żeberka - 2311 przepisów (strona:14/155)

Snezhanka sałatka plus żeberka miętowo-cytrynowe 14

Szukając informacji o tym, ciężko mi było to potwierdzić 😉, ale ładnie brzmi.  Snezhanka idealnie się sprawdza jako dodatek do dań z grilla, czy też ryb. Ja wymyśliłem sobie żeberka miętowo-cytrynowe i to był strzał w dziesiątkę.  Zapach w trakcie pieczenie żeberek był fantastyczny.  Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, życzę Ci smacznego(...)minut ➕ 100 minut dla żeberek 🇧🇬 – Bułgaria Oczywiście potrzebujemy kilku składników Ogórek zielony obrany i pokrojony Jogurt grecki Prażone orzechy włoskie Ząbek czosnku starty Sól Pieprz świeżo zmielony Koperek Oliwa z oliwek najwyższej jakości z Domu Oliwnego o łagodnym cytrynowym smaku Żeberka 500 g żeberek Cytryna Pieprz świeżo zmielony Suszona herbata miętowa z Domu Oliwnego Oliwa z oliwek z Domu

RafalCook
Żeberka w coca-coli + film 28

Pyszne, mięciutkie żeberka w coca-coli to niezwykle smaczny sposób na proste i sycące danie obiadowe dla całej rodziny. Podane z ziemniakami i surówką zaspokoją apetyt na większą część dnia, świetnie smakują w towarzystwie sałatki z pomidorów i cebuli.     składniki na 3-4 porcje 1,5 kg żeberek wieprzowych ( w pasku ) marynata 4 łyżki oleju 4 łyżki miodu(...)miski wlewamy olej, miód przyprawę maggi, coca colę dodajemy gałkę muszkatołową, kurkumę, czosnek granulowany, kolendrę, słodką czerwoną paprykę oraz czarny mielony pieprz, wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Umyte i osuszone żeberka dzielimy na mniejsze porcje po czym przekładamy do miski. Do żeberek wlewamy wcześniej przygotowaną marynatę i zanurzamy w niej żeberka, po czym wstawiamy je do lodówki na 2 godziny. Następnie

Smakowite Dania
Prosty przepis na pieczone żeberka, które zawsze się udają. Są mięciutkie i pyszne 320

Bardzo prosty, a zarazem jeden z najlepszych sposobów na przyrządzenie żeberek wieprzowych. Wychodzą, że palce lizać! Przepis na pieczone żeberka Składniki: około 1 kg niezbyt tłustych żeberek wieprzowych (paski), 2 cebule, 2 ząbki czosnku, kopiasta łyżka papryki w proszku, 3 łyżki oleju, sól, pieprz. Jak zrobić żeberka pieczone? Czosnek posiekaj i rozetrzyj na pastę z odrobiną soli. Żeberka podziel(...)dodaj czosnek oprósz papryką, solą i pieprzem, wlej olej. Kawałki dokładnie natrzyj marynatą, dodaj cebulę pokrojoną w pióra, ponownie wymieszaj, wstaw do lodówki co najmniej na godzinę. Najlepiej jednak żeberka zamarynować dzień wcześniej. Na dnie brytfanki najpierw wyłóż warstwę cebuli, na niej połóż żeberka. Przykryj folią aluminiową, piecz w temperaturze 180 stopni przez godzinę, zdejmij folię, następnie zwiększ temperaturę

Kulinarna Polska
Żeberka duszone w Karmi 51

pyszny i bardzo prosty sposób na żeberka Mięsko wychodzi miękkie, soczyste i aromatyczne. Lekko słodki sos pysznie oblepia kawałki mięsa. Mniam! Do przygotowania potrzeba niewiele składników – wystarczą żeberka, butelka Karmi, cebula i kilka przypraw. W czasie gotowania piwo odrobinę gęstnieje, dlatego dodatkowe zagęszczanie mąką nie jest konieczne. Danie to można podać… z pieczywem, gotowanymi ziemniaki, purée ziemniaczanym, ryżem(...)obiad: ** Fasolka po bretońsku ** Zapiekanka z cukinią ** Szaszłyki drobiowe z ananasem ** Złociste placki z pieczarkami i wędliną   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 4-5 porcji: 1,2 kg żeberek wieprzowych 400 ml piwa karmelowego 2 cebule 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego przyprawa do żeberek (opcjonalnie mieszanka soli oraz słodkiej i ostrej papryki mielonej) sól i pieprz olej

Kulinarny S.O.S.
Żeberka w sosie własnym , jasnym – domowy obiad ze słoika 50

Żeberka w sosie własnym, jasnym – domowy obiad ze słoika Kolejna pozycja z cyklu dania na wyjazdy . Żeberka w sosie własnym , to doskonały pomysł., a ten przepis jest w mojej rodzinie od lat. Pamiętam je z dzieciństwa , od zawsze były i są pyszne , proste , bez dziwacznych dodatków… .Mój M. niedawno wyjechał do pracy, więc przygotowałam mu tym razem, kilka(...)nowości . Tak żeby miał ze sobą coś pysznego , domowego na bardziej zabiegane dni . Takie żeberka spokojnie, mogą w lodówce stać około dwóch miesięcy . Dłużej u nas nigdy nie przetrwały Są po prostu pyszne , delikatne , rozpływające się w ustach z aromatycznym sosem. Tylko otworzyć słoik i podgrzać , czy może być coś bardziej wygodnego No i pysznego , plus dwa ziemniaczki i buraczki

Ogrodnik w podróży
Żeberka w miodzie + film 132

Żeberka w miodzie to pyszne mięsne danie przełamane słodką nutą. Delikatne, łatwo odchodzące od kości mięso świetnie komponuje się z miodem, pomidorami, sosem sojowym oraz cebulą i czosnkiem. Takie żeberka pokochają wszyscy miłośnicy mięsnych dań.     składniki na 3 porcje 1 kg żeberek wieprzowych ( w pasku ) 2 cebule 2-3 ząbki czosnku olej do smażenia 2 łyżki octu winnego(...)łyżki sosu sojowego 4 łyżki miodu 150 g koncentratu pomidorowego czarny pieprz sól przepis Umyte i osuszone żeberka dzielimy na mniejsze porcje po czym przekładamy do miski. Kawałki żeberek posypujemy solą oraz czarnym pieprzem i mieszamy dłonią, tak aby każdy kawałek mięsa był dobrze przyprawiony. Miskę przykrywamy folią i odstawimay na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie żeberka podsmażamy

Smakowite Dania
Żeberka z kiszoną kapustą (z szybkowara) 91

Klasyka polskiej kuchni - pieczone żeberka podane z gotowaną, kiszoną kapustą. Danie smakuje idealnie podane z kromką świeżego pieczywa. Poniższe żeberka przygotowałam w szybkowarze i dzięki temu, całość była już gotowa po 30 minutach duszenia. Zachęcam do przygotowania. Składniki na 4 porcje: 1 kg kiszonej kapusty wraz z dodatkiem marchewki 1 kg mięsistych żeberek (tzw. pasek) 1 średniej wielkości cebula(...)szklanki wody 2 ząbki czosnku 2-3 listki laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz słodka papryka ostra papryka odrobina oleju Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części. Przygotowane mięso przyprawić z obu stron: solą, pieprzem, słodką oraz ostrą papryką. Czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę i posolić. Za pomocą noża - czosnek rozetrzeć i dodać go do mięsa. Przygotowane

Ugotować
Żeberka wieprzowe z grilla 107

tymi nieszczęsnymi żeberkami z grilla zawsze miałam problem. Jak długo ich nie marynowałam, na ile sposobów przyprawiałam i tak najczęściej kończyło się tak samo: spalone z zewnątrz a ciągle twarde w środku. Ale uparłam się bo żeberka bardzo lubię. I pewnego dnia mój ulubiony Tomek Jakubiak pokazał w swoim programie przepis na żeberka, które najpierw trzymał w solance(...)pamiętam co Tylko ta solanka w głowie mi utkwiła. Po kilku próbach wreszcie udało się zrobić je tak, że są pyszne ! Spróbujcie i wy! Składniki: 2 długie paski żeberek wieprzowych( to ok 12 porcji) sól, 7 kulek ziela angielskiego, 5 liści laurowych pieprz, papryka słodka i ostra, musztarda, majeranek   Przygotowanie: W garnku zagotuj tyle wody, żeby przykryła żeberka

Kulinarna Patilogia
Shoyu ramen drobiowo-wieprzowy – bulion na kurczaku i żeberkach 140

wysokiej temperaturze na drugim poziomie od góry do czasu aż skórka się zezłoci – kurczak nie ma się upiec, jedynie szybko przypiec z wierzchu. Podpieczonego kurczaka przekładamy do garnka. Żeberka wieprzowe kroimy między kośćmi na zgrabne kawałki, z jedną kostką. Każdy kawałek mięsa myjemy pod chłodną, bieżącą wodą żeby pozbyć się okruchów kości i odstających drobnych strzępków mięsa. Żeberka dokładnie osuszamy(...)delikatnie solimy, pieprzymy i otaczamy w brązowym cukrze. Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub wieprzowego smalcu. Smażymy żeberka na wysokim ogniu do zamknięcia i skarmelizowania mięsa, ze wszystkich stron. Gotowe żeberka przekładamy do garnka. Ząbki czosnku zostawiamy w całości, miażdżymy je tylko lekko bokiem noża, wrzucamy do garnka. Gwiazdki anyżu kruszymy w moździerzu, drobniej, na pojedyncze

Karo in the Kitchen
Pieczone żeberka 82

tylko mężczyźni są miłośnikami żeberek:) Mam czasem ochotę na takie męskie danie, ale kupując żeberka wybieram jednak te, które mają najmniej tłustej warstwy. Przygotowuję marynatę na bazie miodu, która jest niezwykle aromatyczna. Słyszałam też o żeberkach w coli, ale ponieważ tego typu napojów nie pijemy, wolę tradycyjne składniki marynaty. Marynuję je długo, czasem zostawiam w lodówce nawet(...)Żeberka po upieczeniu są miękkie, soczyste, przyjemnie pikantne i cała przyjemność polega na jedzeniu ich rękami:) Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego  2 ząbki czosnku  100ml piwa  1 łyżka słodkiej wędzonej papryki szczypta chili   pieprz świeżo mielony  kilka gałązek świeżego

Obiad gotowy
Żeberka w sosie barbecue 72

Żeberka wieprzowe w sosie barbecue Doskonały, sprawdzony przepis na żeberka w sosie barbecue, nieco pracochłonny, ale wart wypróbowania. Tak wykonane żeberka możemy podać zarówno z ziemniakami jak i pieczywem. Sos pasuje również doskonale na grilla. składniki: 1kg żeberek wieprzowych olej lub smalec do smażenia pieprz, sól sos: 100ml koncentratu pomidorowego 200ml czerwonego, wytrawnego wina 3 łyżki miodu 2 łyżki sosu(...)Worcester 300 ml bulionu warzywnego 3 łyżki musztardy 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 czerwona papryka papryka ostra mielona oliwa z oliwek wykonanie: Żeberka smażymy na brązowy kolor z obu stron na patelni. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Obsmażone żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywą i pieczemy w piekarniku 35 minut. W tym czasie robimy sos. Cebulę i czosnek

Sezonowy Garnek
Żeberka w cydrze 60

Pieczone żeberka nie muszą być nudne. Wystarczy,że zrobimy do nich ciekawy sos i mamy zaskakująco pyszne danie, bardzo tanie i proste do wykonania. Dziś żeberka w polskim cydrze jabłkowym. składniki: 1 kg. żeberek wieprzowych 200 ml. cydru jabłkowego łyżka smalcu 3 łyżki kwaśnej śmietany łyżka mąki świeże zioła np. rozmaryn,tymianek pieprz,sól wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni(...)Żeberka kroimy w kawałki pieprzymy i solimy . Na patelni rozgrzewamy smalec i obsmażamy żeberka z obu stron na kolor brązowy. przekładamy żeberka do naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem z patelni, wlewamy cydr,dodajemy zioła i pieczemy pod przykryciem około 1,5 godziny do miękkości. Wyjmujemy upieczone żeberka z naczynia, sos spod żeberek przelewamy do rondelka, dodajemy śmietanę połączoną z mąką

Sezonowy Garnek
Żeberka pieczone w piwie z kiszoną kapustą i ziemniakami 262

niemiecku. Więc nie budzi mojej awersji. Zwłaszcza, że może być całkiem smacznie i pożywnie, choć prosto. Kuchnia niemiecka to nie tylko wurst z piwem i musztardą, zapraszam zatem na żeberka pieczone w piwie z kiszoną kapustą i ziemniakami mojego przepisu. Myślę, że każdy powinien być zadowolony. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg mięsnych żeberek wieprzowych, 3 średnich cebul(...)liści laurowych, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oliwy. Przygotowanie dania jest nad wyraz proste, a jedynym, czego tak naprawdę potrzeba do tego, aby smakowało ono wybornie jest cierpliwość. Żeberka powinny marynować się dość długo, aby należycie przesiąknąć aromatem marynaty - ja zostawiłem je w marynacie w lodówce na całą noc. Istotnym jest także odpowiedni wybór żeberek - polecam takie, które mają

Wyprawy kulinarne
Żeberka na kapuście kiszonej [PRZEPIS] 195

Większość osób przygotowujących żeberka z kapustą otacza żeberka kapustą z każdej strony. My żeberka układamy na kapuście. Takie są lepsze. Oczywiście naszym zdaniem. Również przechodzą smakiem kiszonej kapusty ale są przy tym pięknie opieczone i chrupkie z zewnątrz. Wytapiający się z mięsa tłuszcz wsiąka w kapustę, więc całość idealnie się przenika. Żeberka na kapuście kiszonej – ZOBACZ JAK JĄ ZROBIĆ: SKŁADNIKI(...)PRZEPIS, ZDJĘCIA Żeberka na kapuście kiszonej

Jakugotujesz.pl
Sylwestrowe grillowanie – polecane przepisy 91

marynaty i umieszczamy bezpośrednio na ruszcie. Grillujemy około 2-3 minuty z każdej strony lub do momentu kiedy będą różowe. Dobrą metodą grillowania krewetek jest nabijanie ich na szpikulce. Żeberka w stylu chińskim Te żeberka wykorzystują głęboki smak z słodko-pikantnego sosu hoisin i chińskiej przyprawy 5 smaków. Składniki: 2 pasy żeberek, przycięte i pokrojone na osobne pojedyncze kawałki(...)łyżeczka pasty chili ½ łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków ¼ łyżeczki białego pieprzu do przybrania: Szczypiorek, drobno posiekany 2-3 łyżki prażonych nasion sezamu Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Pocięte żeberka umieścić w zamykanej torbie. Żeberka zalać marynatą. Upewnić się, że są nią dobrze pokryte. Marynować przez 1-4 godziny w lodówce. Grilla rozgrzewamy do średniej temperatury. Żeberka wyjmujemy z marynaty

naRuszcie
Pomysł na świąteczny obiad: Żeberka wołowe z grilla w sosie bearneńskim 119

Świętuj podając coś niezwykłego z grilla. Przepis na te żeberka wołowe z grilla jest świetny na każdą okazję. Wyjątkowość tego dania podkreśla sos bearneński, który przygotowuje się na bazie sosu holenderskiego (sos na bazie masła i żółtek) z dodatkiem estragonu. Ten sos doskonale nadaje się do wołowiny. Składniki: około 3,5 kg żeberek wołowych 2 wyciśnięte ząbki czosnku 6 łyżek(...)użyciem tacki ociekowej (polecamy również używać specjalnych stojaków do grillowani a). Tackę powinniśmy wypełnić do połowy gorącą wodą a grilla rozgrzać do średniej temperatury. Następnie na ruszcie umieścić żeberka. Grillować je przy zamkniętej pokrywie grilla. Grillować 15 minut dla każdego pół kilograma żeberek (dla uzyskania efektu średnio wysmażonego). Pamiętajmy aby w trakcie grillowania monitorować poziom wody w tacy ociekowej

naRuszcie
Żeberka barbecue 20

Żeberka, chyba lubimy je wszyscy:)) Można przyrządzać na wiele sposobów, przepisów jest mnóstwo. Nastawiłam się na żeberka grillowane ale niestety, pogoda jest kiepska:( Nici z grilla ale za to ciekawy pomysł się pojawił w jednej z moich książek, żeberka barbecue. Doskonałe, aromatyczne, soczyste, zachęcają pięknym wyglądem, chrupiącą skórką, mniam, mniam…. Koniecznie spróbujcie:))) Dość proste w przygotowaniu, diabeł tkwi(...)szczegółach, koniecznie wcześniej mięso posolić, posypać pieprzem, obłożyć plasterkami czosnku i do lodówki, najlepiej na noc. Zapraszam po resztę szczegółów. Składniki 1 kg świeżych, chudych żeberek sól, pieprz 1/2 główki czosnku olej Sos 5 łyżek płynnego miodu 6 łyżek octu pomarańczowego, może być winny jak nie kupicie(w Auchan pomarańczowy ocet dostępny) 6 łyżek dobrego przecieru pomidorowego 2 cebule

gotuj ze mną
Duszone żeberka  53

Duszone żeberka to takie danie, które smakuje nawet tym, który generalnie żeberek nie lubią. Tak było w przypadku mojego narzeczonego Zapierał się, że on żeberek nie lubi w żadnej postaci. Kiedy po raz pierwszy spróbował tych miękkich, duszonych w niewielkiej ilości sosu żeberek polubił je tak bardzo, że tez musze je przygotowywać przynajmniej raz w miesiącu Wydaje mi się(...)najlepsza rekomendacja! Duszone żeberka Składniki: około 1 kg mięsnych żeberek wieprzowych 2-3 łyżki smalcu/oleju gałązka rozmarynu 3-4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 1 większa papryczka chilli (może być suszona) pieprz sól Najpierw dzielimy żeberka na małe mniej więcej takie same kawałki. Następnie mięso doprawiamy pieprzem i solą. Dobrze nacieramy je przyprawami. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Na rozgrzany wrzucamy

PatiGotuje
Biały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków 59

Biały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków nauczyliśmy się przyrządzać, kiedy mieszkaliśmy na Podkarpaciu. Początkowo byłam zaskoczona takim dodatkiem, ale zasmakował nm tak bardzo, że ilekroć otwieram słoik kiszonych ogórków, tylekroć robię też właśnie tę zupę. Czy w chłodne jesienne dni może być coś lepszego niż aromatyczny barszcz biały na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków(...)Moim zdaniem trudno znaleźć dla niego alternatywę :) Biały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków - składniki pasek bardzo chudych żeberek wędzonych - ok. 30 dag 0.5 kg białej kiełbasy surowej lub parzonej. pół litra zakwasu na biały barszcz (lub barszcz biały z "torebki" - 2 sztuki) pół szklanki soku z kiszonych ogórków opcjonalnie 1-2 czubate łyżki stołowe mąki

Cztery Fajery
Kapuśniak na żeberkach – kuchnia podkarpacka 91

Kapuśniak na żeberkach - kuchnia podkarpacka Kapuśniak z kiszonej kapusty ugotowany na wywarze z żeberek i warzyw rozgrzeje nawet w największą zawieruchę. Na Podkarpaciu przygotowuje się go na różne sposoby. Na północy regionu do zupy często dodaje się kaszę jęczmienną i groch. Na południu kapuśniak zagęszcza się zasmażką, podaje się z całymi ziemniakami i okrasza skwarkami ze słoniny. Gdzieś pomiędzy(...)umieściłabym kapuśniak na żeberkach z ziemniakami pokrojonymi w kostkę, z marchewką, pietruszką i selerem. Smacznie, warzywnie, zimowo, a przede wszystkim domowo. Tak, jak lubię :) Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 500 g żeberek wieprzowych 200 g włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler) 1 cebula sól pieprz liść laurowy ziele angielskie kminek 6 ziemniaków Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i w dużym garnku

Trzeci talerz
Biały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków 104

Biały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków nauczyliśmy się przyrządzać, kiedy mieszkaliśmy na Podkarpaciu. Początkowo byłam zaskoczona takim dodatkiem, ale zasmakował nm tak bardzo, że ilekroć otwieram słoik kiszonych ogórków, tylekroć robię też właśnie tę zupę. Czy w chłodne jesienne dni może być coś lepszego niż aromatyczny barszcz biały na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków(...)Moim zdaniem trudno znaleźć dla niego alternatywę :) Biały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków - składniki pasek bardzo chudych żeberek wędzonych - ok. 30 dag 0.5 kg białej kiełbasy surowej lub parzonej. pół litra zakwasu na biały barszcz (lub barszcz biały z "torebki" - 2 sztuki) pół szklanki soku z kiszonych ogórków opcjonalnie 1-2 czubate łyżki stołowe mąki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Żeberka z pieczarkami i zieloną soczewicą 57

Żeberka z pieczarkami i zieloną soczewicą, a także tymiankiem i natką pietruszki to bardzo smaczne i aromatyczne danie jednogarnkowe. Przygotowanie nie jest skomplikowane, ale czas potrzebny do przygotowania nie należy do bardzo krótkich, jednak efekt końcowy jest warty poświęconego czasu. Zachęcam do wypróbowania tego aromatycznego i pysznego dania. Żeberka z pieczarkami i zieloną soczewicą Przepis na 2-3 porcje żeberek(...)pieczarkami i zieloną soczewicą.   SKŁADNIKI: 400 g żeberek sól papryka słodka 2 łyżki oleju 2 cebule 1 ząbek czosnku 300 g pieczarek 1 marchew 1/2 szklanki zielonej soczewicy czarny pieprz mielony 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka natki pietruszki   PRZYGOTOWANIE: Soczewicę opłukać, a następnie namoczyć na minimum pół godziny w zimnej wodzie. Cebulę obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem

WSZYSTKO SMACZNE
Żeberka w kapuście 73

Składniki: 2 kg żeberek 0,5 kg kapusty kiszonej 1 cebula 2 ząbki czosnku przyprawa do żeberek rozmayn świeży lub suszony słodka papryka pieprz cayenne liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka czarnego pieprzu Przygotowanie: Żeberka myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy przeciskamy przez praskę i nacieramy żeberka. Żeberka oprószamy przyprawą do żeberek, pieprzem cayenne oraz słodką(...)papryką. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i pokroić. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni obsmażamy żeberka na złoty kolor bez tłuszczu. Podsmażamy cebulę, dodajemy kapustę, ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu, podlewamy odrobiną wody.  Dusimy kilka minut. Kapustę układamy w naczyniu żaroodpornym.Na kapuście układamy żeberka. Przykrywamy folią aluminiową, chyba że nasze naczynie posiada pokrywę

Życie zaczyna się w kuchni
Glazurowane żeberka w marynacie 97

Soczyste glazurowane żeberka w pysznej, słodkawej marynacie z sosu sojowego, ketchupu, sosu Worcester i miodu. Absolutnie najlepsze!    Składniki: 1,5 kg „mięsnych” żeberek marynata: 3 ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki sosu Worceseter łyżka oleju łyżeczka suszonego imbiru glazura: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki ketchupu pikantnego łyżka sosu Worcester czubata łyżka(...)miodu Sposób przygotowania: Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na kawałki z jednym żeberkiem. Najlepiej wybrać żeberka z duża ilością mięsa a niezbyt tłuste. Przygotowujemy marynatę: sos sojowy, Worcester, ketchup, olej, imbir i przeciśnięty czosnek mieszamy dokładnie ze sobą. Obtaczamy żeberka tak żeby były przykryte marynatą ze wszystkich stron. Naczynie z zamarynowanymi żeberkami zostawiamy w lodówce na noc. Następnego

Pyry na Gaz
Żeberka - 8 propozycji 86

Zebrałam dla Was moje pomysły na żeberka. Ja je uwielbiam, i jestem pewna, że takich miłośników jak ja jest bardzo dużo :) Po kliknięciu na nazwę zostaniecie przeniesieni na stronę z przepisem. Żeberka po jamajsku Żeberka w sosie miodowo-musztardowym Pyszne pieczone żeberka (z ziołami) Żeberka w białym sosie Żeberka pieczone z powidłami Żeberka słodko-ostre Żeberka duszone z czosnkiem(...)sosie) Żeberka w coca-coli

sio-smutki
ŻEBERKA PO AMERYKAŃSKU/ HOUSE OF CARDS 81

Jeśli oglądacie  HOUSE OF CARDS  to na pewno kojarzycie Franka Underwooda zajadającego żeberka u Freddiego Hayesa- mi na sam widok ciekła ślinka. Z tego co pamiętam Fredddie nigdy nie zdradził przepisu, przyjaźń panów skończyła się kiepsko- o feralne żeberka poszło, ale jestem przekonana, że Prezydent mocarstwa tymi żeberkami zachwyciłby się tak samo mocno jak władzą :) SKŁADNIKI(...)mięsistych żeberek - szklanka coli - 100 ml dobrego ketchupu - 0,5 szklanki whiskey - łyżeczka soli - pół łyżeczki chili - łyżeczka curry - 0,5 łyżeczki kurkumy - łyżeczka słodkiej papryki - 5 posiekanych ząbków czosnku WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA  marynatę połącz i dokładnie wysmaruj żeberka, wstaw do lodówki na noc (minimum kilka godzin) kilkakrotnie obracaj. Im częściej będziesz obracać tym więcej marynaty wniknie w mięso

Kuchnia bezglutenowa Loli
Żeberka z piekarnika 66

Żeberka lubi większość osób z mojej rodziny, ja znajduje się w tej mniejszości. Lecz nic nie stoi mi na przeszkodzie żeby je właśnie dla rodzinki przygotować.  Zapraszam na żeberka z piekarnika :) Składniki na 4 osoby około 1 kg żeberek w paskach 2 liście laurowe 1/2 cebuli 4 kulki ziela ang. 1-2 ząbki czosnku sól czosnkowa papryka słodka oliwa(...)olej 1. Żeberka myjemy i osuszamy. 2. Cebule kroimy na piórka a czosnek w plasterki. 3. W pojemniku mieszamy oliwę z przyprawami oraz nacieramy mięso czosnkiem i układamy do zamarynowania najlepiej na całą noc. Oczywiście do marynaty wkładamy też cebulę najlepiej pomiędzy kawałki żeberek. 4. Następnego dnia szykujemy sobie naczynie żaroodporne i układamy w nim nasze żeberka, przekładając cebule oraz

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania