żeberka - 2743 przepisów (strona:34/183)

Żeberka z kukurydzą w sosie miodowym 167

Pyszny niedzielny obiadek to podstawa. Czas spędzony z rodziną- niezastąpione chwile. Aby te chwile były niezapomniane , polecam  smakowite żeberka z kukurydzą w sosie miodowym:) Mmmmmmmmmmm, rewelacja! Składniki: 1,20 kg żeberek 2 puszki kukurydzy 2 szklanki rosołu Instant 4 łyżki oleju 3-4 łyżeczki miodu 2 łyżki masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 pęczek szczypiorku sól, biały pieprz Wykonanie(...)Żeberka umyć, osuszyć, podzielić po jednym lub po dwa. Natrzeć solą i pieprzem. Olej rozgrzać, wrzucić żeberka i podsmażyć na rumiano. Przełożyć w większy garnek, podlać 2 szklankami rosołu i dusić pod przykryciem ok 1 godz. Jeśli trzeba dopełniać rosołem. Miękkie wyjąć i zabezpieczyć przed wystygnięciem. Do sosu z duszenia wlać 3 łyżeczki miodu,dodać opłukany i pokrojony szczypiorek

Bea(u)ty kitchen
Żeberka na ostro - dla Dominiki 311

już opisałem tutaj , Małżonka Ma Aleksandra miewa czasem szalone pomysły, ale tym razem przeszła samą siebie.  Poprosiła, a raczej kazała mi stworzyć przepis na żeberka na ostro.  Jest to co najmniej zadanie trudne, biorąc pod uwagę, że w Arabii Saudyjskiej nie ma wieprzowiny . Przepis poniższy jest więc wariacją opartą na mojej wyobraźni smakowej.  Wypróbować(...)dopóki nie wrócę do Polski, więc będę wdzięczny za Wasze recenzje :) Składniki 1 kg żeberek ziemniaki do pieczenia (dobre są firmy McCain z Kauflandu) lub chleb pita - tutaj przepis Marynata 5 papryczek chili (najlepiej z gatunku Thai Dragon - czyli małe, podłużne, czerwone papryczki) lub 9 papryczek jalapeno 2 średniej wielkości cebule 2 ząbki czosnku  3 cm kawałek imbiru

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pieczone żeberka w lekko ostrej zalewie 155

Przepis na smaczny obiad - żeberka wieprzowe w lekko pikantnej zalewie.  Składniki na 2 porcje: co najmniej 1/2 kg żeberek wieprzowych 1 ząbek czosnku 3 łyżki sosu czosnkowego słodkie chili 2 łyżki ketchupu sól, pieprz Żeberka umyć, osuszyć i przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie do mięsa dodać sos czosnkowy słodkie chili, ketchup i  posiekany ząbek czosnku. Wszystko ze sobą(...)połączyć i wstawić do lodówki na kilka godzin (tak, aby żeberka mogły "przejść" przyprawami). Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Do naczynia żaroodpornego umieścić przyprawione żeberka i piec pod przykryciem około 40-50 minut, aż mięso będzie miękkie

Ugotować
Żeberka po brazylijsku 185

jest to szybkie danie, pieczenie żeberek wymaga czasu. Jednak przepis jest bardzo prosty, a smak....słodko-ostry z dymnym posmakiem...pycha! Super przepis dla przyjaciół na luźny wieczór przy piwie :-) 1 łyżka kuminu 1 łyżeczka musztardy ostrej 1 łyżka papryki 1 łyżka przeciśniętego przez praskę czosnku 1 łyżeczka chili sól i pieprz 1 kg żeberek wieprzowych 200g sosu barbecue Mieszamy(...)wszystkie składniki marynaty oprócz sosu barbecue. Wcieramy w żeberka i zostawiamy do zamarynowania na minimum 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C i pieczemy żeberka przez 2 godziny przewracając raz w połowie. Na 15 minut przed końcem pieczenia smarujemy sosem barbecue. żeberka powinny być miękkie i klejące. Smacznego

Kulinarna rozmowa
Żeberka w miodzie 166

bazie piwa , z dodatkiem prawdziwego miodu i musztardy z dodatkiem płatków wędzonej papryki sprawia , że nasze kubki smakowe szaleją z zachwytu – intensywny .. delikatnie słodki… troszkę ostry. SKŁADNIKI: ŻEBERKA: - żeberka – 500 g - cebula – 2 szt - cukier kandyzowany – 1 łyżka - bulion – 125 ml - piwo Książęce jasne ryżowe – 125 ml - sól – 1 łyżeczka - pieprz – 1 szczypta - imbir – 1 szczypta - papryka czerwona(...)szczypta - miód – 1 łyżka - musztarda z płatkami wędzonej papryki – 1 łyżka - olej z rzepaku canola i owoców czerwonej palmy – 50 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ŻEBERKA : W garnku z grubszym dnem lub gęsiarce rozgrzewamy olej karotenowy. Dodajemy posiekaną w piórka cebulę , posypujemy kandyzowanym cukrem i delikatnie złocimy. Żeberka oczyszczamy i wkładamy do garnka. Posypujemy solą , pieprzem , papryką i odrobiną imbiru. Dokładnie

Ostra na Słodko
Przepis na Wiejską Ucztę z Żeberkami Wieprzowymi 86

Zapraszamy na prawdziwą ucztę kulinarną z naszym przepisem na wiejskie żeberka wieprzowe. Ten łatwy w przygotowaniu, ale niezwykle satysfakcjonujący obiad jest idealny na rodzinne spotkania. Soczyste żeberka wieprzowe, delikatnie przyprawione i powoli gotowane z warzywami, tworzą danie, które rozgrzewa serca i żołądki. W połączeniu z kremowym sosem pieczarkowym, ten klasyczny posiłek stanie się ulubieńcem każdego, kto spró Print Przepis(...)Wiejską Ucztę z Żeberkami Wieprzowymi Rodzaj dania Główne dania Kuchnia Polskie Tagi polskie, swojskie, żeberka Czas przygotowania 10 minutes minutes Czas gotowania 6 hours hours 15 minutes minutes Ilość 4 porcje Author Magdalena Składniki 900 g bezkościowych żeber wieprzowych w stylu wiejskim 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 8 małych czerwonych ziemniaków

ale Pysznie
Zupa z młodej kapusty na żeberkach 73

białej kapusty, ani za kapuśniakiem z kiszonej kapusty. Ale do pewnych smaków trzeba dorosnąć i obecnie z przyjemnością zajadam się obiema zupami. Ta jest dość sycąca, bo na żeberkach i u nas podawana jako samodzielny obiad. Ponieważ kolor zupy na kapuście nie napawa dość optymistycznie, to dodałam kurkumy i wyszedł piękny, słoneczny kolor. Składniki: ? 1 młoda kapusta ? 2 marchewki(...)pietruszka ? 1 cebula ? 1/2 kg żeberek ? sól, pieprz, kurkuma ? ziele angielskie, liście laurowe ? natka selera i pietruszki ? 3 łyżki oleju Wykonanie: ? Cebulę obrać, pokroić w kostkę. ? Żeberka pokroić na małe kawałki i obsmażyć na oleju, dodać cebulę, razem chwilę podsmażyć. ? Marchewkęi pietruszkę obrać, pokroić na kawałki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do żeberek z cebulą, przemieszać. ? Wlać

