żeberka - 2743 przepisów (strona:45/183)

Krem z porów 69

serowo-ziołowym, ale stanęło na chrupiącym boczusiu. CZYTAJ TAKŻE: [KUCHNIA]: Krem grzybowy na białym winie z chipsem serowym A przepis? Proszę bardzo: Składniki: Ok. 300 – 350 g wędzonych żeberek 2-3 marchewki 2-3 korzenie pietruszki Kawałek selera Opalona cebula (nieduża) 1 listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego 2 duże pory Solidna łyżka masła 100-150 ml białego(...)wytrawnego wina 1 solidna łyżeczka wędzonej soli Sól wg uznania, jednak trzeba pamiętać, że wędzone żeberka mogą same w sobie być słone Przygotowanie: Żeberka wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. godzinę. Dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę (ja nie mam kuchni gazowej, więc opalam palnikiem gastronomicznym albo po prostu

Kate's Kitchen
Grochówka z grochu łuskanego | Jak zrobić? 64

także z makaronem. Mój ulubiony zestaw to grochówka z ziemniakami lub grochówka krem z grzankami. Do gotowania zupy grochowej ( często też tak się nazywa grochówką) można także użyć żeberek. Mogą to być żeberka białe surowe lub żeberka wędzone. I obowiązkowo warzywa, marchewka, pietruszka, seler, cebula oraz czosnek. Jak ugotować grochówkę z grochu łuskanego? Jak doprawić grochówkę? Jak zagęścić grochówkę(...)postępuj tak jak w przepisie gdy jest już namoczony.  Grochówka przepisy Przepisy na grochówkę to pokaźna lista zup. Grochówka ze smażoną kiełbasą, grochówka z kiszoną kapustą, grochówka na żeberkach to tylko kilka. Najpopularniejsze są wspomniana grochówka wojskowa z kiełbasą, grochówka z kociołka, grochówka na wędzonce i grochówka z kiełbasą i boczkiem. Ostatnio doszła nowość, grochówka z termomiksa. 😉 Smacznego

Dieta moja pasja
Żur 55

mało kwaśny, innym razem też coś nie grało. Proporcje w przepisie na zakwas zmieniłam, powinno być już ok. Podstawą tej zupy jest dodatek wędzonki. Może być to boczek, żeberka, może być sama kiełbasa. Ja pojechałam po bandzie i żur zrobiłam na żeberkach i wiejskiej pysznej kiełbasie. I tak jak dzisiaj dobrze zauważył kolega Stanisław, żur trzeba solidnie doprawić świeżo mielonym(...)pieprzem. Składniki: 2,5 l wody 500 ml zakwasu 100 g wędzonych żeberek 3 małe ulubione kiełbasy 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 średnich ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka mały kawałek selera kawałek pora 1 łyżka majeranku olej rzepakowy sól pieprz Do garnka wlewamy zimną wodę, wrzucamy do niej żeberka, całe kiełbasy, gotujemy około 30 minut. Potem dorzucamy seler, marchewkę

Kardamonovy
Żeberka pieczone w sosie keczupowym 111

Żeberka to danie, które zawsze się obroni - te w keczupowej marynacie robią prawdziwą furorę:). 1 kg żeberek 3-4 cebule 1/2 szklanki keczupu  2 łyżeczki musztardy po szczypcie: soli, pieprzu, papryki słodkiej, czosnku granulowanego  1. Żeberka kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Keczup, musztardę, sos sojowy i przyprawy mieszamy ze sobą.  2. Żeberka i cebulę

Szefowa kuchni
Kwaśnica 125

Kwaśnica jest to zupa pochodząca z południa polski. Górska zupa robiona na wędzonych żeberkach. Kwaśnicy nie można porównywać do kapuśniaku, bo to są dwa zupełnie różne dania. Przepis na tą potrawę jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Sprawdźcie listę zakupów oraz nasz przepis. Zobacz również: Tajska zupa curry z krewetkami Składnik: 1kg wędzonych żeberek 250g wędzonego boczku 1 duża(...)sól pieprz 0,5 kg ziemniaków szczypta kminku 3 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego Zobacz również: Zupa warzywna z soczewicą Kwaśnica – przepis Do dużego garnka wkładamy żeberka, zalewamy wodą (ok. 2,5 litra) i gotujemy ok. 1 godziny. Boczek kroimy w kostkę, dodajemy do żeberek. Do wywaru dodajemy również pozostałe przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, odrobinę soli

