kapuśniakiem z kiszonej kapusty. Ale do pewnych smaków trzeba dorosnąć i obecnie z przyjemnością zajadam się obiema zupami. Ta jest dość sycąca, bo na żeberkach i u nas podawana jako samodzielny obiad. Ponieważ kolor zupy na kapuście nie napawa dość optymistycznie, to dodałam kurkumy i wyszedł piękny, słoneczny kolor. Składniki(...)młoda kapusta • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 cebula • 1/2 kg żeberek • sól, pieprz, kurkuma • ziele angielskie, liście laurowe • natka selera i pietruszki • 3 łyżki oleju Wykonanie: • Cebulę obrać, pokroić w kostkę. • Żeberka pokroić na małe kawałki i obsmażyć na oleju, dodać cebulę, razem chwilę podsmażyć. • Marchewkęi pietruszkę obrać, pokroić na kawałki lub zetrzeć
To co kochamnajlepsze żeberka jakie jadłam.Z całą pewnością mogę zaręczyć słowem.Mięso kruche,rozpływający się każdy kęs w ustach,sos delikatny i aksamitny o lekko słodko - kwaśnym posmaku.Łał....Jeśli chcecie zrobić naprawdę dobre danie chińskie i zaskoczyć swoich bliskich to zróbcie właśnie je. Cudowna feria barw i smaku.Koloratura wspaniałej potrawy i kompozycji duchowej.Polecam. 75 dag.żeberek wieprzowych 1 duża(...)oleju 2 łyżki octu winnego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki keczupu 2 łyżki miodu 0k.100 ml.syropu z brzoskwiń z puszki parę brzoskwiń z puszki 4 świeże papryczki chilli ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Żeberka kroimy na kawałki(każda porcja musi mieć jedną lub dwie kostki)Cebulę i czosnek siekamy drobno.Rozgrzewamy na patelni olej i szklimy cebulę i czosnek.Wlewamy sos sojowy,keczup,miód
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiUwielbiam żeberka smażone mniam. Dobrze doprawione rewelacja.Dziś zrobiłam je inaczej w sosie do pizzy, sama zaskoczona jestem smakiem i bardzo zadowolona. Składniki: żeberka 1 kg sos do pizzy Folwark sól i pieprz do smaku czosnek granulowany do smaku papryka słodka mielona do smaku oliwa z oliwek Wykonanie: Żeberka smaruje oliwą z oliwek i doprawiam solą,pieprzem,papryką(...)mieloną czosnkiem granulowanym i na samym końcu smaruje sosem do pizzy. Wysmarowane żeberka zostawiam pod przykryciem w lodówce na jakieś 3 godzinki by przeszło porządnie. Smażę z obu stron na rumiany kolor. Podlewam wodą i duszę aby mięsko było miękkie i usmażone. Wytworzy się pyszny sos.Rewelacja. Ja tu o pysznych żeberkach bo pyszne
Różowa kuchniaŻeberka u mnie w domu uwielbia chyba każdy w każdym wydaniu. Państwu prezentuje sos z żeberkami ,smakuje przepysznie , szczególnie z kopytkami które uwielbiam i mogła bym je jeść codziennie . Taki obiad fajnie się sprawdza na spotkania rodzinne . A zapach roznosi się w całym domu na długi czas(...)Składniki 1 kg Żeberek 1 Duża cebula 1 pora
Mój SmakSkładniki: żeberka 1 kg/cielęce, olej rzepakowy 1/4 szklanki, łopatka bez kości 1/2 kg, mąka pszenna 2 łyżki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, kucharek 1 łyżka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżki, pomidory 6 sztuk, cukier 2 łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżeczka, fasola Jaś 1 kg, przyprawa(...)nagród Doradcy Smaku , jest warty zamówienia fasola jasiek namoczona cały dzień od rana do wieczora, wodę po moczeniu wylewam, fasolę wsypać do szybkowara i dodać opakowanie przyprawy do fasoli żeberka podzielić na porcje i na gorącym oleju zrumienić na patelni, odłożyć na talerz, następnie podsmażyć pokrojoną w kostkę łopatkę posypaną mąką, dodać pokrojoną cebulę i czosnek i podsmażać co jakiś
W Mojej Kuchni Lubięwcześniej obiecany przepis na żeberka w sosie własnym do tłuczonych ziemnaków, o których wspominałam w przepisie Tłuczone ziemniaki z podduszoną kiszona kapustą z boczkiem, jabłkami i rodzynkami- Stamppot. Do żeberek nie dodawałam zbyt wielu składników w postaci warzyw itp, gdyż zrobiłam je do dość bogatych w składniki Tłuczonych ziemniaków z podduszoną kiszoną kapustą z boczkiem, jabłkami i rodzynkami . To holenderski(...)koloru kilka kawałków marchwi, ale uważam, że najważniejsze aby nie przedobrzyć. Wielu top-shefów stosuje zasadę 5 głównych składników. Za dużo smaków w potrawie to przesada. SKŁADNIKI: płat żeberek z dużą ilością mięsa (ok. 1 kg) 1 cebula kawałek wędzonej kiełbasy pokrojony w plasterki kawałek papryczki chili 2-3 ząbki czosnku 2-3 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy
Sztuka gotowania w/g SamiryNigdy przepadałam za mięsem na słodko. Jakie było moje zdziwienie kiedy po raz pierwszy zrobiłam żeberka w coli i okazały się pyszne :) Będę wracać do tego przepisu na pewno :) Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych 2 łyżki miodu 1/2 szklanki coca-coli 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 czubata łyżeczka musztardy sól i pieprz Sposób przygotowania(...)Żeberka oczyszczamy z nadmiernego tłuszczu i dzielimy na porcje po dwie kosteczki. Składniki marynaty mieszamy ze sobą dokładnie i zalewamy nimi podzielone żeberka. Upewniamy się, że każdy kawałek mięsa jest pokryty marynatą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie przekładamy żeberka do rękawa do pieczenia (układamy je mięsem do dołu aby było zanurzone w marynacie), wlewamy pozostałą marynatę i szczelnie
Na Ciasteczkowych PapierachDzisiejszy obiad był na życzenie mojego syna. Uwielbia żeberka BBQ, ale najbardziej w wykonaniu mamy :) Są bardzo proste w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczne. Polecam! Składniki: 1-1,5 kg ładnych żeberek wieprzowych 8 łyżek gotowego sosu BBQ 4 łyżki oleju 1/2 łyżki miodu sól pieprz Żeberka myjemy i odsączamy z wody. Sos BBQ mieszamy z miodem i olejem(...)następnie do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Żeberka wkładamy do sosu i dokładnie obtaczamy, żeby całe były oblepione sosem. Odstawiamy na około godzinę. Po godzinie przekładamy mięso razem z całym sosem do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem 2 godziny w temperaturze 140 stopni. Po tym czasie odkrywamy naczynie i zwiększamy temperaturę do 180 stopni. Tak pieczemy jeszcze około
kuchnia doskiDziś zaprezentuje wam żeberka w miodzie z przetartą cebulką i keczupem. Całkiem przyjemy smak i zapach mięska unosił się w nomu. Mąż zadowolony, a właśnie oto chodzi :) Składniki: 1 kg żeberek 2 cebule 4 łyżki miodu keczup z 150 g sól morska do smaku pieprz ziołowy do smaku Krok 1 Żeberka najpierw kroimy w mniejsze(...)ścieramy na tarce, na najmniejszych oczkach, jak do ziemniaków na placki. Startą cebulę przekładamy do miseczki, zalewamy ją miodem i dodajemy keczup, całość mieszamy do połączenia składników i nacieramy żeberka dosyć sporo. Krok 3 Przekładamy żeberka do naczynia żaroodpornego razem z sosem który nam pozostał i zapiekamy koło godziny w 180 stopniach
Różowa kuchniaPowoli kurczą się zapasy mięska w zamrażalce,ale znalazłam jeszcze żeberka więc postanowiłam,że muszę ten niedzielny obiadek zrobić jakiś wyjątkowo pyszny.Powiem Wam nieskromnie,że udało mi się, żeberka wyszły wyśmienite i warte polecenia.Duszone,z pieczarkami w sosie pomidorowym,z lekko wyczuwalną nutką czosnku...no po prostu rewelacja.Polecam Wam mój przepis,który urodził się głowie w trakcie gotowania. Składniki(...)żeberek wieprzowych 20 dag pieczarek 1 cebula dobry przecier pomidorowy bądź w sezonie pomidory sól,pieprz,czosnek liść laurowy,ziele angielskie 1 1/2 szkl rosołu natka pietruszki Żeberka kroimy na mniejsze kawałki,posypujemy solą,pieprzem oraz smarujemy 3 ząbkami czosnku.Możemy zrobić to wcześniej,ale nie jest to konieczne.Obsypujemy je mąką i obsmażamy z obydwu stron
Niespełnione zdolności kulinarnecurry Royal Brand 1 łyżka, tymianek 1 łyżka, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kapusta kiszona 1 kg, cukier 1 łyżeczka, woda 2 szklanki z boczku ściąć żeberka, cały płat boczku natrzeć mocno przyprawami ciasno zwinąć roladę i obwiązać sznurkiem, nicią, schować do lodówki najlepiej na całą noc, przyrawami też natrzeć żeberka do szybkowara wlać 2 łyżki oleju(...)obsmażyć boczek, żeberka, wyjąć na talerz wsypać kapustę kiszoną posypaną cukrem, na wierzchu ułożyć boczek, żeberka, wlać wodę zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary na mniejszym ogniu gotować 60 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie boczek cienko krojony jest smaczny do pieczywa, żeberka i kapustę wykorzystałam jako dodatek do obiadu..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjakoś trzeba je porozdzielać " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ta jest naprawdę na bogato , gotowana na żeberkach , ze śmietanką ..mniam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Zupy to chyba jedyna rzecz , która nigdy mi się(...)znudzi . Dobra na każda porę roku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 0,4 kg żeberek wieprzowych ( chudych ) 1 spory ,korzeń pasternaku ( lub pietruszki jeśli nie mamy ) 2 duże marchewki 3 duże ziemniaki kawałek pora ( biała część ) 1,5 szklanki białej fasoli w typie jaś
Ogrodnik w podróżybyło w zupie, tak i u nas wylądowała w garnku kapusta kiszona, jednak w niewielkiej ilość – po prostu dla smaku. W przepisach też nie ma mowy o wędzonym żeberku, ale ja lubię konkretne zupy, więc u mnie zupa na wywarze z żeberka wędzonego, chociaż zastrzegam, że nigdzie w przepisach tego żeberka nie znajdziecie i to czysty mój wymysł(...)/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 300 ml kwasu z kapusty kiszonej 2 średnie ziemniaki 2 łyżki mąki pszennej 300 ml wody łyżeczka kminku 2+1 ząbki czosnku garść kapusty kiszonej skwarki wędzone żeberko 2 listki laurowe, 4 ziela angielskie, 2 ziarenka pieprzu Wykonanie Do kwasu dolewamy 200 ml wody, dokładamy żeberko i gotujemy ok 30 min. Dodajemy przyprawy i 2 ząbki czosnku. Kapustę
Mieszam w Garnkuczęsto robię mięso wieprzowe, bo już nam się trochę przejadło. Wybieram wołowinę albo niezawodnego kurczaka. Tym razem poszalałam z dobrą marynatą i chciałam ją też wykorzystać do żeberek. Tak oto powstał pyszny obiad. Smacznego! Składniki : * kg żeberek wieprzowych * 2 cebule * ząbek czosnku * 2 łyżki miodu * łyżka musztardy sarepskiej * łyżka oliwy z oliwek * szczypta soli i pieprzu * łyżeczka czerwonej papryki(...)mielonej Przygotowanie : Miód wymieszać z musztardą, oliwą i przyprawami, żeberka pokroić na porcję i dobrze obtoczyć w marynacie. Tak przygotowane żeberka odstawić na kilka godzin pod przykryciem do lodówki. Żeberka obsmażyć z obu stron, delikatnie podlać wodą i dusić do miękkości. Podawać z ziemniakami
Magiczne Życie MartyKapusta ugotowana na wywarze z żeberek i duszona z kawałkami mięsa to sprawdzony sposób na smaczny, treściwy obiad. Najlepiej smakuje podana z ziemniakami okraszonymi masłem. Składniki: 750 g kapusty kiszonej 1 kg żeberek mięsnych 2 cebule 2 łyżki masła 2 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego sól i pieprz do smaku 1 kostka rosołowa Żeberka myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż kości(...)odcedzamy i zachowujemy. Mięso obieramy od kości. Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą i dobrze odciskamy, a następnie kroimy. Kapustę wkładamy do garnka z grubym dnem, podlewamy wywarem z żeberek, dodajemy liść laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego i dusimy do miękkości dolewając w razie potrzeby wywar. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy cebulę. Kiedy
Trzeci talerz