ścięty szybko odrasta. Jest wiele przepisów na zupę szczawiową, ale ta najbardziej tradycyjna, chyba smakuje najlepiej. Taką właśnie Wam dzisiaj polecam. Składniki: 300 g świeżego szczawiu 500 g żeberek wieprzowych 1 mała marchewka 1 mała cebula 1 średni ziemniak sól i pieprz do smaku Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo słodka śmietanka 18% szczypiorek Sposób przygotowania: Żeberka umyć i pokroić
Gosia gotujesyta i bardzo zdrowa. To mój rodzinny przepis na tradycyjny kapuśniak, tylko bez zasmażki, ale jak lubicie bardziej gęste zupy to śmiało możecie dodać zasmażkę. Składniki: 500 g wędzonych żeberek/kości 500 g kapusty kiszonej 5-6 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 cebula 1/2 peczka natki pietruszki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka(...)kminku sól, pieprz Wykonanie: Do garnka wkładamy żeberka, liść laurowy, ziele angielskie, kminek i zalewamy wodą ok 2,5 L zagotowywujemy i gotujemy przez 30 minut. Po tym czasie obieramy, myjemy warzywa, kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru. Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, gdy warzywa bedą miękkie, dodajemy kapustę kiszoną. Całość gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Na koniec
magiczna kuchnia Kasigorącej zupy, mieszam energicznie i całość przelewam do garnka. Mieszam i gotuję jeszcze kilka minut. Doprawiam solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze kminkiem. Można zrobić wersję "bogatszą" - ugotować rosołek na żeberkach i żeberka zostawić w kapuśniaku. Na pewno smak będzie dużo bogatszy a mąż będzie dużo bardziej kontenty:-) Smacznego
Ze smakiem bez glutenuTaki barszcz chrzanowy ugotowałam na śniadanie Wielkanocne, podałam go z jajkami ugotowanymi na twardo. Barszcz wyszedł bardzo smaczny i aromatyczny, mojej rodzinie bardzo smakował. Składniki: 500 gram wędzonych żeberek 0,5 litra zakwasu żytniego na żurek 1 cebula 1,5 szklanka świeżo utartego chrzanu 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu Sól, pieprz Majeranek(...)łyżki mąki pełnoziarnistej do zagęszczenia 0,5 szklanki śmietany 18% Sposób przygotowania: Do garnka przekładamy żeberka wędzone, dodajemy obrana cebulę, listki laurowe oraz ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Zalewamy 3-4 litrami, gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Mięso wyjmujemy z wywaru, wlewamy zakwas i dodajemy chrzan tarty, zagotowujemy, gotujemy przez 5 minut. Zupę zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej
Bajeczna Kuchniazakwasie na bazie mąki żytniej. Żurek po prostu musi być lekko kwaśny i dość wyrazisty w smaku. Dobrze aby wywar na jakim go przygotujemy był wywarem np. na wędzonych żeberkach, boczku bądź dobrej jakości białej kiełbasy. Istotne jest to jakich przypraw użyjemy, ja zawsze sięgam po liść laurowy, majeranek, ziele angielskie i ziarna pieprzu, wybieram sprawdzoną markę Kotanyi. Na żurku(...)zakwasu domowego na żurek możesz użyć gotowego z butelki, wtedy zwiększ jego ilość do 350ml - 3 litry wody - 10 plastrów surowego wędzonego boczku (ewentualnie biała kiełbasa, bądź kilka wędzonych żeberek) - 3 ząbki czosnku - 5 listków laurowych Kotanyi - 4-6 ziaren pieprzu czarnego Kotanyi - 2 łyżki majeranku Kotanyi - sól do smaku - śmietana do podania Ponadto: - 4-5 szt. długich i dość
SMYKWKUCHNIwzbogaciła smak barszczu. Moi Drodzy, mam wielką nadzieję, że przepis na wielkanocny barszcz biały spodoba się Wam. Polecam SKŁADNIKI: 1-1 i 1/2 litra wywaru mięsnego 200g wędzonych żeberek porcja włoszczyzny po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 2 liście laurowe 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 szklanka śmietanki 30% 2 szklanki zakwasu pszennego 4 ząbki czosnku 4-6 kawałków(...)białej kiełbasy 1 cebula 200g boczku (najlepiej wędzonego) 4-6 jajek garść roztartego w dłoniach majeranku 1 duża łyżka chrzanu pieprz i sól do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wędzone żeberka zalewamy wywarem mięsnym, dodajemy włoszczyznę, pieprz ziarnisty i ziołowy , ziele angielskie, liście laurowe - gotujemy powoli przez godzinę. Krok 2. Z wywaru wyjmujemy włoszczyznę oraz ziarenka i liście laurowe, dodajemy zakwas
Moja Książka Kucharskabidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Żurek wielkanocny na zakwasie z kiszonej kapusty Składniki: Zakwas na żur Wędzone żeberko - kawałek 5cm Włoszczyzna – 1 pęczek Sok z kiszonej kapusty – 1 szklanka Kiełbasa wiejska – 200g Jajka – 8-10 sztuk Woda – 1-2 szklanki Czosnek – 2 ząbki Liść laurowy, ziele angielskie(...)sól, pieprz, majeranek (opcjonalnie) Wykonanie: Włoszczyznę obrać, pokroić w kostkę i ugotować z niej wywar na wędzonym żeberku przez około 2-3h. Gdy wywar będzie już gotowy, wyjąć z niego włoszczyznę i dodać do niego zakwas na żur i pokrojoną kiełbasę. Gotować przez 1-2 h na małym ogniu, często mieszając (mąka z zakwasu przywiera do dna garna
Kuchnia Bon Appetitwiesz co bym zjadała… taki dobry kapuśniak… wieki nie jadłam M: to zrób No to zrobiłam : Składniki: 60 dag w miarę nietłustych żeberek wieprzowych z kostką 30 dag boczku wędzonego surowego 2 – 3 marchewki 1-2 pietruszki Kawałeczek selera 500 g kiszonej kapusty – ja użyłam kapusty charsznickiej Kilka listków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Kilka ziaren pieprzu czarnego(...)postanowiłam do jego ugotowania wykorzystać wszystkie tamtejsze dobrodziejstwa. I tak gotowanie rozpoczęłam od opieczenia mięsa nad ogniem. Następnie boczek pokroiłam na dość cienkie paski wyłożyłam nim dno kociołka. Dodałam żeberka, warzywa oprócz kapusty oraz przyprawy, zalałam mniej więcej 2,5 litra wody i przez kolejne ok. 1,5 godziny gotowałam na wolnym ogniu bulion, od czasu do czasu mieszając. Muszę
Kate's Kitchenpomidorowej. Uwielbiałam ją, gdy byłam dzieckiem, uwielbiam ją i dziś. Jest to oryginalny przepis mojej mamy. Dziś, i ja. jestem mamą...a smak pomidorówki jest taki sam. PRODUKTY: kawałek żeberek do nagotowania(opcjonalnie) ! średnia marchew ! mały korzeń pietruszki kawałek pora 1/4 średniego selera 1 średnia cebula 1/2 łyżki masła ( w opcji FIT oliwa) 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (Pudliszki najlepiej(...)dojrzałych pomidorów (w sezonie)-typu lima, ew. karton passaty pomidorowej sól cukier ocet balsamiczny(opcjonalnie) mąka śmietana(opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Żeberka umyć, włożyć do garnka, zalać ok 2 litrami wody i wstawić. Przed zagotowaniem, zdjąć burzyny. Dodać włoszczyznę i sól. Gotować do miękkości mięsa. W międzyczasie na patelni roztopić masło, dodać, pokrojoną w drobną kosteczkę, cebulę-zeszklić, dodać koncentrat, przesmażone
Kopystką po garachdzisiejszy obiad proponuję pyszną zupę grochową z makaronem i wędliną. Zupa jest bardzo syta i pożywna. Doskonała na obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 300g grochu łuskanego, 400g żeberek, 100g makaronu małe kokardki, 150g cienkiej kiełbasy, 150 g wędzonki lub baleronu, 1 marchewka, ½ pietruszki, 1 cebula, 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, szczypta majeranku, 1 łyżka masła(...)łyżka mąki, olej, sól, pieprz, natka pietruszki. PRZYGOTOWANIE: 1. Żeberka przekładam do garnka. Zalewam 2 litrami wody. Dodaję kminek, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuję 30 minut. Do wywaru dodaję groch oraz marchewkę, pietruszkę i cebulę. Gotuję około 40 minut. 2. Kiełbasę i wędzonkę (baleron) kroję w kostkę i podsmażam na rumiano na oleju. Wędliny dodaję do zupy. Do wywaru
Tradycyjna kuchnia Kasisklepie zabaczyłam żeberka wędzone i od razu pomyślałam o grochówce. Pani pomogła mi wybrać najładniejsze, dokupiłam to co potrzebne do ugotowania zupy i w domu zabrałam się do pracy. ok. 500 g wędzonych żeberek włoszczyzna 500 g łuskanego żółtego grochu cebula 4 – 5 ziemniaków kilka ząbków czosnku majeranek sól olej do smażenia
Polska Zupaokoło 6 -7 większych ziemniaków 2 ząbki czosnku liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz do smaku majeranek 3 kiełbaski białe 3 jajka chrzan Przygotowanie : Do garnka przekładamy żeberka zalewamy około 1 l wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie - gotujemy wywar Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru - gotujemy al dente. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek(...)zalewamy żurkiem - gotujemy do miękkości ziemniaków, doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Z żurku wyciągamy żeberka, i całość blendujemy na krem. Jajka gotujemy na twardo. Kiełbasę kroimy w plasterki, pieczemy na suchej patelni do zarumieniania z jednej i drugiej strony. Krem podajemy z ugotowanymi jajkami, pieczoną kiełbasą i chrzanem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimoim domu przepis na kapuśniak nie zmieniał się chyba od lat. Tradycyjnie kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach podawany był z tłuczonymi... The post Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach appeared first on Eksperymentuj z życiem
Eksperymentalnie.comZupa ogórkowa najlepiej smakuje z dodatkiem ziemniaków. Jest to zupa, która każdy zna. Jest łatwa i szybka do przygotowania. Zupa ogórkowa to po prostu smak dzieciństwa! Składniki: 500 g żeberek wieprzowych Włoszczyzna (por, seler, marchewka, pietruszka) 7 ogórków kiszonych 5 ziemniaków Śmietana 18% Opis przygotowania: Go garnka z wodą wrzucamy mięso, kawałek selera, połowę pora oraz 1 pietruszkę i gotujemy(...)tarce o średnich oczkach i dodajemy je do zupy. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Na końcu dodajemy 4 łyżki śmietany oraz posiekany koperek. Zupę podajemy z ugotowanymi żeberkami
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneŻeberka to mięso, które jem dość rzadko. Z drugiej strony jak zacznę mieć na nie ochotę to potrafię je jeść kilka dni pod rząd (z małymi przerwami). Niestety długo nie potrafiłem zrobić ich samemu w domu - niezależnie od przepisu i koncentracji w kuchni zawsze było coś nie tak - a to wysuszyłem za bardzo, a to na zewnątrz spalone(...)środku pół-surowe. Trzeba było dużo prób, żeby zaczęły mi wychodzić żeberka, które mi smakują. To właśnie ten przepis - klasyczny i sprawdzony - soczyste mięso w sosie barbecue
Milion Smaków