Żeberka duszone – popularne danie polskiej kuchni. Lubicie? Czasem nachodzi mnie ochota na pyszne, rozpływające się w ustach żeberka z cebulką, w sosie, dobrze doprawione! Przygotowuję je właśnie w taki sposób, bo jest niezawodny! Dla mnie najlepsze w towarzystwie ziemniaków tłuczonych i ogórka kiszonego. Pycha! PRZEPIS ŻEBERKA DUSZONE Składniki: 600-800g surowych żeberek wieprzowych 2 duże cebula białe a jeszcze(...)lepiej czosnkowe sól pieprz 5 ziaren ziela angielskiego liść laurowy majeranek 1 ząbek czosnku 1 łyżka mąki Jak zrobić żeberka duszone: Żeberka myję, osuszam, kroję w mniejsze kawałki i obsmażam na złoto na patelni na bardzo dużym ogniu – złote żeberka przekładam do garnka. Zmniejszam grzanie i na patelni na której obsmażałam żeberka dodaję posiekaną cebulę – szklę ją. Do żeberek dodaję
Dorota SmakujeKlasyczne żeberka w sosie – popularne danie polskiej kuchni. Lubicie? Czasem nachodzi mnie ochota na pyszne, rozpływające się w ustach żeberka i przygotowuję je właśnie w taki sposób, bo jest niezawodny! Dla mnie najlepsze w towarzystwie ziemniaków tłuczonych i ogórka kiszonego. Pycha! PRZEPIS KLASYCZNE ŻEBERKA W SOSIE Składniki: 600-800g surowych żeberek wieprzowych duża cebula sól pieprz 5 ziaren(...)ziela angielskiego liść laurowy majeranek 1 łyżka mąki Jak zrobić klasyczne żeberka w sosie: Żeberka myję, osuszam, kroję w mniejsze kawałki i obsmażam na złoto na patelni na bardzo dużym ogniu – złote żeberka przekładam do garnka. Zmniejszam grzanie i na patelni na której obsmażałam żeberka dodaję posiekaną cebulę – szklę ją. Do żeberek dodaję cebulę, przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól
Dorota Smakujesamo odchodzi od kości, a pod nim aromatyczna kapusta połączona z sosem własnym wytworzonym podczas pieczenia. Ten pyszny obiad robi się prościej niż można byłoby się spodziewać. Przepis na żeberka pieczone na kapuście Składniki: Około 1 kg żeberek wieprzowych (paski), Około 1 kg główka młodej kapusty lub podobna ilość zwykłej, 2 większe cebule, 3 ząbki czosnku, sos sojowy, olej, sól(...)pieprz. Jak zrobić żeberka pieczone na kapuście? Czosnek drobno posiekaj, oprósz solą, rozetrzyj na pastę przy pomocy widelca lub krawędzi noża. Żeberka podziel na mniejsze kawałki, przełóż do miski, dodaj roztarty czosnek i 4 łyżki sosu sojowego, oprósz pieprzem i solą (pamiętaj, że sos sojowy jest już słony). Składnikami marynaty dokładnie natrzyj mięso, pozostaw do zamarynowania na minimum godzinę. Żeberka
Kulinarna PolskaŻeberka z borowikami – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Zabiała, gmina Oleszyce, powiat lubaczowski Podkarpackie lasy obfitują w grzyby, o czym wiedzą nawet w Rumuni, nie dziwi więc, że kuchnia regionalna obfituje w dania, w których grzyby pełnią ważna rolę. Najczęściej są to grzyby suszone, ponieważ łatwo je przechowywać i można się nimi cieszyć cały rok. Na ich bazie na Podkarpaciu gotujemy(...)ryżu, z których przygotowujemy gołąbki. Suszone grzyby to również niezastąpiony składnik sosów grzybowych, ale wzbogacają one również sosy powstałe podczas duszenia mięs. Dzisiaj, śladem gospodyń z Zabiełej, zapraszam na żeberka z borowikami. Przekonajcie się, jak kilka suszonych grzybów może zmienić smak mięsa. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Zabiałej znajdziecie w publikacji „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulturowej Ziemi Lubaczowskiej”, wydanej
Trzeci talerzSkładniki: żeberka wieprzowe 1,5 kg, ząbki czosnku 4 sztuki, przyprawa do żeberek 1 opakowanie, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 10 sztuk, cukier 1 łyżeczka, kostka rosołowa 2 sztuki, woda 1 litr, śmietana 18% 2 łyżki, mąka pszenna 3 łyżki kapusta młoda 2 główki, kucharek 1 łyżka, olej rzepakowy 5 łyżek, cebula 1 sztuka, cukier 2 łyżki, pieprz mielony(...)łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżka, mąka 1 łyżka, koperek 1 pęczek Przyprawę do żeberek wymieszać z olejem, ząbkami czosnku i dobrze natrzeć porcje żeberek, schować na noc do lodówki. Na patelni zrumienić żeberka z każdej strony, włożyć do szybkowara. Na patelni po żeberkach na złocisto podsmażyć cebule posypane cukrem, wsypać do szybkowara wszystko na żeberka. Do szybkowara dodać kostki rosołowe
W Mojej Kuchni LubięBardzo dobre żeberka. Ja podałam je z ziemniakami, ale super są na grilla. Tylko trzeba smażyć je na specjalnych tackach. Żeberka pokroić na mniejsze kawałki i doprawić solą. Przygotowanie marynaty – na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulę. Jak już jest miękka dodać pokrojone ząbki czosnku i pokrojone pomidory. Smażyć jeszcze chwilkę aż pomidory zmiękną. Dodać przecier pomidorowy, paprykę słodką(...)ostrą, wymieszać. Wlać wino, wywar i gotować aż nadmiar płynu wyparuje. Musi powstać gęsta papka. Następnie wszystko zmiksować za pomocą thermomixu lub malaksera. Przygotowanie żeberek – na patelni rozgrzać olej i obsmażyć żeberka na złoty kolor. Następnie obtoczyć je w marynacie. Jeśli Wam trochę zostanie to możecie ją zostawić na sos do pizzy. Ja właśnie tak zrobiłam. Na kolacje była
Kuchnia PokoleńŻeberka po polsku , pieczone na cebuli z rękawa Żeberka to jedna z moich ulubionych części świni . No oczywiście, można by powiedzieć że ładniejszy jest sympatyczny, różowy ryjek , ale na pewno nie smaczniejszy Wracając do żeberek , ten przepis jest jednym z najprostszych i chyba także smaczniejszych jakie znam . Oczywiście dobre są wszelakie BBQ itd. ale nasze polskie z piekarnika, też wymiatać(...)potrafią . Pieczenie w rękawie ,czy w woreczku , zapobiega wysuszeniu mięsa i nie trzeba tyle przy nim biegać i doglądać . Polecam , bo to prosta i smaczna potrawa . Składniki : 1 kg żeberek wieprzowych, ekstra mięsnych 2-3 duże cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki maggi 2 łyżki miodu 1 łyżeczka mielonego, czarnego pieprzu 1 łyżka – płaska , granulowanego czosnku 1 łyżeczka musztardy
Ogrodnik w podróżyŻeberka w miodowej marynacie to doskonałe połączenie smaków. Podczas pieczenia miód lekko karmelizuje się. Słodko-kwaśna marynata z dodatkiem sosu sojowego, który podkreśla jej smak, sprawia że danie to jest wyśmienite. 1 kg żeberek 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu winnego 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki miodu Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z octem winnym, sosem sojowym(...)miodem. Żeberka kroimy na kawałki (po jednej kostce). Każde żeberko obtaczamy w marynacie i wstawiamy od lodówki na co najmniej 2 godziny. Zamarynowane żeberka wyjmujemy z marynaty i obsmażamy na oleju na rozgrzanej patelni ze wszystkich stron. Wkładamy żeberka do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 20 minut. W trakcie pieczenia możemy polać mięso pozostałą marynatą. Gotowe
Dieta bez mlekaprzepadam za żeberkami, właściwie ich nie jadam ale mam w domu mięsożernego mężczyznę i czasami je przyrządzam. Tym razem trafiło mi się meeega wielkie żeberko, z boczkiem - mięsożerca będzie się cieszył. Więc do dzieła: meeeega wielkie żeberko cebula dwie marchewki dwa ząbki czosnku sól pieprz oliwa z oliwek 1 łyżeczka mielone słodkiej papryki ok. 1/3 łyżeczki(...)ostrej papryki 4 łyżki mąki (Schar mąka uniwersalna bezglutenowa) 3 szklanki wody Ze względu na to, ze miałam mega wielkie żeberko - nie miałam jak pociąć go na mniejsze części - jednak polecam to zrobić. Wygodniej się je. Umyte, osuszone i pocięte żeberko doprawiamy pieprzem oraz solą. Mąkę mieszamy z papryką słodką i ostrą i obtaczamy z niej nasze żeberka. Na patelni
BezglutenowaIzabelaprzepadam za żeberkami, właściwie ich nie jadam ale mam w domu mięsożernego mężczyznę i czasami je przyrządzam. Tym razem trafiło mi się meeega wielkie żeberko, z boczkiem - mięsożerca będzie się cieszył. Więc do dzieła: meeeega wielkie żeberko cebula dwie marchewki dwa ząbki czosnku sól pieprz oliwa z oliwek 1 łyżeczka mielone słodkiej papryki ok. 1/3 łyżeczki(...)ostrej papryki 4 łyżki mąki (Schar mąka uniwersalna bezglutenowa) 3 szklanki wody Ze względu na to, ze miałam mega wielkie żeberko - nie miałam jak pociąć go na mniejsze części - jednak polecam to zrobić. Wygodniej się je. Umyte, osuszone i pocięte żeberko doprawiamy pieprzem oraz solą. Mąkę mieszamy z papryką słodką i ostrą i obtaczamy z niej nasze żeberka. Na patelni
BezglutenowaIzabelaDzisiaj mam dla Was przepis na żeberka, który powstał w odpowiedzi na Wasze prośby o przepisy na mięso i żeberka. Mięcho je u Nas w domu Luby, ja raczej dość rzadko, a nawet bardzo rzadko. Musi mnie najść na prawdę mocno ochota. Ale na te żeberka zawsze się skusze! Są pyszne i po prostu proste! PRZEPIS NA ŻEBERKA SKŁADNIKI(...)duże żeberka wieprzowe tzw trójkąty - 2 ząbki czosnku - przyprawa do steków - 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich - 6 łyżek koncentratu pomidorowego - 2 łyżki pasty z pieczonej czerwonej papryki (jeśli nie masz zastąp 1 łyżeczką suszonej papryki wędzonej) - 1 łyżka syropu klonowego - 1 łyżka miodu - sól - pieprz - olej do smażenia - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Żeberka obsyp obficie przyprawą do steków, dodaj przeciśnięty przez
SMYKWKUCHNIDzisiaj zapraszamy na pyszne żeberka w kapuście. Moja mama przygotowywała je bardzo często, zaglądając do Jej zeszytu postanowiłam, że i u mnie zagoszczą właśnie przygotowane w ten sposób. Żeberka te są pyszne i świetnie pasują nawet na rodzinny obiad. Żeberka duszone w kapuście SKŁADNIKI: żeberka 60 dag kapusta kiszona 40 dag przyprawa do żeberek papryka słodka sól pieprz olej(...)smażenia liść laurowy ziele angielskie koncentrat pomidorowy PRZYGOTOWANIE: Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka zalewamy wodą i obgotowujemy przez około 20 minut. Żeberka kroimy, przekładamy na patelnie, doprawiamy przyprawą do żeberek, papryką solą i pieprzem, podlewamy olejem i przesmażamy. Część ugotowanej kapusty przekładamy na żeberka i razem przesmażamy, podlewając delikatnie wodą z kapusty by całość
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiŻeberka pieczone w coli sprawiają że obiad staje się wyjątkowy. Delikatne, aromatyczne, słodkie mięso przypadnie do gustu każdemu. Czas przygotowania: 1 godzina Ilość porcji: 2-3 osób Trudność przygotowania: łatwe SKŁADNIKI: 1.5kg żeberek wieprzowych 5 ząbków czosnku 700ml coli 2 łyżki miodu 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka papryki ostrej 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 2 łyżeczki papryki słodkiej sól(...)pieprz 1. Żeberka oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze paski. Do coli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę składników. Całość łączymy ze sobą. Zalewamy żeberka i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. 2. Tak zamarynowane żeberka grillujemy lub pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190° C przez 1 godzinę. Gotowe… Smacznego Bądź na bieżąco z moimi
karolgotujeGrillowane żeberka Przepis na grillowane żeberka w glazurze miodowo-balsamicznej Grillowane żeberka w glazurze miodowo-balsamicznej to doskonały wybór na rodzinne grillowanie. Słodko-kwaśna glazura nadaje mięsu głębi smaku i pięknie karmelizuje się na gorącym ruszcie. Oto jak krok po kroku przygotować to wyjątkowe danie. Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych 100 ml octu balsamicznego 100 ml miodu 3 łyżki(...)balsamiczny, miód, sos sojowy, olej roślinny, przeciśnięty czosnek oraz paprykę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubisz zioła, możesz dodać rozmaryn lub tymianek dla dodatkowego aromatu. Marynowanie żeber: Żeberka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie umieść mięso w dużej misce lub plastikowym pojemniku i zalej przygotowaną marynatą. Dokładnie wymieszaj, aby każdy kawałek był równomiernie pokryty. Przykryj i odstaw
Moja Książka KucharskaŻeberka pieczone w coli sprawiają że obiad staje się wyjątkowy. Delikatne, aromatyczne, słodkie mięso przypadnie do gustu każdemu. Czas przygotowania: 1 godzina Ilość porcji: 2-3 osób Trudność przygotowania: łatwe SKŁADNIKI: 1.5kg żeberek wieprzowych 5 ząbków czosnku 700ml coli 2 łyżki miodu 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka papryki ostrej 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 2 łyżeczki papryki słodkiej sól(...)pieprz 1. Żeberka oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze paski. Do coli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę składników. Całość łączymy ze sobą. Zalewamy żeberka i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. 2. Tak zamarynowane żeberka grillujemy lub pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190° C przez 1 godzinę. Gotowe… Smacznego Bądź na bieżąco z moimi
karolgotuje