żeberka - 2641 przepisów (strona:6/177)

Żeberka pieczone na dwa sposoby 57

Żeberka to bardzo wdzięczny materiał do współpracy w kuchni. Najwięcej wysiłku wkłada się w przygotowanie marynaty, aby później oddać czasowi zadanie "przeniesienia" smaku. Ostatnio robiłam żeberka na dwa sposoby - w marynacie musztardowo-miodowej oraz w marynacie z whisky . Ciężko mi zdecydować, które są lepsze, dlatego zachęcam do przetestowania obu! To przepisy na dania palce lizać - cała tajemnica to zamarynowanie żeberek(...)wcześniej i długie pieczenie w niskiej temperaturze. Wychodzą aromatyczne, soczyste... przepyszne! Żeberka pieczone w marynacie musztardowo-miodowej Składniki na 5-6 porcji: 1 kg żeberek wieprzowych 3 łyżki musztardy (ja użyłam rosyjskiej, ostrej) 3 łyżki miodu 3 łyżki oleju (ja użyłam rzepakowego) 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka papryki słodkiej 1/2 łyżki papryki ostrej (ja użyłam w płatkach

Gary Bez dna
Żeberka w syropie 136

Żeberka duszone z dodatkiem czosnku i słodkiego syropu klonowego. Zamiast syropu można użyć miodu. Składniki : 0,5kg żeberek (dla 2 osób) 3 ząbki czosnku sól, pieprz, rozmaryn, majeranek, imbir, ostra papryka olej 2 łyżki syropu klonowego Na dzień przed przyrządzeniem potrawy najlepiej jest mięso wstawić w marynatę.  Do miseczki wlewamy 2 łyżki oleju, wsypujemy łyżeczkę soli, rozmarynu(...)mielonego imbiru i ostrej papryki. Smarujemy dokładnie mięso i chowamy do lodówki. Na rozgrzanej patelni (mięso już jest w oleju więc nie ma konieczności dodawać olej na patelnię) układam żeberka i obsmażam z obu stron,  uważając żeby się nie przypaliło. Zmniejszam ogień, dodaję trochę wody, majeranek i pokrojony czosnek. Duszę pod przykryciem ok. godziny. Dolewam w razie potrzeby szklankę

prawdziwe jedzenie
Żeberka w sosie z kurkami 193

Składniki : Porcja wieprzowych żeberek ( ok. 1-1,5 kg) Olej lub smalec Sól, pieprz, rozmaryn, majeranek. Kilka ząbków czosnku Szklanka  białego wina 2 duże cebule Szklanka kurek Kilka łyżek mąki Mięso myjemy i dzielimy na porcje (po 3 kostki). Opruszamy przyprawami i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym tluszczu. Przekładamy do naczynia do pieczenia. Dodajemy czosnek, rozmaryn i plastry(...)cebuli. Podlewamy wszystko szklanką wina lub octu jabłkowego. W piekarniku przy temperaturze 160 stopni wystarczy godzina aby żeberka zrobiły się miękkie. W tym czasie robimy sos grzybowy. Kurki zalewamy wodą z solą aby łatwiej spłukać z nich brudki.  Grzyby myjemy a co większe kroimy. Na patelni po mięsie podsmażamy plastry cebuli.  Gdy się zeszkli dodajemy pocięte kurki. Smażymy

prawdziwe jedzenie
Miodowe żeberka zapiekane 120

Składniki - 50 dag pokrojonych żeberek - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka musztardy - 3 łyżki sosu sojowego - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka kminku - szczypta papryki - sól, pieprz - olej do wysmarowania formy Wykonanie Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Połączyć sos sojowy z olejem, musztardą, dodać kminek, paprykę, cebulę, czosnek i wymieszać. Mięso opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Posmarować marynatą(...)odstawić pod przykryciem na godzinę do lodówki. Następnie żeberka osączyć z marynaty, ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 o C. Marynatę podgrzać, polać żeberka i piec jeszcze 5 minut. Uwaga – sprawdzona rada 1) mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie  Świat Smaku . Komentarze

Świat Smaku
Oszczędny kapuśniak na rumianych żeberkach 168

Najpierw robiłam gołąbki. Potem obgotowałam kapustę która została i z częścią wody z jej gotowania zamroziłam. A dziś będzie z tego kapuśniak na żeberkach ( też z odzysku bo odkroiłam wąską końcówkę od paska żeberek które dusiłam. I żeby pociągnąć temat dalej - żeberka z zupy będą następnie smażone w panierce. Taki kulinarny ciąg do nieskończoności :) Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Piekielne żeberka 129

Jesteśmy mięsożercami. Lubimy mięso. Żeberka lubimy tylko ekstramięsne - jedna kość i dużo mięsa. Mmmm. Składniki na 2 porcje: 2 żeberka ekstramięsne czosnek, duużo :) ok. 1 główka sól pieprz majeranek tymianek słodka papryka oliwa z oliwek liść laurowy ziele angielskie Wykonanie: Żeberka myjemy. Posypujemy solą, pieprzem, papryką, majerankiem i odrobiną tymianku. Delikatnie polewamy oliwą i obkładamy pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem

Blondynka Gotuje
Żeberka z ziemniakami-pieczone 214

Lubię takie dania jednogarnkowe...pomysł podpatrzony gdzieś  w necie , ale lekko zmieniony. 1 kg żeberek  1 kg ziemniaków  cebula  marchewka 3/4 szkl.coli 3 łyżki miodu  2 łyżki koncentratu pomidorowego  1 łyżeczka  magi  4 ząbki czosnku  1/2 łyżeczki soli  1/2 łyżeczki czarnego pieprzu  szczypta chili  szczypiorek  Ze wszystkich(...)pozostałych składników przygotować marynatę - drobno posiekane ząbki czosnku i pozostałe składniki wymieszać ze sobą w pepsi do połączenia się ze sobą składników.Żeberka dokładnie posmarować z obu stron marynatą i odstawić do lodówki.Ziemniaki  i marchewki obrać i pokroić.Ż eberka wraz z ziemniakami , cebulą i marchewką ułożyć na blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika i piec

Moje domowe kucharzenie
Rumiane żeberka w cebuli 150

Najprostsza ( ale wcale nie mniej przez to smaczna) wersja duszonych żeberek. Muszę przyznać , że zdecydowanie wolę żeberka duszone z aromatycznymi sosami niż takie pieczone lub grillowane .Decydujące jest to , że mięsko duszone jest tak miękkie , ze odpada od kości , a sos może sam z siebie być potrawą ( np. z kopytkami, kaszą itp.). Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Żeberka pieczone w sosie słodko kwaśnym 122

Poznaj mój sprawdzony przepis na pyszne żeberka w sosie słodko-kwaśnym rozpływają się w ustach. To danie z pewnością każdemu się uda, a przy okazji jest niezwykle proste do wykonania. Danie obiadowe z żeberek z pewnością zachwyci Was swoim słodko kwaśnym smakiem. Składniki na 6 porcji obiadowych: 1 kg żeberek wieprzowych (płaty dzielę na mniejsze kawałki) przyprawa do mięsa(...)większe cebule 4 ząbki czosnku słoik dżemu z żurawiny lub borówki (do mięsa) mały słoik keczupu pikantnego np. Włocławek tłuszcz do obsmażenia mięsa, ja używam smalcu gęsiego. Sposób wykonania żeberek w sosie słodko kwaśnym Żeberka pieczone w sosie słodko kwaśnym. Krok 1. Myję i przyprawiam mięso. Żeberka dzień przed pieczeniem myję pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Osypuję

Ania gotuje
Żeberka pieczone w marynacie z kolendry i gorczycy 125

Żeberka pieczone w marynacie z kolendry i gorczycy. Przepis krok po kroku   Dzisiaj mam dla Was przepis na moją ulubioną marynatę do żeberek. Jest to mieszanka przypraw, ziół nad którą pracowałem dobre kilka lat. Zmieniałem kombinowałem, korygowałem ilości i w końcu mogę powiedzieć, że jestem zadowolony. Żeberka pieczone(...)marynacie z kolendry i gorczycy wymiatają, niezależnie od pory roku   Składniki:   1 kg żeberek wieprzowych 3 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka miodu 3 łyżki jasnego sosu sojowego 3 łyżki sosu do karkówki i żeberek (ja użyłem tego od  Roleskiego ) 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka ziaren gorczycy 2 łyżeczki

kuron.com.pl
Żeberka z czosnkiem niedźwiedzim i grzybkami 128

Składniki: żeberka wieprzowe pół kilo liść laurowy 2 sztuki ziele angielskie 2 kulki pieprz ziarnisty 3 kulki bulion warzywny 1 szklanka sól i pieprz łyżeczka papryki czerwonej kilka suszonych grzybków cebula 1 duża olej mąka pszenna – ok. 2 łyżki szklanka bulionu około 5 liści czosnku niedźwiedziego Mięso myjemy, posypujemy przyprawami. Na rozgrzany olej wkładamy żeberka. Obsmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy(...)koniec rozrabiamy w połowie szklanki wody ok. 2 łyżki mąki pszennej. Mieszamy by nie było grudek. Wlewamy rozrobioną mąkę do gorącego sosu, intensywnie mieszając i przez 5 minut gotujemy. Żeberka z czosnkiem niedźwiedzim i grzybkami Propozycja podania żeberek: z kluskami śląskimi i surówką z kiszonej kapusty. Kluski mają kolor żółty gdyż były gotowane z dodatkiem kurkumy

Bon Appetit Małgorzaty
Czerwone Curry z dynią i żeberkami 158

Składniki: 500 g żeberek 1 bardzo mała dynia 1-2 łyżki czerwonej pasty curry 1 ząbek czosnku 400ml mleka kokosowego 3 cm imbiru 1/2 szkl. groszku cukrowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki oleju +ryż jaśminowy do podania 1/ W małym garnku rozgrzewamy olej. Na tarce o małych oczkach ucieramy czosnek i imbir. Wrzucamy na rozgrzany olej, a po chwili(...)dodajemy pastę curry. Smażymy minutę, a następnie dodajemy mleko kokosowe i sos rybny. Żeberka kroimy na pojedyncze kawałki i wrzucamy do garnka. Gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia przez 1 godzinę. 2/ Gdy nasze mięso się gotuje, obieramy dynię i kroimy ją w kostkę. Gotujemy razem z fasolką 5 minut. Gdy mięso będzie gotowe, dodajemy ugotowaną fasolkę i dynię

Tajskie smaki
Żeberka w syropie 155

Żeberka duszone z dodatkiem czosnku i słodkiego syropu klonowego. Zamiast syropu można użyć miodu. Składniki : 0,5kg żeberek (dla 2 osób) 3 ząbki czosnku sól, pieprz, rozmaryn, majeranek, imbir, ostra papryka olej 2 łyżki syropu klonowego Zobacz  cały przepis

w kuchni i w ogrodzie
Krupnik na żeberkach 161

Składniki: 3 l wody 300 g żeberek 2 średnie marchewki 3 średnie ziemniaki 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 1 mały korzeń pietruszki 4 ziarenka ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka suszonego majeranku Sól, pieprz Przepis: Do wody wkładamy podzielone na części żeberka wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem. Całość zagotujemy i trzymamy na średnim ogniu ok. 20 minut

Emcia Pichci
Kwaśnica na żeberkach z boczkiem! 426

niego ciągle przygotowywuje posiłki, jakiś czas temu "chodziła" za nim kwaśnica, więc zdradzę Wam mój kolejny przepis na tą zupę. Zapraszam do wspólnego gotowania! Składniki: - 500 g żeberek wieprzowych - 250 g boczku wędzonego - opakowanie kapusty kiszonej wysokiej jakości - 4 ziemniaki - cebula - 1/3 selera - 2 marchewki - 5 ziarenek ziela angielskiego - kilka listków laurowych - pieprz czarny ziarnisty - opakowanie żurku (w torebce(...)kilka ziarenek kopru włoskiego - garść suszonych prawdziwków Do dużego garnka (ok. 4,5 - 5 l) wlewamy zimną wodę, wkładamy żeberka, przyprawy, grzyby i włoszczyznę, gotujemy do miękkości (około 1h). Następnie dodajemy pokrojony w plastry boczek. Gotujemy 15 minut. Dodajemy kapustę kiszoną z sokiem. Gotujemy kolejne 25 minut. Żurek z torebki mieszamy rózgą w naczyniu ze szklanką wody, i wlewamy

SMYKWKUCHNI
Żeberka duszone w kapuście z grzybami 236

Dawno nie kupowałam wieprzowych żeberek chociaż bardzo je lubię. Niestety, jakoś nie mogłam natrafić na ładne i chude kawałki a tylko takie warto przygotować. Wczoraj jednak wypatrzyłam piękny, gruby pasek i szkoda by było zostawić go w sklepie. Już płacąc za zakupy wiedziałam, że żeberka będą się dusiły z pysznymi dodatkami :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Żeberka wieprzowe w kapuście 39

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Żeberka wieprzowe w kapuście Przepis na pyszne żeberka w słodkiej kapuście czyli solidna porcja przysmaku niejednego łasucha. Przepis jest prosty i nie pracochłonny za to efekt pracy to bardzo smaczna potrawa, przyznam że to jest moja ulubiona wersją żeberek. Żeberka wieprzowe w kapuście Składniki: 1,2kg żeberek wieprzowych (paski) 1,2kg kapusty białej (jedna mała główka(...)cebule 3 liście laurowe 1 łyżeczka kminku 6 ziaren ziela angielskiego 30g masła 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka pieprzu Szczypta gałki muszkatołowej Żeberka wieprzowe w kapuście Żeberka oczyszczamy, kroimy na kawałki z jedną bądź dwiema kostkami, wkładamy do dużego garnka, mięso zalewamy wodą w ilości mniej więcej połowy wagi żeberek, czyli w tym przypadku 600ml

Księga-Smaku
Żeberka w młodej kapuście 51

Żeberka w młodej kapuście  Korzystacie z sezonu na młodą kapustę ? Jeśli próbowaliście już mojej pysznej zupy z młodej kapusty z pulpecikami , polecam również żeberka w młodej kapuście . To konkretne, pożywne danie przygotujecie bez problemu przy użyciu prostych składników. Żeberka duszone w młodej kapuście potrzebują czasu, by odpowiednio zmięknąć. Ja lubię, gdy żeberka są tak miękkie, że wręcz rozpadające (wtedy(...)słodko-kwaśna i wspaniale łączy się z wieprzowym mięsem - możecie doprawić ją tak, jak najbardziej lubicie, ale nie żałujcie świeżego koperku, który nada świeżości całemu daniu. Młoda kapusta z żeberkami to wspaniałe, sycące danie. Bardzo dobrze smakuje z ziemniakami albo po prostu z pieczywem. Polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na obiad :) Polecam również moją karkówkę w sosie własnym: Kliknij

Lekcje w kuchni
Zupa ostro-kwaśna warzywna z żeberkiem i kimchi 145

Początek tygodnia i początek jesieni. Smutek i melancholia w głowie. A najlepsze lekarstwo to jedzenie. Pachnące, sycące i na dodatek bardzo mocno rozgrzewające. Chili, kimchi, żeberka i żeby było bardziej zdrowo – warzywa Zupa nie jest skomplikowana. Trzeba tylko ładnie … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Żeberka w mielonej kawie z grilla 145

przepis ma już rok, najczęściej robię go w piekarniku, jednak z grilla zdecydowanie smakuje lepiej. Zapraszam na letnią odsłonę żeberek w mielonej kawie, prosto z rozgrzanego grilla, które idealnie pasują do kufla zimnego piwa. A ten i inne przepisy na grilla śląskich blogerek znajdziecie w jutrzejszy dodatku do Dziennika Zachodniego. Zapraszam do zakupu Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Żeberka w kapuście i winie 154

Jesień nadeszła pełną parą a z nią na nasze stoły wędrują bardziej treściwe jesienne obiady. Jednym z naszych ulubionych w tym okresie są żeberka zapiekane razem z kapustą, raz świeżą a raz kiszoną. Syte, treściwe, rozgrzewające danie, typowo polski klasyk. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Żeberka z ,, kurnej chaty „ 115

Eksperymentuję z pieczeniem mięs wg bardzo starych pomysłów .Odtwarzam smaki takimi jakimi były przed wiekami. Już kilka podobnych potraw na stałe zagościło na naszym stole. Dziś przyszła pora na żeberka w dawnym stylu. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Żeberka z ,, kurnej chaty „ 2 94

Ciąg dalszy eksperymentów z pieczeniem mięs wg bardzo starych pomysłów. Próbuję odtworzyć smaki takimi jakimi były w dawnych wiekach. Dziś przerabiam przepis na żeberka ,, z kurnej chaty" ( tzn. z okresu mniej więcej wczesnego średniowiecza ). Używam produktów i przypraw , które wydaje mi się , że były wtedy w zasięgu gotującego. Co prawda przypuszczam , że wtedy mięsiwa były raczej pieczone jako rąbanka

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania