Zupka jarzynowa na żeberkach 160oknem , mroźno , więc taka zupka na rozgrzanie jak znalazł , ja ogólnie bardzo lubię zupy wszystkie , mm nadzieje że i tobie zasmakuje taka propozycja na zupkę . Składniki 1 kg żeberek 3 marchewki 1 bukiet brokuła mały kalafior pora 2 pietruszki 10 sztuk brukselki 10 średnich ziemniaków 3 łyżki warzywka 3 łyżki(...)śmietany do gotowania 18 % 1 łyżka kopru suszonego sól pieprz Wykonanie Do garnka wkładam umyte żeberka , zalewam wodą i wstawiam do gotowania następnie nasze mięso gotuje na małym ogniu do średniej miękkości , między czasie obieram nasze warzywa , marchewkę,pietruszkę ścieram na średnich oczkach , porę kroję na pół plastry , i dodaję przygotowane warzywa do naszej zupy
Mój Smak
Żeberka w marynacie miodowo – musztardowej – przepis 145oliwy z drugiego tłoczenia 1 łyżka majeranku 1 łyżka kminku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 4 owoce jałowca 2 szalotki 1 ząbek czosnku 1 – 1.5 kg żeberek wieprzowych Przygotowanie: Szalotkę i czosnek bardzo drobno siekamy. Łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty i dokładnie nacieramy mięso. Odstawiamy na co najmniej godzinę, a najlepiej na cała noc. Żeberka układamy
Kate's Kitchen
Bigos z kiszonej kapusty 212śliwki (rodzina nie lubi). Jeśli jest za rzadki - zagęszczam go zasmażką... A Wy jak przyrządzacie Wasz ulubiony bigos? 2 kg kiszonej kapusty (z marchewką) kości schabowe lub żeberka (wg uznania) boczek wędzony (ilość wg uznania) kiełbasa (ilość wg uznania) 2 cebule 3 listki laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 20g grzybów suszonych (u mnie borowiki - Targroch ) koncentrat(...)słodka papryka ostra majeranek, kminek sól, pieprz cukier (opcjonalnie) Dodatkowo: smalec/olej do smażenia (u mnie olej rzepakowy - Woj-Len ) Ugotować (w osolonej wodzie) wywar z kości lub żeberek. Kapustę (jeśli jest kwaśna) opłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do garnka z uprzednio przygotowanym wywarem. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz suszone grzyby (*). Całość lekko doprawić solą, pieprzem
Di gotuje
Kulinarne podróże Magalie - Morawy cz. II 200będziecie mieć większego problemu, aby zamówić coś pysznego! Polecam dwa dania, których miałam okazję próbować - grillowaną pierś z kaczki z gnocchi z szynką i szpinakiem oraz marynowane żeberka wieprzowe z sosem z owoców dzikiej róży, konfiturą z czerwonej cebuli i marynowanymi cebulkami. Oba dania - palce lizać! Pierś kaczki była genialnie wypieczona, podobnie jak żeberka. Sos z owoców dzikiej
Garniec Magalie
Stek wołowy - z jakiego mięsa, jak usmażyć ? 275uznawane są steki z wołowiny argentyńskiej i japońskiej (wagy ū) oraz z hodowanych w Europie (także w Polsce) ras Hereford, Limousine i Angus. Podział półtuszy wołowej 1. karkówka 2. żeberka i szponder 3. mostek 4. rozbratel 5. antrykot 6. rozbratel (rostbef) 7. polędwica 8. żeberka i łata 9. łata 10. łopatka 11. udziec 12. pachwina 13. krzyżowa (rumsztyk) 14. pręga
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zakręcone łazanki 305danie powstało w wyniku przysłowiowego czyszczenia lodówki. Okazało się że mam do wykorzystania pół sporej główki kapusty, trochę mięsa z żeberek i makaron świderki. Jako że od dawna chodziły za mną łazanki postanowiłam zrobić wariację na ich temat . Nawet Jasiek dał się skusić, choć potem kazał sobie wybierać tylko makaron z mięsem. Niech żyje kopciuszek… ale do rzeczy. Składniki(...)pół sporej główki kapusty białej jedna cebula 2 łyżki oleju 300 g ugotowanego mięsa (najlepiej żeberek z zupy) dwie łyżeczki majeranku, pół pęczka świeżego koperku (albo dwie łyżeczki suszonego), łyżeczka papryki słodkiej, odrobina kminku mielonego, łyżeczka soli (albo pół kostki rosołowej) łyżeczka przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku opcjonalnie 2-3 pieczarki (ja niestety nie miałam) pół opakowania makaronu świderki (może
Mama z miasta
Zupa ogórkowa 194muszę przyznać, że wyszła rewelacja :) Tak, więc już opcje są dwie. Nie tylko u babci, ale też u mnie w domu. Składniki na zupę ogórkową (około 3 litry): żeberka wieprzowe około 200 g 1/2 porcji rosołowej z kurczaka albo mała włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por 3 - 4 ziemniaki 4 duże ogórki kiszone słoik wody z ogórków 3/4 szklanki śmietany(...)łyżka mąki pszennej 2 liście laurowe 2 ziela angielskie pęczek koperku sól pieprz cukier (opcjonalnie; ja nie dodawałam ponieważ moje ogórki kiszone były z dodatkiem cukru) Żeberka i kurczaka umyć i zalać około 3 litrami wody. Doprawić solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotować 30 minut. Obrać warzywa i gotować kolejne 30 minut. Po tym czasie należy przecedzić wywar, wyciągnąć
Karola gotuje
Zupa z zielonej soczewicy 228wyszła bardzo smaczna i aromatyczna, doskonale rozgrzewa w chłodne dni. Jesienną porą częściej mamy ochotę na takie sycące zupy, szczególnie kiedy za oknem szaro i zimno. Składniki: 300 gram żeberek wędzonych 200 gram zielonej soczewicy 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 5 ziemniaków 1 cebula 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu Domowa jarzynka Majeranek 2 ząbki(...)czosnku Sól, pieprz Sposób przygotowania: Do garnka przekładamy żeberka , dodajemy obraną cebulę, listki laurowe oraz ziarna pieprzu i ziela angielskiego, wlewamy 3-4 litry wody, doprawiamy do smaku domową jarzynką i gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Z wywaru wyjmujemy mięso oraz cebulę, wsypujemy namoczoną soczewicę i gotujemy do miękkości. Warzywa obieramy kroimy w drobną kostkę , ziemniaki kroimy
Bajeczna Kuchnia
Krupnik na żeberkach z kaszą jaglaną 248mdła. Prawdziwy i smaczny krupnik ma dużo warzyw i wyrazisty smak. Kaszę jęczmienną zamieniłam na jaglaną, która jest bardziej neutralna w smaku, przez co krupnik ma więcej zwolenników. 300g żeberek wieprzowych 100g kaszy jaglanej 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 4 łodygi selera naciowego 1 por 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 1 pęczek natki pietruszki 2 ziemniaki(...)liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz 1. Żeberka zalewamy 3 litrami wody. Zagotowujemy, usuwamy szumowiny, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 40 minut. 2. Seler naciowy, koper, natkę, por, cebulę, czosnek i por drobno siekamy. Marchew, seler i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Wszystko dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne 30 minut, po tym czasie dodajemy
Szefowa kuchni
Zupa krem z kiszonych ogórków 179smak, mmmm... ten zapach unosił się w powietrzu <3 Składniki 500 g żeberek 500 g ogórków kiszonych 1/2 szklanki kwasu z ogórków 1 duża marchew 1 pietruszka 1 mały seler koperek szczypiorek śmietana 18% sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Żeberka myjemy, zalewamy zimną wodą, dodajemy sól (1/2 łyżeczki) i gotujemy
R'n'G Kitchen
Gorące Piece zostały otwarte! 201zupę rybną o intrygującym aromacie cynamonu — opcja wprost idealna na jesień, tradycyjny polski żur na zakwasie z kiełbasą z wędzarni — bardzo mięsny i treściwy, wędzone żeberka podane na zasmażonej kapuście z ziemniakami oraz sandacza na szafranowym risotto. Myślę, że każdy może w tym menu znaleźć coś dla siebie. Czy warto wpaść pod adres Włodkowica(...)dymnej ” restauracji i wydaje mi się, że fajnie dla odmiany wszamać prawdziwą polską strawę. Zupa rybna i żur na zakwasie z kiełbasą Sandacz na szafranowym risotto i wędzone żeberko na kapuście zasmażanej z ziemniakami Tablica informująca o świeżo uwędzonych produktach * Gorące Piece ul. Pawła Włodkowica 21 Wrocław
Food Square
Zupa pieczarkowa 225kategorii tych jesienno-zimowych. Raczej ciężka niż lekka. Treściwa, sycąca, z dużą ilością warzyw. Ma wyraźny, pieczarkowy posmak a najlepiej smakuje posypana ostrym w smaku serem. 300g żeberek wieprzowych 1 kg pieczarek 3 cebule 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 pietruszka 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek koperku 3 ziemniaki 3 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: śmietana(...)długodojrzewający 1. Żeberka kroimy na kawałki, zalewamy 3 litrami wody. Gotujemy przez około 40 minut. Po zagotowaniu zbieramy powstałe szumowiny. 2. Pieczarki i cebulę kroimy dość drobno, podsmażamy na rozgrzanym oleju do odparowania wody. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce, seler naciowy, natkę pietruszki i koperek drobno siekamy. Ziemniaki kroimy w kostkę. 3. Wszystkie warzywa i pieczarki, oprócz ziemniaków
Szefowa kuchni
Gulasz na żeberkach z kaszą jęczmienną 239Przepyszne, jesienne danie. Idealnie rozgrzewa i syci. Musicie koniecznie przygotować gulasz na żeberkach. Można podać z ziemniakami czy ryżem. U mnie podany z kaszą jęczmienną. Składniki : * 600g żeberek pasków * łyżka smalcu bądź innego tłuszczu * cebula * 2 ząbki czosnku * czerwona papryka * sól, pieprz, mielona czerwona papryka * łyżka mascarpone * łyżka mąki pszennej * ugotowana kasza jęczmienna * ogórki korniszony
Magiczne Życie Marty
Zupa fasolowa. Fasolówka. 231Rozgrzewająca, sycąca zupa fasolowa- idealna na jesienną, deszczową pogodę. Składniki: 1 pasek żeberek (ok. 1 kg), 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 250 g fasoli Jaś, 200 g boczku surowego wędzonego, 2 cebule, 2-3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, sól, pieprz, 3-4 łyżki majeranku. Przygotowanie: Fasolę zalewamy wodą i moczymy całą noc. Na następny dzień dolewamy(...)fasoli wody i gotujemy ok. 30 minut. W drugim garnku gotujemy bulion na żeberkach i włoszczyźnie (marchewka, pietruszka, seler) z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Po godzinie wyjmujemy z bulionu mięso i warzywa, a dodajemy fasolę. Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w drobną kostkę i cebulkę. Po zarumienieniu dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu, aż fasola będzie miękka. Przyprawiamy
Aga w kuchni
BARSZCZ ZABIELANY Z WARZYWAMI I JAJKIEM 185plasterki chorizo. Zabielona śmietaną, bo barszczyk uwielbiam zabielany. Jeśli nie lubicie kawałków warzyw w zupie, proponuję zblendować wszystko, i otrzymacie wtedy pyszny, buraczkowy krem :-))) Składniki : 1 żeberko wędzone 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 4 ugotowane buraki 2-3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki koperek pieprz czarny sól liść laurowy ziele angielskie majeranek(...)cytryny szczypta cukru śmietana 18% + jajka ugotowane na twardo Wykonanie: Żeberko zalewamy wodą, zagotowujemy. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, trochę soli i gotujemy ok 20 minut. Po tym czasie dorzucamy czosnek oraz warzywa (por, seler, pietruszkę,ziemniaki i marchewkę) pokrojone w paseczki lub w kostkę. Całość gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Przed końcem gotowania mięso wyjmujemy, obieramy, pokrojone
Walijskie Pichcenie