Dzisiaj nawet kolorystyka zdjęć bardziej męska, bo temat mięsny i należący w kuchni do mojego męża. Ja się nie tykam żeberek, steków, burgerów i ryb. Nie umiem, nie lubię i średnio mi wychodzi. Za to raz na jakiś czas do kuchni wchodzi mąż i trochę z zadrością podpatruję jak mu to zgrabnie idzie. Ja gotuję szybko i w totalnym(...)tego chaosu. Umiłowanie do ładu ma po swoich rodzicach, którzy zawsze mają w kuchni porządek, choćby gościli 20 osób. I nie mają zmywarki. I tak jest z tymi żeberkami właśnie. Ma swoją małą karteczkę ze składnikami, która doczekała się stałego miejsca na półce w kuchni. Wchodzi i wychodzi, jak gdyby nic się w tej kuchni w międzyczasie nie wydarzyło
bistro mamaZupa szczawiowa Zupa szczawiowa wzbogacona o szpinak z żeberkami i bułkami Elfów. Wiedźmini należą do odważnych mutantów i niestraszne im zielone zupy, serwowane przez ohydne stworzenia z Toussaint. Podczas misji w – Dziki Gon – Krew i wino – musisz pomóc niejakiej Marlenie de Trastamara. Podczas rozmowy Geralta z upiorem o imieniu Wight serwuje mu on, ona, ono… ohydną(...)intensywnie pachnącą zieloną zupę… Choć moja zupa też jest zielona, jej smak jest wyjątkowy, delikatny, warzywny. Serwowana z miękka bułka dla Elfów. A jeśli lubisz mięso, to żeberka w musztardzie i miodzie dopełnią całości… Ach… Rozmarzyłem się… Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi upiór, Alex i ja, życzymy Ci smacznego. 👥 – 4 ⏰ – 90 minut ➕ czas
RafalCookCzas czytania: 2 min Żeberka palce lizać, tak powiedziała największa zjadaczka żeberek, czyli moja najstarsza córka! Żeberka w marynacie z jabłek z dodatkiem cebuli, sosu sojowego, cukru trzcinowego i ketchupu to naprawdę bardzo ciekawa kompozycja smaków. Najlepiej, żeby mięso marynowało się przez całą noc, nabierze wtedy smaków z marynaty, a mięso będzie kruche i delikatne. Po upieczeniu jest mięciutkie, delikatne(...)wręcz się rozpada. Sos jest delikatnie słodki aromatyczny i bardzo esencjonalny. Polecam z surówką z białej kapusty i pieczonymi ziemniakami! Print Żeberka w marynacie z jabłek .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Żeberka dla tych, którzy lubią mięsko. Course Obiady Cuisine Polska Keyword mięso Prep Time 15 minutes Cook Time 55 minutes Total Time 1 hour
SprawdzonaKuchnia.plJeśli lubicie żeberka, pokochacie ten przepis. Rozpływają się w ustach i są tak pyszne, że szybko zostaną z nich same kosteczki. Przepis na żeberka w sosie cebulowym z musztardą Składniki: około kilograma żeberek wieprzowych (paski), 4-5 cebul, 3 ząbki czosnku, szklanka jasnego piwa lub wytrawnego białego wina (w zależności od tego, co wybierzesz, żeberka będą miały nieco inny smak(...)łyżeczki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy), liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, olej. Jak zrobić żeberka w sosie cebulowym z musztardą? Żeberka pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą i przesmaż na głębokiej patelni z odrobiną oleju i zdejmij. Teraz na patelnię dodaj cebulę pokrojoną w pióra i posiekany czosnek, smaż do zrumienienia, wlej piwo lub wino oraz drugie tyle
Kulinarna PolskaAbsolutnie fenomenalne. Żeberka na słodko, jednak z wyraźnym smakiem cudownego mięska. Musicie je spróbować. Koniecznie. Składniki: żeberka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki miodu 5 łyżek ketchupu – pikantnego jeśli zależy Wam na ostrzejszym smaku, lub łagodnego jeśli macie ochotę, na łagodniejszy smak żeberek sól pieprz olej Żeberka dzielimy na mniejsze części, solimy, pieprzymy i obsmażamy z obydwu stron(...)Umieszczamy żeberka w żaroodpornym naczyniu. Na patelnię na której smażyły się żeberka dodaję cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek. Chwilę duszę. Dodaję miód i ketchup. Gdy cebula się zeszkli i połączy z miodem i ketchupem, wykładam sos z patelni na żeberka. Mieszam tak by żeberka obtoczyły się sosem. Przykrywam naczynie żaroodporne folią aluminiową (można żeberka włożyć także do rękawa
MojaQchnia.plKapuśniak na żeberkach. Przepis krok po kroku. Uwielbiam zupy, a zwłaszcza uwielbiam te kwaśne: żurek, szczawiowa, barszcz oraz oczywiście kapuśniak. Wersja z żeberkami to opcja optymalna. W chłodne dni pokrzepi i doda energii, zwłaszcza z kawałkiem dobrego ciemnego pieczywa. Przepisy na inne pyszne zupy znajdziecie TUTAJ . Żeberka surowe możesz(...)śmiało zamienić na wędzone lub dodać kawałek wędzonego boczku, jeżeli lubisz smak wędzonki. Składniki: 400 g żeberek wieprzowych 2 łyżki oleju roślinnego 1 średnia cebula 1 kawałek pora 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego majeranku pół łyżeczki kminku 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka kawałek selera 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego
kuron.com.plPieczone żeberka w sosie z piwem karmelowym Pieczone żeberka każdy zna i praktycznie każdy lubi . No ale pieczone żeberka w sosie z piwem karmelowym to już wyższa szkoła maggi , tylko dla wtajemniczonych Ok , uchylę rąbka tajemnicy bo pyszne przepisy powinny być upubliczniane ,żeby mogły pocieszać , smutne głodne brzuszki Nic tak nie poprawia nastroju , jak pachnące złociste żeberka i aromatyczny niebanalny(...)piwa karmelowego . Uwierzcie BBQ może się schować przy tej wersji Polecam , jako ciekawą nowość , która mam nadzieję miło i smakowicie Was zaskoczy Składniki na 3 osoby : 1 kg żeberek ekstra mięsnych 1 piwo karmelowe , ciemne 1 płaska łyżka granulowanego czosnku 1 płaska łyżka mielonego chilli (można zastąpić ostrą papryką lub łagodną jeśli nie lubicie ostrości) 1,5 łyżki brązowego cukru
Ogrodnik w podróżyŻeberka pieczone z warzywami Kruche, delikatne i aromatyczne mięso pieczone z warzywami to świetny pomysł na inny niż zwykle obiad. Danie jest łatwe do przyrządzenia i przez większość czasu praktycznie robi się samo. Jeżeli jednocześnie z żeberkami upieczemy pyszne, złociste ziemniaczki to mamy cały obiad z piekarnika Składniki: 1 kg żeberek pół czerwonej papryki pół żółtej papryki(...)czerwona cebula pół niewielkiej cukinii 1 marchewka kawałek pora pół pęczka natki pietruszki 1/2 szklanki bulionu pół pęczka natki pietruszki przyprawa do żeberek olej do smażenia *** Żeberka dzielimy na porcje, nacieramy przyprawą i wkładamy na godzinę do lodówki *** *** Następnie mięso podsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju – do zrumienienia *** *** Warzywa kroimy w średniej wielkości kawałki *** *** W naczyniu
Blog z ApetytemDuszone żeberka to jedna ze specjalności mojej teściowej. Przygotowuje je zawsze tak, jak uczyła ją jeszcze jej mama. Żeberka z tego przepisu zawsze rozpływają się w ustach. Sos możemy zrobić w wersji dla dzieci lub dla dorosłych z dodatkiem grzybów leśnych. W obydwu wydaniach są one wyśmienite, a ich przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu. pasek żeberek sól pieprz oregano(...)opcjonalnie) grzybki suszone Pasek żeberek pokroić na kawałki (po 1-2 żeberka). Przyprawić solą, pieprzem oraz oregano. Obsmażyć z każdej strony na oleju, aż mięso się nie przyrumieni. Żeberka razem z tłuszczykiem przekładamy do garnka i dolewamy wody, tak by przykrywała ona mięso. Wrzucamy kilka ziarenek pieprzu i solimy do smaku. Jeśli przygotowujemy żeberka tylko dla dorosłych możemy dorzucić kilka
Dieta bez mlekaPieczone żeberka to jedno z moich ulubionych dań :) Wbrew pozorom nie potrzebujemy zbyt wiele czasu na ich przygotowanie, aczkolwiek 1,5 godzinki muszą siedzieć w piekarniku. W sklepie możemy kupić zarówno żeberka paski jak i żeberka mostki. Wybierzcie te, które będą mniej tłuste, jednak w przypadku pasków będzie Wam znacznie łatwiej je podzielić na mniejsze kawałki. Pieczone żeberka - przepis: Żeberka(...)myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki, a następnie przyprawiamy je solą, pieprzem, papryką, czosnkiem, ziołami prowansalskimi i całość delikatnie skraplamy oliwą z oliwek. Żeberka marynujemy ok. 1 godziny. Żeberka układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy odrobiną wody i wstawiamy do piekarnika na 1,5 godziny nagrzanego do 160 st.C. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrycie naczynia żaroodpornego i pozwalamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pieczone żeberka daniem najzdrowszym może i nie są, ale za to jakie pyszne ;-) Ilość wykorzystanego mięsa zależy już od Was i ilości osób spożywających posiłek. U mnie były to 4 osoby, z tym że zostało nieco mięsa. SKŁADNIKI 1,2 kg żeberek wieprzowych 3 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka musztardy 1 łyżka oliwy 3-4 liście laurowe 3-4 kulki(...)ziela angielskiego sól, pieprz, słodka papryka (można dodać również szczyptę chilli) WYKONANIE Żeberka umyć i podzielić na mniejsze kawałki. W osobnym naczyniu przygotować marynatę: połączyć ze sobą ketchup, musztardę, oliwę, sól, pieprz i słodką paprykę. Żeberka dokładnie wysmarować marynatą i włożyć na godzinę do lodówki. Żeberka wyciągnąć z lodówki nieco wcześniej żeby nie były zimne i przełożyć do naczynia żaroodpornego
Passions hobbies lifeWieprzowe żeberka – lubi je prawie każdy. No, może oprócz wegetarian, rzecz jasna. Teoretycznie są dość łatwe do przyrządzenia, choć każdy z jakimś doświadczeniem w kuchni wie, że wymagają dość długiej jak na wieprzowinę obróbki termicznej. Poniżej duszone w pikantnym sosie pomidorowym i z dodatkiem czerwonej fasoli – smak takich żeberek na pewno nie będzie nudny. Przepis poniżej zakłada również maksymalną redukcję(...)zawartości tłuszczu. Żeberka z czerwoną fasolą w pikantnym sosie pomidorowym 2014-12-22 11:10:10 Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 600g wieprzowych żeberek – najlepiej cienki „pasek” 500g przecieru pomidorowego 2/3 puszki czerwonej fasoli bez zalewy 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego otartego majeranku
Kulinarna PokusaPrzepis na idealne żeberka - lekko słodkie, mocno przyprawione i bardzo soczyste. Idealne na weekendowy obiad. Ich przygotowanie jest banalnie proste, ponieważ wystarczy mięso zamarynować, lekko przesmażyć i zapiec w piekarniku. Jeżeli macie ochotę na inne żeberka to zajrzyjcie tu (żeberka w marynacie żurawinowej) lub tu (żeberka w lekko ostrej zalewie). Składniki na 3-4 porcje: co najmniej 1 kg żeberek(...)mięsistych) papryka słodka papryka pikantna pieprz chili cayenne sól, pieprz czosnek granulowany 1/3 szklanki jasnego piwa 2 łyżki miodu 2-3 łyżki sosu sojowego olej do smażenia Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (najlepiej, aby jeden kawałek miał jedną kostkę). W naczyniu przygotować marynatę: wlać miód, sos sojowy, piwo, 2 łyżki oleju i wsypać przyprawy
UgotowaćŻeberka lubiłam już jako dziecko. Nie mogły to być jednak byle jakie żeberka. Musiały być „na patykach” – jak to określałam. Teraz po latach nadal najbardziej lubię te z kośćmi i w dalszym ciągu kawałek żeberka, w którym nie ma „patyków’ nie ma dla mnie racji bytu. Czasami wstąpimy z Danielem do restauracji z amerykańskim jedzeniem(...)zwykle zamawiamy tam albo żeberka w sosie BBQ albo burgery. Jednak żeberka robione w domu smakują nam bardziej. Te podawane w sieciowych knajpach są dla nas zbyt kwaśne i za mało pikantne. Przedstawiamy Wam przepis na nasze ulubione. SKŁADNIKI 1,5 kg żeberek wieprzowych 1/2 główki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz Sos BBQ: 70 gram dobrego gęstego ketchupu
OstryKęs