To co kocham
Kapuśniak 148

Zapraszam Wam po pyszny, aromatyczny, tradycyjny kapuśniak gotowany na żeberkach, boczku z dodatkiem kiełbasy. Kapuśniak ten jest gotowany z dużą ilością kapusty kiszonej, z dodatkiem ziemniaków. To jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Danie jest przygotowywane z kiszonej kapusty i zwykle mieszane z innymi składnikami, takimi jak kiełbasa, cebula, marchew i różne przyprawy, aby aromatyczny bulion. Zupa kapuśniak może być(...)kiszonki powinniśmy jeść w okresie jesienno – wiosennym. A czy wiecie co wybrać? Kiszone czy kwaszone? Które produkty warto wybrać? Kapuśniak składniki Możecie do przygotowania kapuśniaka wykorzystać same świeże żeberka, jeśli nie udało Wam się kupić żeberek wędzonych. Pamiętajcie również aby nie odciskać, ani nie przepłukiwać kapusty, bo straci ona cały smak i zamiast kapuśniaka, będziemy mieli zwykły bulion. Kapuśniak

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Krupnik z kapustą kiszoną 105

okraszonymi słoniną i cebulą ziemniakami, ale nie w jednym naczyniu. Jak zawsze przed przygotowaniem warto zadbać o dobrej jakości składniki, czyli porządnie ukiszoną swojską kapustę oraz ładne paski żeberek. Zapraszamy na przepis i gorąco polecamy! Szklanka ma 250 ml Krupnik z kapustą kiszoną Składniki: żeberka wieprzowe paski: 600 – 700 g kapusta kiszona: 400 – 500 g ziemniaki(...)liść laurowy: 1 szt. ziele angielskie: 2 – 3 ziarna suszone grzyby: 2 – 3 szt. majeranek: 1 łyżka sól i pieprz do smaku Krupnik z kapustą kiszoną Przygotowanie: Żeberka dokładnie myjemy i kroimy na porcje. Włoszczyznę obieramy. Mięso oraz warzywa przekładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy suszone grzyby oraz opaloną cebulę i zalewamy 2 litrami przefiltrowanej wody

Kuchnia Na Wypasie
Zupa kabanosowa z wędzonym kabanosem 109

makaronowa z kabanosami , a na następny dzień powstała jeszcze słynna zupa kabanosowa. Kabanosica, bo tak zabawnie postanowiłam nazwać tą zupę, to coś rewelacyjnego. Wywar gotowany na jarzynach i wędzonych żeberkach wieprzowych stworzył aromatyczną bazę do tej zupy. Później dodałam do niej kabasony, dużo ziemniaków i całość zakłóciłam śmietanką. Obłędny smak za którym już tęsknimy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kabanosica czyli(...)godz.  Kalorie 160 kcal Kabanosica – zupa z wędzonymi kabanosami wieprzowymi i ziemniakami. Pożywna zupa kabanosowa ze smakowitym aromatem wędzonki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: BULION 1 kawałek wędzonych żeberek (około 20 centymetrowy) 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek korzenia selera 1 kawałek pora 1 żółta cebula 3 ziela angielskie 3 liście laurowe sól i zmielony pieprz ZUPA KABANOSOWA

ProstePesto.pl
Kapuśniak zabielany śmietaną 120

lodówce przygotowany pożywny obiad.  Kapuśniak ze śmietaną, czeski przepis na kapuśniak tradycyjny z Moraw.   Kapuśniak zabielany z kiszonej kapusty 4-5 średnich ziemniaków, 300-400 g wędzonych żeberek wieprzowych, 200 g wędzonego boczku, 300  g dobrej wędzonej, pikantnej kiełbasy, około 1 kg kiszonej kapusty, 2 średnie cebule, 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki lub papryki wędzonej, jest dostępna(...)pieprz do smaku zasmażka  1-2 łyżki mąki pszennej  1-2 łyżki smalcu około 1 łyżki kwaśnej śmietany na każdą porcję Przepis na kapuśniak zabielany śmietaną 1. Żeberka włóż do dużego garnka i zalej wodą, tak aby były całkowicie zakryte. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i gotuj pod przykryciem około 1 godziny lub do chwili

Cztery Fajery
ŻEBERKA Z KISZONĄ KAPUSTĄ W SŁOIKU + SKŁADNIKI 96

Pyszne żeberka z kiszoną kapustą w słoiku. Danie obiadowe zamknięte na dłużej :)  SKŁADNIKI :  3 kg kiszonej kapusty  liść laurowy, pieprz w ziarnkach i ziele angielskie 2-3 kg żeberek(...)PRZYGOTOWANIE :  Żeberka myjemy , osuszamy i przyprawiamy. układamy na blaszce piekarnika, przykrywamy folia i pieczemy około 1-2 godzin, w temperaturze 180 % C, do miękkości. Pod koniec pieczenia ściągamy folię.  Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Do kapusty wlewamy soki które wytworzyły się z pieczenia żeberek. Mieszamy.  Do słoików wkładamy porcję

Kulinarne Fantazje Marioli
Kapuśniak z młodej kapusty 136

wiosenna zupa. Przygotowuje się ją bez dodatku kiszonej kapusty, dlatego jest delikatna w smaku. Natomiast wędzony boczek nadaje zupie charakterystycznego smaku. Ja kapuśniak z młodej kapusty ugotowałam na surowych żeberkach wieprzowych, ale mogą to być również żeberka lub kości wędzone. Natomiast jeżeli pominiemy ten składnik to przygotowanie zupy będzie bardzo szybkie. Gotując kapuśniak z młodej kapusty warto skorzystać z młodych(...)koperkiem! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Kapuśniak z młodej kapusty: 1 główka młodej kapusty (około 800 g) 150 g boczku wędzonego 300 g kiełbasy podwawelskiej lub toruńskiej 400 g żeberek wieprzowych 3 marchewki 1 pietruszka 5 średniej wielkości ziemniaków 1 nieduża biała cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu sól 1/2 pęczka koperku

Danka Pichci
Kapuśniak na żeberkach 106

Dzisiaj wychodzę do was z propozycją krzepiąco rozgrzewającej zupy, na bazie żeberek wieprzowych, oraz kapusty kiszonej, która jak powszechnie wiadomo, jest królową wielu polskich przepisów kulinarnych. Nasza rodzima kuchnia jest zdrowa, musi być sycąca ("taki mamy klimat") i jest niepowtarzalnie smaczna! W moim wariancie przyjemnie kwaśny smak kapuśniaku osiągniemy dzięki wzbogaceniu zupy sokiem z kapusty kiszonej, a wyrazistości doda(...)spora ilość kminku. To wszystko, w połączeniu z wywarem z żeberek sprawia, że nikt nie pozostanie obojętny wobec kapuśniaku na żeberkach, bo do zmierzenia się z tym daniem wszystkich zapraszam! Szczegóły jak go zrobić, jak zwykle w linku. Życzę smacznego!                 Składniki:       700 g żeberek wieprzowych 2 marchewki 4 ziemniaki

R'n'G Kitchen
Żeberka z piekarnika w marynacie z keczupem 150

Kruche, soczyste zeberka to doskonała potrawa dla wszystkich mięsożerców Co potrzeba: 1 kg żeberek z kostkami, 3 duże cebule (ok. 600 g), 2 łyżki oleju, 1 płaska łyżeczka soli, 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu Co potrzeba na marynatę: 2 łyżki oleju rzepakowego, 5 łyżek sosu sojowego ciemnego, 4 łyżki keczupu pikantnego, 1 płaska łyżka czosnku granulowanego, 1 płaska łyżka czosnku niedźwiedziego(...)płaska łyżka oregano, 1 płaska łyżka tymianku Wykonanie: Składniki na marynatę mieszamy w większym pojemniku. Żeberka myjemy, kroimy na kawałki w ten sposób, żeby każdy kawałek miał dwie kostki, wkładamy do marynaty, ręką okładamy marynatą, wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie cebulę kroimy w ćwierćplasterki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piekli żeberka, dodajemy 2 łyżki

Bułka z Chlebem