub inne mięso na wywar 1/2 kg kiszonej kapusty
Di gotujeSkładniki: 50 dag żeberek, 50 dag kiszonej kapusty, 50 dag wędzonej kiełbasy np. węgierskiej, 2 marchewki, 2 duże cebule, 5 ziemniaków, 3 ziela angielskie, 5 liści laurowych, majeranek, sól, pieprz, słodka papryka, tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Żeberka opłukujemy pod bieżącą wodą. Zalewamy 2,5 l. wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i zagotowujemy. Kapustę siekamy, zalewamy szklanką wody
Pobite gary Barbarywraz z pojawieniem się na ekranach filmu Julie i Julia z Meryl Streep w roli głównej. Po prostu bajka - grubaśne kawałki kruchej wołowiny w winnym sosie na zapiekance ziemniaczanej. Żeberka w ciemnym sosie pomarańczowym z ziemniakami gratin, sałatką z rukoli i cząstek pomarańczy. Interesujące połączenie żeberek i słodkości pomarańczy. Oczywiście mięso pierwsza klasa. Sałatka z krewetkami obsmażanymi w pomidorowym pistou
Right Behind The Kitchenogół nie przepadam. Pora karmienia czyli obiad. Wracamy do Łubu Dubu na obiad. Zamawiamy schabowego z zasmażaną kapustą, placki ziemniaczane ze śmietaną, pierogi radzieckie ze śmietaną oraz żeberka. Trzy placuszki za 8 zł to w porządku przekąska, trochę mało śmietany ale wtedy widocznie nie przelewało się. Same placki o dziwo dobre, porządnie odsączone z tłuszczu i niegumowate w środku(...)jednolitą masę ale wyraźnie było czuć i widać kawałki sera białego, który w dyskretny sposób przemycał swój smak. Z kolei schabowy był porządnie doprawiony i nad wyraz soczysty, nietwardy. Żeberka mięciutkie, mięso odchodzące bez problemu od kości. Oczywiście wszystko obsypane po rantach talerza suszoną natką pietruszki. Heh, ale jakoś w takim miejscu zupełnie mi to nie przeszkadza. To, co mnie
Right Behind The Kitchenjest dobrym rozwiązaniem gdy nie mamy pomysłu na obiad. Najbardziej znana polska zupa. Zdrowa kasza i warzywa w zupełności wystarczą. Oczywiście jak najbardziej można dodać skrzydełka kurczaka, żołądki czy żeberka. Zupa staje się wtedy bardziej treściwa. Ja postanowiłam tym razem przygotować ją bez mięsa, wykorzystałam natomiast galaretkę z pieczeni. Powiem,że smakowała wyśmienicie. Idealnie rozgrzewa i syci.Polecam! Składniki(...)pieczeni łyżka masła 3 liście laurowe 5 szt.ziela angielskiego sól świeżo zmielony czarny pieprz posiekany koperek lub natka pietruszki * w wersji mięsnej: 2-3 skrzydełka drobiowe / 4 żołądki / żeberka / kość np.ze schabu Ja użyłam kaszy jęczmiennej pęczak. Kasza jęczmienna Należy do grupy naturalnych, pełnoziarnistych, bardzo wartościowych produktów zbożowych. Jest produkowana z najwyższej
potrawyregionalnePorządny kawał pikantnego mięcha to idealne danie dla faceta. Mój bardzo lubi żeberka. Składniki: 1 kg żeberek kątów 2 cebule 3 gałązki selera nać cebuli liście laurowe ziele angielskie 1 łyżeczka soli zmiękczającej mięsa pieprz kolendra ostra i słodka papryka 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju Mięso opłukać i pokroić na porcje. Przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól zmiękczającą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniarazem coś dla wielbicieli porządnego, pikantnego kawałka mięsa. Dobrze zamarynowane mięso, upieczone w rękawie podałam z młodymi pieczonymi ziemniaczkami i surówką. Składniki: kilogram żeberek wieprzowych 3 łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu łyżka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki 2 ząbki czosnku sól pieprz Mięso opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Miód, musztardę, ketchup, czosnek(...)rękawie do pieczenia i dokładnie zawiązać. Wstawić do lodówki na dobę. Zamarynowane mięso piec w 200*C godzinę, po tym czasie rozciąć worek i piec jeszcze kilka minut aż żeberka się zarumienią
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniażeberek 1 marchewka 1 cebula 300 g fasolki szparagowej 400 g bobu 2 pieczone buraki ćwikłowe sól pieprz ocet winny cukier listek laurowy szczypta oregano szczypta bazylii ziele angielskie 4 łyżki śmietany natka pietruszki koper Żeberka umyć zalać wodą, dodać listek laurowy i ziele angielskie , ugotować do miękkości. Ugotowane mięso oddzielić od kości i pokroić, dodać do wywaru, warzywa lekko
Gotowanie jest łatwePrzepis z żeberkami z dzika w roli głównej może przydać się rzadko, ale nigdy nic nie wiadomo... Dostałam taką sztukę mięsa i wykorzystałam ją do tego niecodziennego dania :) Składniki : około 1 kg żeberek z dzika pół szklanki oleju sok z 1 cytryny 1/3 szklanka miodu 5 ząbków czosnku , przeciśniętego przez praskę 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 2 łyżeczki świeżego oregano
Proste Potrawyzawiodłam. Co prawda dodałam coś od siebie. Ale zupka i tak wyszła bardzo pyszna, delikatna i z lekkim posmakiem kapusty kiszonej. Zresztą przekonajcie się sami. Zapraszam!!!! Składniki: żeberka ( lub inne mięso na wywar), 4 marchewki, 2 korzenie pietruszki, 0, 5 selera ( dużego), 1 cebula, 1 szkl. kaszy jęczmiennej (drobnej), 0,5 kg. kapusty kiszonej, 1 łyżeczka ziela angielskiego(...)listków laurowych, pęczek natki pietruszki, sól, pieprz, woda, olej do smażenia warzyw Wykonanie: Gotujemy wywar na żeberkach. Przyprawiamy go solą, pieprzem i jeżeli ktoś używa to vegetą. Dodajemy do niego liście laurowe i ziele angielskie. W między czasie ścieramy marchew, seler i pietruszkę na grubych oczkach. Cebulę drobno kroimy. Wszystkie warzywa podsmażamy. Jak mięso będzie miękkie dodajemy ziemniaki
Passion of CookingKapuśniak z kiszonej kapusty... Najlepszym lekarstwem na jesienne i zimowe chłody jest talerz gorącej zupy- kapuśniaku. Składniki: 50 dkg kapusty żeberko wieprzowe 30 dkg wędzonego boczku 2 suszone grzyby 5 dkg słoniny (niekonieczne) 2 łyżki mąki 2 cebule 1 marchewka ziemniaki 1-2 ząbki czosnku ziele angielskie listek laurowy sól, pieprz Do garnka wkładamy umyte pokrojone na kilka porcji(...)żeberko, dodajemy 1 cebulę pokrojoną w większą kostkę, startą marchewkę, przyprawy, czosnek i grzybki, zalewamy wodą. Gotujemy aż mięso będzie miękkie (ok.60 min.) Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, jak mięso będzie gotowe dorzucamy do wywaru. Kapustę kiszoną odciskamy i trochę kroimy, aby się nie ciągnęła. Jak ziemniaki będą miękkie dorzucamy kapustę, nie wcześniej bo ziemniaki mogą się nie ugotować
Pelusiowa KuchniaSkładniki: 1,6kg żeberek, główka czosnku, 2 większe cebule, majeranek, sól ( lub warzywko, vegeta, przyprawa uniwersalna), papryka czerwona (słodka, ostra ), pieprz, olej, 4-5 czubatych widelców mąki. Przygotowanie: Przygotować marynatę : wszystkie przyprawy wymieszać z posiekaną główką czosnku i olejem (ja daję gdzieś pół szklanki oleju, ale robię to na oko). Przypraw dać dość sporo, uważać jedynie na czerwoną ostrą paprykę(...)międzyczasie spróbować czy nie trzeba jeszcze doprawić wody. Po tym czasie najlepiej samemu ocenić czy mięso jest miękkie. Mąkę rozrobić z zimną wodą (pół szklanki). Mieszając wlać do żeberek. Zmniejszyć temp. w piekarniku do 180stopni i piec jeszcze ok.15minut. Smacznego
W kuchni u Moniki