żeberka - 2743 przepisów (strona:5/183)

Żeberka w glazurze miodowo-ketchupowej 213

Pewnie każdy z Was robił już żeberka w miodzie i w ketchupie. Danie wzbogaciłam o ocet winny z czerwonego wina i musztardę. Ale jeśli ktoś przeoczył takie danie w swoim jadłospisie to serdecznie zapraszam do mojego przepisu. Smakuje głównie panom :) Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 1 cebula sól, pieprz suszony majeranek 4 łyżki naturalnego miodu 10 łyżek ketchupu 3 łyżki(...)octu winnego z czerwonego wina 3 łyżeczki musztardy grillowej 1 łyżka sosu chilli olej do smażenia Żeberka nacieramy solą, pieprzem i majerankiem i podsmażamy na oleju. Cebulę kroimy w piórka wrzucamy do garnka. Dodajemy miód, ocet winny, ketchup, sos chilli, musztardę i wszystko mieszamy. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy jeszcze trochę pieprzu i majeranku. Glazurę wcieramy w żeberka

Bon Appetit Małgorzaty
Żeberka w sosie własnym 147

Przepis wykorzystałam już wiele ra z y, chętnie do niego wracam, ponieważ żeberka wychodzą bardzo smaczne. Pomysł pochodzi z internetu, ale źródła nie podam, ponieważ p rz epis przepisałam bezpośrednio do zeszytu. Składniki: 70 dag żeberek 1 duża cebula czosnek granulowany 1 łyżka margaryny 3 łyżki oleju przyprawa do żeberek sól, pieprz Sposó b przygotowania: 1. Myjemy żeberka, osuszamy(...)porcjujemy. Posypujemy przyprawą do żeberek, czos nkiem granul owa nym, solą i pieprzem i wkładamy do lodówki (minimum 2 godziny do 24 godzin). 2. Na patelni rozgrzewamy olej i margarynę. Mięso rumienimy na rozgrzanym tłuszczu. 3. Do rondla dodajemy posiekaną cebulę, żeberka i razem smażymy, aż cebula się zarumieni. Wlewamy 1,5 szklanki wody i całość dusimy do miękkości

Kuchnia domowa Ani
Grochówka na żeberkach 191

Składniki: 800 g łuskanego grochu (połówki), 600 g żeberek, 150 g wędzonych żeberek, 1 cebula, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera, 4 ziemniaki, przyprawy: pieprz, sól, majeranek.   Przygotowanie:    Żeberka kroimy co jedną lub dwie kości. Zalewamy je zimną wodą i gotujemy ok. 40 minut. Następnie dodajemy opłukany groch i gotujemy następne 40 minut, co jakiś czas mieszamy(...)patelni podsmażamy cebulkę z pokrojonymi wędzonymi żeberkami i dodajemy je do zupy. Na tarce ścieramy włoszczyznę i wkładamy je do garnka oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy jeszcze 20 minut. Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem

Aga w kuchni
Żeberka wieprzowe w miodzie 170

Składniki : około 1 kg żeberek około 5 łyżek miodu 1 łyżka cynamonu, 2 gwiazdki potłuczonego anyżu, imbir mielony około płaskiej łyżki i świeży starty 1-2 cm sól, pieprz prawdziwy mielony sos sojowy 1 główka czosnku - obrać i zmiażdżyć Przygotowanie : Umyte żeberka osuszamy i przekładamy do miski Przyprawy oprócz soli mieszamy z miodem i czosnkiem, trzeba uzyskać tyle marynaty(...)ciepłej wody Mięso przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu do dnia następnego, można kilka razy przekładać mięso tak by każdy kawałek pokrył się marynatą Następnego dnia posypać każdy kawałek żeberka solą, ułożyć na blaszce, polać mięso całą marynatę i piec je w nagrzanym piekarniku do miękkości, jeśli zbyt szybko się przyrumienią przykryć folią aluminiową. Gdyby brakowało podczas pieczenia marynaty- dolać

Proste Potrawy
Kapuśniak na żeberkach wędzonych 183

Pożywna, idealnie rozgrzewająca w chłodne dni, lekko kwaśna z wkładką z wędzonych żeberek.Zupa w  sam raz na pierwsze zimowe dni. Do każdej porcji dodałam kawałek wędzonego żeberka. Było pysznie i pożywnie.Polecam. Składniki: 300 g wędzone żeberka 1 marchewka 1 pietruszka mniejsza seler kawałek 2 ziemniaki 2 listki laurowe Kamis 3-4 kulki ziela angielskiego Kamis 1 ząbek(...)kiszonej kapusty 1 kiełbasa śląska sól pieprz czarny mielony Kamis 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej Przygotowanie:   Do bulionu warzywnego włożyć pokrojone na mniejsze części wędzone żeberka i gotować. Marchewkę, pietruszkę, seler oczyścić i pokroić w półplasterki włożyć do bulionu. Dodać czosnek, cebulę, listki laurowe, ziele angielskie i gotować. Gdy warzywa będą al dente dodać pokrojone w kostkę

Ala piecze i gotuje
Żeberka w nowym piwie jeżynowym Somersby 216

oranżadę niż piwo, jednak nie jest tak mocno gazowane. Gdy tylko piwo pojawi się na sklepowych półkach, na pewno znajdzie się na liście moich zakupów:) Jeszcze nigdy nie robiłam żeberek w piwie, dlatego gdy tylko się dowiedziałam, że dostanę piwo do testowania, wiedziałam, że nadszedł czas by coś takiego przygotować. A oto przepis... Żeberka w piwie jeżynowym Składniki: 500g żeberek(...)około 2 godziny. Następnie wyjąć mięso z marynaty i smażyć na patelni grillowej lub opiekać na grillu przez około godzinę, w między czasie obracając i często smarując pozostałą marynatą. Żeberka są soczyste, dobrze wysmażone, lekko słodkie i pikantne zarazem. Jeżynowe piwo doskonale do nich pasuje... Ja smażyłam je na patelni grillowej, ale latem na pewno przygotuję

Z miłości do słodkości
Żeberka 174

Żeberka rozpływające się w ustach z cebulką-chyba nie musze specjalnie zachwalać. Do tego pajda chleba, bądz kasza z pyszną surówka. Składniki: ok 1 kg żeberek 2 cebule 1 kubek bulionu wołowego oliwa sól, pieprz Wykonanie: Żeberka porcjujemy. W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Na gorący olej wrzucamy żeberka. Obsmażamy . By mięso było soczyste, zawsze starajmy się je dobrze

Smaki Edyty
Żeberka II 161

Wczoraj na obiad podałam pyszne żeberka- moje były z makaronem, ale rewelacyjne są z kaszą lub duszonymi ziemniakami, aż ślinka leci ...:) Jak mawiała moja babcia, jak dasz serce przy gotowaniu, wróci do Ciebie podwójnie: smaczne wraz z uśmiechem na ustach rodziny :) Zaczynamy Składniki: ok 1 kg żeberek 2 cebule 150 gr drobnych pieczarek 1 marchew 1 kubek(...)bulionu wołowego oliwa sól, pieprz  Wykonanie: Żeberka porcjujemy. W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Na gorący olej wrzucamy żeberka. Obsmażamy . By mięso było soczyste, zawsze starajmy się je dobrze obsmażyc w początkowej fazie obróbki. Mięso przy obsmażaniu "zamyka" pory, pozostając w środku przez to soczyste . Następnie dodajemy pokrojoną cebulę I marchew. Zalewamy bulionem, zmniejszamy gaz I dusimy

Smaki Edyty
Żeberka w kapuście pekińskiej 216

Wydawać by się mogło, że żeberka nie są specjalnie dietetyczną potrawą. Jednak jeżeli tradycyjne wieprzowe (takie jak w moim ostatnim rozdaniu) zastąpimy cielęcymi i udusimy w piekarniku, w towarzystwie kapusty i pomidorowego soku, mają szansę stać się ulubionym, dietetycznym obiadem:) Żeberka w kapuście pekińskiej Składniki: ok.1,5 kg żeberek cielęcych 1 kapusta pekińska 1 cebula 3 ząbki czosnku liść laurowy(...)szklanka soku pomidorowego majeranek sól, pieprz, ostra papryka Żeberka umyć, osuszyć, poporcjować na mniejsze kawałki, natrzeć przeciśniętym czosnkiem, posolić, posypać papryką i pieprzem oraz obficie majerankiem i odstawić do lodówki na min.2 godziny (najlepiej na całą noc). Po tym czasie zrumienić z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć posiekaną cebulą i poszatkowaną kapustą. Zalać

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Żeberka w sosie szałwiowo-rozmarynowym 167

Ciągle kurczak i kurczak więc dzisiaj dla odmiany inne mięśko -  aromatyczne żeberka. składniki: 1 kg zeberek 1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis  1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka szałwii 1 łyżeczka rozmarynu 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki białego wina sól do smaku olej do smażenia mąka ryżowa do zagęszczenia sosu Żeberka umyć i pokroić na kawałki. Oprószyć(...)dodać wino. Doprawić do smaku solą i dalej dusić aż mięso będzie miękkie. Jeśli płyn za bardzo odparuje podlać wodą lub bulionem. Sos zagęścić mąką ryżową. Odrobinę wywaru z żeberek wymieszać z ok 1/2 łyżki mąki ryżowej i dodać do garnka zagotować. Żeberka podałam z kaszą jęczmienną i kiszonym ogórkiem

Monia miesza i gotuje
Żeberka barbecue 56

Już po raz kolejny wykorzystuję i pokazuję Wam na blogu mój sposób na niesamowicie pyszne, miękkie, delikatne i aromatyczne żeberka. najlepsze jest to, że wystarczy je doprawić, wstawić do piekarnika i robią się niemal same, czyli idealnie. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj(...)Książka Zapach Świąt Dodaj do koszyka Forma do babki kwiat Dodaj do koszyka Deska Gąska Apolonia – średnia Dodaj do koszyka Podobne przepisy na pyszne obiadowe dania: – azjatyckie żeberka – gratin ziemniaczane – polędwiczki z szynką parmeńską – królik w winie – pulled pork – kotlet schabowy – kotlet schabowy – gicz cielęca w warzywach – boeuf bourguignon – stek z sosem whiskey – schab z pieczarkami – pikantny gulasz

nietylkopasta.pl
Żeberka z pieca dla mięsożernych 83

Żeberka z pieca to prawdziwy rarytas dla osób mięsożerców. Jonas, Philip i ja uwielbiamy żeberka z pieca, natomiast pozostała reszta rodziny nie. Lubię jeść żeberka , które są dobrze wypieczone i mają ładny karmelizowany wierzch. To prawdziwa uczta, która nie wymaga ani widelca, ani noża. Żeberka przed przyrządzeniem marynuję w miarę na ostro ale też bardzo aromatycznie.Zamiast płynnej marynaty zdecysowałam się(...)się domyślacie rub to sucha marynata, która w przypadku żeberek bardzo dobrze się sprawdza. Rub można zmiksować samemu. Dzisiaj użyłam suszonej chili ancho, która jest mało ostra i ma fajny aromat. Na ogół kupuję suszone ancho w całości, które miażdżę w moździerzu w miarę potrzeby. Oprócz ancho rub do żeberek zawiera kmin rzymski, wędzoną paprykę w proszku, oregano i pieprz

codojedzenia
Żeberka pieczone na dwa sposoby 80

Żeberka to bardzo wdzięczny materiał do współpracy w kuchni. Najwięcej wysiłku wkłada się w przygotowanie marynaty, aby później oddać czasowi zadanie "przeniesienia" smaku. Ostatnio robiłam żeberka na dwa sposoby - w marynacie musztardowo-miodowej oraz w marynacie z whisky . Ciężko mi zdecydować, które są lepsze, dlatego zachęcam do przetestowania obu! To przepisy na dania palce lizać - cała tajemnica to zamarynowanie żeberek(...)wcześniej i długie pieczenie w niskiej temperaturze. Wychodzą aromatyczne, soczyste... przepyszne! Żeberka pieczone w marynacie musztardowo-miodowej Składniki na 5-6 porcji: 1 kg żeberek wieprzowych 3 łyżki musztardy (ja użyłam rosyjskiej, ostrej) 3 łyżki miodu 3 łyżki oleju (ja użyłam rzepakowego) 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka papryki słodkiej 1/2 łyżki papryki ostrej (ja użyłam w płatkach

Gary Bez dna
Żeberka w syropie 151

Żeberka duszone z dodatkiem czosnku i słodkiego syropu klonowego. Zamiast syropu można użyć miodu. Składniki : 0,5kg żeberek (dla 2 osób) 3 ząbki czosnku sól, pieprz, rozmaryn, majeranek, imbir, ostra papryka olej 2 łyżki syropu klonowego Na dzień przed przyrządzeniem potrawy najlepiej jest mięso wstawić w marynatę.  Do miseczki wlewamy 2 łyżki oleju, wsypujemy łyżeczkę soli, rozmarynu(...)mielonego imbiru i ostrej papryki. Smarujemy dokładnie mięso i chowamy do lodówki. Na rozgrzanej patelni (mięso już jest w oleju więc nie ma konieczności dodawać olej na patelnię) układam żeberka i obsmażam z obu stron,  uważając żeby się nie przypaliło. Zmniejszam ogień, dodaję trochę wody, majeranek i pokrojony czosnek. Duszę pod przykryciem ok. godziny. Dolewam w razie potrzeby szklankę

prawdziwe jedzenie
Żeberka w sosie z kurkami 213

Składniki : Porcja wieprzowych żeberek ( ok. 1-1,5 kg) Olej lub smalec Sól, pieprz, rozmaryn, majeranek. Kilka ząbków czosnku Szklanka  białego wina 2 duże cebule Szklanka kurek Kilka łyżek mąki Mięso myjemy i dzielimy na porcje (po 3 kostki). Opruszamy przyprawami i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym tluszczu. Przekładamy do naczynia do pieczenia. Dodajemy czosnek, rozmaryn i plastry(...)cebuli. Podlewamy wszystko szklanką wina lub octu jabłkowego. W piekarniku przy temperaturze 160 stopni wystarczy godzina aby żeberka zrobiły się miękkie. W tym czasie robimy sos grzybowy. Kurki zalewamy wodą z solą aby łatwiej spłukać z nich brudki.  Grzyby myjemy a co większe kroimy. Na patelni po mięsie podsmażamy plastry cebuli.  Gdy się zeszkli dodajemy pocięte kurki. Smażymy

prawdziwe jedzenie
Miodowe żeberka zapiekane 137

Składniki - 50 dag pokrojonych żeberek - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka musztardy - 3 łyżki sosu sojowego - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka kminku - szczypta papryki - sól, pieprz - olej do wysmarowania formy Wykonanie Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Połączyć sos sojowy z olejem, musztardą, dodać kminek, paprykę, cebulę, czosnek i wymieszać. Mięso opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Posmarować marynatą(...)odstawić pod przykryciem na godzinę do lodówki. Następnie żeberka osączyć z marynaty, ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 o C. Marynatę podgrzać, polać żeberka i piec jeszcze 5 minut. Uwaga – sprawdzona rada 1) mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie  Świat Smaku . Komentarze

Świat Smaku
Oszczędny kapuśniak na rumianych żeberkach 189

Najpierw robiłam gołąbki. Potem obgotowałam kapustę która została i z częścią wody z jej gotowania zamroziłam. A dziś będzie z tego kapuśniak na żeberkach ( też z odzysku bo odkroiłam wąską końcówkę od paska żeberek które dusiłam. I żeby pociągnąć temat dalej - żeberka z zupy będą następnie smażone w panierce. Taki kulinarny ciąg do nieskończoności :) Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Piekielne żeberka 144

Jesteśmy mięsożercami. Lubimy mięso. Żeberka lubimy tylko ekstramięsne - jedna kość i dużo mięsa. Mmmm. Składniki na 2 porcje: 2 żeberka ekstramięsne czosnek, duużo :) ok. 1 główka sól pieprz majeranek tymianek słodka papryka oliwa z oliwek liść laurowy ziele angielskie Wykonanie: Żeberka myjemy. Posypujemy solą, pieprzem, papryką, majerankiem i odrobiną tymianku. Delikatnie polewamy oliwą i obkładamy pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania