Żeberka wieprzowe z wolnowaru CrockPot to kolejne udane danie dotąd przygotowywane przeze mnie tradycyjnie, czyli po prostu duszone w garnku. Tak przygotowane żeberka są wręcz idealne – delikatne, soczyste, kruche, bardzo aromatyczne i pięknie odchodzą od kości. Wolnowar sprawia się do tego typu potraw znakomicie. Tym razem przyprawione mięso najpierw lekko podsmażyłam na złocisty kolor a następnie włożyłam do naczynia(...)albo idę do pracy a obiad robi się sam! Jako osoba pracująca na 2 etaty doceniam takie gotowanie podwójnie! O innych zaletach wolnowaru CrockPot już Wam pisałam . Składniki – żeberka wieprzowe z wolnowaru: 1500 g żeberek wieprzowych 20 g smalcu (u mnie gęsi ) lub masła klarowanego 100 g cebuli pieprz czarny mielony sól himalajska lub kłodawska 2 liście laurowe
Ola la LCHFŻeberka w sosie pomidorowym Pomyślałam sobie dzisiaj, w ten chłodny poranek, że przydałoby się zjeść coś konkretnego na obiad, nie tracąc dużo czasu na jego przygotowanie. Jeszcze lepiej , żeby był to obiad dwudaniowy. Wybór padł na żeberka w sosie pomidorowym, które podam razem z surówką a do sosu ugotuję makaron i będzie jako pierwsze danie. Koniecznie napiszcie jak Wam smakowało(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI 1 kg mięsistych żeberek ząbek czosnku olej z oliwek przecier pomidorowy przyprawy rozmaryn, szałwia, ziele angielskie, sól, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem żeberka obsmażyć na oleju z oliwek. Dodać ulubione przyprawy, posolić i przykryć wrzątkiem. Gotować do miękkości około 40 minut (w zależności od wielkości kawałków ). Ja w tym celu wykorzystuję szybkowar
zielonacukinkaKolejny pomysł na szybki do przygotowania i tani obiad - żeberka zapiekane w kiszonej kapuście. Prosto i smacznie :) Poniższe danie przygotujecie w naczyniu żaroodpornym. Żeberka najlepiej przyprawić 1-2 godziny przed smażeniem. Kilka miesięcy temu pokazałam Wam przepis na żeberka z szybkowara (przepis TUTAJ ), a dzisiaj prezentuję wersję dla osób, które nie posiadają takiego garnka. Składniki na 2 porcje(...)żeberek wieprzowych 0,5 kg kapusty kiszonej wraz z dodatkiem marchewki 1 szalotka 1 szklanka wody odrobina oleju 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego sól, pieprz Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić z obu stron solą oraz pieprzem. Odstawić do lodówki na około 1-2 godziny. Po upływie czasu, na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju
UgotowaćPieczone żeberka Korsarza Pieczone żeberka są zawsze genialne . Ja uwielbiam tą część mięsa wieprzowego najbardziej ze wszystkiego Moje chłopaki także nie gardzą , a już szczególnie jeśli jest do nich jakiś ciekawy sos . Poniższy przepis jest moim wytworem . Uwielbiam bawić się w kuchni różnymi przyprawami i składnikami . A jeszcze bardziej lubię gdy efekt tej zabawy powoduje zachwyt domowników(...)przyjemniejszego dla gotującej mamy niż puste talerze po obiedzie Potrawa jest całkowicie niekłopotliwa , wyśmienita w smaku i prosta w wykonaniu . Składniki na 3-4 osoby : 1 kg żeberek ekstra mięsnych 4 dość duże cebule 1 główka czosnku 2 łyżki ostrej papryki 2 łyżki ketchupu dobrej jakości 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju rzepakowego sól do smaku 1 łyżeczka mąki kartoflanej
Ogrodnik w podróżyGrochówka z kociołka przesiąknięta aromatem ogniska i wędzonych żeberek. Idealna zupa na wakacyjne biesiadowanie. Składniki : 1 kg grochu łuskanego 1,5 kg żeberek wędzonych 0,3 kg boczku wędzonego 0,3 kg kiełbasy 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 korzenie pietruszki kawałek selera 5-6 średnich ziemniaków kilka ziaren ziela angielskiego 5 listków laurowych gałązka lubczyku(...)części i ścinamy ją w kawałki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Do rozgrzanego kociołka wrzucamy ok. 50 gr. smalcu oraz skrojony boczek i kiełbasę Całość podsmażamy. W tym czasie przygotowujemy żeberka wędzone. Przygotowanie żeberek polega na skrojeniu ich w możliwie nieduże kawałki, Z tym tylko, że niektóre kawałki będą wielkości kości żebra Kiedy boczek z kiełbasą są już ładnie podsmażone dodajemy
Mechanik w kuchniGrillowanych żeberek nigdy nie skosztujemy na "spontan grillu". To już jest mięsiwo które aby wyszło i smakowało musi być przygotowane dużo wcześniej. Pomimo tego że przygotowanie i grillowanie jest czasochłonne to samej pracy określiłbym jako łatwiejsze niż przygotowanie szaszłyków. Składniki na ok 8 osób : 2 kg żeberek wieprzowych marynata do żeberek (przepis) kilka liści laurowych ziele angielskie kostka rosołowa(...)wieprzowa sól, pieprz sznurek bawełniany Przygotowanie : Żeberka oczyszczam i kroję w porcje zależnie od wielkości z 1 lub 2 żebrami. Obwiązuję sznurkiem bawełnianym aby mięso na żeberkach utrzymało swój kształt. Do większego garnka wlewam wodę, dodaję liście, ziele, kostkę rosołową, (dodałem jeszcze świeży lubczyk) doprawiam solą i pieprzem i żeberka. Podgotowuję ok 30 minut - czas liczę od momentu pierwszych "bulgotów
Mechanik w kuchniŻeberka na miodzie z morelą i śliwką Żeberka na miodzie z morelą i śliwką Mega smaczne słodkie żeberka. Dania Danie główne Kuchnia Polska Porcje 4 osoby Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 60 minut Czas oczekiwania 75 minut Składniki 1,5 kg żeberka paski 2 łyżki miód 2 łyżki ketchup 2 łyżki koncentrat pomidorowy 250 ml woda 100 gram suszone(...)morele 100 gram suszone śliwki sól pieprz Sposób przygotowania Umyte, osuszone i po porcjowane żeberka doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na patelni i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy wodą i dusimy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 60 min, aż żeberka zmiękną. Miód (najlepiej w stanie płynnym) mieszamy z ketchupem i koncentratem pomidorowym. Po 60 min gdy żeberka
lysygotuje.plŻeberka to tak naprawdę “nowe” mięso dla mnie. Jako dziecko nie jadałam nic co ma “gumki”, żyłki i tłuszcz, a wydawało mi się, że żeberka to nic innego jak obrzydliwe gumowate mięso. Nic bardziej mylnego! Dobrze przygotowane żeberka są kruche, delikatne, mięso łatwo odchodzi od kości, a glazura z miodu nadaje im chrupiącą skórkę. Sos tabasco i pieprz cayenne dodają(...)ostrości, ale upieczone mięso nie jest, aż tak bardzo pikantne. SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 1,5 kg żeberek wieprzowych (u mnie extra mięsne) 100 ml oleju 100 ml miodu 100 ml białego octu winnego 1 łyżka sosu tabasco 1 łyżeczka pieprzu cayenne sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Żeberka płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki. 2. W dużej misce
W kuchni Katietrzymać w kuchennej szafce gotowowe mieszanki przyprawowe typu "pomysł na..." (nie zawsze tylko te markowe) lub prznajmniej wykaz przypraw wykorzystanych w takiej mieszance. Ostatnio skorzystałam z pomysłu na "Aromatyczne żeberka". A że miałam trochę więcej żeberek (1,5 - 1,6 kg zamiast 1 kg) musiałam dostypać trochę soli, pieprzu i słodkiej papryki w proszku. Dodałam też trochę pokrojonej w piórka(...)cebuli. Żeberka wyszły pyszne - mięciutkie i rozpływające się w ustach. Z całą pewnością jeszcze kiedyś skorzystam z takiego "pomysłu na...", a właściwie zestawienia wykorzystanych w nim przypraw. Zwłaszcza że ich przygotowanie jest bardzo łatwe. Aromatyczne żeberka Przygotuj rękaw do pieczenia, klipsy do zapięcia rękawa lub bawełnianą nitkę lub sznurek, dużą i mniejszą miskę, nóż i deskę do krojenia, naczynie żaroodporne
blog.moje-pasje.infogrubym japońskim makaronem udon, jajkiem i mięsem, na którym ramen był gotowany. Po takiej gorącej, pachnącej misce człowiek po prostu nie ma prawa być głodny! RAMEN – WYWAR MIĘSNO-GRZYBOWY Żeberka wieprzowe kroimy między kośćmi na zgrabne kawałki z jedną kostką. Każdy kawałek mięsa myjemy pod chłodną, bieżącą wodą żeby pozbyć się okruchów kości i odstających drobnych strzępków mięsa. W garnku(...)zagotowujemy wodę i na bulgoczący wrzątek wrzucamy oczyszczone żeberka – gotujemy je 4 -5 minut na bardzo dużym ogniu. Takie potraktowanie wieprzowego mięsa ograniczy wydzielanie szumowin w trakcie gotowania zupy i sprawi, że ramen zostanie klarowny. Odcedzamy mięso, wodę po blanszowaniu wylewamy. Mięso wołowe oczyszczamy wilgotnym ręcznikiem z ewentualnych resztek kości po krojeniu. Na dużym ogniu rozgrzewamy patelnię z grubym dnem
Karo in the KitchenOpis: Sos barbecue (BBQ) to jeden z najbardziej lubianych sosów. Sprawia, że mięso jest soczyste, miękkie i ma apetyczny kolor. Żeberka w sosie BBQ są delikatne i z łatwością mięso odrywa się od kości. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 3 łyżki miodu 6 łyżek ketchupu 2 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki sosu jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej(...)proszku 1 łyżka musztardy kremskiej 2 łyżki octu słodowego Sposób przygotowania: Na początku zabieramy się za przygotowanie marynaty do żeberek. Do miski dodajemy ketchup, miód, sos sojowy, sos Worcestershire, wędzona paprykę w proszku, musztardę oraz ocet słodowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Żeberka dzielimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w pojemniku lub głębszej misce. Żeberka zalewamy przygotowaną marynatą. Musimy przypilnować
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneŻeberka w kapuście – kociołek Lato , lato , lato..upał i duchota ..najfajniej jest w cieniu pod drzewem w ogrodzie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Brzuch , czy ciepło , czy zimno jeść woła , tak więc coś mu zapodać trzeba . Kociołek(...)height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Czy może być coś bardziej pysznego niż mięsne żeberka marynowane w ziołach i młodziutka kapusta .. " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżyGrillowanych żeberek nigdy nie skosztujemy na "spontan grillu". To już jest mięsiwo które aby wyszło i smakowało musi być przygotowane dzień wcześniej. Pomimo tego że przygotowanie i grillowanie jest czasochłonne to samej pracy określiłbym jako łatwiejsze niż przygotowanie szaszłyków. Składniki na ok 8osób : 2 kg żeberek wieprzowych marynata do żeberek kilka liści laurowych ziele angielskie kostka rosołowa wieprzowa sól, pieprz(...)sznurek bawełniany Przygotowanie : Żeberka oczyszczam i kroję w porcje zależnie od wielkości z 1 lub 2 kośćmi. Obwiązuję sznurkiem bawełnianym aby mięso na żeberkach utrzymało swój kształt. Do większego garnka wlewam wodę, dodaję liście, ziele, kostkę rosołową, (dodałem jeszcze świeży lubczyk) doprawiam solą i pieprzem i żeberka. Podgotowuję ok 30 minut - czas liczę od momentu pierwszych "bulgotów" wywaru. Należy unikać
Mechanik grilluje