bigos z młodej kapusty będzie idealnym daniem. Spora porcja mięsa, podduszona kapusta, zalane przecierem pomidorowym. Rozgrzewające i pyszne… chyba zdrowieje. Składniki: - 1,5 główki młodej kapusty; - 35 dag żeberek; - 2 pętka kiełbasy; - 2 średnie cebule; - 1 duża marchewka; - 1 średnia pietruszka; - pół szklanki przecieru pomidorowego; - sól, czarny pieprz, ziołowy pieprz, 4 listki laurowe, 6 kulek ziela angielskiego; - olej; - koperek(...)Wykonanie: Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, posolić i przesmażyć na oleju. W tym czasie w sporym garnku zagotować 3 szklanki wody. Przesmażone żeberka wrzucić do gotującej się wody. Cebulę posiekać i przesmażyć na tym samym oleju co żeberka. Dodać do żeberek. Przepłukać patelnię 5 łyżkami gorącej wody i dolać zawartość do garnka z żeberkami i cebulą. Gotować wszystko pod przykryciem
dom-agi.plSkładniki: 4 duże żeberka 2 - 3 ząbki czosnku sól, papryka słodka, ostra, szczypta imbiru, gorczycy, cukru pieprz, kilka ziaren ziela angielskiego kilka listków laurowych majeranek kilka kropel sosu sojowego 2 cebule puszka jasnego piwa litr bulionu warzywnego olej do smażenia Przygotowanie: Żeberka opłukać i osuszyć. Przyprawić razem z rozgniecionym czosnkiem ( nie obierać go ) , skropić olejem, sosem sojowym i odstawić(...)lodówki na 3 godziny. W brytfance rozgrzać olej i obsmażyć żeberka na złoto, wyjąć i w tym samym tłuszczu podsmażyć posiekaną na większe kawałki cebulę. Wlać piwo i smażyć kilka minut, aby alkohol odparował. Zalać częścią bulionu i włożyć żeberka. Przykryć i dusić w piecu na 180st C ok 1 godzinę. Od czasu do czasu przemieszać i uzupełniać
Gaździnka warzyUwielbiam żeberka! Pieczone , duszone , grillowane … – każde! Z wielką przyjemnością przyrządzam je na rodzinne obiady … i z równie wielką przyjemnością patrzę jak domownicy oblizują paluchy! Dziś mam dla Was przepis na pieczone żeberka w jabłkowo – musztardowej glazurze. Odpowiednio ostre … delikatnie słodkie , podane z pieczonymi ziemniaczkami tworzą danie godne najlepszej restauracji! SKŁADNIKI: * Żeberka – 400 g * Smakowita Pajda(...)ząbki * Miód wielokwiatowy – 1 łyżka * Sos sojowy – 1 łyżka * Sól – 1 łyżeczka * Pieprz ziarnisty kolorowy – 1 łyżeczka * Liść laurowy – 2 szt * Ziele angielskie – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Żeberka oczyszczamy , kroimy na części. Nacieramy z każdej strony solą oraz lekko zgniecionym pieprzem ziarnistym. Umyte jabłko zalewamy 200 ml wody , gotujemy do miękkości ( aż zacznie się rozpadać ). Obieramy ze skórki
Ostra na Słodkowarzywa z chrupiącymi grzankami * Smażone pierożki w 4 smakach Danie główne : * Defilada Zup Polskich – cztery rodzaje, zupa podawana w małych kokilkach * Koronne potrawy kuchni polskiej: kotlet schabowy, bigos, żeberka, pieczone mięsa, kiełbasa , kaszanka , pieczone ziemniaki, domowe sałaty Deser : * szarlotka z bitą śmietaną * sernik NASZA OFERTA WYGLĄDAŁA TAK : http://www.groupon.pl/oferty/krakow-extra/zbojcy-w-palacu/34496623 zdjęcie z http://www.zbojcywpalacu.com/ Na stół kolejno wkraczały kolejne(...)smaku , domowe , ale pomidorowa zdecydowanie numerem 1. I tutaj znów nie mogliśmy sobie poradzić z ilością – porcje zdecydowanie dla głodnego! Po zupach przyszła pora na deskę mięs. Chrupiące żeberka , schabowy , kaszanka , biała kiełbasa , skrzydełka , kurczak , bigos , żeberka na ostro , smażone ziemniaki , ogórki kiszone i 3 rodzaje sałatek – jedno wielkie WOW za ilość , ale to znów porcja
Ostra na SłodkoŻeberka nie są moim ulubionym kawałkiem mięsa. Trzeba jednak przyznać, że w połączeniu z niektórymi produktami właśnie one są bezkonkurencyjne. Jednym z takich produktów jest miód, nie zawsze doceniany jako dodatek do mięsa. W tym przypadku miód i żeberka to bardzo udany mariaż :) Składniki: 60 dkg żeberek , 5 łyżek miodu - polecam miód akacjowy z "Anielskich(...)łyżeczki pieprzu , ok. 3 łyżki oleju , 1 średnia cebula . Miód, ocet winny, sól, paprykę i pieprz dokładnie ze sobą połączyć. Tak przygotowaną marynatą natrzeć żeberka i odstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć żeberka ze wszystkich stron. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Dołożyć do mięsa, lekko obsmażyć
Codzienna kuchnia niecodziennaparu dni konkursuję kulinarnie tu i tam. Z któregoś przepisu zostało mi trochę sosu barbecue, a że od dobrych paru miesięcy zabieram się za żeberka w tym sosie, postanowiłam wykorzystać moment i zrobić je właśnie teraz. Żeberka wyszły wy śmie ni te. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 3 łyżki sosu barbecue 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka wody(...)szklanki wody (do zrobienia sosu) Żeberka porcjujemy, obtaczamy w sosie i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie wrzucamy je do naczynia żaroodpornego, wlewamy 1 szklankę wody, mieszamy i pieczemy pod przykryciem około 1,5 godziny w 180 stopniach (mięso musi odchodzić od kości). Jeżeli wody jest za mało, można spokojnie podlewać mięso podczas pieczenia. Ostatnie 15 minut można
KardamonovySłyszałam o żeberkach pieczonych w marynacie z kawy mielonej i postanowiłam je wypróbować. Marynata wyszła aromatyczna ale bardzo ciemna, przez co również żeberka pieczone w tej marynacie są czarne, wręcz smoliste, lecz nie są przypalone, jak sugeruje zdjęcie. Żeberka są mięciutkie, o smaku bardzo trudnym do zidentyfikowania, bo nie czuć wyraźnego aromatu kawy. Być może dałam jej za mało(...)miałam odwagi sypnąć więcej. Mnie osobiście smak tych żeberek bardzo odpowiada i zapewniam, że nikt nie odgadnie składu marynaty. Składniki: ? 1 kg żeberek Marynata ? 1 czubata łyżka kawy mielonej ? 5 łyżek keczupu ? 1 łyżka miodu ? 2 łyżki octu winnego ? 5 łyżek sosu sojowego ? 1 łyżeczka pieprzu ? 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę Wykonanie: ? Wszystkie składniki marynaty połączyć razem i podgrzać
To co kochamKapuśniak na żeberkach wędzonych Tradycyjny kapuśniak na żeberkach z kiszonej kapusty z ziemniakami. Kapuśniak na żeberkach z kiszonej kapusty to smaczne, pożywna i rozgrzewająca zupa. Czy to będzie kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą, na golonce czy na innym mięsie, zawsze to będzie prosty przepis na pyszny obiad. Ogólnie to jestem fanką dań z kapusty tak białej jak i kiszonej(...)dlatego na Blogu znajdziesz wiele innych przepisów z kapustą w roli głównej. Placki, zupy, surówki czy bigos, kapusta dobra o każdej porze roku. Jak zrobić dobry kapuśniak na żeberkach? Najprostszy kapuśniak na żeberkach Czy kapusta biała czy kiszona, zupę gotuje się podobnie. Klasyczny, tradycyjny kapuśniak na wieprzowinie smakuje najlepiej. Poza żeberkami, karczkiem czy golonką można zrobić kapuśniak na kiełbasie
Dieta moja pasjaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Żeberka w coli i miodzie. To mój najlepszy przepis na popisowe danie. Bardzo soczyste z delikatną słodką nutą. Idealnie przygotowana marynata daje pieczonym żeberkom boski niepowtarzalny smak, który zostaje na długo. Powiem szczerze ,że przepis jest wart wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 kg żeberek wieprzowych 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki ostrej 8 ząbków czosnku(...)łyżki miodu 3 szklanki coli 5 łyżek oliwy sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Żeberka myjemy i osuszamy. Mięso posypujemy 2 łyżeczkami papryki słodkiej i 2 łyżeczkami papryki słodkiej. Posypujemy żeberka solą i pieprzem. Dodajemy drobno posiekany czosnek. Mięso wstawiamy na około 3 godziny do lodówki. Następnie wyjmujemy mięso i zalewamy colą w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy też
