żeberka - 2641 przepisów (strona:34/177)

Kapustnica czyli kapuśniak po słowacku 81

Pyszna i bardzo sycąca kapustnica czyli kapuśniak po słowacku. Żeberka, kapusta kiszona oraz swojska kiełbasa, to podstawy kapustnicy. Czym więc się różni od naszego klasycznego kapuśniaku? Przede wszystkim dodatkiem suszonych owoców oraz innych przypraw, które sprawiają, że w jest niej „więcej smaków”. Kapustnica jest również bardziej treściwa. Przyprawą, która wyróżnia się w tej zupie jest bez wątpienia przesmażona(...)zupy. Kapustnica to danie idealne na jesienne i zimowe dni. Najlepsza, oczywiście podgrzana następnego dnia kiedy wszystkie smaki się spotęgują. Zapraszamy na przepis. KAPUSTNICA CZYLI KAPUŚNIAK PO SŁOWACKU Składniki: żeberka wieprzowe: 0,5 kg kiełbasa swojska wędzona: 150 -200 g kiszona kapusta: 0,5 kg cebula: 1 szt. czosnek: 2 ząbki pieprz w ziarnach: 1 łyżeczka ziele angielskie: 3 kulki

Kuchnia Na Wypasie
Żeberka w sosie śmietanowym z leśnymi grzybami 60

Inna odmiana żeberek. W sosie śmietanowym na bazie świeżych grzybów leśnych                Składniki:   1 kg żeberek wieprzowych   sól   pieprz   1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki   1 łyżka majeranku   2 cebule   1 ząbek czosnku   500 świeżych leśnych grzybów   olej   2 listki(...)laurowe   ziele angielskie ( wg uznania )   2 łyżki proszku grzybowego z suszonych kani   500 ml słodkiej śmietany 18 %        Przygotowanie:       Żeberka opłukałem, osuszyłem, podzieliłem na porcje szer. ok. 8 cm (tak na 2-3 kostki). Natarłem solą, mielonym pieprzem, granulowanym czosnkiem, mieloną papryką i majerankiem. Odstawiłem, pod przykryciem, w chłodne miejsce

R'n'G Kitchen
KRUPNIK NA ŻEBERKACH WĘDZONYCH 56

Pyszna, aromatyczna i bardzo sycąca zupa na żeberkach wędzonych. Mowa tu oczywiście o krupniku. Zupa ta ugotowana jest dosłownie w godzinę, obowiązkowo musi w niej być kasza jęczmienna i kawałki mięsa :) W moim domu jest tak bardzo lubiana, że zawsze jak gotuje to od razu na 2- 3 dni. No i przyznam, że zupa ta jest lepsza następnego dnia(...)ugotowaniu.  Składniki: * około 200- 300 g żeberek wędzonych (użyłam żeberek z wędzarni  Podlaska Chata , mojej recenzji na temat produktów możecie poczytać  tutaj ) * 1 podudzie z kurczaka * 2 marchewki * pół korzenia pietruszki * nieduży kawałek korzenia selera * 3 większe ziemniaki * 3 łyżki kaszy jęczmiennej * sól do smaku * 3 liście laurowe * 4 ziarenka ziela angielskiego * 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Zrób to smacznie
Żeberka pieczone w coca-coli 92

Dzisiaj pomysł na żeberka w nieco innej odsłonie. Przygotujemy je w bardzo prosty sposób. Będą pieczone na nutę amerykańską - pięknie przypieczone, lekko słodkie. To właśnie coca-cola nadaje mięsu przyjemnej słodyczy, a samo mięso zrobione w ten sposób jest mięciutkie i kruche ŻEBERKA W COCA-COLI Składniki: ok. 1 kg żeberek 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur do mięs 3 ząbki(...)czosnku 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka miodu  1 łyżeczka oleju 2 szkl coca-coli Przygotowanie: Żeberka kroimy na kawałki, nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę wymieszanym z olejem, miodem, solą i przyprawą Vegeta Natur do mięs.  Odstawiamy do lodówki na noc. Żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy coca-colą. Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach przez 75 minut

Bon appetit mon amie
Kwaśnica 58

górami.  O przepis wypytywałam wielokrotnie w karczmie, w której się stołowałam. Chciałam zrobić ją tak, jak serwowali mieszkańcy.  Składniki: * 1/2 kg kapusty kiszonej * ok. 70 dkg wędzonych żeberek * 30 – 40 dkg surowych żeberek * ok. 20 dkg boczku wędzonego * ziemniaki * liście laurowe, ziele angielskie * 4 ząbki czosnku * kminek * sól i pieprz czarny Kapustę kiszoną lekko odcisnęłam i pokroiłam(...)Żeberka wędzone i surowe pokroiłam na drobniejsze kawałki, tak żeby potem każdy miał w talerzu kawałek mięska. Opłukałam i nastawiłam na gotowanie. Wody nalałam powyżej wysokości zawartości garnka.  Dodałam liść laurowy, ziele angielskie. W trakcie gotowania dosypałam odrobinę soli. W międzyczasie ugotowałam obrane ziemniaki w całości bez skórki  i usmażyłam pokrojony w kostkę boczek na patelni.  Kiedy

Pieprzyć z Fantazją
Świąteczna kapusta z grochem i grzybami 89

wcześniej! Skorzystałam z przepisu Magdy Gessler, zmieniłam nieco składniki i sposób wykonania, moja wersja jest nieco inna, ale nie wpływa to absolutnie na smak i zapach dania. Jeśli dodacie żeberek, kapusta nabierze świątecznego charakteru. Składniki 1,5 kg kapusty kwaszonej 300 g leśnych suszonych grzybów 2 nieduże cebule 300 ml oleju rzepakowego lub lnianego 500 ml wody szklanka ugotowanego grochu(...)łuskanego Kupiec   .U mnie groch jest ugotowany do miękkości i przetarty przyprawy do smaku: sól i pieprz, liść laurowy, ziele angielskie kilogram mięsnych żeberek Sposób przygotowania kapusty krok po kroku: Suszone grzyby zalej wodą i mocz je przez 3 godziny, nie odlewaj wody! Kapustę (jeżeli jest zbyt kwaśna) opłucz pod bieżącą wodą. Cebulę pokrój w kostkę. Do garnka wlej

Z Kuchni Do Kuchni
Krupnik na żeberkach 56

Warto pielęgnować tradycje kulinarne, jednym z takich tradycyjnych dań w kuchni polskiej jest krupnik na żeberkach. Składniki 5l garnek: 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej 0,5 kg żeberek włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, mały por 4 ziemniaki przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy natka pietruszki Przepis: Do garnka wlewamy około 4l zimnej wody, dodajemy umyte żeberka(...)kilka ziarenek ziela angielskiego, Wywar gotujemy około 40 minut, odszumowując od czasu do czasu, Po tym czasie wsypujemy przepłukaną kaszę, gotujemy kolejne 20 minut, Pod koniec gotowania wyjmujemy żeberka z zupy, oddzielamy mięso od kości i kroimy mięso na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy, Krupnik podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Artykuł Krupnik na żeberkach pochodzi z serwisu tyfranbox

tyfranbox
Menu na tydzień: Jak zrobić grilla w domu 54

Pieczone żeberka w sosie barbecue, grilowania ryba, kaszanka i warzywa – wszystko z grilla, tyle że zrobionego w domu, w piekarniku. To doskonała alternatywa dla klasycznego grilla. Pozdrowienia z Krainy Deszczowców! Właśnie zaczęliśmy długo wyczekiwaną majówkę, wymarzony wyjazd, pierwszy od miesięcy, gdyż wszystkie wcześniejsze urlopy trzeba było odwołać ze względu na ciągle, żłobkowe infekcje Miłosza. Opuszczaliśmy Warszawę przykrytą ciężkimi, ołowianymi(...)folii aluminiowej. Fachowo mówiąc jest to metoda pieczenia en papillote. My w tym tygodniu tak będziemy robić, piec grila nie oglądając się na pogodę. Jeszcze w Warszawie upiekliśmy super żeberka w sosie barbecue. W menu na ten tydzień są jeszcze grillowany kurczak, ryba, kaszanka i warzywa. Zapraszamy do odwiedzania Niedzielnego Kucharza. Mamy nadzieję, że nasze przepisy zainspirują Was i pomogą

Niedzielny kucharz
MŁODA KAPUSTKA NA WĘDZONCE 124

Najsmaczniejszy bigosik powstaje z młodej kapustki. Delikatny, pełen koperku i młodych warzyw. Pyszny! Przygotowany na wędzonym  boczku i żeberkach dostaje dodatkowego smaczku. Ja już nawet nie przygotowuje do niego ciężkiej zasmażki, jest idealny i bez niej. Spróbujcie Składniki: pasek wędzonych żeberek 20 dag wędzonego boczku pętko cienkiej kiełbasy 1 główka kapusty młodej 2 marchewki pęczek koperku 1 cebulka sól(...)pieprz 2 liście laurowe 4 ziela ang Wykonanie: Do garnka wlewamy ok 3 litry wody, wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki żeberka, dodajemy pokrojoną marchewkę,w rzucamy przyprawy. Gotujemy ok 20 minut. W tym czasie boczek oraz kiełbasę kroimy w kostkę, przesmażamy, dodajemy posiekaną cebule, szklimy.  Kapustę szatkujemy, dodajemy do garnka z wywarem i żeberkami, dokładamy przesmażony boczek z kiełbaską

Z Majeczką w kuchni
Żeberka barbecue 56

paru dni konkursuję kulinarnie tu i tam. Z któregoś przepisu zostało mi trochę sosu barbecue, a że od dobrych paru miesięcy zabieram się za żeberka w tym sosie, postanowiłam wykorzystać moment i zrobić je właśnie teraz. Żeberka wyszły wy śmie ni te. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych  3 łyżki  sosu barbecue 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka wody(...)szklanki wody (do zrobienia sosu) Żeberka porcjujemy, obtaczamy w sosie i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie wrzucamy je to naczynia żaroodpornego, wlewamy 1 szklankę wody, mieszamy i pieczemy pod przykryciem około 1,5 godziny w 180 stopniach (mięso musi odchodzić od kości). Jeżeli wody jest za mało, można spokojnie podlewać mięso podczas pieczenia. Ostatnie 15 minut można piec

Kardamonovy
Żurek na wędzonce 103

swój swój przepis na żurek, może się różnić wyglądem a smakiem z pewnością. Tu opisałam jak ja przygotowuję swój żurek na śniadanie wielkanocne.  Składniki: * 0,5 kg wędzonych żeberek * 0,5 kg wędzonych kości * 1-2 białe surowe kiełbaski * 2 marchewki * 1 pietruszka * zakwas do żurku 0,8 l * śmietana 18% bądź maślanka * 3 liście laurowe * 5 ziarenek ziela(...)angielskiego * chrzan (korzeń lub ze słoiczka) * majeranek * sól, pieprz czarny * ugotowane na twardo jajka jako wkładka Wędzone żeberka i kości opłukałam i przełożyłam do garnka. Zalałam wodą i nastawiłam na gotowanie. Dodałam marchew, pietruszkę, ziele i liść laurowy. Kiedy utworzyły się szumy zebrałam je łyżką cedzakową.  Po ok. 30 minutach gotowania dodałam białą surową kiełbasę i korzeń chrzanu. Gotowałam

Pieprzyć z Fantazją
szybkowar-żeberka w sosie cebulowym... 108

Składniki: żeberka wieprzowe 1,5 kg, smalec 1 łyżka, przyprawa do gulaszu 1 opakowanie, mąka pszenna 1/2 szklanki, cebula 5 sztuk, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 6 szklanek, mąka pszenna 2 łyżki Porcje żeberkowe obtoczyć w przyprawie do gulaszu i w mące pszennej, w garnku szybkowara na smalcu mocno zrumienić żeberka(...)każdej strony, odkładać na talerz. Następnie wsypać pokrojone cebule, ziele angielskie, liście laurowe i podsmażać na złoty kolor. Do cebuli ponownie dodać żeberka, kostkę rosołową, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 45 minut. Żeberka z szybkowara wyjąć na talerz, wywar przelać do rondelka, wsypać mąkę pszenną i blenderem wszystko zmiksować, mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu - pyszne żeberka wieprzowe

W Mojej Kuchni Lubię
POMYSŁY NA MIĘSNE GOTOWCE DO ZAMROŻENIA 104

całą szufladę surowego, zamarynowanego lub przygotowanego do smażenia/pieczenia mięsa bardzo prostego w późniejszej obsłudze: 1. zamrożone chilli con carne  (jedyne danie, które było gotowe) 2. zamrożone zamarynowane żeberka wieprzowe 3. zamrożone hamburgery 4. zamrożone polędwiczki wieprzowe Wszystko elegancko zapakowane w torebki do mrożenia. Każdy hamburger osobno, żeby łatwo było wyjąć i usmażyć. Pozostałe mięso w porcjach dwuosobowych. Sama(...)stać dłużej i coś gotować. Często też do marynat wrzucam to, co ma pod ręką. Kupiłam mojo na Kanarach - dodaję mojo. Kupiłam na bazarze czerwoną czubricę - dodaję czubricę. Marynowane żeberka   około 1 kg żeberek kilka ząbków czosnku lub po prostu suszony czosnek papryczki chilli suszona pimienton (wędzona hiszpańska papryka) albo zwykła papryka oliwa - kilka łyżek, żeby przyprawy się kleiły

Cytryna&Co.
szybkowar-smaczny,aromatyczny bigos-czyszczenie lodówki... 158

przyprawa do bigosu Appetita 1 opakowanie, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, śliwki suszone 100 gram, kapusta kiszona 2 kg, podgrzybki mrożone 1/2 kg, woda 4 szklanki, żeberka pieczone 4 porcje, pieprz kolorowy Appetita 1 łyżeczka, cukier 2-3 łyżki Do garnka szybkowara dać smalec, wsypać pokrojone kawałki wędzonki, boczku świeżego, kiełbasy, sól czosnkową, smażyć do zrumienienia, dodać(...)pokrojone cebule z czosnkiem, ziele angielskie, liście laurowe. Dodać kiszoną kapustę, wsypać przyprawę do bigosu, dodać mrożone podgrzybki, śliwki suszone i wymieszać. Na wierzchu położyć żeberka wieprzowe odmrożone, wlać wodę, zamknąć szybkowar. Po zasyczeniu pary gotować z 45 minut, po spuszczeniu ciśnienia otworzyć szybkowar, żeberka wyjąc na talerz, wsypać cukier, pieprz mielony kolorowy i wymieszać, podawać z żeberkiem do pieczywa

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania