owinęłam naczynia ściereczkami i spakowałam. Niech teraz moja krakowska kuchnia strzeże bezcenne pamiątki z dawnych lat… A dla Was zupa bardzo oryginalna w smaku. Czuć paprykę pieczoną, charakterystyczny seler naciowy, kwaskowatą pomarańczę. Spróbujcie! Składniki 5 papryk czerwonych 3 ząbki czosnku 200ml soku z pomarańczy 1 seler naciowy 2 ziemniaki 1 marchewka sól, pieprz czarny i zielony Wykonanie Paprykę umyć(...)podzielić na części, pozbawić gniazd nasiennych, ułożyć na blasze, podpiec w 200C przez 15-20 minut. Do garnka wlać wodę, ok,2 litrów, dodać marchewkę, pokrojonego na kawałki selera naciowego, ziemniaki,czosnek. Gotować do miękkości. Następnie dodać upieczoną paprykę i sok z pomarańczy. Zmiksować całość. Smacznego! Zupa jest dużo smaczniejsza następnego dnia Artykuł Zupa paprykowo-pomarańczowa z selerem naciowym pochodzi
Raj dla Podniebieniakoktajli. Koktajle możemy przygotować z ulubionych owoców, warzyw i dodatkami takimi jak czekolada czy orzechy. Przygotowałam więc smoothie warzywno-owocowe aby przywitać wiosnę z powerem. Użyłam do tego selera naciowego, który jest coraz bardziej popularny w polskiej kuchni. Jest składnikiem diet odchudzających a uprawiany jest od starożytności. Właściwości selera naciowego: niskokaloryczny (ok 5kcal w 100 g produktu) usuwa toksyczne składniki(...)oczy . Działają też przeciwnowotworowo. Do smoothie dodałam sok jabłkowy HORTEX , który dostępny jest w wielu wariantach. Sok jest 100% tłoczony z jabłek. Składniki: 3 jabłka 1 kalarepa 1/2 pęczka selera naciowego 1 łyżeczka oleju rydzowego 1/2 szklanki soku jabłkowego HORTEX Z jabłek pozbywamy się gniazd nasiennych. Kalarepę obieramy. Kalarepę, seler naciowy oraz jabłka kroimy na mniejsze części. Do wysokiego naczynia
Kuchnia w oparachPyszna, zdrowa i bardzo sycąca sałatka z selera naciowego, ciecierzycy i pora, wzbogacona suszonymi pomidorami i jabłkiem. Podana z ugotowanym jajkiem przybiera postać kompletnego posiłku, idealna do zabrania na lunch do pracy. Bardzo polubiłam połączenie selera naciowego z porem i chcąc otrzymać bardziej sycące danie, do sałatki dodałam, ugotowaną ciecierzycę i suszone pomidory. Sałatka podana z gotowanymi jajkami nasyciła(...)nawet męską część domowników, lubiących raczej mięso. Składniki: (2 - 3 porcje) 5 łodyg selera naciowego 1 średni por (biała część) 1 kwaskowe jabłko 1 - 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki) 1 szalotka 6 - 7 suszonych pomidorów 1 łyżka soku z cytryny 2 - 3 łyżki jogurtu greckiego 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka suszonej natki kolendry (może być
Kuchcik gotujeWegańska zupa krem z zielonych warzyw. W zupie znalazł się fenkuł czyli koper włoski, seler naciowy, groszek oraz por. Uwielbiam takie zupy bo można je jeść na obiad, kolację są bardzo lekkie i pożywne. W zupie tej mamy porządną porcję witamin które są niezbędne dla naszego organizmu. 1 koper włoski 3 gałązki selera naciowego 1 por biała część(...)groszku mrożonego 1/2 pęczka natki pietruszki 1 marchewka 1/2 papryczki chili 750 ml bulionu warzywnego sól, pieprz czosnek granulowany olej rzepakowy Marchew obieram, seler naciowy i koper włoski kroję na kawałki. Por kroję w krążki. W rondlu rozgrzewam olej rzepakowy, dodaję por i chwile przesmażam. Dodaję koper włoski, seler naciowy, marchewkę w całości, wlewam bulion i gotuję na wolnym ogniu
wesoła kuchniaSałatka z selerem naciowym Dzisiejsza sałatka jest lekka, chrupiąca, orzeźwiająca i można powiedzieć, że dietetyczna. Zawiera trochę majonezu, ale jeśli chcecie naprawdę dietetyczną, to można zamienić majonez jogurtem naturalnym, bądź greckim. Ja niestety jestem majonezolubna i lubię sałatki majonezowe. Seler naciowy jest tak wdzięcznym warzywem, że można go łączyć niemal ze wszystkim. Zawiera całą gamę cennych składników i witamin(...)przy tym jest małokaloryczny i smaczny. Uwielbiam pochrupać taką łodygę :) Składniki: opakowanie selera naciowego 1 cebula czerwona 2 papryczki czerwone 3-4 ogórki kiszone puszka kukurydzy 2 garści prażonych ziaren słonecznika sól pieprz 3 łyżki majonezu Sposób przygotowania: Seler naciowy pokroić w drobne półplasterki. Cebulę czerwoną, paprykę oraz ogórki kiszone pociąć w kosteczkę. Kukurydzę odsączyć. Wszystkie składniki połączyć ze sobą
na moim stole...Zdrowa sałatka z soczystych, słodkich jabłek, wyrazistego w smaku selera naciowego, delikatnie pikantnej świeżej rukoli, chrupiącej kalarepy, cytrusowego imbiru i słodkich rodzynek, polana pachnącym ziołowym sosem to rewelacyjna propozycja lekkiego dania obiadowego i drugiego śniadania. Składniki: 2 jabłka sok z 1/2 cytryny 1 łyżka masła 1 łyżeczka cynamonu 2-3 cm imbiru 3 łodygi selera naciowego 2 kalarepy 30g świeżej(...)kostkę i skropić sokiem z cytryny. Przełożyć na patelnie z rozgrzanym masłem, posypać cynamonem, dodać starty imbir i chwilę podsmażyć. 4. Kalarepę obrać, pokroić w cienkie słupki, a seler naciowy dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki. 5. Na talerzu rozłożyć rukolę, jabłka, kalarepę, seler naciowy, rodzynki i na wierzchu posypać orzechami włoskimi oraz polać sosem. Sałatkę można przygotować
Szalona Kuchnia Ewelinyteż w domu czosnek i oliwę. Do tego szafka pełna suszonych ziół i przypraw. Tak powstała moja najnowsza zapiekanka. Makaron muszelki, mini mozzarelki, pomidory koktajlowe w puszce, oliwki i seler naciowy dały boskie - włoskie danie, które moje dzieci spałaszowały ze smakiem na niedzielną kolację. Przepis, choć przygotowywany w ostatniej chwili, miał swój motyw przewodni - kulki! Pomyślałam, że te małe urocze(...)pachnąco! Składniki: 500 g makaronu muszelki 2 puszki pomidorków koktajlowych Cirio 2 opakowania mini mozzarelli (po 120 g każde) 1 garść czarnych oliwek bez pestek 2 gałązki selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki startego żółtego zera 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku liście bazylii do posypania gotowej
Kulinarne InspiracjePyszna zapiekanka z tuńczyka, z dodatkiem selera naciowego i sera cheddar. Może również posłużyć jako farsz do naleśników. Zachęcam Was gorąco do jej spróbowania; Czas przygotowania : 15 min. Gotowanie : 35 min. Dla 4 osób : ● 300 ml mleka ● 1 liść laurowy ● 1 gruby talarek cebuli ● 60 g masła ● 1 cebula ● 2 gałązki selera naciowego ● 50 g mąki ● 425 g tuńczyka(...)rondlu zagotuj mleko, wrzuć liść laurowy, talarek cebuli, dopraw pieprzem. Zagotuj, zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na15 min. Przecedź mleko. Tuńczyka odcedź, zachowując zalewę, i rozgnieć widelcem, odstaw. Seler naciowy umyj, osusz, drobno posiekaj. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. W rondlu rogrzej masło, wrzuć drobno posiekaną cebulę i seler naciowy. Smaż, mieszając, aż cebula się zeszkli. Wrzuć mąkę, energicznie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSKŁADNIKI 500 ml bulionu warzywnego 400 g zielonych szparagów 200 g groszku 100 g szynki parmeńskiej 2 łodygi selera naciowego 1 cebula natka pietruszki s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 500 ml di brodo vegetale 400 g di asparagi verdi 200 g di piselli 100 g di prosciutto crudo 2 gambe di sedano(...)cipolla prezzemolo sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Oczyszczone szparagi kroimy w kostkę. Świeży groszek możemy zastąpić mrożonym. Seler naciowy kroimy w cienkie plasterki a cebulę w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek. Na oleju podsmażamy cebulę oraz seler naciowy . Dodajemy szparagi oraz groszek, doprawiamy sol ą i pieprzem
La grande e la piccola cuocadrobiu), wystarczy dodać 1-2 łyżeczki smalcu, wówczas uzyskamy podobny efekt (sprawdzone kilka razy). Mój krupnik jest bardzo kolorowy, z dużą ilością warzyw: marchew, korzeń pietruszki, por, dużo selera naciowego i natki pietruszki, kilka ziemniaków no i oczywiście kasza jęczmienna- u mnie gruba (nasza ulubiona), ja nie dodaję korzenia selera (bo choć uwielbiam go w surówkach, to gotowany już niekoniecznie(...)mięsnego: - pasek chudego, mięsnego żeberka - 1 marchewka - kawałek korzenia pietruszki - kawałek zielonej części pora (wystarczą 2-3 listki) - łodyżki od natki pietruszki (pokrojoną natkę dodaję do zupy) - 2 łodygi selera naciowego - sól do smaku (u mnie himalajska) W garnku umieścić umyte, pokrojone na mniejsze kawałki mięso, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Odszumować ścięte białko, dodać obrane, umyte warzywa
Smaczne Zdrowewołowe mięso w pełnym aromatów, ciemnym sosie na bazie wina powinno zaspokoić gusta najwybredniejszych smakoszy. Policzki wołowe w sosie winnym: 1 – 1,4 kg policzków wołowych 1 łodyga selera naciowego 4 cebule szalotki 2 marchewki 2 ząbki czosnku 3 łyżki octu balsamicznego 300 ml czerwonego wytrawnego wina (więcej niż 1 szklanka) 500 ml bulionu wołowego (2 szklanki) * 2 goździki(...)świeżo mielony pieprz do podania: tłuczone ziemniaki lub puree do posypania: posiekany szczypiorek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 - 1,4 kg policzków wołowych 1 łodyga selera naciowego 4 cebule szalotki 2 marchewki 2 ząbki czosnku 3 łyżki octu balsamicznego 300 ml czerwonego wytrawnego wina (więcej niż 1 szklanka) 500 ml bulionu wołowego (2 szklanki) * 2 goździki
Poezja smakuDzień dobry :-) Mam dla Was dziś przepis na pyszną sałatkę z dużą ilością zielonego. Jest szpinak, seler naciowy, duża ilość szczypiorku, do tego podsmażony boczek, uprażone pestki słonecznika, suszone pomidory, ser feta i pyszny sos. Powiem Wam, że sałatka jest rewelacyjna. Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: 1/2 opakowania szpinaku baby 2-3 czerwone cebule 4 łodyżki selera naciowego(...)łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu 2-3 ząbki czosnku sól pieprz 1. Boczek kroimy w paseczki lub kostkę i podsmażamy na patelni. Odkładamy do wystudzenia. Szpinak myjemy, selera naciowego kroimy w kostkę, tak samo fetę. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Pomidory suszone kroimy w paseczki. 2. Przygotowujemy sos: Do miseczki dajemy majonez, miód, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy
kruche babeczkiselerem dajemy go mniej, a więcej pietruszki. Możemy również dodawać tyle przypraw i w takich ilościach, w jakich chcemy. Jednak bardzo ważne jest, aby dodać świeżego lubczyku i selera naciowego. To właśnie one nadają bulionetce charakterystycznego aromatu i smaku. Nie przerażajcie się również ilością soli - po rozcieńczeniu wodą prawie jej nie czuć, a poza tym nie dajemy wszystkiego(...)trudna w przygotowaniu, a dodatkowo jest zdrowsza niż sklepowe. Składniki: 6 marchewek 3 pietruszki 1 seler 1 por 5 ząbków czosnku 2 garście świeżego lubczyku 2 garście świeżego selera naciowego 14 kuleczek ziela angielskiego 250g soli 1,5 łyżeczki imbiru Przygotowanie: Umyj, obierz i rozdrobnij w malakserze wszystkie warzywa, czosnek, świeży lubczyk i seler naciowy (ważne, żeby były świeże
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńsprawa tak bardzo oczywista. Otóż pojawiają się tutaj przynajmniej 3 składniki , których nie spotkacie w tradycyjnych mięsnych kulkach, które wcześniej przygotowywały nasze mamy czy babcie. Tymi nowymi składnikami są seler naciowy , sos Worcestershire oraz parmezan . To właśnie one stanowią o wyjątkowości i smaku tej potrawy, która może być uznawana za dość pospolitą. Przekonacie się jednak, że dodatek puree z selera(...)mielonego mięsa z indyka 400 g krojonych pomidorów 400 ml passaty pomidorowej 1 duża cebula 4 łodygi selera naciowego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 60 g startego parmezanu 3 łyżeczki sosu Worcestershire 3 łyżeczki suszonego tymianku 3 łyżeczki suszonego oregano
Na-talerzu.plSeler naciowy też zaliczam do grupy warzyw „fajne, ale co z tym zrobić” Surówkę proponuję, zero przypraw, tylko idealnie dobrane składniki. Składnika na 4 porcje Cały seler naciowy (wiecie o co chodzi, cały taki w woreczku, chyba ze 300 g to maO 1-2 jabłka pół owocu granatu (jak dacie cały też nic się nie stanie, mój był(...)łyżki rodzynek Przygotowanie: Seler i jabłko pokrój w słupki 2-3 cm, dodaj pestki granatu (pozbądź się tej białej gorzkiej skórki), wymieszaj z pozostałymi składnikami. Smacznego! Artykuł Surówka z selera naciowego i granatu pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarf