Żurek wielkanocny na zakwasie z kiszonej kapusty 168bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Żurek wielkanocny na zakwasie z kiszonej kapusty Składniki: Zakwas na żur Wędzone żeberko - kawałek 5cm Włoszczyzna – 1 pęczek Sok z kiszonej kapusty – 1 szklanka Kiełbasa wiejska – 200g Jajka – 8-10 sztuk Woda – 1-2 szklanki Czosnek – 2 ząbki Liść laurowy, ziele angielskie(...)sól, pieprz, majeranek (opcjonalnie) Wykonanie: Włoszczyznę obrać, pokroić w kostkę i ugotować z niej wywar na wędzonym żeberku przez około 2-3h. Gdy wywar będzie już gotowy, wyjąć z niego włoszczyznę i dodać do niego zakwas na żur i pokrojoną kiełbasę. Gotować przez 1-2 h na małym ogniu, często mieszając (mąka z zakwasu przywiera do dna garna
Kuchnia Bon Appetit
Kapuśniak z kociołka myśliwskiego 336wiesz co bym zjadała… taki dobry kapuśniak… wieki nie jadłam M: to zrób No to zrobiłam : Składniki: 60 dag w miarę nietłustych żeberek wieprzowych z kostką 30 dag boczku wędzonego surowego 2 – 3 marchewki 1-2 pietruszki Kawałeczek selera 500 g kiszonej kapusty – ja użyłam kapusty charsznickiej Kilka listków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Kilka ziaren pieprzu czarnego(...)postanowiłam do jego ugotowania wykorzystać wszystkie tamtejsze dobrodziejstwa. I tak gotowanie rozpoczęłam od opieczenia mięsa nad ogniem. Następnie boczek pokroiłam na dość cienkie paski wyłożyłam nim dno kociołka. Dodałam żeberka, warzywa oprócz kapusty oraz przyprawy, zalałam mniej więcej 2,5 litra wody i przez kolejne ok. 1,5 godziny gotowałam na wolnym ogniu bulion, od czasu do czasu mieszając. Muszę
Kate's Kitchen
Zupa pomidorowa-jak u mamy 190pomidorowej. Uwielbiałam ją, gdy byłam dzieckiem, uwielbiam ją i dziś. Jest to oryginalny przepis mojej mamy. Dziś, i ja. jestem mamą...a smak pomidorówki jest taki sam. PRODUKTY: kawałek żeberek do nagotowania(opcjonalnie) ! średnia marchew ! mały korzeń pietruszki kawałek pora 1/4 średniego selera 1 średnia cebula 1/2 łyżki masła ( w opcji FIT oliwa) 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (Pudliszki najlepiej(...)dojrzałych pomidorów (w sezonie)-typu lima, ew. karton passaty pomidorowej sól cukier ocet balsamiczny(opcjonalnie) mąka śmietana(opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Żeberka umyć, włożyć do garnka, zalać ok 2 litrami wody i wstawić. Przed zagotowaniem, zdjąć burzyny. Dodać włoszczyznę i sól. Gotować do miękkości mięsa. W międzyczasie na patelni roztopić masło, dodać, pokrojoną w drobną kosteczkę, cebulę-zeszklić, dodać koncentrat, przesmażone
Kopystką po garach
Zupa grochowa z makaronem i wędliną 231dzisiejszy obiad proponuję pyszną zupę grochową z makaronem i wędliną. Zupa jest bardzo syta i pożywna. Doskonała na obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 300g grochu łuskanego, 400g żeberek, 100g makaronu małe kokardki, 150g cienkiej kiełbasy, 150 g wędzonki lub baleronu, 1 marchewka, ½ pietruszki, 1 cebula, 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, szczypta majeranku, 1 łyżka masła(...)łyżka mąki, olej, sól, pieprz, natka pietruszki. PRZYGOTOWANIE: 1. Żeberka przekładam do garnka. Zalewam 2 litrami wody. Dodaję kminek, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuję 30 minut. Do wywaru dodaję groch oraz marchewkę, pietruszkę i cebulę. Gotuję około 40 minut. 2. Kiełbasę i wędzonkę (baleron) kroję w kostkę i podsmażam na rumiano na oleju. Wędliny dodaję do zupy. Do wywaru
Tradycyjna kuchnia Kasi
Grochówka 197sklepie zabaczyłam żeberka wędzone i od razu pomyślałam o grochówce. Pani pomogła mi wybrać najładniejsze, dokupiłam to co potrzebne do ugotowania zupy i w domu zabrałam się do pracy. ok. 500 g wędzonych żeberek włoszczyzna 500 g łuskanego żółtego grochu cebula 4 – 5 ziemniaków kilka ząbków czosnku majeranek sól olej do smażenia
Polska Zupa
Żurek - krem z pieczoną kiełbasą, jajkiem i chrzanem 192około 6 -7 większych ziemniaków 2 ząbki czosnku liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz do smaku majeranek 3 kiełbaski białe 3 jajka chrzan Przygotowanie : Do garnka przekładamy żeberka zalewamy około 1 l wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie - gotujemy wywar Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru - gotujemy al dente. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek(...)zalewamy żurkiem - gotujemy do miękkości ziemniaków, doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Z żurku wyciągamy żeberka, i całość blendujemy na krem. Jajka gotujemy na twardo. Kiełbasę kroimy w plasterki, pieczemy na suchej patelni do zarumieniania z jednej i drugiej strony. Krem podajemy z ugotowanymi jajkami, pieczoną kiełbasą i chrzanem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach 199moim domu przepis na kapuśniak nie zmieniał się chyba od lat. Tradycyjnie kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach podawany był z tłuczonymi... The post Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach appeared first on Eksperymentuj z życiem
Eksperymentalnie.com
Zupa ogórkowa 280Zupa ogórkowa najlepiej smakuje z dodatkiem ziemniaków. Jest to zupa, która każdy zna. Jest łatwa i szybka do przygotowania. Zupa ogórkowa to po prostu smak dzieciństwa! Składniki: 500 g żeberek wieprzowych Włoszczyzna (por, seler, marchewka, pietruszka) 7 ogórków kiszonych 5 ziemniaków Śmietana 18% Opis przygotowania: Go garnka z wodą wrzucamy mięso, kawałek selera, połowę pora oraz 1 pietruszkę i gotujemy(...)tarce o średnich oczkach i dodajemy je do zupy. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Na końcu dodajemy 4 łyżki śmietany oraz posiekany koperek. Zupę podajemy z ugotowanymi żeberkami
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Żeberka pieczone w sosie barbecue 152Żeberka to mięso, które jem dość rzadko. Z drugiej strony jak zacznę mieć na nie ochotę to potrafię je jeść kilka dni pod rząd (z małymi przerwami). Niestety długo nie potrafiłem zrobić ich samemu w domu - niezależnie od przepisu i koncentracji w kuchni zawsze było coś nie tak - a to wysuszyłem za bardzo, a to na zewnątrz spalone(...)środku pół-surowe. Trzeba było dużo prób, żeby zaczęły mi wychodzić żeberka, które mi smakują. To właśnie ten przepis - klasyczny i sprawdzony - soczyste mięso w sosie barbecue
Milion Smaków
Zupa pomidorowa z passatą / przecierem pomidorowym 226podać ją z makaronem lub ryżem. Jeśli okaże się za kwaśna trzeba ją dosłodzić, wszystko zależy od passaty jaką użyjemy - ja lubię kwaśne zupy i nigdy nie dosładzam. 300g żeberek 1 l passaty pomidorowej 2 łodygi selera naciowego 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 pęczek natki pietruszki 1 por 1 cebula 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz(...)czosnek granulowany 1.Żeberka kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy 2 litrami wody. Zagotowujemy, usuwamy szumowiny, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 40 minut. 2. Seler naciowy, natkę pietruszki, cebulę i por drobno siekamy. Marchew i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do zupy wszystkie warzywa. Gotujemy kolejne 40 minut. 3. Wlewamy passatę Gotujemy jeszcze
Szefowa kuchni
Domowa grochówka z kiełbasą 292wyciągnięcie ręki, więc dla mnie to też fajne rozwiązanie. Jest gęsta, aromatyczna za sprawą majeranku i pyszna. Z pajdą świeżutkiego chleba tworzy idealny duet! Składniki: 800g wędzonych żeberek 750g fasoli "Jaś" 1 kg kiełbasy np. podwawelskiej 100g kabanosów wieprzowych 3 duże marchewki 2 duże pietruszki ½ korzenia selera 3 ząbki czosnku 7 ziemniaków 1 małe opakowanie suszonego majeranku sól, pieprz(...)liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki oleju rzepakowego ok 4 litry wody Sposób przygotowania: Żeberka dzielimy na mniejsze części, zalewamy wodą i wrzucamy przepłukany pod zimną wodą groch "Jaś". Dodajemy także liście laurowe i ziele angielskie. Po ok. 30 minutach dodajemy starte na tarce warzywa: marchewkę, pietruszkę oraz seler. Kiełbasę i kabanosy kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy
Kuchnia w czekoladzie
Kapuśniak na żeberkach - z kaszą 213talerzy wystarczy w zupełności jako cały obiad. By zupa była pożywna, dodałam do niej mieszankę kaszy owsianej, kaszy jęczmiennej mazurskiej oraz ryżu, która nadała zupie nową odsłonę. Składniki: 1kg żeberek (duży pasek) 400g kapusty kiszonej, odsączonej z soku 100g kaszy (użyłam mieszanki multigrano Risana z ryżem czerwonym) 4l wody 2 duże marchewki 4 ziemniaki 2 liście laurowe 2 ziela angielskie(...)łyżki majeranku sól, pieprz Żeberka tniemy na mniejsze porcje, zalewamy wodą i zagotowujemy, zbieramy „szumowiny”, wstawiamy na malutki ogień i przykrywamy. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 30 minut. Marchewkę i ziemniaki tniemy w drobną kostkę, dodajemy razem z kaszą do zupy, gotujemy kolejne 30 minut. Kapustę szatkujemy, dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze
Gotowanie i blogowanie
Ciapkapusta 274nazwą ciaperkapusta, pańczkraut to nic innego jak tłuczone ziemniaki wymieszane z kapustą kiszoną oraz boczkiem lub skwarkami słoniny. U mnie w domu zawsze podawano z żeberkami. Składniki: 700 g kapusty kiszonej 1 kg ziemniaków liść laurowy ziele angielskie smalec cebula kminek ( opcjonalnie) sól, pieprz Wykona nie: Kapustę zalać 3 szklankami wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie(...)odcedzoną kapustę oraz cebulkę. Całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Chwile razem podsmażamy. Do ciapkapusty dodajemy podsmażony boczek, ja nie dodałam ze względu na dzieci. Podajemy z żeberkami
magiczna kuchnia Kasi
Kapuśniak z kiszonej kapusty 215zupa na chłodne zimowe dni. Może i Wy skusicie się na talerz kapuśniaku. Inne przepisy na zupy znajdziecie na blogu w zakładce ZUPY. Składniki: 3 wędzone żeberka 500 g kiszonej kapusty 2 łyżki smalcu 6 średnich ziemniaków 2 średnie marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2,5 l wody 1 łyżka mąki 2 liście laurowe 2 płaskie łyżki(...)majeranku 3 ziela angielskie sól pieprz Żeberka zalać wodą i gotować około 15 minut. Marchewkę, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do zupy. do tego włożyć liście laurowe, ziele angielskie,i ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Gotować około 15 minut, a następnie dodać kapustę kiszoną. Jeżeli jest ona zbyt kwaśna, można lekko przepłukać zimną wodą
O kuchni z uczuciem
Warzywny krupnik 236wielu z nas:) Dziś przedstawiam krupnik warzywn y, z mnóstwem zieleniny. Bez ziemniaków, ale można je dodać ra zem z kaszą , na 15 minut przez końcem gotowania. 150 g żeberek wieprzowych 100g kaszy j ęczmiennej 200-300 g brokuła 2 marchewki 1 pietruszka 4 łodygi selera naciowego 1 por 1 cebula 1 pęczek koperku 1 pęczek natki pietruszki 3 liście(...)laurowe 5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz 1. Żeberka zalewamy 3 litrami wody. Zagotowujemy, usuwamy szumowiny, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 40 minut. 2. Seler naciowy, koper, natkę, por, cebulę, czosnek i por drobno siekamy. Marchew, seler i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Brokuły dzielimy na różyczki. Wszystko dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne 30 minut
Szefowa kuchni