Olcia gotuje!Żeberka z kurczakiem duszone w pysznym sosie Też tak macie, że każdy domownik lubi jeść inne mięso na obiad? U mnie jest tak, że ja i najmłodszy wolimy delikatnego kurczaczka, a pozostali lubią aromatyczną wieprzowinę. Aby nie gotować dla każdego osobno, często robię wszystko razem, ale ze względu na to, że mięso drobiowe mięknie dużo szybciej niż żeberka, gotuje(...)całej rodzinki. Mięso jest kruche i mega aromatyczne, a sos przygotowany według tego przepisu, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Polecam! Składniki: 1 – 1,5 kg żeberek wieprzowych 2 – 3 nogi kurczaka Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra w proszku, majeranek, rozmaryn 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 pomidory 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
Blog z ApetytemŻeberka duszone w sosie własnym Kruche i soczyste mięso, duszone w aromatycznym sosie z cebulą i suszonymi grzybami. Pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Te żeberka wprost rozpływają się w ustach. Możemy je podać z ziemniaczkami, kluskami śląskimi albo pyzami i ulubioną surówką, u mnie gotowana kiszona kapusta i puree ziemniaczane. Palce lizać! Składniki(...)żeberek 2-3 łyżeczki soli 1 łyżeczka zmielonego pieprzu 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczka ostrej papryki 1-2 ząbki czosnku 2 duże cebule 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1-2 łyżki sosu sojowego garść suszonych grzybów 2 łyżki majeranku 1 szklanka bulionu, rosołu lub wody olej do smażenia 1 skibka żytniego chleba lub 1 łyżka mąki
Blog z ApetytemTradycyjna, domowa zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami i śmietaną. To esencjonalna zupa z leśnych grzybów mieszanych, na pysznym, aromatycznym żeberku wieprzowym. Jeśli szukasz więc sprawdzonego pomysłu na pachnącą jesienną zupę na mięsnym wywarze, zobacz koniecznie nasz przepis! Zupa grzybowa przepis. Naszą grzybową najczęściej gotujemy na żeberku lub na kawałku łopatki wieprzowej. W klasycznych potrawach zawsze idealnie sprawdzają się(...)warto tego przestrzegać. Przepis na zupę grzybową z leśnych grzybów z ziemniakami możesz dostosować do własnych upodobań smakowych. Zamiast z ziemniakami, podać ją np. z makaronem lub kluskami, a żeberko zastąpić skrzydełkami z kurczaka. Możesz przygotować ją także w wersji wegetariańskiej pomijając mięso i mięsne wywary. Pomysł na obiad z grzybami leśnymi, to dobra propozycja nie tylko na sezon. Taką
Kuchnia Na Wypasiewędrówki. Najlepiej oczywiście smakuje w górach, po długim trekkingu, ale gdy będziemy tęsknić za jej smakiem - ten przepis bardzo warto przyrządzić. Naprawdę warto. Smacznego! Składniki: 500 g surowych żeberek wieprzowych 400 g wędzonych żeberek 200 g wędzonego boczku 3 ząbki czosnku 400 g kiszonej kapusty 2 l wody 500 g ziemniaków 5 szt. suszonych grzybów 1,5 łyżki majeranku(...)łyżeczka kminku mielonego 4 ziela angielskie 3 liście laurowe sól, pieprz do smaku Wykonanie: Surowe żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze porcje - najlepiej kawałki po 1 kości. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy łyżkę soli i gotujemy. Po zagotowaniu zbieramy pianę, zmniejszamy ogień i gotujemy wolno ok. 45 minut. W międzyczasie wędzone żeberka kroimy na mniejsze części
psgotujemy