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Żeberka na orientalnym makaronie 106

zauważyliście, kuchnia azjatycka jest dla   nas szczególna. Co jakiś czas staramy się przemycić te smaki do „naszych” polskich dań. Żeberka idealnie wkomponowały się w ten akcent. Podane na makaronie nie tylko pięknie prezentują się, na dodatek świetnie smakują. Idealne danie dla naszych gości. Potrawę zaczną zjadać oczami. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych Marynata: 2 łyżki ketchupu 3 łyżki słodkiego(...)dużej pomarańczy sok z 1/3 limonki 1 łyżka cukru palmowego 100 ml zimnej wody 1 łyżka mąki z tapioki (opcjonalnie ziemniaczana) 1 pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Żeberka dzielimy na kawałki. Ketchup,sos chili, tabasco, sos sojowy i truskawkowy mieszamy. Dodajemy do mięsa, marynujemy przez 12 godzin, co jakiś czas możemy przemieszać. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy 35 minut

R'n'G Kitchen
Białe żeberka 89

Żeberka marynowane w jogurcie są bardzo soczyste, mięciutkie a przede wszystkim nie wymagają wiele pracy. Do tego odrobin musztardy, odrobina majonezu, przypraw, ziół  i mamy wspaniały obiadek, przy którym nie napracujemy a efekt będzie naprawdę fantastyczny. Zapraszam:) Białe żeberka - 1 kg wieprzowych żeberek - 2 łyżki jogurtu greckiego - 1 łyżka majonezu - 2 łyżeczki musztardy - sól., pieprz do smaku - 1 łyżka(...)ziół prowansalskich Jogurt, majonez, musztardę  i przyprawy z ziołami mieszamy. Żeberka myjemy , osuszamy i dokładnie obtaczamy w mieszance i wstawiamy na co najmniej dwie godziny do lodówki. Po tym czasie układamy w naczyniu do zapiekania i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 170C ( z temoobiegiem) i pieczemy ok godziny

Kuchnia Pełna Emocji
Żeberka marynowane w wodzie z ogórków kiszonych 70

Idealnie nadaje się do marynowania mięs do pueczenia w piekarniku lub grillowanych. Dlatego nie wylewajcie wody z kiszenia ogórków i wykorzystajcie ją maksymalnie. Ja użyłam jej do marynowania mięsnych żeberek, mięso wyszło kruche, mięciutkie z wyraźnym aromatem kopru i czosnku. 1 kg mięsnych żeberek ok. 2 litry wody z kiszenia ogórkow pół główki czosnku również z zalewy  2 łyżeczki(...)sosu worcestershire 2 łyzeczki miodu naturalnego 1/2 lyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka wędzone słodkiej papryki w proszku Żeberka umyc i osuszyć, następnie pokroić na porcje i umieścić w pojemniku z przykrywką. Mięso zalać wodą z ogórków, do zalewy dodać pół główki czosnku z kiszenia ogórków. Pojemnik szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki

Krylowa Kuchnia
Żeberka pieczone 342

użycia dodatkowego tłuszczu, no i piekłam je, więc troszke się go jednak z mięsa pozbyłam Nie jest to, też tradycyjny, babciny przepis, ale naprawdę wart wypróbowania, a prócz marynowania żeberek, nie musimy nic z nimi robić-praktycznie robią się same. Żeberka proponuję podać z ulubioną sałatą. 1 pasek żeberek (ok 1 kg) Na marynatę: 5 łyżek pokantnego ketchupu curry (jeżeli(...)zatąpić zwykłym ketchupem i przyprawą curry w proszku) 1 łyżka bardzo ostrego sosu chilli 2 łyżki sosu worcestershire 1 łyżka miodu naturalnego 3 łyżki ciemnego sosu sojowego  Żeberka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i podzielić na mniejsze porcje. Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą, a następnie bardzo dokładnie pokryć nimi mięso. Mięso odstawić do lodówki na 24 h. Piekarnik rozgrzać

Krylowa Kuchnia
Klasyczne żeberka z młodą kapustą 104

Klasyczne żeberka z młodą kapustą to klasyczne danie polskiej kuchni. Żeberka w aromatycznym ciemnym sosie i delikatna w smaku młoda kapusta. Przepis na to danie to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kwaśnica 86

przygotować ją w domu, kierując się przy tym głównie wpisami osób komentujących przepis na kwaśnicę zamieszczony na kilku blogach. Składniki na kwaśnicę 500 g kiszonej kapusty 1 kg wędzonych żeberek 500 g wędzonego surowego boczku 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 / 2 łyżeczki kminku 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca 3 suszone grzyby(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Żeberka oraz boczek pokroić na części, wrzucić do garnka i zalać 3 litrami zimnej wody. Dodać obrane i rozgniecione ząbki czosnku, kminek, liście laurowe, ziela angielskie, jałowiec i suszone grzyby. Gotować na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie do garnka dołożyć kiszoną kapustę (nie płukać jej, a jeśli trzeba, to pokroić), wlać także

niecodziennikpary
Pikantna zupa chrzanowa na wędzonce z białą kiełbasą i jajkiem 84

preferujesz. Zupa syta, więc doskonale się sprawdzi jako wystarczające danie obiadowe dla całej rodziny. SKŁADNIKI ( 4 porcje) ·        1-2 kości wieprzowe wędzone, bądź żeberka ·        4 surowe białe kiełbaski (lub dwie większe) ·        1 marchew ·        1 pietruszka(...)ugotowane na twardo jajka ·        cebulka dymka lub szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Do średniej wielkości garnka dodać kości wieprzowe lub żeberka wędzone i zalać wodą do ¾ wysokości garnka. Jak wywar zacznie się gotować, usunąć zawiesinę i dodać obrane i umyte warzywa: marchew, pietruszkę i seler. Doprawić solidnie solą, lubczykiem i majerankiem. Po chwili dodać podpieczoną na suszej

Calzonella.com
ŻEBERKA PO DIABELSKU 94

Dziś tłusty czwartek a ja zamiast piec pączki,faworki czy oponki upiekłam pyszne,soczyste żeberka. W końcu też na tłusto.     Sama nazwa mi się niezbyt podoba,ale mięsko wyszło naprawdę smaczne,godne polecenia zwłaszcza dla osób,które lubią ostre smaki. Składniki: 1 kg żeberek sól 1/2 szkl ostrego keczupu  2 łyżki miodu 2 łyżki oleju czubata łyżka(...)musztardy  3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka sosu sojowego łyżeczka chilli Żeberka podzielić na porcję i posolić.  Składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać i zalać nią żeberka ułożone w misce.Przykryć i wstawić do lodówki,najlepiej na całą noc,ewentualnie na 3-4 godziny.  Ułożyć w naczyniu żaroodpornym,polać marynatą i wstawić do piekarnika nagrzanego

Niespełnione zdolności kulinarne
Makaron z pieczonymi żeberkami i brokułem w myśl idei zero waste 71

spożycia, albo nie wiemy, jak w pełni wykorzystać określone produkty. Nienawidzę marnowania żywności. Tytuł mojego posta powinien brzmieć inaczej : Makaron z głąba brokułu z resztką marchewki i dwudniowymi żeberkami. Mało zachęcające , ale to prawda, a do tego pyszna prawda!  W mojej lodowce poniewierał się głąb, czy jak to nazwać, duża ,gruba łodyga , którą odłożyłam po ugotowaniu różyczek brokułu(...)smętna marchew, dwie porcje żeberek upieczonych w piekarniku. Podczas pieczenia żeberek wytworzył się aromatyczny sos, którego nie usunęłam z garnka. Mojego głąba oraz marchewkę, starłam na tarce, na największych oczkach i wrzuciłam z kilkoma plasterkami czosnku na sos z żeberek ( mięso usunęłam wcześniej) podlałam wodą (około pół szklanki), dosmaczyłam solą, pieprzem, suszoną miętą, truflami. Dusiłam do miękkości. Na koniec oddzieliłam

Z Kuchni Do Kuchni
Bigos z kiszonej kapusty z żeberkami, grzybami i żurawiną 110

tylko pojawia się świeżo ukiszona kapusta nie mogę sobie odmówić zrobienia bigosu. Tym razem będzie z żeberkami, żurawiną i grzybami. Co potrzeba: 1,5 kg kiszonej kapusty, 1,5 kg surowych żeberek, 2 długie kiełbasy Podwawelskie, 2 garści suszonych grzybów, 5 średnich cebul, 6 łyżek oleju rzepakowego, 2 pełne łyżki suszonej żurawiny, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego(...)naczynia żaroodpornego dajemy grzyby, zalewamy je wrzątkiem, przykrywamy, zostawiamy do namoczenia na 1 godzinę. Do garnka, w którym będziecie robić bigos, dajemy olej, rozgrzewamy na średnim płomieniu, wkładamy żeberka pokrojone w kawałki wzdłuż kości. Jeśli kawałki mięsa są bardzo duże, wówczas przy kości zostawiamy ok. 2 cm mięsa, a resztę kroimy w większą kostkę. Mięso obsmażamy, dodajemy kiełbasę pokrojoną

Bułka z Chlebem

Proponowane wyszukiwania