seler naciowy - 4547 przepisów (strona:25/304)

Gumbo z Nowego Orleanu 51

Gumbo z Nowego Orleanu Udka z kurczaka umieścić w garnku. Dodać 1 łodygę selera naciowego, 1 marchewkę, pietruszkę, 1 cebulę, 1 liść laurowy. Wlać 1 i 1/2 litra wody i ugotować delikatny bulion. Gotować do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodać 1 łyżeczkę soli. Bulion odcedzić i odstawić na bok. Mięso odstawić do przestudzenia, a następnie zdjąć skórę, wyjąć kości(...)pokroić, marchewki pokroić na grubsze plasterki. Pozostałe warzywa z gotowania bulionu wyrzucić. Selera naciowego pokroić na plasterki grubości ok. 1 cm, paprykę oczyścić i pokroić w niedużej wielkości paski, cebulę pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę i odstawić wszystko na bok. Kiełbasę pokroić na plasterki, podsmażyć na patelni i odstawić na bok. Do dużego garnka z grubym dnem

ememe kitchen
GULASZ CIECIORKOWY Z DYNIĄ 203

Rozgrzewający i sycący gulasz... Bezmięsny, ale za to z cieciorką, marchewką, selerem naciowym i dynią. W sam raz na jesienną pogodę. Dla mnie idealnie komponuje się z makaronem razowym, ale można go podać także z ziemniakami lub kaszą - jak kto lubi... Składniki: 1 szklanka cieciorki 2 cebule 2 marchewki 4-5 łodyg selera naciowego ok. 300 g dyni (ważona(...)wodzie, w której się moczyła. Odcedzamy. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na oliwie do zeszklenia. Marchewkę obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy do cebuli. Selera naciowego myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię. Następnie dodajemy ugotowaną cieciorkę. Przyprawiamy cząbrem i zalewamy bulionem. Dusimy ok. 10 min. Dodajemy pomidory w puszce i przyprawiamy słodką papryką mieloną

Kuchnia MagdaLeny
Bolognese z pieczarkami 113

stworzenia dania był przepis z książki "Kudłaci Kucharze na diecie" Sos bolognese: 500 g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 250 g pieczarek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu wołowego 400 ml passaty pomidorowej 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 czubata łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki chilli 2 listki(...)oliwy z oliwek 2 łyżki wody z gotowania makaronu sól i pieprz ok. 100 g makaronu (2 porcje) Cebulę oraz czosnek obieramy i rozdrabniamy w malakserze lub siekamy drobno. Seler naciowy kroimy w cienkie plasterki. Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Do rondelka z nieprzywierającym dnem dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, gdy się rozgrzeje wrzucamy cebulę, czosnek i seler

Cooking Monster
Udka kurczaka z marchewką i selerem naciowym w delikatnym sosie 183

Jeżeli cenicie swój czas w kuchni i próbujecie zdrowo się odżywiać to zachęcam Was do przygotowania poniższego dania. Udka kurczaka gotowane z młodą marchewką i selerem naciowym to pomysł na smaczne i aromatyczne danie. Podczas gotowania powstanie bardzo smaczny sos, który możecie zagęścić mąką. Taki gulasz z udek świetnie smakuje podany z ryżem czy też kaszą.  Składniki(...)porcje: 2 szklanki wody 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka (bez kości i skóry) 3 łodygi selera naciowego 4 młode marchewki 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 4 kulki pieprzu w ziarnach sól ewentualnie  1 łyżka mąki pszennej + 1/3 szklanki wody Udka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka przełożyć pokrojone mięso drobiowe, dodać listki

Ugotować
Sałatka z krewetkami w sosie pomarańczowym 189

ogonkami,bez głowy 2 łyżki oleju roślinnego 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 100 ml białego wytrawnego wina 2 pomarańcze 250 g mieszanki różnych sałat 2 łodygi selera naciowego kilka pomidorków koktajlowych 1 łyżka ziaren sezamu sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Sałatę myjemy, osuszamy, liście rwiemy na mniejsze kawałki. 2. Łodygi selera naciowego kroimy na cienkie(...)filetowaniu. Odparowujemy połowę objętości płynu, ale tak, by pozostało trochę sosu na patelni. 7. Na koniec doprawiamy krewetki solą i pieprzem. 8. W półmiskach układamy sałatę, na nią kawałki selera naciowego, połówki pomidorków koktajlowych, cząstki pomarańczy, krewetki. Całość polewamy sosem z patelni i posypujemy nasionami sezamu. Podajemy z ciepłą bagietką lub kawałkami tortilli usmażonymi na suchej patelni z obu stron

W kuchni Katie
Gulasz piwny 227

butelki piwa. Polecam na obiad, nie tylko dla mężczyzn. :) Gulasz piwny: 2 cebule - biała i czerwona 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 350 g pieczarek 2 łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki ok. 150 g wędzonego boczku 500 g mięsa wołowego na gulasz 0,5 l ciemnego piwa (u mnie Książęce Ciemne Łagodne) 0,5 l passaty pomidorowej 2 łyżki(...)świeżo zmielony pieprz Boczek kroimy w kostkę, cebulę kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, marchew obieramy i kroimy na plastry, seler naciowy w kostkę. Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Rozgrzewamy głębszą patelnię i wrzucamy na nią boczek, smażymy kilka minut do uzyskania ładnego koloru, a następnie dorzucamy cebulę, czosnek

Cooking Monster
Sałatka z polędwiczkami i gruszką 239

potrzeba wybitnych zdolności ani dostępu do unikalnych składników. Delikatny smak polędwiczek podkreśli masło wraz ze świeżo startą gałką muszkatałową i białym pieprzem. Dodamy unikalne w smaku orzechy nerkowca, chrupki seler naciowy, soczystą gruszkę i winogrona a wszystko to pod sałatą i szpinakiem. Polecam na lekki obiad czy też romantyczną kolację z czerwonym winem. Dla 1 osoby Czas przygotowania(...)minut Składniki: 150g polędwiczki wieprzowej Garść świeżego szpinaku Kilka liści sałaty masłowej Kilka winogron  Mała garść orzechów nerkowca 1 mała gruszka Masło 10 cm pęd selera naciowego Pieprz biały Świeżo starta gałka muszkatałowa Sól himalajska Sok z cytryny Przygotowanie: 1/ Polędwice tniemy na 2 cm kawałki, splaszczamy ręką a następnie nacieramy solą, białym pieprzem i gałką muszkatałową. Przesmażamy

Kuchnia PROzdrowotna
Risotto z zielonych warzyw i awokado 199

wykorzystać na pyszny domowy pasztet. Przepis wkrótce na blogu Składniki na 4 porcje risotta: 200 g ryżu arborio 90 g cebuli 100 g kopru włoskiego 100 g selera naciowego 100 g awokado 50 g parmezanu 125 ml białego wytrawnego wina łyżka masła olej rzepakowy/ masło klarowane litr bulionu warzywnego pieprz sól kolendra do przybrania Składniki na bulion warzywny(...)warzyw surowych ( por, cebula, seler, seler naciowy, korzeń pietruszki, brukselka, marchewka, koper włoski) 2 ząbki czosnku 1,5 l wody ziele angielskie liść laurowy pieprz sól Przygotowanie: BULION WARZYWNY Proporcje warzyw do bulionu mogą być różne. W moim przewagę stanowiły zielone i białe warzywa, z uwagi na zaplanowane przeznaczenie bulionu. Wszystkie warzywa obieramy, kroimy na części podobnego rozmiaru, płuczemy

Kierunekuchnia
Sałatka siódemka. Sałatka warstwowa z selerem naciowym i salami. 5605

nią podpatrzyła moja mama w programie Ewy Wachowicz, kiedy go zobaczyłam w pierwszej chwili podeszłam do niego bardzo sceptycznie. Trochę dziwne wydawało mi się połączenie salaty z groszkiem i selerem naciowym. Ale nic  bardziej mylnego, po przygotowaniu i degustacji sałatka okazała się bardzo smaczna i odmienna w smaku od innych popularnych sałatek. Strzał w dziesiątkę na domowe i ogrodowe(...)drodzy czytelnicy chcecie zaskoczyć rodzinę i znajomych to bardzo polecam:) Ps. W oryginale ostatnia warstwę stanowi chudy grillowany boczek, który ja zastąpiłam plasterkami salami. Składniki - sałata lodowa - 4 łodygi selera naciowego - pęczek szczypiorku - 300 gram majonezu - 3 łyżki cukru - puszka groszku konserwowego - 20 dkg sera żółtego ( najlepiej cheddar ) - kilka plasterków dobrego salami Wykonanie Składniki układamy warstwami : Na dno miski poszarpana

Kuchnia z widokiem na ogród
Kurczak z warzywami pod sojową pierzynką 168

pierś z kurczaka 1 szkl marchewki z groszkiem kilka różyczek brokuła przyprawa do kurczaka olej sojowa pierzynka 1 szkl ugotowanej soi firmy Targroch 1/2 szkl jogurtu naturalnego 1 gałązka selera naciowego 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżka posiekanej świeżej lub suszonej kolendry 1 ząbek czosnku papryka słodka w proszku pieprz cytrynowy sok z cytryny sól(...)dnie naczynia do zapiekania. 3. Pomiędzy kawałkami mięsa wkładamy różyczki brokuła i równomiernie rozsypujemy marchewkę z groszkiem.( Ja użyłam mrożonych warzyw.) 4. Soję, parmezan, jogurt, czosnek i pokrojony seler naciowy wkładamy do malaksera. Miksujemy. Doprawiamy pozostałymi przyprawami. 5. Na koniec dodajemy ewentualnie sól i sok z cytryny do smaku. 6. Powstałą masa zalewamy mięso z warzywami. 7. Wstawiamy do piekarnika

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Danie tajskie po polsku 306

dziecko nie jadło wcześniej ostrych przypraw możecie zrezygnować z chili, lub dodać na początku jego niedużą ilość. podwójna pierś z kurczaka 2 małe bataty (lub 1 duży) 200 g selera naciowego 2 średnie marchewki 2 papryki 1 papryczka chili kawałeczek imbiru 6 ząbków czosnku 400 ml mleczka kokosowego 50 ml sosu sojowego 1/2 limonki szczypior z cebulki dymki (opcjonalnie) garść(...)obieramy. Papryczki chili przekrawamy na pół i usuwamy wszystkie pestki. Wszystkie przyprawy kroimy drobno. Kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę. Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Selera naciowego myjemy i szatkujemy w talarki. Paprykę myjemy, usuwamy pestki i kroimy w paski lub kostkę. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o największych oczkach. Czosnek, imbir i chili podsmażamy

Dieta bez mleka
Makaron z ragoût z kurczaka 149

oprószenia po wierzchu; 1 łyżka oliwy z oliwek; Kilka listków bazylii; Sól; Pieprz. Sos pomidorowy: 2 puszki krojonych pomidorów wraz z zalewą (każda po 400 g); 1 laska selera naciowego; 1 średnia marchewka; 1 ząbek czosnku; 1 mała cebula; 1/4 szklanki oliwy z oliwek; 1 liść laurowy; Sól; Pieprz.  1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka(...)przygotowania: Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Cebulę i szalotki obrać, drobno posiekać. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, pokroić w bardzo małą kostkę.  Laskę selera naciowego umyć, osuszyć, pokroić w bardzo małą kostkę.  Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Gałązkę rozmarynu umyć, osuszyć, drobno posiekać. Udka z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z ewentualnych błon

Gospodyni Miejska
Sos warzywny do słoików 158

litry sosu): 2,6 kg pomidorów 25 dag cebuli (nieobranej) ok. 30 dag cukinii (nieobranej) chili 30 dag papryki (u mnie mieszanka białej i pomarańczowej) 4 łodygi selera naciowego z liśćmi 2 łyżki oleju do smażenia 25 pomidorków koktajlowych 150 ml octu 10 % (użyłam octu śliwkowego ) 2 łyżki brązowego cukru płaska łyżka soli łyżeczka mielonego pieprzu Zdjąć skórki z pomidorów(...)pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej. Na olej wrzucić cebulę. Zeszklić. Do garnka dorzucić paprykę, chili i cukinię. Podsmażyć, by warzywa lekko zmiękły. Dorzucić pomidory i seler naciowy ewentualnie pokrojony na mniejsze kawałki. Całość doprowadzić do wrzenia pod przykryciem, a potem zdjąć pokrywkę i gotować na małym ogniu ok. godziny. Na 15 minut przed końcem dorzucić pomidorki koktajlowe

Weekendy w domu i ogrodzie
Kalie - przekąska imprezowa 129

również dziewczynki, z którymi warto ją przygotować, zwłaszcza że jest bardzo łatwa. Składniki : opakowanie krojonego sera typu Caprese marynowane mini kolby kukurydzy twarożek z chrzanem świeży ogórek lub seler naciowy Seler naciowy (w wersji dla dorosłych) lub ogórek obrać i pokroić na słupki, które będą pełniły rolę łodyg. Każdy plaster sera posmarować twarożkiem o smaku chrzanu. Na twarożku ułożyć mini

Weekendy w domu i ogrodzie
Spaghetti bolognese – najlepszy przepis 168

past jakie jedliście! Spaghetti bolognese: 400 g mielonego mięsa wołowego 75 g pancetty (ewentualnie chudego, wędzonego boczku) 1 średnia cebula 2 duże ząbki czosnku 1 średnia marchewka 2 łodygi selera naciowego 3-4 średnie pieczarki 3 liście laurowe 1 i ¾ szklanki passaty pomidorowej (przecieru) ¼ szklanki czerwonego, wytrawnego wina 1 szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego ⅓ szklanki śmietanki kremówki 30% 2 łyżki(...)posypania sól morska, świeżo mielony pieprz oraz: 400 g makaronu typu spaghetti, tagliatelle czy fettuccine opcjonalnie: drobno posiekana świeża bazylia do posypania Marchewkę obieramy i trzemy na tarce jarzynowej. Seler naciowy oraz obrane pieczarki i cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Pancettę/boczek także kroimy w w niedużą kostkę. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i masła. Podsmażamy pancettę

Poezja smaku