Obiadek akurat na sobotę na 4 osoby, czas przygotowania 90 min . składniki 1kg żeberek 4 łyżki miodu wielokwiatowego lewiatan 4 łyżki musztardy sarepskiej 3 łyżki oleju uniwersalnego 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka tymianku 2 łyżki octu winnego 3 posiekane ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżeczka soli Żeberka umyj i podziel na porcje. Składniki marynaty(...)wymieszaj ze sobą i dokładnie obtocz w nich żeberka .Włóż do dużej miski , przykryj folią spożywczą i odłóż do lodówki na 12 godzin . żeberka piecz 180 st przez 1,5 godziny ,co jakiś czas polewając wytapiającym się sosem z marynatą.Podawaj z pieczonymi ziemniakami
Moje WyrobyPrzygotowanie takich żeberek jest bardzo proste i nie wymaga wielkich umiejętności. Upieczone mięso wychodzi bardzo aromatyczne, delikatne w smaku i z łatwością odchodzi od kości. Całość jest świetnie skomponowana smakowo - z subtelną nutą słodyczy, że naprawdę ciężko zrezygnować z dokładki. W moim domu poniższa porcja wystarcza na dwie osoby. Polecam! 500g żeberek wieprzowych Marynata: 1 łyżka miodu (płaska) 1 łyżka(...)sosu sojowego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki tymianku Dodatkowo: 2 l istki laurowe Umyte i osuszone żeberka porozcinać na mniejsze kawałki, a składniki marynaty dokładnie wymieszać w osobnej miseczce. Następnie powstałą mieszanką dokładnie natrzeć mięso. Całość przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki minimum na kilka godzin, ale najlepiej
Di gotujeSkładniki (4 osoby): 1 kg żeberek wieprzowych 1 kg kiszonej kapusty cebula – po posiekaniu w piórka na objętość tyle, co kapusty oliwa z oliwek sól pieprz wędzona papryka (półsłodka) ziele angielskie liście laurowe Żeberka pokroić na mniejsze kawałki (po jednej kostce). Posolić, popieprzyć, posypać papryką. W garnku do duszenia rozgrzać oliwę i porządnie zrumienić na niej żeberka. Wyjąć(...)liście laurowe, ziele angielskie, zalać wodą – tak w pół drogi między bigosem, a kapuśniakiem – i zostawić na małym ogniu, żeby tylko pykało. Po jakiejś godzinie włożyć obsmażone żeberka i dokładnie zagrzebać w kapuście. Przykryć wszystko i dusić na małym ogniu tak długo, aż kostki da się wyjmować z mięsa palcami, bez żadnego wysiłku. Pod koniec można dodać zasmażkę
stajnia gołębie od kuchniZupa ogórkowa – najlepsza to ta gotowana na żeberkach lub dowolnym, innym mięsie, ale koniecznie z kośćmi! Niektórzy robią ją na wywarze drobiowym, ale moim zdaniem zupa ogórkowa na rosole , nie oddaje takiej głębi smaku jak zupa ogórkowa na żeberkach :) Do zupy koniecznie należy użyć ogórki kiszone a nie kwaszone, bo te drugie zepsują smak ogórkowej. Niektórzy gotują zupę(...)330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa ogórkowa – Składniki: ok. 750g żeberek wieprzowych (lub innego, dowolnego mięsa lub kości z mięsem) 2,5 litra wody 2 duże marchewki – ok. 400g 1 średnia pietruszka – ok. 70g kawałek selera – ok. 125g
Kulinarne Przebojeswojskie ogórki kiszone – takie z dodatkiem czosnku, chrzanu i kopru. Idealną kwasowość osiągniemy przez dodanie do zupy wody od tych ogórków! Składniki na wywar mięsny: 0,5 kg żeberek 2 l zimnej wody kiść laurowy ziele angielskie pieprz w ziarnach sól Składniki na zupę ogórkową (około 6 porcji): 1,5 l wywaru mięsnego 70 g pora 80 g marchewki(...)selera 280 g ogórków kiszonych 200 ml wody od ogórków kiszonych 50 g kaszy jaglanej pieprz sól Przygotowanie: WYWAR MIĘSNY Z ŻEBEREK Mięso płuczemy, kroimy na mniejsze porcje, zalewamy zimną wodą, dodajemy przyprawy. Gotujemy bez przykrycia, aż mięso będzie odchodzić od kości (1 – 1,5 godz). W razie potrzeby w trakcie gotowania dolewamy gotującej wody, tak aby finalnie uzyskać
KierunekuchniaKrupnik tradycyjny gotowany jest na wywarze z warzyw lub mięsa z dodatkiem kaszy bądź ryżu. krupnik U mnie w domu mama zawsze gotowała tę zupę na żeberkach. Przejełam ten zwyczaj i gotuję tak samo. Nie używałam jeszcze innego rodzaju mięsa jako bazy wywaru. Na pewno fajnie sprawdzi sie wieprzowina czy też kurczak. Moją zupę krupnik zasypuję kaszą jęczmienną. Próbowałam(...)odmiany użyć ryżu a nawet i komosy ryżowej. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 60 dkg żeberek wieprzowych 2 litry wody 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka 1/2 średniego selera 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 5 dkg kaszy jęczmiennej 3 duże ziemniaki 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
mecookskaszą. Z dodatkiem świeżego pieczywa na pewno zastąpi Wam dwudaniowy obiad! W garnku pod przykryciem rozgrzewamy bulion lub rosół z dodatkiem suszonych grzybów, ziela angielskiego i liści laurowych. Żeberka kroimy na kawałki z jedną kostką, mocno pieprzymy i lekko solimy. Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy łyżkę oleju i mocno rumienimy żeberka z każdej strony. Przekładamy zrumienioną wieprzowinę do garnka(...)każdej strony, mieszając, na średnio wysokim ogniu. Przesmażoną wołowinę przekładamy do garnka. Gotujemy mięso w bulionie pod przykryciem, na małym ogniu przez 1,5 godziny – do czasu aż żeberka zaczną odchodzić od kości. Wyjmujemy je, oczyszczamy kości z mięsa, kości wyrzucamy, mięso kroimy i dodajemy z powrotem do garnka. W tym czasie obieramy warzywa – marchew, pietruszkę, seler naciowy i cebulę
Karo in the KitchenSkładniki: 70 dag żeberek wieprzowych 4 łyżki jasnego sosu sojowego 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka czosneku w proszku 3 łyżki octu ryżowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka keczupu 2 łyżki cukru Sposób wykonania: Żeberka pokroić w paski o szerokości około 3 cm. W miseczce połączyć: 4 łyżki jasnego sosu sojowego(...)łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu oraz 1 łyżeczkę czosnku w proszku. W tak przygotowanej marynacie umieścić żeberka. Odstawić na 30 min. Smażyć 8 minut we frytownicy -olej rozgrzany do temp. ok. 180 stopni. W miseczce wymieszać ocet ryżowy, ciemny sos sojowy, ketczup i cukier. Do rozgrzanego na patelni oleju (1 łyżka) dodać przygotowany sos. Zagotować. Do zagotowanego sosu
Przepisy kulinarne babci AntoninyWyobrażacie sobie grilla bez żeberek? My nie, dlatego jeśli planujecie... Artykuł Pikantne żeberka z grilla pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEOstatnio chciałam kupić żeberka z myślą o ugotowaniu pysznej zupy, ale na ponad kilogramowy kawałek trafiła mi się jedynie... maluśka kostka. Reszta to kawał mięcha! Od razu wiedziałam, że zrobię gulasz... Miał być najzwyklejszy w sosie własnym, ale mając w zamrażarce pokaźny zapas koperku - zdecydowałam się jednak na koperkowy ze śmietanką, którą po prostu uwielbiam. Prosto i przede wszystkim... smaaacznie(...)Polecam. 1 kg mięsnych żeberek wieprzowych 1 duża cebula (duża) 3 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego przyprawa rosołowa (bez glutaminianu sodu) papryka słodka sól, pieprz Dodatkowo: 1 pęczek koperku 200 ml śmietanki (u mnie 30%) Ponadto: mąka pszenna olej do smażenia Mięso z żeberek pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem oraz słodką
Di gotujetyle teraz i szukam nowych pomysłów, żeby nam się nie znudziły ciągle takie same..tym razem zrobiłam krupnik ale w wersji pomidorowej, z dodatkiem selera naciowego. 2-3 żeberka puszka pomidorów 2 marchewki 2-3 łodygi selera naciowego kilka ziemniaków 3/4 szkl.kaszy jęczmiennej listek, ziele sól, domowa wegeta Żeberka umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą , dodać(...)przyprawy i gotować.W między czasie obrać i pokroić ziemniaki i seler, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.Przełożyć do garnka z żeberkami.Dodać pomidory,kaszę i gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków.Wyjąć żeberka , usunąć kości,a mięsko pokroić i dodać do zupy
Moje domowe kucharzenieDawno nie było żeberek...no i zrobiłam..w sosie śmietanowym z dodatkiem suszonych grzybków..mniam.. 1 kg żeberek mąka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki kilka suszonych grzybków sól,pieprz listki laurowe, ziele angielskie majeranek bulion około 1 szkl.śmietany koperek Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, obtoczyć w mące.Rozgrzać olej i podsmażyć żeberka lekko
Moje domowe kucharzeniePyszne żeberka w sosie.. 1 kg żeberek mąka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki sól,pieprz listki laurowe, ziele angielskie majeranek bulion Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, obtoczyć w mące.Rozgrzać olej i podsmażyć żeberka lekko rumieniąc.Dodać pokrojoną cebulę, czosnek i marchewkę jeszcze chwilę razem smażyć.Dodać przyprawy, wlać bulion i gotować do miękkości
Moje domowe kucharzenieWyobrażacie sobie grilla bez żeberek? My nie, dlatego jeśli planujecie... Artykuł Pikantne żeberka z grilla pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE