Pachnące, pieczone żeberka z dodatkiem miodu, przełamane kwaśnymi jabłkami. Myślę, że ta propozycja spodoba się wszystkim tym, którzy uwielbiają żeberka, a z pewnością przypadnie do gustu panom. Spróbujcie koniecznie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Żeberka w glazurze miodowo-winnej Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 50 min Łączny czas 1 godz 5 min Składniki 1 kg chudych żeberek 5 łyżeczek miodu(...)czerwonego wina 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki papryki ostrej łyżeczka mąki sól pieprz 1 kwaśne jabłko 1 łyżka oleju Instrukcje Żeberka myjemy, kroimy na kawałki i nacieramy solą, pieprzem, papryką. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 C. Opiekamy po 15 minut z dwóch
To co lubię - gotuję i polecamOstatnio cały czas chodziły za mną żeberka pieczone, postanowiłem połączyć przyjemne z pożytecznym i podzielić się z Wami moim ulubionym przepisem. Co ciekawe takie same żeberka robiłem w miasteczku westernowym TwinPigs. Poczęstowałem nimi około 100 osób i wszyscy byli zachwyceni. Ten ostateczny test jakości utwierdził mnie w przekonaniu, że jest(...)idealny przepis na żeberka pieczone. Warto zainwestować w kilka godzin marynowania mięsa lub wręcz zostawić na noc i upiec następnego dnia, powstanie prawdziwa smakowa petarda Składników nie potrzeba wiele i nie trzeba za nimi ganiać po całym mieście. Dobrze jest zaopatrzyć się w żeberka u sprawdzonego rzeźnika
kuron.com.plDziś przedstawiam pomysł na pyszny obiad bez zbędnego wysiłku. Długo pieczone, rozpływające się w ustach żeberka wieprzowe pieczone z cebulą, papryką i grzybami w pysznym sosie na bazie pikantnego ketchupu, czego chcieć więcej? Danie to wymaga od nas minimum wysiłku, gdyż tak na prawdę to piekarnik robi za nas całą robotę. A żeberka wychodzą takie, że palce lizać. Jeżeli jesteś(...)fanem żeberek polecam także moje pikantne żeberka w glazurze i żeberka z miodem w pięciu smakach. Polecam! Scroll down for recipe in English Żeberka pieczone z grzybami i papryką (4-5 porcji) Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych, pokrojonych na kawałki z jedną kostką 2 cebule, pokrojone w plasterki 200 g pieczarek lub innych grzybów, pokrojonych w ćwiartki 1 papryka, pokrojona
karmelowyŻeberka w kapuście kiszonej to danie, które kojarzę już z czasów dzieciństwa. Zawsze smakowało mi takie mięso w kwaskowym, aromatycznym sosie. Jest to danie szczególnie popularne gdy za oknem hula zima. Pogoda nas teraz nie rozpieszcza i wciąż jest zimno, więc żeberka są idealną propozycją obiadową na ten czas. Zazwyczaj robiłam żeberka duszone, ale tym razem przygotowałam wersję pieczoną(...)wolicie poddusić je w garnku czy upiec w piekarniku. To danie, które można przygotować nieco prędzej np na imprezę, a potem tylko wystarczy podgrzać. Takie odgrzane są jeszcze smaczniejsze. Żeberka obok roladek z karkówki to dwa dania, które uwielbiam, ale podstawą jest kapusta kiszona dobrej jakości, najlepiej domowa. Zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy kiszą kapustę, ale warto poszukać
Pieguskowa Kuchniaprzepis możemy w gruncie rzeczy potraktować jako odmianę naszych „diabelskich żeberek” – dostosowaną jednak do grilla ogrodowego. A czym dokładnie się różnią? Po pierwsze, zmieniliśmy marynatę. Nie tylko z tej przyczyny, że chcieliśmy zaproponować coś innego niż w poprzednim przepisie. Przede wszystkim oparliśmy ją na sosie teriyaki, który jest jednym z tradycyjnych sosów barbecue i jako taki nadaje się na grilla(...)razie trudne, jeśli nie niemożliwe. Dlatego nasz wybór padł na wielokrotnie sprawdzoną sałatkę z mango – powiedzmy, że w tym wypadku bez dodatku avocado. Po trzecie, inne są również użyte żeberka. Zamiast cienkich pasków wykorzystaliśmy ich grubszą i przerośniętą wersję. Lepiej zniosą one warunki panujące na grillu, gdzie potrawa musi być przynajmniej częściowo odkryta, by nabrać charakterystycznego „grillowego” smaku. Mimo wszystko
Kulinarna PokusaDziś przedstawiam przepis na niezawodne pikantne żeberka w glazurze barbecue, którym nikt się nie oprze. Receptura jest bardzo łatwa i każdy, nawet początkujący w kuchni sobie z nią poradzi. Najpierw żeberka marynowane są w mieszance przypraw z cukrem i papryką, następnie pieczone w piekarniku a pod koniec dopiekane pod grillem posmarowane pysznym i bardzo łatwym sosem. Dzięki dodatkowi cukru(...)mieszance przypraw i sosie, podczas grillowania tworzy się piękna i pyszna karmelizowana warstwa. Żeberka wychodzą obłędne, soczyste i pięknie podpieczone. Generalnie robią się same, polecam! Scroll down for recipe in English Pikantne żeberka w glazurze (6-8 porcji) Składniki: 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki wędzonej papryki 1 ½ łyżeczki mielonego chili 1 ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
karmelowySkładniki: 4 szt żeberek wieprzowych, każdy pasek 350-450 g ulubiona przyprawa do żeberek folia spożywcza do glazury: 60 ml piwa 60 ml miodu 60 ml gruboziarnistej musztardy starta skóra z jednej cytryny Przygotowanie: Na dzień przed grillowaniem żeberka natrzeć przyprawą i zawinąć w folię spożywczą. Tak przygotowane żeberka marynować w lodówce przez 24 godziny. Mięso wyjąć z lodówki(...)godziny przed grillowaniem. Aby przygotować glazurę wymieszać razem wszystkie składniki. Żeberka wyjąć z foli i umieścić na stojaku do grillowania żeberek. Wstawić do grilla rozgrzanego do 180 0 C na 80 minut. Po tym czasie wyjąć mięso z grilla natrzeć przygotowaną wcześniej glazurą, zawinąć w folię aluminiową i grillować następne 20 minut w temperaturze 180 0 C . Przed podaniem żeberek
naRuszcieTylko patrzeć, jak zacznie się sezon grillowy. Potrawa znana i lubiana przez amatorów żeberek, ale… i nie tylko. Sposób przygotowania decyduje o tym, jaki będzie jej smak, a będzie baaaaaardzo ostro. Żeberka w piekielnej marynacie z coli, nadają się do pieczenia i w piekarniku, i na grillu. Składniki: - ok. 1,5 kg żeberek - 1,5 szklanki coca coli(...)rodem” - sól, pieprz - 1 łyżka brązowego nierafinowanego cukru - chilli w płatkach (dałam sporo) - wędzona papryka - tymianek Sos tzatziki: - jogurt grecki - czosnek - sól, pieprz - świeży ogórek - sok z cytryny Umyte żeberka osuszamy i kroimy na porcje. Wkładamy do pojemnika, w którym będą marynowane. Solimy, oprószamy pieprzem, posypujemy brązowym cukrem, chilli (nie żałujemy), wędzoną papryką, czosnkiem i tymiankiem. Do 1,5 szklanki
mojewypiekiinietylkoTradycyjny kapuśniak na żeberkach. Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty. Kapuśniak - pyszna polska zupa z kiszonej kapusty, na rosole z pieczonych warzyw i żeberek. Kapuśniak z dodatkiem ziemniaków, doprawiony tymiankiem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Klasyczny kapuśniak z dużymi kawałkami mięsa, syty i rozgrzewający. Oto przepis na pyszny, domowy kapuśniak z kiszonej kapusty , na pieczonych żeberkach : składniki, przyprawy i przygotowanie(...)krok po kroku. Składniki i przyprawy na kapuśniak: 800g żeberek 2 marchewki i 2 korzenie pietruszki 4 cebule 1/2 selera 1 por 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe, po kilka ziarenek ziela i pieprzu, płaska łyżeczka tymianku 3 ziemniaki 500g kiszonej kapusty sól i pieprz do smaku Przepis na kapuśniak - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. żeberka umyć i podzielić
Moja Książka KucharskaŻeberka duszone w sosie własnym – czyli żeberka wieprzowe w pysznym, ciemnym sosie – aż rozpływają się w ustach :) Sałatka na talerzu obiadowym ze zdjęcia pochodzi z tego przepisu: Sałatka z pora . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align(...)right .adsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Żeberka duszone w sosie własnym – Składniki: ok. 1 kg żeberek wieprzowych w paskach 3 średnie cebule (ok. 300g) 50g smalcu do smażenia 3 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 750ml wody
Kulinarne PrzebojeLubicie pieczone żeberka? Zdecydowanie wolę pieczone żeberka od duszonych. Lubię je jeść rękoma i delektować każdym kawałkiem. Żeberka wbrew pozorom zawierają sporo mięsa. Lubię przyrządzać mięso z kością, bo ma wtedy o wiele lepszy smak. Wiadomo, że mięso bez kości jest praktyczniejsze i do przyrządzenia i do jedzenia…Ale żeberka zawsze są z kostką! Lubię zasiąść do góry pieczonych(...)żeberek, obgryzać je i delektować się każdym kęsem. Pieczone żeberka Składniki: na 4-6 porcji 1,5 kg żeberek wieprzowych 3 łyżki miodu 2 łyżki ketchupu 2 łyżki oleju 4 łyżki soi japońskiej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 1 łyżeczka soli Wymieszaj składniki do marynaty. Czosnek przeciśnij przez praskę i natrzyj mięso. Moje żeberka były w trzech kawałkach
codojedzeniaWitam serdecznie Kolejne mało dietetyczne danie tym razem żeberka w marynacie miodowej ale już nie długo umieszczę coś lżejszego:). Żeberka są bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i powinny smakować każdemu ponieważ marynata jest bardzo dobra. Polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować : około 1 kg żeberek wieprzowych na marynatę: 3/4 szklanki ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki miodu(...)łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki tymianku 1/3 łyżeczki papryki ostrej 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki rozmarynu 1/3 łyżeczki mielonego imbiru sól do smaku Link do filmu z przygotowania: Żeberka w marynacie z miodem Przygotowanie: Najpierw przygotuję marynatę: Cebulę kroję w drobną kostkę. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli. Do miseczki daję wszystkie składniki marynaty (cebulę i czosnek również) oraz
Uwaga Babcia GotujeŻeberka w miodzie dość często pojawiają się na naszym stole, tym razem zrobiliśmy żeberka w marynacie miodowo-chrzanowej , a więc nieco innej od tych najczęściej robionych z musztardą. Dodatkowo zamiast zwyczajowego duszenia w brytfannie żeberka upiekliśmy w piekarniku. Po raz pierwszy takie żeberka zrobiłam podczas wakacyjnego pobytu w domu, a ponieważ wszystkim zasmakowały, po powrocie upiekłam je ponownie z myślą(...)blogu. Składniki na pieczone żeberka w miodowo-chrzanowej marynacie 1 kg żeberek (paski) 2 łyżki chrzanu 2 łyżki miodu 3 łyżki ostrego ketchupu 2 ząbki czosnku 1 duża cebula sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Żeberka opłukać, osuszyć, pokroić na części, które będą zawierały 1 kość. Czosnek obrać, drobno pokroić lub rozgnieść w prasce
niecodziennikparyŻeberka w kawie Żeberka w kawie czyli coś smacznego dla mięsożerców Bardzo smaczne żeberka zamarynowane w przyprawach, miodzie i kawie, a następnie pieczone w piekarniku. Piękny kolor, cudowny aromat i bajeczny smak. Żeberka przygotowane w ten sposób smakują rewelacyjnie, są soczyste i miękkie, a do tego bardzo łatwe w przygotowaniu Zachęcam do wypróbowania Przepis na 10 kawałków dania Żeberka(...)kawie SKŁADNIKI: 1 kg żeberek 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki octu balsamicznego 1/2 szklanki mocnej kawy 2 łyżki miodu 2 łyżeczki papryki wędzonej 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżki ketchupu łagodnego PRZYGOTOWANIE: Żeberka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie pokroić na mniejsze kawałki - u mnie 10 kawałków. Do miski wlać ciemny sos sojowy, ocet balsamiczny, kawę
WSZYSTKO SMACZNE